1e toertocht natuurijs op Henschotermeer

Komend weekend vindt er voor het eerst in jaren weer een toertocht op natuurijs plaats. Het Henschotermeer in Woudenberg is de locatie.

Schaatsliefhebbers kunnen zaterdag en zondag van 10.00 tot 15.00 uur starten op het meer. De rondes zijn twee kilometer lang en toertochtrijders kunnen maximaal veertig kilometer afleggen. Na elke ronde dient er gestempeld te worden. Volgens de organisatie is het aantal deelnemers moeilijk in te schatten. "We weten niet op hoeveel deelnemers we mogen rekenen. Als we uit ervaring spreken gaan we uit van zevenhonderd tot duizend schaatsers. Maar de wedstrijd op zaterdag blijft de primeur, dus misschien gaan we wel over dit aantal heen", zegt een woordvoerder van Schaatsvereniging Woudenberg.

Eerder vandaag achtte de KNSB de kans nog klein dat er dit weekend een toertocht kon plaatsvinden, omdat door de dooi op veel plaatsen tot drie centimeter aan ijsdikte verloren zou zijn gegaan. Morgen wordt bekend of er naast de tocht op het Henschotermeer zondag nog meer toertochten verreden kunnen worden. De vooruitzichten zijn niet ongunstig. Komende nacht gaat het volgens het KNMI in grote delen van het land zeven graden vriezen.