FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 11 mei 2009

Politie houdt extra toezicht bij moskee

De politie houdt de komende weken extra toezicht op de Al Quibla-moskee in Zoetermeer. Aanleiding hiervoor is een incident waarbij in de nacht van vrijdag op zaterdag een fles met een brandende vloeistof bij het gebedshuis naar binnen werd gegooid. Een politiewoordvoerder bevestigde vandaag een bericht hierover op de site van het AD.

Het verscherpte toezicht bestaat vooral uit extra surveillances door agenten. "We willen naar het bestuur van de moskee het gebaar maken dat we de zaak serieus nemen", aldus de woordvoerder. De politie heeft nog geen verdachten aangehouden.

Extra surveillances bij moskee.  (foto: ANP)

50 schoolkinderen ongedeerd na busbrand

Een groep van vijftig schoolkinderen uit Oss is vandaag ongedeerd gebleven bij een brand in een bus op de autobahn A2 bij Hannover in Duitsland. Een toevallig passerende vrachtwagen van een reinigingsbedrijf, met een watertank van 1000 liter, stopte om de vlammen in de kiem te smoren.

Volgens de Duitse politie ontstond er door een technisch defect brand in het motorblok. De chauffeur zette daarop de bus langs de weg, waarop de kinderen uitstapten om achter de vangrail op hulp te wachten. De vrachtwagen met de watertank schoot te hulp en pompte met perslucht water in het motorblok van de bus om het vuur snel te doven. De kinderen kwamen met de schrik vrij en vervolgden met een vervangende bus hun schoolreisje naar Berlijn.

In november 2008 kwamen op dezelfde snelweg twintig mensen om het leven en raakten dertien anderen zwaargewond door brand in een bus.

Peter R. de Vries tekent weer bij SBS 6

Peter R. de Vries blijft ook de komende drie jaar programma's maken en presenteren bij SBS 6. Dat heeft de zender vandaag bekendgemaakt. De Vries tekende vandaag een nieuwe driejarige overeenkomst met producent Endemol en SBS Broadcasting.

Volgens Eric van Stade, algemeen directeur van SBS Broadcasting, is het programma van de crimereporter van 'onschatbare waarde' en 'heeft het veelvuldig maatschappelijke impact'. "Peter - en niet te vergeten zijn uitmuntende team - leveren week in, week uit een topprestatie."

Peter R. de Vries is ervan overtuigd dat hij en zijn team de komende seizoenen opnieuw een aantal indrukwekkende zaken aan het licht zullen brengen.

Peter R. de Vries blijft ook de komende drie jaar bij SBS 6  (foto: ANP)

Bodybuilder 'te dik' voor politie

Veel mannen zouden er ongetwijfeld een moord voor doen, voor het wasbordje van bodybuilder Sebastian Weber (25). Maar de Duitse politie moet er niks van hebben. Weber is afgewezen voor een baan als agent, met als opgaaf van redenen: u bent te dik. De Duitser is 1,84 meter lang en weegt 97 kilo. Hij doet zowel aan spier- als conditietraining en let op wat hij eet.

Maar de richtlijnen van de politie verbieden mensen aan te nemen met een Body Mass Index boven de 27,5. Die van Weber is 28,7, en dus is hij afgewezen. Dat het gewicht van de kandidaat vooral uit spieren bestaat en niet uit vet, maakt de Polizei niks uit: regels zijn regels.

De sportfanaat tegen de Duitse krant Bild: "In een brief werd mij aanbevolen 13 kilo af te vallen. De bedrijfsarts heeft me nog niet eens gezien!" Zijn eigen huisarts snapt de afwijzing niet: "Meneer Weber bedrijft extreme krachtsport. Hij heeft een hooggespierd atletisch lichaam."

Weber is diep teleurgesteld, "ik heb altijd bij de politie gewild". Hij heeft een juridische klacht ingediend.


Bodybuilder 'te dik' voor politie  (foto: DAG)

Flamengo wil ook Ronaldinho binnenhalen

Na Adriano vastgelegd te hebben zit Flamengo nu ook achter Ronaldinho aan. De ietwat gevallen ster voelt zich niet gelukkig bij AC Milan en lijkt net als Adriano aan te sturen op een vertrek.

Volgens O Globo heeft Flamengo al contact opgenomen met de zaakwaarnemer van Ronaldinho, zijn broer Roberto De Assis. Of de deal wel haalbaar is, wordt onderzocht. Ronaldinho zelf zou wel open staan voor een terugkeer naar zijn geboorteland.

Ronaldinho komt dit seizoen bij Milan niet echt uit de verf. De aanvallend ingestelde speler maakte enkele belangrijke goals, maar wist nimmer echt te overtuigen. Ronny wordt dan ook vaker op de bank geposteerd dan hem lief is.

Twee talentvolle jeugdspelers op proef bij Sparta

Sparta Rotterdam krijgt dinsdag de kans om twee talentvolle spelers te testen. Het gaat om Vincent van den Berg en Samuel Armenteros.

Het contract van Van den Berg loopt komende zomer af. Nu speelt de linksbuiten op huurbasis voor FC Zwolle. Hij wordt ook gelinkt aan Excelsior Maassluis. Armenteros komt uit voor de beloften van SC Heerenveen. De Zweed maakte nog nooit zijn opwachting in het eerste elftal van de club uit Friesland.

Van den Berg werd enkele jaren geleden opgenomen in de jeugdopleiding van Arsenal. Hier brak hij echter nooit door en werd hij enkele keren uitgeleend.

Armenteros zou niet de eerste speler zijn die de overstap van Heerenveen naar Sparta maakt. Eerder kwamen Maciej Wilusz en Cecilio Lopes uit Friesland om de gelederen van de Kasteelclub te versterken.

Vervanging Amerikaanse bevelhebber Afghanistan

De huidige Amerikaanse bevelvoerder in Afghanistan David McKiernan wordt binnenkort vervangen. Dit heeft de Amerikaanse minister van Defensie, Robert Gates, vandaag bekend gemaakt. Volgens hem is het tijd voor een frisse kijk op de situatie in Afghanistan. Als mogelijke vervanger voor de positie van McKiernan wordt voormalig hoofd speciale operaties Stanley McChrystal genoemd.

