Sato voelt zich thuis bij STR

Donderdag kwam Takuma Sato weer in actie in een Formule 1-wagen. Nadat Super Aguri failliet ging is de kleine Japanner op jacht naar een stoel in 2009 bij Toro Rosso.

Sato werd zesde op een vochtig Jerez. "Mijn eerste ervaring met het team was toen ik vorige week naar Faenza ging om een stoeltje te passen. Het was geweldig om de gepassioneerde monteurs en engineers te zien, dat gaf me vanaf het begin al een goed gevoel. In de ochtend verzamelde ik vooral veel informatie voor het aërodynamische pakket dat het team aan het ontwerpen is. Vervolgens reed ik een paar runs met de mogelijkheid om de afstelling te veranderen, waardoor ik kon leren hoe de auto zou reageren. Het was erg interessant en ik kon goed opschieten met de engineers. Het was dan ook jammer dat we 's middags niet konden rijden vanwege de regen."

De Japanner heeft weinig gedaan de laatste tijd liet hij weten. "Afgezien van wat karten, heb ik in de afgelopen vier maanden niet in een eenzitter gereden. Natuurlijk heb ik me fysiek voorbereid op een mogelijke terugkeer in de Formule 1, maar de beste training krijg je nog altijd in de auto. Ik ondervond echter geen problemen. De auto voelde direct snel en ik had het direct erg naar mijn zin."

Volgend jaar zal Toro Rosso het zonder Sebastian Vettel moeten doen, die gaat naar Red Bull Racing. En over het stoeltje van Sebastien Bourdais is nog weinig bekend. Voornaamste kandidaat bij het Italiaanse team is Sébastien Buemi maar wie er in de tweede wagen mag racen is nog niet bekend.