Luinge genoot van jubileum

Timmy Simons en Peter Wisgerhof boden hem bloemen aan. Daarnaast kreeg hij van scheidsrechterscoördinator Stephan Oost een schaal en van het aanwezige publiek een staande ovatie. Roelof Luinge zal zijn 500e wedstrijd in het betaald voetbal niet snel vergeten.

Luinge beleefde zijn debuut op 2 juni 1985 en had destijds de leiding over FC Utrecht - Go Ahead Eagles (2-0). Meer dan 23 jaar later floot de arbiter voor de 500e keer een wedstrijd op het hoogste Nederlandse niveau. "Dit was een hele speciale dag, waar ik lang naar toegeleefd heb. Het belangrijkste is echter om dan ook op het veld te presteren en dat is volgens mij puik gegaan. Dat is toch het belangrijkste en daar ben ik heel blij om", liet hij weten.

De scheidsrechter, die na dit seizoen stopt, kreeg van de Nederlandse voetbalbond (KNVB) de gelegenheid om zijn jubileumwedstrijd uit te kiezen. "Hier in Nijmegen heb ik vaak NEC - Vitesse gefloten, dat was altijd een prachtige wedstrijd, daarom wilde ik hier die mijlpaal zetten. Het publiek gaf me een staande ovatie toen ik de bloemen op het veld kreeg, waar maak je dat mee? Het is mooi dat je zoveel waardering krijgt als je zo'n prestatie hebt neergezet."

Toch lijkt Luinge na zijn actieve carrière als scheidsrechter nog wel bij het vak betrokken. "Ik heb met de KNVB al een gesprek gehad over mijn toekomst. Ze willen me inzetten bij het talententraject en ook als nationaal en internationaal waarnemer. Na de winterstop gaan we dat verder uitwerken."

Luinge trok in 500 duels 1466 gele kaarten en 116 keer trok hij rood. FC Utrecht werd het meest door de Drent gestraft. De spelers van de club uit de Domstad kregen 117 keer geel en 11 keer rood. Jean-Paul de Jong is bovendien recordhouder, aangezien zijn naam twaalf keer in het boekje van de arbiter verdween.


Roelof Luinge