De geschiedenis van het American Football Deel III

Om de twee weken op of rond zondag vind je een stuk van FOK!user Days-Of-Wild op FOK!sport. Hij neemt ons mee in de wereld van het American Football, en dan met name de NFL. Deel I en ]Deel 2 van de geschiedenis van het American Football op FOK!sport kwamen de vorige keren aan de beurt, vandaag is Deel III aan de beurt. Morgen volgt het slot.

De opkomst van de TV en instant populariteit van de NFL (1950 - 1960)

In 1950 zijn de Los Angeles Rams het eerste team dat al zijn wedstrijden via de tv aanbied, waardoor de belangrijke samenwerking van football en televisie is ontstaan. Er zijn vele mensen die beweren, en niet zonder reden, dat het football bij uitstek een televisiesport is met al zijn onderbrekingen en de mogelijkheden voor tussentijdse analyses en uiteraard reclames, alhoewel er ook geluiden zijn dat de reclames het spel tegenwoordig teveel ophouden.

In 1958 wordt de wedstrijd om het NFL kampioenschap tussen de New York Giants en de Baltimore Colts (niet degene die uit de AAFC kwamen) live door NBC uitgezonden. Deze wedstrijd is de eerste in NFL historie die na 60 minuten in een 17-17 gelijkspel eindigde en bepaald ging worden door een verlenging met sudden-death. Deze wedstrijd, die landelijk werd uitgezonden, wordt door velen gezien als het belangrijkste keerpunt voor de populariteit van het professionele football en de NFL en heeft als bijnaam "The Greatest Game Ever Played" gekregen.

Concurrentie door de American Football League (1960 - 1966)

In 1959 werd de vierde American Football League (AFL) opgericht en in 1960 begonnen zij met hun eerste seizoen met acht teams. De AFL was ontstaan omdat er twee teams in Chicago waren, de Bears en de Cardinals. Met de Cardinals ging het niet zo goed en er was sprake van verkoop van het team en een verhuizing naar Dallas. Deze verkoop ketste af en een voorstel van de bedoelde nieuwe eigenaren om nieuwe teams toe te laten tot de NFL werd afgekeurd. Er waren twaalf teams in de NFL en men wilde het groeiende succes en inkomsten niet riskeren door teveel teams toe te laten. Hierop besloot de groep investeerders tot de oprichting van een eigen competitie, dit werd de AFL.

Om niet direct met de NFL te concurreren, zorgen ze ervoor dat ze geen teams hadden in plaatsen waar de NFL deze had, met uitzondering van New York en Los Angeles. De AFL had ook voldoende geld om college-spelers meer te kunnen bieden dan de NFL kon, en ook namen ze spelers over van NFL teams, waardoor er toch een flinke concurrentie ontstond. De meest bekende speler van de AFL was Joe Namath, Quarterback bij de New York Jets. Hij verkoos de AFL boven de NFL. In de beginjaren werden regelmatig teams verhuisd naar andere steden om de tegenvallende populariteit te vergroten. Ook bleven de toeschouwersaantallen achter bij die van de NFL.

Het spel van de AFL werd echter attractiever en[ aanvallender gevonden, hoewel de scorings gemiddeldes van AFL- en NFL-teams elkaar niet veel ontliepen. Het niveau van AFL-teams was meer gelijk. Het verschil in punten tussen het best- en slechtst scorende team van de AFL was kleiner dan die van de NFL. De AFL had ook een aantal zaken die de NFL niet had, zoals de namen van de spelers op hun shirt. Ze contracteerden ook veel zwarte spelers en stelden deze ook op op plaatsen waar ze bij de NFL nooit zouden spelen, zoals op de quarterback positie. Ook had de AFL een spelklok die voor het publiek zichtbaar was. Tot die tijd werd de tijd die over was omgeroepen door de stadionspeaker. Al deze zaken zouden worden overgenomen na de NFL-AFL fusie.

Het begin van de fusie (1966-1970)

In 1966 werd besloten om een gezamenlijke draft te houden, nadat er het jaar ervoor problemen waren ontstaan met een college-speler die door een team uit beide competities gekozen werd en omdat de prijzen die er geboden werden voor potentieel goede spelers de pan uit rezen. Ook in 1966 begonnen de eerste gesprekken voor een fusie. Er werd ook besloten om een gezamenlijk kampioenschap te houden aan het eind van het seizoen tussen beide kampioenen, het AFL-NFL World Championship genoemd, en na twee jaar werd dit de Superbowl genoemd. De eerste twee kampioenschappen, Superbowl I en II, werden met gemak gewonnen door het NFL-team de Green Bay Packers. Hierdoor was de algemene gedachte dat de AFL teams inferieur waren aan de NFL teams.

Dit zou veranderen met Superbowl III. Daarin werden de superieur geachte Baltimore Colts verslagen door de New York Jets, met Joe Nameth als quarterback. Pas in het vierde kwart slaagde Baltimore erin te scoren, terwijl ze het seizoen met dertien overwinningen en één nederlaag hadden afgesloten, en het AFL kampioenschap met 34-0 hadden gewonnen. Deze overwinning wordt als een van de grootste verrassingen in de Amerikaanse sport gezien. Ook Superbowl IV ging naar een AFL team en bewezen daarmee gelijkwaardig aan de NFL te zijn, wat hun positie bij de fusie enorm versterkte.

Submitter:  Bron: FOK!sport