"Voor onze missie daar zijn een nieuwe manier van denken en een andere benadering van onze militaire leiders vereist", aldus de Amerikaanse minister van Defensie. De vervanging van McKiernan is opvallend omdat hij pas sinds juni 2008 in zijn functie zit, maar de bevelhebber zou weinig vertrouwen genieten binnen het Pentagon. Zijn beoogde opvolger maakte vooral indruk in speciale operaties, waaronder een missie die leidde tot de dood van Abu Musab al-Zarqawi, de leider van al-Qaeda in Irak. In 2001 leidde hij ook de operatie Enduring Freedom waarmee het regime van de Taliban in Afghanistan omver werd geworpen.

Barack Obama kondigde eind maart een nieuwe strategie aan voor Afghanistan. De Amerikaanse president wil duizenden extra militairen naar het land sturen om te strijden tegen de Taliban en al-Qaeda. Bovendien wil de Amerikaanse leider meer humanitaire hulp bieden in het land. De Nederlandse minister van Defensie, Eimert van Middelkoop, is vol vertrouwen over de vervanger van McKiernan: "De brede aanpak, die zich richt op goed bestuur, opbouw van leger en politie en verbetering van de basisveiligheid en leefomstandigheden van de Afghanen, is nadrukkelijk door de regering-Obama gekozen."

Onlangs had de Afghaanse president Hamid Karzai heftige kritiek op het Amerikaanse leger. Hij wilde onder andere dat er geen luchtacties meer in het land werden uitgevoerd omdat er bij de acties burgerslachtoffers vallen. Afgelopen weekend gingen honderden inwoners van Afghanistan de straat op om te protesteren tegen de acties van de Amerikaanse militairen die tientallen burgers het leven zouden hebben gekost.

Opvoedingsarme ouders

De reisleider praatte ondertussen gewoon door en deed geen enkele poging om de kinderen tot stilte te manen. De kinderen zelf waren meer geïnteresseerd in het elkaar zo veel mogelijk treiteren dan te luisteren naar wat de reisleider te vertellen had. Hij had waarschijnlijk ervaring met dit soort families, want het leek alsof hij tussen de eerste rij en de deur in het midden een blinde vlek had, zijn blik ging van rij 1 naar rij 5 en verder en terug. Als hij door ervaring wijs was geworden zou hij waarschijnlijk erg wijs zijn.

Dimitri Verhulst wint Libris Literatuurprijs

De Vlaamse schrijver Dimitri Verhulst heeft vandaag de Libris Literatuurprijs 2009 gewonnen met zijn boek Godverdomse dagen op een godverdomse bol.

Dat heeft de voorzitter van de jury, oud-burgemeester Ivo Opstelten van Rotterdam, vandaag in het Amstel Hotel in Amsterdam bekendgemaakt. De prijs is tijdens een traditioneel galadiner in de Spiegelzaal uitgereikt. Aan de prijs is een bedrag van 52.500 euro verbonden.

De jury was onder de indruk van "de weergaloze taal" in "deze zwartgallige geschiedenis van de mens van oertijd tot heden, gegoten in opzettelijk scabreuze en agressieve formuleringen", aldus het rapport.

Het is na Hugo Claus de eerste keer dat een Vlaming bekroond wordt met deze prestigieuze literatuurprijs. Verhulst haalde twee jaar geleden al de longlist van de Libris Literatuurprijs met zijn boeken De helaasheid der dingen en Mevrouw Verona daalt de heuvel af.

Andere genomineerden dit jaar waren Anna Enquist (Contrapunt), Rob van Essen (Visser), Arnon Grunberg (Onze oom), Charlotte Mutsaers (Koetsier Herfst) en Robert Vuijsje (Alleen maar nette mensen). Vuijsje won voor zijn boek recent de Gouden Uil, een Belgische literatuurprijs. De genomineerden ontvingen 2500 euro.

De Libris Literatuurprijs wordt elk jaar toegekend aan het beste Nederlandstalige literaire fictieboek uit het jaar ervoor. Voorgaande jaren ging de prijs naar D. Hooijer (Sleur is een roofdier, 2008), Arnon Grunberg (Tirza, 2007) en K. Schippers (Waar was je nou, 2006). Naamgever van de prijs is de sponsor, de boekhandelketen Libris. De prijs is gemodelleerd naar de prestigieuze Britse Booker Prize. Uit een eerste selectie van achttien titels worden zes boeken genomineerd.

Dimitri Verhulst wint Libris Litertuurprijs.  (foto: ANP)

Domme Belg dit weekend 2 keer opgepakt voor diefstal

In het Belgische Sint-Joost-ten-Noode heeft de politie afgelopen weekend de handen volgehad aan een hardleerse dief. De politie in de Brusselse voorstad vatte gisteren een 24-jarige man in de kraag wegens diefstal uit auto's. Toevallig was dezelfde man zaterdag ook al opgepakt wegens diefstal.

De draaideurdief werd gisteren opgepakt op verdenking van diefstal uit zeker vier auto's. De man bleek ook een gestolen navigatiesysteem op zak te hebben.

In zijn andere broekzak zat zelfs nog het verslag van het verhoor dat de dag ervoor bij de man was afgenomen. De Belg is opgepakt en opnieuw ter beschikking gesteld van een onderzoeksrechter.

Journaliste Iran mogelijk snel vrij

De Iraans-Amerikaanse journaliste Roxana Saberi heeft in hoger beroep een lichtere straf gekregen. Een rechtbank in Iran veroordeelde haar vandaag tot een voorwaardelijke celstraf van twee jaar. Eerder was zij tot acht jaar cel veroordeeld.

Dat heeft haar advocaat, Abdolsamad Khorramshahi, bekendgemaakt. Mogelijk komt ze binnen enkele uren op vrije voeten, aldus de raadsman.

Saberi werd in januari aangehouden, in eerste instantie omdat zij alcohol zou hebben gekocht. Later beschuldigde justitie haar ervan te werken zonder geldige papieren. Een rechtbank veroordeelde haar uiteindelijk half april wegens spionage voor de Verenigde Staten.


Journaliste Iran mogelijk snel vrij  (foto: DAG)

Kinderen vaker onder toezicht kinderbescherming

Het komt steeds vaker voor dat kinderen onder toezicht worden gesteld. In 2007 ging het om 10.600 nieuwe gevallen. Dat is een verdubbeling ten opzichte van het jaar 2000. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maakte deze cijfers vandaag bekend.

