Weinig steun voor scheidsrechtersplan van Kesler

Het voorstel van KNVB-voorzitter Henk Kesler om twee arbiters per wedstrijd in te voeren, geniet weinig bijval in de Nederlandse voetbalwereld.

Dick Jol zegt dat er in de Italiaanse bekercompetitie al een proef is gedaan met twee arbiters op een veld, en dit was geen succes. "De een zag niets in een overtreding, de ander weer wel. Dat leidde alleen maar tot grote verwarring", aldus Jol. Dat een systeem met twee scheidrechters wel bij sporten als handbal en basketbal werkt, ligt volgens Jol aan het feit dat die sporten daarmee zijn 'opgegroeid'.

De voorkeur van Jan Reker, directeur van de belangenvereniging Coaches Betaald Voetbal (CBV), gaat net als die van Joluit naar elektronische hulpmiddelen zoals video-opnamen. "In het stadion ziet iedereen in de herhaling op die grote videoschermen wat er gebeurd is, behalve de scheidsrechter." Reker heeft er een hard hoofd in dat het plan van Kesler zal slagen bij de FIFA.

Danny Hesp, voorzitter van de spelersvakbond VVCS, vindt dat twee scheidsrechters normaal gesproken helemaal niet nodig zijn. "Alleen worden de scheidsrechters op dit WK met te veel regeltjes en opdrachten het veld in gestuurd. Doordat ze het te kort proberen te houden, raken ze zelf in de problemen."

Hesp vindt dat de wereldvoetbalbond zich eerder druk moet maken over het niveau van de vier officials: de arbiter, twee grensrechters en de vierde man. "Want als je met vier man zo'n wedstrijd nog niet kan bijhouden......"