Bak wint vijfde etappe Eneco Tour

De vijfde rit van Roermond naar Sittard-Geleen over 204,3 kilometer werd gewonnen door de Deen Lars Ytting Bak. De Noor Edvald Boasson Hagen kwam als tweede over de streep en pakte de leiderstrui over van Tyler Farrar.

De etappe van vandaag was een soort Amstel Gold Race, met de beroemde Cauberg in het parkoers, net als vijftien andere klimmetjes. De koers werd gemaakt door een kopgroep van drie en een achtervolgende groep van vijftien renners. De vroege drie vluchters werden op 48 kilometer van de finish weer bijgehaald, het peloton kwam terug op een minuut en in de slotfase was de achterstand elf seconden.

Vijf kilometer voor de streep demarreerde Bak uit de om zich heen kijkende kopgroep. Vincenzo Nibali sprong nog mee met de Deen maar kwam ten val, waarbij de Italiaan zijn sleutelbeen brak. Bak ging alleen verder en wist die voorsprong net te behouden tot op de meet. Boasson Hagen wist als tweede over de streep te komen, Italiaan Francesco Gavazzi werd derde.

"Het was erg nipt in de slotkilometers. Niet omkijken, zei mijn ploegleider, en dat heb ik dus niet gedaan. Pas op 200 meter van de meet was ik echt zegezeker. Op het einde zat ik wel helemaal kapot. Ik viel bijna flauw", vertelde Bak, die nu derde staat in het klassement. "Ik ben een allrounder en kan veel aan als ik in vorm ben. Ook een tijdrit. Maar voor de eindzege tip ik mijn Noorse vriend Edvald Boasson Hagen", aldus de Deen.

Die Noor Boasson Hagen neemt de leidertrui over van Farrar en vertelde: "Toen Bak in de finale wegsprong, hoopte ik dat anderen de kloof zouden dichten. Ik wilde me wat sparen voor de sprint, maar die kwam er uiteindelijk niet. Toch ben ik tevreden met de tweede plaats en de bonificatieseconden die ik ermee pakte. Want de leiderstrui pakken was het hoofddoel van onze ploeg vandaag."

Morgen volgt er nog een etappe tussen Genk en Roermond en dinsdag wordt de Eneco Tour afgesloten met een tijdrit in Amersfoort.


Uitslag vijfde etappe

PosRennerTeamTijd
1 Lars Ytting Bak Team Saxo Bank 5:13.16
2 Edvald Boasson Hagen Team Columbia - High Road +0.02
3 Francesco Gavazzi Lampre - N.G.C z.t.
4 Greg Van Avermaet Silence-Lotto z.t.
5 Juan Antonio Flecha Giannoni Rabobank z.t.
6 Sebastian Langeveld Rabobank z.t.
7 Joost Posthuma Rabobank z.t.
8 Jan Bakelants Topsport Vlaanderen - Mercator z.t.
9 David Deroo Skill-Shimano z.t.
10 Jurgen Van Goolen Team Saxo Bank z.t.


Klassement na vijf etappes

PosRennerTeamTijd
1 Edvald Boasson Hagen Team Columbia - High Road 23:04.45
2 Tyler Farrar Garmin - Slipstream +0.15
3 Lars Ytting Bak Team Saxo Bank +0.15
4 Sylvain Chavanel Quick Step +0.21
5 Vincenzo Nibali Liquigas +0.23
6 Joost PosthumaRabobank +0.23
7 Juan Antonio Flecha Giannoni Rabobank +0.25
8 Francesco Gavazzi Lampre - N.G.C +0.28
9 Jan Bakelants Topsport Vlaanderen - Mercator +0.28
10 Maxime Monfort Team Columbia - High Road +0.29