'Vooruitzicht arbeidsmarkt somberder'

De gevolgen van de economische crisis beginnen nu ook in Nederland steeds zichtbaarder te worden. De vooruitzichten op de arbeidsmarkt zijn voor het komende kwartaal somberder dan in voorgaande periodes.

Het werkgelegenheidscijfer dat Manpower, een van 's werelds grootste uitzenders, elk kwartaal meet, komt voor het eerst negatief uit sinds met de meting in Nederland werd begonnen in 2003. Het aantal werkgevers dat in het eerste kwartaal van volgend jaar verwacht te snijden in het aantal banen, is namelijk groter (6 procent) dan het aantal dat verwacht uit te breiden (3 procent). Dat blijkt uit een vandaag gepubliceerde peiling onder 750 Nederlandse werkgevers door Manpower.

Ten opzichte van andere landen bleef Nederland tot nu toe zwaar ingrijpen in de werkgelegenheid bespaard. Elders liep het aantal ontslagen al veel eerder op. Nederland heeft een relatief grote dienstensector die later wordt getroffen door economische invloeden dan bijvoorbeeld de industrie of de productie.

"Bedrijven hadden veel moeite gedaan om mensen te krijgen, dus die laat je niet zomaar weer los. Sommige bedrijven kunnen nu niet meer anders dan personeel laten gaan", aldus een woordvoerder van Manpower. Bovendien hielp de deeltijdww-regeling van de overheid de ontslagen tot nu toe te beperken.

Met name in de productie denken veel meer werkgevers mensen te moeten ontslaan dan nieuw personeel aan te nemen. De woordvoerder noemt de dip op de Nederlandse arbeidsmarkt wel kortstondig. Hij verwacht in het tweede en derde kwartaal van volgend jaar weer wat herstel. Dan zal volgens hem ook de productiesector weer betere cijfers laten zien.