Ondertoezichtstelling is een maatregel van de kinderbescherming waarbij ouders in de opvoeding hulp krijgen van een gezinsvoogd. De ouders houden zelf het gezag over het kind maar moeten wel de aanwijzingen van de gezinsvoogd opvolgen. In de helft van de gevallen wordt het kind uit huis geplaatst. Het totaal aantal kinderen dat in 2007 onder toezicht stond is 29.500.

CBS: verdubbeling aantal kinderen onder toezicht kinderbescherming  (foto: ANP)

Demjanjuk onderweg naar Duitsland

De van oorlogsmisdaden verdachte John Demjanjuk (89) heeft vandaag zijn woning in het Amerikaanse Seven Hill (Ohio) in een ambulance verlaten. Volgens officiële bronnen wordt de hoogbejaarde verdachte in Cleveland op een vliegtuig naar München gezet.

Demjanjuk werd op een stretcher naar de ziekenwagen gebracht, in aanwezigheid van vier agenten. Een groot laken moest ongewenste blikken van belangstellenden tegenhouden.

Demjanjuk werd in eerste instantie naar een overheidsgebouw gebracht in Cleveland, waarin een immigratiebureau is gevestigd. Het Duitse ministerie van Justitie verwacht Demjanjuk morgen in Duitsland.

De uit Oekraïne afkomstige Demjanjuk zou zich in de Tweede Wereldoorlog in het concentratie- en vernietigingskamp Sobibor schuldig hebben gemaakt aan martelpraktijken en een groot aantal moorden. Na de oorlog ontkwam hij echter aan berechting.

Oorlogsmisdadiger per ambulance naar vliegveld.  (foto: ANP)

Spaceshuttle Atlantis gelanceerd

De spaceshuttle Atlantis is vanavond om 20.01 uur (Nederlandse tijd) vanaf Florida gelanceerd naar de ruimtetelescoop Hubble.

De zeven bemanningsleden van Atlantis moeten wat algemeen onderhoud aan de ruimtetelescoop plegen. Het is de bedoeling dat de bemanning tijdens de missie van elf dagen vijf ruimtewandelingen maakt. Die zijn onder meer bedoeld voor het vervangen en repareren van instrumenten. Daardoor moet de Hubble met herwonnen kracht tot 2014 kunnen blijven functioneren. Tegen die tijd hoopt de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA een nieuwe en betere ruimtetelescoop, de James Webb, in een baan om de aarde te hebben.

Wat er dan met de Hubble gebeurt, laat de NASA vooralsnog in het midden. Doet de ruimtevaartorganisatie niets meer aan de ruimtetelescoop, dan zal de satelliet ergens tussen 2014 en 2032 langzaam uit zijn baan om de aarde zakken en uiteindelijk verbranden in de dampkring.

Astronauten op weg naar ruimtetelescoop Hubble.  (foto: ANP)

Brieven Apeldoorn in de vriezer

Honderden brieven en knuffels zijn er bij het monument in Apeldoorn neergelegd als steunbetuiging aan de slachtoffers van de  aanslag op Koninginnedag. Inmiddels zijn deze weggehaald door het bedrijf DocumentenWacht. Een bedrijf gespecialiseerd in het restaureren van archieven en kunstvoorwerpen.

Aangezien het kantoor van DocumentenWacht in Beekbergen maar een paar kilometer van Apeldoorn af ligt en ook zij geschrokken waren van het incident, besloten ze om de gemeente vrijwillig hun hulp aan te bieden. "De stukken zijn immers van emotionele waarde, dus de gemeente Apeldoorn was heel blij dat wij willen helpen om deze te behouden", aldus directeur Jeroen Jochems. "Op dit moment ligt de verzameling bij ons in Beekbergen in de vrieskelder. Later wordt alles gedroogd en schoongemaakt." In totaal zamelde DocumentWacht ongeveer 1500 brieven en knuffels in. Als het bedrijf klaar is met het conserveringswerk worden de stukken weer overgedragen aan de Gemeente Apeldoorn. Wat zij met de brieven en knuffels gaan doen is nog niet bekend.

DocumentenWacht schoot eerder ook al de Gemeente Amsterdam te hulp toen die niet wist wat ze met de beschimmelde en natgeregende brieven moest doen die na de moord op Theo van Gogh werden achtergelaten. Ook toen werden de brieven door het bedrijf schimmelvrij gemaakt zodat ze bewaard konden blijven. Ook hielp het bedrijf na de vuurwerkramp in Enschede toen de gemeente hun hulp inriep om steunbetuigingen op te halen en schoon te maken. De gemeente Enschede heeft toen een deel van deze brieven en kaarten verwerkt in een monument.


Brieven Apeldoorn in de vriezer  (foto: DAG)

Geen gordel: 67.000 euro boete

Een Kroatische automobilist die zonder gordel rondreed, keek verbaasd op toen de politie hem op de bon slingerde. Het bedrag dat op de bekeuring stond, was niet de gewone boete voor de overtreding, 500 kuna (67 euro), maar duizend keer zoveel.

Dat meldde de Kroatische krant 24sata vandaag. De Kroatische overtreder is ervan overtuigd dat de dienstdoende agent in de fout is gegaan, maar de politie heeft het bezwaar tegen de boete afgewezen. Volgens de politie moet de man bij de belastingdienst zijn, die de boetes int.

Geen gordel dragen kost Kroaat een fortuin.  (foto: ANP)

Bloedbad nabij Oslo

In de buurt van Oslo heeft een 60-jarige man vanavond voor een bloedbad gezorgd. Volgens verschillende Noorse media zou de man met een geweer het vuur hebben geopend op een groep mensen. Bij de schietpartij zijn volgens de Noorse zender NRK ten minste twee mensen omgekomen, maar dit getal is nog niet officieel bevestigd.

De Noorse krant Aftenposten weet te melden dat de schutter vervolgens zelfmoord heeft gepleegd, maar ook dit bericht is nog niet bevestigd door de politie.

De oorzaak van de schietpartij ligt volgens Aftenposten ‘in de relationele sfeer’. Als reactie op het incident hebben gewapende politie-eenheden delen van Nesoeya, een voorstad van Oslo, afgezet.


