UCI schrapt Di Luca uit ProTour

De internationale wielrenunie (UCI) heeft Danilo di Luca uit het klassement van de ProTour gehaald. De Italiaan van Liquigas is namelijk schuldig bevonden aan het hebben van banden met Carlo Santuccione, een omstreden sportarts. Eerder werd de wielrenner ook al drie maanden geschorst.

Di Luca wist in 2005 de eerste editie van de ProTour op zijn naam te schrijven en won dit seizoen de klassieker Luik-Bastenaken-Luik en de Ronde van Italië. Cadel Evans mag zich, door de uitsluiting van de Italiaan, de nieuwe leider in het klassement van de ProTour noemen. Aanstaande zaterdag wordt de laatste wedstrijd in deze cyclus verreden, namelijk de Ronde van Lombardije.

De 31-jarige wielrenner gaf bij het Italiaans Olympisch Comité (CONI) toe dat hij Santuccione kende. Deze laatstgenoemde was namelijk een aantal jaren arts van de familie van Di Luca.

In 1995 werd Santuccione voor de duur van vijf jaar geschorst, omdat hij Italiaanse sporters van doping voorzag. Di Luca heeft overigens altijd gezegd onschuldig te zijn aan het gebruik van verboden middelen. Door deze affaire kon de renner van Liquigas ook niet deelnemen aan het WK wielrennen, dat eind september in Stuttgart werd gehouden.

In het verleden werd de naam van Di Luca ook al genoemd in de zogenaamde Oil for Drugs-affaire. In deze zaak is de Italiaan tot op de dag van vandaag niet schuldig bevonden. Afgelopen juni, tijdens een onaangekondigde dopingcontrole van het CONI, werden overigens ongewone waarden in het bloed van de renner gevonden.