Frankrijk ten koste van Spanje naar kwartfinales

Frankrijk heeft ten koste van Spanje de kwartfinales bereikt. In een, vooral in de eerste helft, aardige wedstrijd trokken de blauwen met 1-3 aan het langste eind.

Spanje opende fel door enkele snelle passes. Vooral de in de basiself teruggekeerde Raúl en Spanjes topscorer Torres zorgden voor het gevaar. Toch kwam Frankrijk in de openingsfase niet in de problemen. Zelf kwamen Les Bleus enkele keren goed vrij, maar tevens zonder resultaat.

Na een kleine tien minuten kreeg Spanje de eerste goede vrije trap, na een overtreding van Thuram op Villa. Linksback Pernía mocht het proberen, maar miste rakelings doel. Het eerste kwartier hadden de Spanjaarden duidelijk het beste van het spel. Frankrijk leidde vaak knullig balverlies, terwijl hun opponent juist op balbezit speelde. Dat wilde echter niet zeggen dat de blauwe formatie niet gevaarlijk werd, integendeel zelfs. Met Zidane en Henry aan de basis van de eerste echte mogelijkheid, werd deze maar net op tijd afgestopt door de verdediging van Spanje.

Halverwege het eerste bedrijf werd Frankrijk opnieuw gevaarlijk. De lage voorzet van Henry werd gemist door achtereenvolgens Ribéry, Puyol en Pablo. Vervolgens raakte Vieira de bal met zijn grote teen, maar niet hard genoeg om in de touwen te laten verdwijnen. Dat beide landen kans hadden de wedstrijd te winnen bleek even later. Een hoge corner werd terug in de zestien gebracht, en Pablo werd op zijn hak getrapt door Thuram. De Italiaanse scheidsrechter Rosetti aarzelde geen moment en gaf de penalty. Valencia-spits David Villa miste niet vanaf elf meter en zette zijn land op een verdiende voorsprong.

Arsenal-vedette Thierry Henry kwam op een negatieve manier in het spel voor. Niet omdat hij zo matig speelde, eerder zijn landgenoten. De Franse spits werd keer op keer teruggefloten vanwege nipt buitenspel. Hij passeerde de Spaanse goalie Casillas al eens dit seizoen, hij zou het graag nog eens hebben gedaan. Een man die hij ook al tegenkwam was Sergio Ramos. De Spaanse rechtsback zorgde voor veel actie aan de rechterflank, en verdedigde sterk mee. Ook zijn collegaback Pernía deed uitstekend werk aan de andere kant.

Toch kwamen de Fransen nog voor de rust op gelijke hoogte. Een goede pass van Patrick Vieira zette Frank Ribéry vrij voor Casillas. Oog in oog faalde de middenvelder niet en passeerde de goalie van Real Madrid. 1-1 was ook meteen de ruststand in Hannover, met een lichtelijk beter Spanje.

Even in de tweede helft moest Casillas meteen pareren. Frankrijk maakte het spel in de openingsfase, hetgeen bondscoach Aragonés dwong om te wisselen. Joaquín Sánchez mocht invallen voor de teleurstellende Villa, die nog wel de strafschop binnenschoot. Ook aanvoerder Raúl moest naar de kant, Luis García was zijn vervanger. De aanvoerdersband werd overgedragen aan zijn clubgenoot en doelman Iker Casillas. Scheidsrechter Rosetti had het niet al te lastig, zeker niet in vergelijking met zijn collega's gedurende het toernooi. Een uur lang was de wedstrijd kaartloos, maar daarna gaf hij toch vier kaarten.

In de tweede helft kregen de Fransen meer grip op de wedstrijd. Dat zorgde eigenlijk enkel voor minder actie op het veld. Althans, de actie die er nog was kwam tot uiting in meer overtredingen, waaronder enkele forse. Dat kwam Juventus-middenvelder Patrick Vieira op een gele kaart te staan. Nog voordat Les Bleus gewisseld hadden, hadden de Spanjaarden ze al op. Xavi werd naar de kant gehaald voor de geboren Braziliaan Marcos Senna. Toch kwam de eerste Franse wissel niet lang daarna: Malouda eruit voor Govou.

Naar het einde toe gingen de Spanjaarden toch harden op zoek naar de winnende, door goede aanvallende impulsen van Luis García en Sergio Ramos. Ook Joaquin rook kansen, zijn schot vanaf rechts miste het doel op een meter of twee, terwijl buiten zijn zicht William Gallas geblesseerd op de grond lag. Even later kreeg Carles Puyol ook nog de gele prent van Rosetti, toen Thierry Henry een Figo deed.

Toch kwam er profijt van deze vrije trap, want deze was de aanleiding voor de winnende treffer van Frankrijk. De voorzet ging langs alles en iedereen, behalve Vieira, die binnenschoot via Sergio Ramos. In het slotoffensief dat volgde kwam Spanje met een paar corners nog tot een beetje gevaar, maar Barthez hield zijn doel verder leeg. In plaats daarvan konden de Fransen nog gaan counteren voor de beslissende 3-1, Zinedine Zidane was de maker.

Frankrijk wint, in een wedstrijd die door beide landen gewonnen had kunnen worden, en ontmoet Brazilië in de kwartfinales.