Bloedbad nabij Oslo  (foto: DAG)

Prudhomme: "Valverde niet in Tour"

De kans is groot dat Alejandro Valverde komende zomer niet in de Tour de France zal starten. Het CONI maakte vandaag bekend dat de renner voor de duur van twee jaar geschorst is, waarop Christian Prudhomme, directeur van de Franse wielerronde, aangaf dat hij niet welkom is.

Valverde mag door de opgelegde sanctie de komende twee jaar niet op Italiaans grondgebied koersen. De renner kreeg de straf overigens opgelegd, omdat hij betrokken was bij de omstreden dopingarts Eufemiano Fuentes. De zestiende etappe van La Grande Boucle komt dit jaar door Italië. "Als hij in Italië is geschorst, dan kan hij ook niet starten in de Tour de France," aldus Prudhomme.

Fuentes zou veel wielrenners voorzien hebben van bloeddoping. Een Spaanse rechter was van mening dat men dit niet kon bewijzen. Het CONI dacht daar echter en legde Valverde een schorsing op. De Spanjaard heeft al aangekondigd zijn straf aan te vechten en stapt mogelijk naar het internationale sporttribunaal (CAS).

[Upd] Komst Van Gaal bij Bayern onzeker

Vrijwel iedereen is er zeker van dat Louis van Gaal zal vertrekken naar Bayern München en daar vanaf volgend seizoen de trainer zal zijn. Van Gaal zelf weet het niet meer.

Ook Dirk Scheringa, de AZ-voorzitter, is er verre van zeker van. "Ik weet echt niet of ik naar Duitsland zal vertrekken", aldus Van Gaal op de receptie van AZ. De trainer liet al eerder optekenen dat hij hoopt dat Scheringa hem zal laten gaan. De voorzitter zei in een eerder stadium al dat hij de succesvolle coach niet zo maar wil laten gaan.

De Duitse club maakt er geen geheim van dat ze de huidige trainer van AZ graag willen inlijven als opvolger van Jürgen Klinsmann.

"Bayern is een droomclub voor mij. Maar ik weet niet of ik naar Duitsland vertrek. Het is niet goed om nu alles al uit de boeken te doen. Het kost mij en Dirk Scheringa erg veel energie om geloofwaardig te blijven. We zien wel hoe het afloopt", vervolgt Van Gaal over de huidige situatie.

De Duitse club heeft zich echter nog steeds niet officieel gemeld bij AZ voor de trainer. Volgens Scheringa is er dan ook nog helemaal niets aan de hand en staat Van Gaal volgend jaar met AZ in de Champions League.

Update:
Volgens Voetbal International heeft Bayern laten weten dat zij hadden verwacht dat de Nederlandse trainer er samen met AZ wel zou uitkomen, zonder inmenging van de Duitsers. Daarom zullen zij hun opties opnieuw gaan evalueren of Van Gaal de beste keuze blijft.

Man vermoordt eega tijdens tuinieren

Een man uit het Amerikaanse Otsego in de staat Michigan heeft gistermiddag per ongeluk zijn vrouw vermoord. De man was met zijn vrouw in de tuin aan de slag, maar zaagde met zijn kettingzaag in zijn echtgenote.

Het echtpaar wilde samen een boom omzagen. Er ging blijkbaar iets mis, want de vrouw kreeg de kettingzaag in haar nek. De vrouw viel ter plekke dood neer. Volgens de politie gaat het hier om een noodlottig ongeval.


Tuinieren op zondag: God straft meteen!

In Monaco wil McLaren presteren

In Spanje viel Heikki Kovalainen uit en kwam wereldkampioen Lewis Hamilton als negende over de streep. Niet een resultaat waar ze bij McLaren blij mee zijn, ze willen in Monaco dan ook beter presteren.

Martin Whitmarsh, teambaas van het McLaren-team, sprak in Spanje met de pers: "Na Bahrein wisten we al dat we een heel erg moeilijk weekend zouden gaan krijgen in Spanje. Ik denk echter wel dat we een paar positieve dingen uit dit weekend kunnen halen. We hebben veel vooruitgang geboekt in de afgelopen acht weken en Lewis laat zien een echte vechter te zijn. Hij heeft altijd in de winnende auto gereden en hij doet het nu fantastisch met een auto die minder is. Monaco wordt een heel ander verhaal. Daar zullen we weer sterk zijn."

Hamilton zelf gaf eerder al te kennen dat de wagen waardeloos is. Op 24 mei zal in Monaco een vervolg gegeven worden aan het Formule 1-seizoen.

Studente krijgt granaat als huwelijkscadeau

Een 37-jarige Cambodjaanse leraar is in de boeien geslagen. De beste man had een origineel huwelijkscadeau gegeven aan een oud-leerling van hem. De leraar, Moung Chhavry, had namelijk zelf een handgranaat in elkaar geknutseld en deze aan de vrouw opgestuurd.

Chhavry heeft inmiddels bekend, zo heeft de politie laten weten. De leraar verklaart ook dat hij een relatie had met de bruid toen zij nog door hem werd onderwezen.

De 21-jarige vrouw ontkent dit echter stellig. Zij was nooit ingegaan op de flirtpogingen van de docent. Wel was ze ernstig geschokt toen ze haar oud-leraar geboeid zag worden afgevoerd. Moung kan nu voor twintig jaar achter tralies belanden.

'Boonen mag bij Quick-Step blijven'

Tom Boonen zal niet worden ontslagen bij zijn ploeg Quick-Step. De Belg, die afgelopen weekeinde wederom werd betrapt op het gebruik van cocaďne, blijft wel tot nader order geschorst.

Daarnaast zal Boonen ook een boete krijgen en moet hij zich minimaal één jaar lang laten behandelen. Dit is de uitkomst van een gesprek tussen sponsor Frans De Cock, teammanager Patrick Lefevere en Tom Boonen.

Eerder gaf Boonen zelf al aan dat hij bereid is om professionele hulp te zoeken om van zijn probleem af te komen. Volgens Boonen heeft hij een probleem als hij te veel drinkt.

Pupil van Ten Cate betrapt op doping

Henk ten Cate heeft een fiks probleem. Sterkhouder Jakub Wawrzyniak is betrapt op het gebruik van verboden middelen. De Pool ontkent echter het gebruik in alle toonaarden.

Wawrzyniak is een nieuwe speler bij Panathinaikos. De verdediger trok afgelopen winter van zijn vaderland richting Griekenland en overtuigde tot dusver in de Griekse competitie. Wawrzyniak ontkent de aantijgingen en heeft al een contra-expertise aangevraagd. Om welk soort doping het gaat is nog niet bekend.

