Brein zelfmoordaanslagen Pakistan opgepakt

Pakistan heeft vandaag de zwaargewonde Talibancommandant Mohammed Nasim Shah opgepakt, die een reeks zelfmoordaanslagen in de noordwestelijke Swatvallei zou hebben voorbereid. Dat heeft het leger laten weten.

Mohammed Nasim Shah, beter bekend onder zijn bijnaam Abu Faraj, werd gearresteerd tijdens een legeractie tegen opstandelingen. Het Talibankopstuk raakte door de militaire operatie zwaargewond.

Een legerwoordvoerder zei dat Abu Faraj rebellen heeft opgeleid voor het plegen van zelfmoordaanslagen. Ook zou hij een expert zijn op het gebied van het maken van vesten met explosieven en wordt hij verdacht van betrokkenheid bij twee bankovervallen.

Abu Faraj is de vierde Talibanleider die in de afgelopen tien dagen in de Swatvallei is aangehouden. Het gebied was lange tijd een bolwerk van de radicaalislamitische Taliban. In april dit jaar begon het Pakistaanse leger een offensief om de militanten uit de regio te verdrijven. Half juli verklaarden de Pakistaanse autoriteiten de vallei weer veilig, maar volgens inwoners en mensenrechtenactivisten zijn er nog wel degelijk Taliban actief in de regio.

Talibancommandant opgepakt  (foto: ANP)