[Giro] Priamo rit, Visconti roze

De langste etappe van deze Giro, van Potenza naar Peschici over een - door de organisatie gecorrigeerde - afstand van 231 kilometer, is ten prooi gevallen aan Matteo Priamo. De 26-jarige Italiaan was in een sprint-a-deux heuvelop de Spanjaard Alan Perez te vlug af. Doordat het peloton op ruime achterstand binnenkwam, nam Giovanni Visconti de roze trui over van Franco Pellizotti.

Voor het begin van de etappe besloot de Giro-organisatie om de zesde rit met 34 kilometer in te korten. Daarmee kwamen de organisatoren tegemoet aan de wens van het wielergilde, dat klaagde over de vermoeidheid die de transfer van Sicilië naar het vasteland had veroorzaakt. Oorspronkelijk stond voor de coureurs een heuvelachtige rit over 265 kilometer op het program; een heuse klassiekerrit in de ronde, althans qua afstand.

Het besluit van de organisatie motiveerden Rene Mandri (Alm), Alan Perez (Eus) en Paul Martens (Rab) om na 53 kilometer voor het offensief te kiezen, zij kregen negen man met zich mee: Maxim Iglinsky (Ast), Matteo Priamo (Csf), Matthias Ruß (Gst), Francesco Gavazzi (Lam), Daniele Nardello (Sda), Magnus Backstedt (Tsl), Jason McCartney (Csc) en Nikolai Trussov (Tcs). Doordat de aanzienlijke vluchtgroep genoeg hardrijders herbergde en enkel 'eenlingen' kende, liep diens voorsprong gestaag op. Het peloton leek ook weinig zin te hebben in achtervolgen, waardoor al snel duidelijk was dat de vogels vooraan waren gaan vliegen.

Met nog 45 kilometer voor de wielen had de kopgroep dan ook al een marge van ruim veertien minuten op de hoofdmacht. De elf vooraan - Mandri was er inmiddels door een schuiver tussenuit gevallen - gingen uitmaken wie in Peschici de bloemen zou pakken. Voor Visconti en Ruß, de twee bestgeplaatste in de algemene rangschikking, stond daarnaast ook nog de roze trui op het spel.

Op twaalf kilometer van de meet, toen de weg ietwat opliep, sloegen Perez en Priamo de handen ineen en trokken eens vlot door. De rest moest passen en beiden passeerden met een veilige marge de rod vod, waarna nog flink diende te worden geklommen; één kilometer aan een maximaal stijgingspercentage van tien procent. Priamo bleek over de meest explosieve benen te beschikken en zette de rit naar zijn hand. Het roze kwam in handen van Visconti, die na afloop van de rit weliswaar in tijd gelijk stond met zijn Duitse collega, maar kon bogen op kortere noteringen in de voorgaande etappes.

Uitslag zesde etappe:

#NaamPloegLandTijd
1Matteo Priamo CSF Group-NavigareItalië05:24,49
2Alan PerezEuskaltelSpanje+ 0,08
3Nikolai TrussovTinkoff Credit SystemsRusland+ 0,27
4Paul MartensRabobankDuitsland+ 0,31
5Maxim IglinskyAstanaKazachstan+ 0,32

Algemeen klassement:

#NaamPloegLandTijd
1Giovanni ViscontiQuickstepItalië27:14,04
2Matthias RußGerolsteinerDuitslandz.t.
3Daniele NardelloSerramenti PVC DiquigiovanniItalië+ 1,22
4Alan Perez EuskaltelSpanje+ 4,42
5Francesco GavazziLampreItalië+ 5,34