De robuuste verdediger speelde tot dusver pas negen duels voor zijn nieuwe werkgever. Ook kwam de Pools international al zestien keer uit voor het nationale elftal.

Punten F1-voorspeller ronde 5

De Grand Prix op het circuit van Spanje betekende de vijfde ronde in het Formule 1-kampioenschap. Tijd voor de uitslagen deze ronde van de FOK! F1-voorspeller en de tussenstand in het klassement.

Winnaar van de vijfde ronde waren Tagforce en ws3521 met 35 van de 67 te behalen punten. Derde met een punt minder werd mrSPLIFFY. De top vijf wordt gecompleteerd door Rob.nl en ziggyziggyziggy met 33 punten.

In het klassement heeft Mist de leiding weten te verstevigen. Hij staat nu met 121 punten negen punten los van Charrel die er 112 verzameld heeft. Daarachter staat Sufferdt derde met 109 punten. JB83 heeft er 105 verzameld en staat net voor de als vijfde staande WEST die er 104 heeft.

De ingevoerde resultaten:
VT1: Jenson Button
VT2: Nico Rosberg
VT3: Felipe Massa

Kwali1: Jenson Button
Kwali2: Sebastian Vettel
Kwali3: Rubens Barrichello
Kwali4: Felipe Massa
Kwali5: Mark Webber

Snelheid kwali: Force India

Race1: Jenson Button
Race2: Rubens Barrichello
Race3: Mark Webber
Race4: Sebastian Vettel
Race5: Fernando Alonso
Race6: Felipe Massa
Race7: Nick Heidfeld
Race8: Nico Rosberg
Race9: Lewis Hamilton
Race10: Timo Glock

Snelste ronde: Rubens Barrichello
Snelste pitstop: Force India
Eerste uitvaller: Force India

De volgende Grand Prix is op 24 mei op het circuit van Monte Carlo in Monaco. Je kunt je voorspelling voor deze race opgeven tot 20 mei 23:59 uur.

[Giro] Rabobank baalt van tijdsverlies Menchov

Denis Menchov heeft maandag, tijdens de derde etappe van de Giro d'Italia, belangrijke seconden verloren. Een valpartij op twaalf kilometer van de finish zorgde ervoor dat de kopman van Rabobank 24 seconden verloor.

"Hij maakte indruk in de achtervolging, maar ik had liever gezien, dat hij dat vandaag nog niet hoefde te laten zien," aldus Van Houwelingen. De schade viel achteraf gezien mee. "Denis had andere ploegmaats bij zich, maar hij was er het snelste door van allemaal. We hebben ook geluk gehad dat hij schadevrij is gebleven en het tijdsverschil valt lager uit, dan ik even vreesde..

De ploegleider van Rabobank bleef overigens wel positief. "Ik blijf dan ook een goed gevoel houden. Hij is prima in orde. Dat is vandaag wel gebleken," liet hij weten. Daarnaast denkt Van Houwelingen niet dat de Russische kopman de komende dagen een terugval zal krijgen. "We zullen het dinsdag zien, maar ik verwacht zeker dat Denis een goede indruk gaat maken. En als hij wint, dan is een groot deel van de schade van vandaag weer goed gemaakt."

Shevchenko wil niet terug naar Chelsea

Andriy Shevchenko wordt op dit moment nog door AC Milan gehuurd van het Engelse Chelsea. Shevchenko wil echter niet meer terug naar Engeland.

Bij AC Milan is Shevchenko ook allerminst zeker van een basisplaats. De Oekraďner staat in de pikorde achter Filippo Inzaghi, die het uitstekend doet. Volgens verschillende Engelse media is Chelsea echter bereid het lopende contract van Shevchenko af te kopen.

"Ik voel me hier fysiek goed en wil mijn loopbaan hier afsluiten. Ik beschouw me nog niet als een ex-speler van Milan en ik wil hier koste wat het kost blijven", liet de topspits van weleer weten aan Datasport. "Ik wil weer op mijn best zijn, zodat ik kan spelen op het hoogste niveau."

Sheva maakte dit seizoen 26 keer zijn opwachting in het shirt van AC Milan. Hierin kwam hij tot het schamele aantal van twee doelpunten.

Rentree Sharapova in Warschau

Maria Sharapova heeft maandag laten weten dat ze binnenkort weer op de baan zal staan. De Russische zal vanaf 18 mei te bewonderen zijn op het ATP-toernooi in Warschau.

Voor de voormalig nummer een van de wereld was de schouderoperatie en de herstelperiode die daarop volgde geen pretje. "Ik heb geen makkelijke periode achter de rug, maar ik ben er van overtuigd dat het me op mentaal vlak heeft gesterkt. Wel verwacht ik dat het nog enige tijd duurt voordat ik mijn oude niveau kan benaderen", aldus Sharapova op haar website.

De nummer 65 van de wereld vertelt verder: "Ik maak binnenkort in Warschau mijn rentree en daar ben ik heel blij mee." Eind april kwam de 22-jarige nog wel in actie in het dubbelspel in Indian Wells, maar hierna kreeg ze een terugslag in het herstelproces.

Transfergeruchten week 19

De users van het voetbalforum houden dagelijks de laatste transfergeruchten bij. Niet alle geruchten zijn even betrouwbaar of interessant maar het leek ons van FOK!sport leuk om de geruchten van een week te verzamelen en met jullie te delen. Voor bronnen verwijzen we jullie door naar het Transfergeruchten topic zelf. De geruchten van afgelopen week:

