Oud-bondscoach Max Merkel overleden

Oud-voetbaltrainer Max Merkel is dinsdag op 87-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn familie woensdagochtend bevestigd. De geboren Wener was in de jaren 50 bondscoach van het Nederlands elftal.

In 1955 volgde Merkel Friedrich Donenfeld op als bondscoach van Oranje. In het voorjaar van 1956 boekte hij in Düsseldorf met Oranje een legendarische overwinning (1-2) op wereldkampioen Duitsland. Heel Nederland was enorm trots op deze prestatie. Twee jaar eerder was Duitsland immers wereldkampioen geworden door het Hongaarse Wunderteam met Ferenc Puskas te verslaan. Datzelfde jaar kreeg hij echter alweer ontslag na een conflict met de KNVB.

Het conflict ontstond doordat Merkel weigerde een praatje te verzorgen voor de vereniging van Nederlandse oefenmeesters, waarvoor hij was uitgenodigd. Merkel had niet zoveel op met deze amateurs. Toen hij bleef weigeren, wilde de KNVB hem verplichten tot het houden van die lezing. "Je moet, Max," zei Lo Brunt, de secretaris-penningmeester. "O ja?" repliceerde Merkel, "Ich muss nur sterben!" Toen vloog hij de laan uit.

Merkel werd na zijn Nederlandse avontuur trainer in de toen meer professionele voetballanden. In de jaren '60 werd hij zowel met 1860 München als FC Nürnberg landskampioen van Duitsland. In Spanje boekte hij met Atletico Madrid successen.

Als speler kwam Merkel tot twee interlands: een voor Oostenrijk en een voor Duitsland. Na zijn trainersloopbaan werd Merkel columnist bij de Duitse krant Bild.

De op 7 december 1918 geboren Merkel begon zijn actieve loopbaan in 1937 bij Rapid Wien waar hij in 1954 ook zijn carrière afsloot. Tussendoor kwam hij ook uit voor de Wiener Sportklub en in Markersdorf. Zijn enige interland voor Duitsland speelde hij in 1939, voor Oostenrijk kwam hij in 1952 eenmalig uit.