Armstrong: "Fit in de Giro"

Lance Armstrong heeft gezegd dat hij er van overtuigd is dat hij 9 mei aan de start zal verschijnen van de Ronde van Italië.

"Ik weet niet of ik voor de overwinning ga, maar ik heb niets te klagen over mijn genezingsproces", aldus de Amerikaan die momenteel herstellende is van een sleutelbeenbreuk. "Ik ga ervan uit dat ik sterk en fit aan de Giro zal beginnen", zei Armstrong die echter nog een ander probleem kan tegenkomen.

Armstrong werd in maart, toen hij aan het trainen was in Zuid-Frankrijk, gecontroleerd door een controleur van het Franse anti-dopingagenstschap AFLD. Omdat de controleur alleen kwam (iets wat ongewoon is), noteerde de Amerikaan de gegevens van de controleur in kwestie, liet deze controleren en nam in de tussentijd een douche. De controleur zou hiervoor toestemming hebben verleend. Armstrong zei dat de controleur in zijn papierwerk aan had gegeven dat er geen onregelmatigheden waren tijdens de controle. Het AFLD kwam afgelopen week echter met het bericht dat de Amerikaan de dopingregels had overtreden.

Begin mei zal het AFLD beslissen of er sprake is van overtreding van de dopingwetgeving. Mocht hij een verbod krijgen om koersen te rijden in Frankrijk, dan zal dat ook consequenties voor de deelname aan de Ronde van Italië met zich mee gaan brengen. De tiende etappe van de Giro gaat namelijk over Frans grondgebied.