Naam speler/trainerVanNaar
Danijel PranjićSC HeerenveenLiverpool
Danny KoevermansPSVFeyenoord
KakáAC MilanReal Madrid
Cristiano RonaldoManchester UnitedReal Madrid
Cesc FŕbregasArsenalReal Madrid
Xabi AlonsoLiverpoolReal Madrid
David VillaValenciaReal Madrid
Franck RibčryBayern MünchenReal Madrid of Manchester United
Davy De FauwRoda JCSparta
Jerzy DudekReal MadridFeyenoord
Tim JanssenNECEsbjerg fB
Robert HuthMiddlesbroughWolfsburg
Frank RijkaardWolfsburg
Petr CechChelseaBarcelona
Luis SuárezAjaxLiverpool
Zlatan IbrahimovicInternazionaleReal Madrid
Eljero EliaFC TwenteArsenal, Chelsea, Manchester Untied of Barcelona
Julian JennerVitesseNAC of FC Utrecht
Ricky van WolfswinkelVitesseFC Utrecht
Steve McClarenFC TwenteAjax
DiegoWerder BremenJuventus
MaxwellInternazionaleBarcelona
Raúl González BlancoReal MadridManchester City
Yuri RoseSpartaADO Den Haag
Berry PowelADO Den HaagSparta
Louis van GaalAZBayern München
Stijn SchaarsAZBayern München
AbidalBarcelonaJuventus of Liverpool
Thomas SchaafWerder BremenWolfsburg
Dennis GentenaarAjaxFeyenoord
Fabio CaraccioloADO Den HaagFC Den Bosch
Ezequiel LavezziNapoliChelsea of Manchester City
Marek HamsikNapoliWest Ham United
Sven DelanoyRBCFC Den Bosch
Sjors ParidaansFC EindhovenFC Den Bosch
Wilmer KousemakerHFC HaarlemFC Den Bosch
Frank van Mosselveld.RKCCambuur

Patch voor Far Cry 2 nu te downloaden

Far Cry 2 is een game die ondanks wat foutjes toch aardig goed ontvangen werd door de gamesmedia. Wij gaven de game een score van 82%. Sinds de launch roept de community echter al om een patch die een hoop bugs zou moeten fixen.


*uche* Met de groeten uit stoffig Afrika *kuch*

Ondanks dat sommigen de hoop vast al hadden opgegeven is er dan vandaag toch eindelijk een patch opgedoken. De volgende dingen zijn aangepakt:

Single Player
* Fix some random crash occurring during specific Malaria attacks
* Fix health damage not following the difficulty level when switching difficulty during player’s walkthrough
* Fix some camera issue when using a mortar near a rock
* Reduce significantly the probability of having a corrupted save game

Multiplayer
* Add Respawning time in Host - Advanced options - player match
* Add Starting rank in Host - Advanced options - player match
* Add min players in the host option
* Add deaths in scoreboard
* Balance current damage model
* Show VIP on Scoreboard (for your team only)
* Players can stay on the same host for consecutive matches in Ranked match
* Add a Quick match button when selecting a map in the Map community
* Fix vehicles spawning on their initial position immediately after being destroyed by an explosion
* Fix client being disconnected from the host randomly and not being able to see it after that
* Fix death message does not appear randomly
* Fix some issues when interacting with objects
* Fix bandolier doesn’t always unlock extra ammo
* Fix some bug when healing another player and getting wounded at the same time
* Fix diamond gain in rank mode
* Fix players don’t get a request to keep a map after playing on a IGE map
* DLC Fix some issues when using the crossbow

Extra features
* Add a “hardcore mode” that will provide a new damage model where all weapons do much more damage to increase realism.
* Add the possibility to play Rank matches on a selection of user maps

Een patch voor de PC en PS3 versies van de game zal spoedig volgen.

Jordan en Peter Andre gaan scheiden

Het sprookjeshuwelijk tussen Katie Price en Peter Andre is voorbij. De rondborstige Price, beter bekend als haar alter ego Jordan, was bijna vijf jaar met de Britse zanger getrouwd.

Het stel werd wereldberoemd door de realitysoap die over de twee werd gemaakt. Ook in ons land was de soap op de buis te zien. 

Waarom het paar uit elkaar gaat is niet bekend. Samen hebben ze twee kinderen op de wereld gezet, de driejarige Sawa en baby Tiaamii van een. Katie heeft nog een kind uit een eerdere relatie.


Het is over en uit voor de twee

Poortvliet: "De ambitie is er weer"

Jan Poortvliet werd eind januari ontslagen als trainer van Southampton. Sindsdien zit Poortvliet werkloos thuis. De Zeeuw zegt nu echter weer toe te zijn aan een nieuwe uitdaging.

Het avontuur bij Southampton eindigde voor Poortvliet in een deceptie. Toch is de oefenmeester positief of het korte dienstverband. "Dat avontuur smaakte naar meer.We speelden soms voor 30.000 mensen. Dat was een fantastische belevenis. Sportief gezien ging het niet goed, maar we hadden een jonge ploeg met veel spelers die nog nooit op het niveau van het Championship hadden gespeeld", liet Poortvliet weten aan ELF Voetbal.

"Ik ben er weer klaar voor. De ambitie om weer aan de slag te gaan, is weer aanwezig. Er zijn wat clubs in binnen- en buitenland geďnteresseerd, maar er is nog niets heel concreet." Poortvliet legt al wel een open sollicitatie neer bij Sparta. "Een club als Sparta zou mij denk ik wel liggen. Zij zijn op zoek naar een nieuwe trainer en ik denk dat ik de ideale kandidaat ben."

Poortvliet trainde eerder onder meer RBC Roosendaal, Telstar, FC Den Bosch en Helmond Sport. Dit gebeurde met wisselend succes.

Bot loopt stage bij Aberdeen

René Bot loopt al sinds zaterdag stage komen bij Aberdeen. De verdediger is niet meer zeker van een basisplaats bij De Graafschap en zijn volgende bestemming lijkt Aberdeen te worden.

De rechterverdediger was jarenlang een vaste waarde in het team van de Superboeren. In de winterstop werd Bot echter door de toenmalige trainer Henk van Stee verbannen richting de beloften. Dit werd Van Stee niet in dank afgenomen.

Kalezic werd kort daarop aangesteld als interim-trainer en haalde de publiekslieveling weer terug naar het eerste elftal. Sindsdien kwam hij echter nog steeds weinig in actie en een overstap lijkt dan ook een kwestie van tijd.

Aberdeen doet graag zaken met De Graafschap. Eerder haalden de Schotten Jeffrey de Visscher en Dave Bus al op uit Doetinchem.

Begroting AZ volgend seizoen 40 miljoen

De kersverse kampioen van Nederland, AZ, gaat volgend seizoen werken met een begroting van veertig miljoen euro. Daarmee is het budget in vergelijking met vorig seizoen met tien miljoen gestegen.

"We hebben deze competitie heel veel wedstrijden gewonnen", aldus de tevreden voorzitter Dirk Scheringa. "We hebben dus veel winstpremies moeten uitbetalen. Daarom is het goed om te zeggen dat onze begroting voor het nieuwe seizoen 40 miljoen euro bedraagt."

