KNVB pleit bij FIFA voor twee scheidsrechters

De Nederlandse voetbalbond KNVB wil bij de FIFA gaan pleiten voor de invoering van een arbitragesysteem met twee scheidsrechters. Henk Kesler, directeur betaald voetbal, is van mening dat één arbiter een wedstrijd in het huidige topvoetbal bijna niet meer aan kan.

"Het spel is sneller geworden. De agressie is toegenomen en de belangen zijn sterk gestegen. Daardoor worden er ook hogere eisen aan de arbitrage gesteld. Het lijkt erop dat één scheidsrechter het allemaal niet meer kan behapstukken," aldus Kesler maandagavond in het tv-programma NOVA. "Volgens de KNVB is het daarom tijd om dit onderwerp aan de orde te stellen bij de FIFA. In de persoon van oud-arbiter Mario van der Ende, die lid is van de scheidsrechterscommissie van de FIFA, kunnen we de zaak aankaarten."

Kesler reageerde in NOVA op de chaotische wedstrijd zondagavond tussen Portugal en Nederland. In dat duel deelde de Russische arbiter Ivanov zestien gele kaarten en vier rode kaarten uit. "Het was bijna anarchie op het veld. De spelers wisten niet meer waaraan ze toe waren. Ze dachten, laat ik ook maar eens een overtreding maken."

"Als UEFA-waarnemer ken ik Ivanov als een uitstekende arbiter in de Champions League. In deze wedstrijd tegen Portugal was hij echter zichzelf niet. Het leek erop alsof hij met een boodschap van de FIFA het veld was ingestuurd. Hij voelde de druk van het duel totaal niet aan en het was zeker niet de eerste keer dat dit met arbiters bij het WK in Duitsland gebeurde. Dat mag de scheidsrechterscommissie van de FIFA zich wel degelijk aantrekken." Kessler benadrukte wel dat hij vindt dat Nederland niet door het al dan niet falen van Ivanov is uitgeschakeld. "We hadden gewoon tenminste één keer moeten scoren tegen Portugal. En dat heeft niet aan de arbitrage gelegen."