Phillip Cocu stopt bij PSV

Philip Cocu behaalde vandaag zijn laatste titel in het betaalde voetbal. De aanvoerder van PSV vertelde na afloop van het met 5-1 gewonnen duel met ex-club Vitesse dat hij gaat stoppen bij PSV.

Cocu begon zijn actieve carrière bij AZ, waarna hij in het seizoen 1990/1991 naar Vitesse verkaste. Hij dwong in Arnhem een basisplaats af en werd een vaste waarde. Ook werd hij bij het Nederlands elftal gehaald, waarmee hij meeging naar EURO96. In 1995 haalde PSV hem naar Eindhoven, en won in het eerste jaar de KNVB beker. In het tweede seizoen dat de middenvelder in het rood-witte shirt speelde wist PSV de landstitel te behalen.

In 1998 kocht de Spaanse topclub Barcelona hem weg uit Nederland. Veel andere Nederlanders gingen met hem mee, zoals zijn huidige clubgenoten Patrick Kluivert en Michael Reiziger. In het eerste jaar werd direct de Europese Supercup aan de Catalaanse prijzenkast toegevoegd. Vervolgens werd in 1999 de Spaanse titel behaald. Europees succes zat er voor Cocu niet in, want hij ging in 2004 terug naar Nederland, naar zijn oude club PSV.

De dan inmiddels 33-jarige Cocu was meteen aanvoerder en wist in de afgelopen drie jaar zijn club naar de landstitel te loodsen. Ook werd in 2005 de KNVB Beker gewonnen. Ondertussen beëindigde hij na het WK 2006 zijn carrière als international. In het kampioensduel met Vitesse maakte hij de uiteindelijk beslissende 5-1. Door het doelpunt van Cocu werd PSV opnieuw kampioen van Nederland. Zonder de treffer zou Ajax op basis van gescoorde doelpunten het kampioenschap hebben opgeëist.

Na afloop van de wedstrijd in het Philips-stadion gaf de routinier aan dat hij zijn laatste wedstrijd in het shirt van PSV heeft gespeeld. Cocu speelde negentien seizoenen in het betaalde voetbal, waarvan zes bij de Eindhovenaren. De middenvelder sluit niet uit dat hij in het buitenland zijn carriere voortzet, maar daar moet hij eerst nog goed over nadenken.