Scheringa heeft ook goede hoop dat het stadion van AZ snel uitgebreid wordt. Er zou een tweede ring op moeten komen. "Want dat hoort bij een club die in de Champions League uitkomt. Op die manier kunnen we ook verder groeien. Daarnaast is het belangrijk dat we ieder jaar Europees voetbal spelen. Geen gemakkelijke opgave, maar het kan", besloot een optimistische Scheringa.

FOK!radio: Downloaden is diefstal!

Voor de mensen die meteen naar FOK!radio willen luisteren: klik hier.

Rond 20 mei behandelt EénVandaag de rechtszaak tussen Mininova en Brein. Downloaden is diefstal, zegt stichting Brein en sleept downloadsite Mininova voor de rechter. Terecht of onzin? Op FOK!radio gaan we het er eens over hebben. FOK! houdt samen met Top-X (het jongerenpanel van EénVandaag) een enquête en de uitslag zie je terug bij EénVandaag,

Vandaag is Nolius er een keer niet en zal SunChaser eenmalig plaatsnemen op de sidekickstoel. In 2005 nam hij afscheid van FOK!radio als presentator. Nu is hij eenmalig terug, dus dat zal dan wel weer vooral over neuken gaan. Verder proberen we uiteraard Amber aan de lijn te krijgen die zaterdag gedwongen de bunker moest verlaten. We willen alles van haar weten in de 13 dagen dat ze opgesloten zat.

Hoe gaat het verder met het realityprogramma en trekken de makers het allemaal nog? We vragen het aan Bunker-goeroe Bart Spring in 't Veld. Sj0rSz heeft weer de FOK!sport update. Daarnaast hoor je al het nieuws en modwisselingen van het FOK!forum van FA Shmoopy.

Luisteren dus, vanavond vanaf 20:00 uur! Uiteraard kun je ook meepraten via de chat (irc) of op het FOK!forum .

Onze nieuwe studio in Tilburg is af! Beeldmateriaal staat op onze Hyve. Meld je dus aan voor http://fokradio.hyves.nl !

Je kunt ook meepraten via Skype. Je kunt ons bellen op actionradiolive. Uiteraard kun je ook zelf de muziek aanvragen.

Meteen luisteren?

FOK!radio is te horen op het internetstation ActionRadio, waar nu al non-stop muziek te horen is. Klik hieronder op het logo van de mediaspeler die je gebruikt om in te schakelen.

Winamp

Winamp / Itunes

Windows Media Player
Windows Media Player
AAC
Winamp / AAC


Tegenwoordig kun je ook luisteren als je een PDA/mobiele telefoon hebt met GPRS verbinding. Ga dan naar de speciale PDA-site.

Veel luisterplezier!

Handweigerende docente krijgt ongelijk

De docente die haar mannelijke collega's geen hand wilde schudden, heeft van de Centrale Raad van Beroep ongelijk gekregen. De islamitische vrouw was werkzaam bij het Vader Rijn College in Utrecht en werd vanwege de weigering ontslagen. De weigering heeft te maken met het geloof van de vrouw.

Na de zomervakantie van 2006 stuurde de docente haar collega's een e-mail. Hierin schreef ze dat ze vanwege geloofsredenen mannen geen hand wilde geven. Voor het Vader Rijn College in Utrecht was dit genoeg reden om de dame in kwestie te schorsen en vervolgens te ontslaan. De rechtbank oordeelde eerder al dat de vrouw terecht ontslag had gekregen.

Uitslag Dutch Truck GP

Dit weekend heeft de eerste ronde van de FIA European Truck Racing Cup 2009 plaatsgevonden op het TT circuit in Assen. De Nederlandse inbreng, met Cees Zandbergen, kwam niet in het verhaal voor.

Antonio Albacete deed erg goede zaken in de eerste race van het nieuwe seizoen. Met zijn MAN doorbrak hij hiermee de hegemonie van het team Buggyra dat de afgelopen jaren oppermachtig was. Samen met zijn teamgenoot Jochen Hahn, van het team MAN Nutzfahrzeuge, staken ze er met kop en schouders bovenuit. Cees Zandbergen wist in beide races van zondag niet te finishen.

Uitslag:

Pos.CoureurAutoPunten
1Antonio AlbaceteMAN58
2Markus BösigerFreightliner39
3David VrseckyFreightliner31
4Jochen HahnMAN27
5Frankie VojtisekRenault27
6Egon AllgäuerMAN22
7Markus AltenstrasserRenault17
8Stuart OliverMAN17
9Chris LevettMAN15
10Anthony JaniecRenault6
11Jose RodriguesMAN6
12Balazs SzobiMAN4
13Javier MariezcurrenaMAN3
14Michel BassanelliDAF0
15Jose BermejoMercedes-Benz0
16Jean-Pierre BlaiseMAN0
17Yvan GaillardFreightliner0
18Mikael JohanssonScania0
19Erwin KleinnagelvoortScania0
20Alexander LvovMAN0
21Dominique OrsiniMercedes-Benz0
22Jeremy RobineauMAN0
23Eduardo RodriguesMAN0
24Cees ZandbergenScania0

Serena Williams geeft geblesseerd op

De Amerikaanse Serena Williams heeft kort kunnen genieten van het toernooi van Madrid. De nummer twee op de ranglijst hield het na de eerste set tegen de Italiaanse Francesca Schiavone voor gezien. Een knieblessure was volgens haar de reden dat ze niet verder kon.

Williams stond al één set achter, het was 6-4 in het voordeel van Schiavone. Of door deze blessure de deelname aan Roland Garros later deze maand in gevaar komt, wilde Williams niet zeggen.

"Feyenoord alleen nog maar topclub door Legioen"

Henk Timmer moet na dit seizoen Feyenoord verlaten. Ondanks een optie in zijn contract voor nog een extra seizoen moet de ervaren doelman binnenkort vertrekken bij de Stadionclub. Tegenover Sportweek is Timmer zeer kritisch over de wijze waarop Feyenoord met hem is omgegaan de afgelopen tijd.

