Avondoverzicht EK zwemmen dag 3

Op de derde avond van het EK langebaan zwemmen in Boedapest was er wederom succes voor Nederland. Marleen Veldhuis won zilver op de 100 meter vrije slag en Pieter van den Hoogenband liet zien dat hij weer helemaal terug was, en werd opnieuw de beste op de 200 meter vrije slag.

Van den Hoogenband, die in Boedapest voor het eerst weer op hoog international niveau zwom na een herniaoperatie, was verreweg de beste met zijn tijd van 1,45,65. De nummers twee en drie, Massimiliano Rosolino en Filippo Magnini, moesten bijna anderhalve seconde toegeven op de Nederlander. De Eindhovenaar is de eerste zwemmer die drie keer op rij de Europese titel op één afstand won. Eerder deed hij dit in 2002 en 2004.

Marleen Veldhuis behaalde zilver op de 100 meter vrije slag. De Nederlandse, die een tijd zwom van 54,32, moest enkel de Duitse Britta Steffen voor laten gaan, die een nieuw werelrecord op de klokken zetten met 53,30. Steffen verbrak het oude wereldrecord van de Australische Jodie Henry met 22 honderdsten. Nery-Madey Niangkoura uit Griekenland werd derde achter Steffen en Veldhuis in 54,48. De tweede Nederlandse in de finale, Inge Dekker, eindigde als zevende.

De Nederlander Nick Niebergen wist zich niet te plaatsen voor de finale van de 50 meter rugslag. Zijn tijd van 26,16 was de twaalfde tijd in de halve finales en dus niet genoeg voor een plek in de finale.

De Française Esther Baron werd Europees kampioene op de 200 meter rugslag. Met een tijd van 2.10,07 finishte de zwemster als snelste, voor de Oekraïense Irina Amsjennikova en de Britse Melanie Marshall. Aanvankelijk zou deze finale gisteravond al worden gezwommen, maar wegens het noodweer moest hij toen worden uitgesteld.

Laure Manaudou, landgenote van Baron, was de sterkste op de 800 meter vrije slag. Bovendien verbeterde ze het negentien jaar oude Europees record van de Duitse Anke Möhring. Manaudou, die een Nederlandse moeder heeft, tikte aan in een tijd van 8.19,29. Het oude record stond sinds augustus 1987 op 8.19,53.

Het goud op de 100 meter schoolslag ging naar Ganna Chlistoenova, die een tijd zwom van 1.07,55. De Britse Kirsty Balfour pakte het zilver, brons was er voor de Hongaarse Agnes Kovacs.

De 200 meter wisselslag bij de mannen was een prooi voor de Hongaar Laszlo Cseh. Cseh, die houder van het Europees record is, won in een tijd van 1.58,17. Het zilver ging naar de Italiaan Alessio Boggiatto en de Hongaar Tamas Kerekjarto veroverde het brons.