Vooruitblik: Ajax - AZ

In de serie vooruitblikken wordt deze week de Eredivisie-wedstrijd tussen Ajax en AZ uitgelicht. Voor beiden ploegen is dit een belangrijk duel. De Alkmaarse ploeg, die nu tweede staat, zou deze plek kunnen handhaven. Het elftal van Danny Blind zou zich nog kunnen kwalificeren voor de playoffs.

Bij Ajax is het in ieder geval zeker dat Johnny Heitinga bij de selectie van Blind zit. De jonge verdediger moest een maand vanaf de zijlijn toekijken vanwege een gekneusde nier. Hier is hij gelukkig weer helemaal van hersteld. Urby Emanuelson en Zdenek Grygera zullen zeker niet in actie komen tegen AZ. Beide verdedigers hebben nog teveel last van een blessure. Ook Juanfrán zal niet spelen. Hij is voor de wedstrijd van komende zondag geschorst. Verder is het nog onzeker of Wesley Sneijder zal spelen. "Ik moet dat afzetten tegen de rest van de bank. Heeft het zin om Wesley op de bank te hebben als hij alleen de laatste twintig minuten kan spelen? Dan mis ik natuurlijk wel een wissel", aldus de oefenmeester. Ook Hatem Trabelsi is vooralsnog een twijfelgeval. De Tunesiër heeft nog steeds te kampen met een kneuzing in zijn knie. Tot slot zal ook Steven Pienaar komend weekend niet spelen.

In vergelijking met Ajax kan AZ positiever toeleven naar het belangrijke duel van zondag. Afgelopen donderdag trainden Shota Arveladze, Kew Jaliens en Denny Landzaat weer mee met de selectie. De kans is dan ook groot dat dit drietal in de wedstrijd met de Amsterdammers in actie zal komen. Rogier Molhoek zal de wedstrijd aan zich voorbij moeten laten gaan. De middenvelder, die nog altijd last heeft van een liesblessure, trainde apart van de groep. Verder is het nog onzeker of coach Louis van Gaal kan beschikken over Barry Opdam. De verdediger kampt momenteel met een liesblessure. Deze liep hij op tijdens de wedstrijd van AZ tegen NAC Breda (3-2). Als vervangers voor de routinier worden Demy de Zeeuw en Gretar Steinson genoemd. "Het is een duidelijk verhaal: Ajax moet en wij mogen. Het zal voor mij een speciale wedstrijd worden, maar ik denk dat dit nog meer geldt voor Kenneth Perez, Pius Ikedia, Tim de Cler en Shota Arveladze, ik ben toch een stuk afhankelijker langs de kant, zij komen echt in actie", zei Van Gaal over de spelers die een link hebben met Ajax.

Of AZ komende zondag de punten mee naar Alkmaar kan nemen is nog niet duidelijk. Als we een blik op de statistieken blijkt dat de laatste overwinning van AZ in Amsterdam alweer van 18 oktober 1980 is. In die tijd won de Alkmaarse ploeg in De Meer. Voor de ploeg van coach Louis van Gaal wordt het dus tijd om weer eens te winnen. Eerder dit seizoen was AZ ook al te sterk voor Ajax. In de Alkmaarderhout werd het toen 4-2 voor de thuisploeg. Wesley Sneijder (Ajax), Shota Arveladze en Kenneth Perez (beiden AZ) hadden toen een belangrijk aandeel door allen twee maal te scoren. Vorig jaar verloor de Alkmaarse ploeg nog in de Amsterdam ArenA. Ook toen stond na negentig minuten spelen 4-2 op het scorebord. De doelpunten waren afkomstig van Nigel de Jong (2x), Pienaar, Sneijder (allen Ajax), Robin Nelisse en Tarik Sektioui (beiden AZ). Of Ajax deze editie ook weet te winnen wordt zondagmiddag duidelijk. Om 14:30 wordt in Amsterdam afgetrapt voor het duel tussen Ajax en AZ.

Submitter:  Bron: FOK! Sport