Uitslag Ajax - Espanyol

Ajax is er niet in geslaagd om de UEFA Cup-wedstrijd tegen Espanyol te winnen. De Spanjaarden wonnen met 2-0 door treffers van Pandiani en Corominas.

Ajax begon de wedstrijd tegen Espanyol met twee aanvallers, namelijk Klaas-Jan Huntelaar en Mauro Rosales. Ook George Ogararu en Roger, voormalig speler van de Spaanse tegenstander, startten in de basis. Ernesto Valverde, coach van de Spanjaarden, hield Ivan de la Peña en Raúl Tamudo, twee belangrijke schakels, op de bank. Walter Pandiani, topscorer van de club, mocht wel aan de aftrap verschijnen. Rufete moest deze wedstrijd aan zich voorbij laten gaan door een blessure aan zijn lies. Ook César Peixoto en Eduardo Costa speelden niet mee, vanwege diverse blessures. Aan de zijde van de Amsterdammers ontbraken Jaap Stam en Kenneth Perez. De aanvoerder had last van een blessure en de Deen was niet opgenomen in de selectie voor dit duel.

Om 20:45 trapten Espanyol af voor het begin van de wedstrijd. Het eerste gevaar was afkomstig van Wesley Sneijder, maar de pass van Roger was net te hard voor de middenvelder. Na bijna twintig minuten spelen kreeg Ajax een vrije trap. Dit dode spelmoment was echter niet gevaarlijk, aangezien Gorka Iraizoz goed stond opgesteld. In de minuten die hierop volgden kreeg Ajax nog wel een aantal kansen, maar Espanyol had steeds voldoende spelers achter de bal. Hierdoor was het voor de Amsterdammers niet mogelijk om echt gevaarlijk te worden.

Na een half uur spelen kreeg Espanyol een vrije trap, vlakbij het doel van Maarten Stekelenburg. Moha wist nauwelijks voor gevaar te zorgen. Meteen daarna kregen de Spanjaarden opnieuw een vrije trap. De doelman van Ajax kon wederom werkloos toekijken hoe de bal naast ging. Vijf minuten later kwam de uitspelende ploeg verrassend op voorsprong. Via Pandiani was de Spaanse ploeg voor het eerst dichtbij het doel van de Amsterdammer. De voorzet was afkomstig van de linkerkant. Hierdoor wist de aanvaller aan de hand van een kopbal te scoren. In het resterende deel van de eerste helft werd het niveau niet veel hoger. Beiden ploegen wisten bijna geen gevaar te stichten. Pandiani kreeg nog wel een kans, maar schoot naast.

De eerste kans in de tweede helft was voor Espanyol. García kwam heel dichtbij het doel van Ajax, maar Stekelenburg wist het schot gemakkelijk te pareren. Na ruim tien minuten spelen was Moha opnieuw gevaarlijk. Deze keer vond hij echter geen mede-speler, zodat het geen gevaar opleverde. Aan de andere kant deed Nicolae Mitea hetzelfde, maar ook dit kwam niet tot een kans. Halverwege het tweede gedeelte van de wedstrijd kreeg Ajax een goede kans via Garbi. De Spanjaard kopte de bal maar net langs het doel van Gorka Iraizoz.

Na zeventig minuten spelen leverde Jan Vertonghen een afstandschot af op het doel van Espanyol. Deze poging ging maar rakelings naast. Ongeveer tien minuten voor tijd verdubbelde de Spanjaarden de voorsprong. De bal werd wederom vanaf de linkerkant in het strafschopgebied van de Amsterdammers gebracht. Corominas rondde het af met een strakke bal in de verre hoek. Vijf minuten voor het einde wist Zdenek Grygera de bal, na een kluts, op de paal te werken. Ook in de rebound wisten de Amsterdammers het net niet te vinden. In de blessuretijd konden beiden ploegen geen gevaar meer stichten.