Helling wint alternatieve Elfstedentocht

Casper Helling heeft op de Weissensee de Alternatieve Elfstedentocht gewonnen. Bij de dames was Danielle Bekkering de beste.

Helling was in Oostenrijk te sterk voor zijn medevluchter Douwe de Vries. Helling voltooide de 200 km in 5 uur, 37 minuten en 50 seconden. Jan Maarten Heideman werd op ruim vier minuten derde. Na 60 kilometer de eerste serieuze kopgroep. "Die groep vond ik te groot. Ik heb constant het tempo omhoog geschroefd. Dat werd gelukkig een groot aantal schaatsers fataal", glunderde Helling na afloop.

Zowel Helling als De Vries kampten het afgelopen jaar met grote tegenslag. Voor Helling ging het in juni mis toen hij als amateurwielrenner deed hij mee aan de Ronde van Limburg. Tijdens de afdaling ging hij onderuit en brak daarbij drie ruggenwervels. "Van mijn onderkin tot aan mijn heup zat ik het gips. Erg heb ik dat niet gevonden. Ik wist dat ik weer de oude zou worden." Bij De Vries ging het vorig jaar mis toen hij tijdens een marathon in Amsterdam met zijn schaats een pees in de linkervoet doormidden sneed. Het herstel duurde enkele maanden.

Bij de vrouwen won Daniëlle Bekkering. De 32-jarige Groningse versloeg Andrea Sikkema in de eindsprint. Mariska Huisman werd derde. "Ik ben in het begin hard gevallen", zei Bekkering. "Ik had heel veel pijn en heb vaak aan afstappen gedacht. Maar dat kon ik niet maken ten opzichte van mijn ploeggenotes. Ik ben geweldig blij met deze zege. Ik heb hier jaren van gedroomd."