Amsterdam denkt aan nieuw stadion

De gemeeente Amsterdam wil een nieuw stadion bouwen dat 80.000 zitplaatsen moet hebben. Het nieuwe stadion moet voor 2018 opgeleverd worden.

De bedoeling is dat het stadion gebouwd gaat worden tussen Amsterdam en Almere. Een gedeelte van het IJmeer zal daardoor een stuk droog gelegd moeten worden. Waarschijnlijk gaat het hele project 60 tot 80 miljoen euro kosten.

"Als we een serieuze gooi willen doen naar het WK voetbal van 2018 of de Olympische Spelen van 2028, dan moeten we over een stadion beschikken dat voor zulke evenementen geschikt is", aldus de Amsterdamse wethouder van sport Carolien Gehrels, die met het nieuws naar buiten kwam.

Gehrels gaat door:"De Amsterdam Arena is een mooi onderkomen, maar heeft te weinig capaciteit. Laatst wilden we ons kandidaat stellen om, na 1998, opnieuw de Champions League-finale in de Arena te houden. De UEFA liet dat niet toe, omdat die het stadion te klein vond"

Het nieuwe stadion in Amsterdam past volledig in de lijn die de stad heeft ingezet. In de toekomst wil het namelijk meer sportevenementen gaan organiseren. Zo is er een samenwerking met de Nederlandse atletiekunie om het EK atletiek van 2014 of 2016 in het Olympisch Stadion te organiseren.

Of Ajax ook een onderkomen krijgt in het nieuwe stadion is nog maar de vraag. Maarten Fontein, algemeen directeur van de Amsterdamse club, liet weten nog niets van deze plannen te hebben vernomen: "Dit verhaal over een nieuw stadion lijkt mij echt een fabeltje. Het is ook de eerste keer dat ik over deze plannen hoor. Ik zou zeggen, er staat nu toch al een mooi stadion in Amsterdam, onze eigen Arena?" Overigens moet hier nog wel bij verteld worden dat Gehrels nog niet gesproken heeft met Ajax over de nieuwe plannen.