SC Feyenoord-middenvelder naar China

Raphael Maitimo, middenvelder van SC Feyenoord, wordt opnieuw profvoetballer. De speler van de zondag eersteklasser uit Rotterdam gaat studeren in China en spelen voor universiteitsteam FC BIT.

FC BIT, de afkorting van Beijing Institute of Technology, speelt op het eennahoogste niveau van China. De club heeft een stadion met 5000 zitplaatsen. Maitimo werd opgeleid bij Feyenoord, waarna de 24-jarige inwoner van Nieuwerkerk aan den IJssel zijn profdebuut maakte bij FC Dordrecht. Omdat die club zich niet aan gemaakte afspraken hield, koos Maitimo voor een terugkeer naar de amateurs. Sinds de zomer van 2005 speelt hij bij SC Feyenoord.

Maitimo schreef zich vorig jaar in bij Jeroen Gösgens, die Nederlandse voetballers met ambities om in het buitenland te spelen helpt. "Er is een heel proces aan vooraf gegaan. Ik moest me eerst kwalificeren. Speciaal daarvoor zijn een paar Chinezen twee weken naar Nederland gekomen om te kijken of ik goed genoeg was. Twee weken geleden, tijdens het trainingskamp van SC Feyenoord op Gran Canaria, kreeg ik te horen dat het definitief doorging. Ik ga erheen met nog twee voetballers, één uit Utrecht en één uit Brabant", vertelt Maitimo.

De middenvelder heeft veel zin in de uitdaging: "Zo’n kans komt één keer in je leven voorbij. Die grijp ik met beide handen aan. Rijk word ik er niet meteen van. De Chinezen financieren wel alles: m'n appartement, studie, eten en kleren. Daarnaast ontvang ik een vergoeding, een soort zakcentje. Het eerste jaar wordt gezien als investering. Als ik mezelf waarmaak, zal ik doorstromen naar een club op het hoogste niveau in China, Japan of elders in Azië. Ik heb het in eigen hand. Ik zal er alles aan doen om te slagen."

Mogelijk speelt Maitimo zondag nog één keer met SC Feyenoord, tegen RKAVV.