Kroongetuige trekt zich terug uit liquidatieproces

Peter la Serpe, de belangrijkste getuige van justitie in het megaproces rond de liquidaties in de onderwereld, heeft zich teruggetrokken. Dat meldt De Telegraaf vandaag op basis van bronnen dicht bij het onderzoeksteam. La Serpe is zo teleurgesteld in het politieteam dat zijn bescherming regelt, dat hij niet meer wenst te getuigen.

La Serpe, alias vieze Peter,  is een voormalige huurmoordenaar die in ruil voor verklaringen over een reeks van tien liquidaties in de Amsterdamse onderwereld, van het OM een lagere strafeis voor de moord op drugsdealer Kees Houtman heeft gekregen. Als hij die straf heeft uitgezeten, wordt hij bovendien opgenomen in het getuigenbeschermingsprogramma.

Volgens La Serpe worden afspraken over zijn veiligheid en toekomst voortdurend geschonden. Justitie beweert echter dat het conflict draait om de exorbitant hoge financiële eisen die La Serpe stelt.

Mocht kroongetuige La Serpe zich inderdaad terugtrekken, dan is dat een enorme domper voor de aanklagers. Weliswaar blijven zijn eerder afgelegde verklaringen bruikbaar, ze boeten wel sterk aan bewijskracht in.

Het is de tweede keer in korte tijd dat het team getuigenbescherming (TGB) van het Korps landelijke politiediensten in conflict raakt met een kroongetuige. Vorige maand deed ex-Hells Angel Angelo Diaz, eveneens in De Telegraaf, zijn beklag over de niet nagekomen afspraken van het TGB.