Zilver voor Schoeman in Hamburg

Judoka Henri Schoeman (-73 kg.) heeft bij de super worldcup in Hamburg een knappe tweede plaats behaald. Bij de vrouwen won Elisabeth Willeboordse (-63 kg.) een bronzen plak.

Schoeman delfde in de finale het onderspit tegen de Kazach Rinat Ibragimov. De Nederlander scoorde een waza-ari (op een na hoogste punt), een yuko (iets minder dan waza-ari) en een koka (kleinste punt), maar zelfs dat was niet genoeg voor de winst.

Ibragimov was in de kwartfinale al te sterk voor de andere Nederlander onder 73 kilogram Bryan van Dijk, die in Hamburg zijn titel verdedigde. Dit jaar kwam hij niet verder dan de tweede verliezersronde.

Elisbeth Willeboordse verbeterde haar prestatie van vorig jaar, toen ze vijfde werd. In de strijd om het brons won ze met ippon (vol punt) van de Duitse Anja Wagner. Het was alweer haar dertiende worldcup medaille.

In de klasse onder zestig kilogram heeft Ruben Houkes goede zaken gedaan om zich voor het Europees Kampioenschap later dit jaar te plaatsen. De judoka van Kenamju (Haarlem) verloor zijn kwartfinale, maar vocht zich knap terug in het toernooi. Om de derde plaats moet hij het nu opnemen tegen drievoudig Olympisch Kampioen Tadahiro Nomura, die verrassend zijn halve finale verloor.

Borgsteede (-60 kg.), Mesaoudi, Elmont (-66 kg.), Richardson (-52 kg.), Libosan (-57 kg.) en Van Emden (-63 kg.) werden uitgeschakeld. Morgen komen nog vier judoka in actie, waaronder Claudia Zwiers.