Het feit dat hij ondanks de optie toch weg moet, zit hem flink dwars. "De directie had een afspraak gemaakt met mijn zaakwaarnemer Henk van Ginkel zonder te zeggen waarover. In dat gesprek gaven ze Henk te kennen dat ik mijn aanspraak op die optie moest laten vallen, anders zou ik niet meer opgesteld worden. Later werd me dat ook nog meegedeeld in een e-mail", onthult Timmer.

"Ik vond dit zo stijlloos van de heren Gudde en Jacobs. Zeg dan recht in m'n gezicht dat je niet verder wilt met mij, dan komen we er nog best uit ook. Als grote jongens zoeken we gezamenlijk een oplossing. Maar op zo’n schijnheilige manier en dan ook nog met het dreigement dat ik niet meer opgesteld zou worden. Dat is bijna chantage. Toen is er wel wat geknapt bij mij."

"Ik ben nooit moeilijk geweest naar Feyenoord toe. Ik kon een megacontract tekenen bij Villarreal, maar toen de clubs er niet uit kwamen, ben ik gewoon gebleven. M’n moeder overleed op een donderdag, de zondag erna stond ik tussen de palen tegen Vitesse, maandag was de begrafenis. Stonden ze me op de schouder te kloppen, zo dankbaar waren ze. Namens de club stond ik altijd klaar voor zieke kinderen, supporters, sponsors, pers. Het moest dus altijd van één kant komen. Ik vraag me eerlijk gezegd af waar ik dit aan te danken heb. Heel jammer dat je zo wordt afgedankt."

De liefde tussen Timmer en Feyenoord lijkt dus over te zijn. "Feyenoord is alleen nog een topclub door het Legioen. Die zitten er altijd, of je nou tiende staat of eerste", aldus de goalie. "Op andere vlakken is het allang geen top meer. Anders word je in dertig jaar tijd wel vaker dan drie keer kampioen."

Je ziet het ook aan de sponsorcontracten die ze afsluiten. Ajax heeft een superdeal met Adidas, PSV heeft Nike en Feyenoord, de populairste club van het land, komt de afgelopen jaren niet verder dan – met alle respect – Kappa. Als topclub moet je altijd voor het beste gaan. Dat geldt voor spelers, maar ook voor de overige posities in de club. Dan kan je een keer bij de nummer 2 uitkomen, maar toch niet bij de nummer 10? Dan is er echt wat mis."

Real Madrid kijkt niet meer naar Cristiano Ronaldo

Real Madrid hebben hun interesse in Cristiano Ronaldo eindelijk in de ijskast gezet. Desalniettemin hebben de Madrilenen alweer een nieuwe speler op het oog. Het zou gaan om Antonio Valencia van Wigan Athletic.

Real Madrid zou al langere tijd Valencia in de gaten hebben gehouden. Nu heeft Real de knoop doorgehakt en bereidt een bod voor om de Ecuadoriaan aan te trekken. Dit weet het Engelse The People te melden.

Florentino Pérez wordt na dit seizoen zeer waarschijnlijk de nieuwe voorzitter van Real Madrid. Hij gaf al eerder te kennen dat hij Valencia graag aan zich wil binden. De 23-jarige middenvelder speelde eerder al voor El Nacional, Villarreal, Recreativo en nu voor Wigan Athletic. Op dit moment is Valencia nog eigendom van Villarreal.

Hadouir stuurt aan op vertrek bij Roda JC

Met een treffer was de in genade aangenomen Anouar Hadouir zondag heel belangrijk voor Roda JC in de cruciale wedstrijd tegen Feyenoord, die uiteindelijk met 2-3 werd gewonnen door de ploeg uit Kerkrade. Ondanks de (voorlopig) goede afloop in De Kuip, denkt Hadouir dat het beter is om te vertrekken bij Roda JC.

Door een vechtpartij met doelman Bram Castro kwam Hadouir enkele weken geleden negatief in de publiciteit. De aanvaller werd teruggezet naar het belofteteam, maar mocht voor de confrontatie met Feyenoord terugkeren in de A-selectie van Roda JC vanwege de blessures bij de overige voorwaartsen. Hadouir startte in Rotterdam in de basis en scoorde de belangrijke 1-3.

De overwinning leverde een hoop opluchting in het Limburgse kamp. Tegenover Sp!ts geeft Hadouir echter te kennen dat het verstandiger zou zijn als hij Roda zou verlaten. "Mijn contract loopt nog twee jaar door en het bestuur heeft gezegd dat ze me niet zomaar laten gaan. Maar ik denk dat het voor beide partijen beter is als ik vertrek."

"Als ik niet lekker in mijn vel zit, heb ik moeite om me op te laden voor wedstrijden. Mijn buik vol van Roda? Nee, zo wil ik het niet omschrijven. Ik wil gewoon met een leeg hoofd opnieuw beginnen bij een andere club. Er is hier zoveel gebeurd dit seizoen, daar hebben jullie nog niet voor de helft weet van. Ik wil naar een mooie club uit de Eredivisie, maar ook het buitenland sluit ik niet uit."

De zege op Feyenoord houdt in dat Roda JC zich via de Jupiler League-play-offs alsnog kan handhaven in de Eredivisie. Hadouir: "Voor ik me met andere clubs ga bezighouden, richt ik me op Roda. Via de play-offs moeten we ons veilig spelen. Dat is nu het belangrijkst."

Van der Vaart: "Blijf normaal gezien bij Real"

De Nederlandse enclave bij Real Madrid ligt momenteel flink onder vuur. Rafael van der Vaart is één van de spelers, waarover men in de Spaanse hoofdstad behoorlijk ontevreden zou zijn. Een vertrek ligt op de loer, maar zover zal het volgens Van der Vaart waarschijnlijk niet komen.

De aanvallende middenvelder mocht afgelopen weekend in de 57ste minuut van het duel met Valencia invallen, maar kon uiteindelijk niet verhinderen dat Real met 3-0 werd afgedroogd door de ploeg uit de sinaasappelstad. "Dit was echt slecht", mokte Van der Vaart na afloop van de wedstrijd tegenover Sportweek. "Maar zo spelen we al het hele seizoen, standaard."

Van der Vaart snakt dan ook naar het nieuwe seizoen. Een seizoen, waarin er een nieuwe president en wellicht ook een nieuwe trainer komt. Weg uit Madrid wil de Nederlander dan ook niet. "Ik heb nog een contract voor vier jaar in Madrid. Je weet natuurlijk nooit wat er gaat gebeuren, maar zoals het er nu naar uitziet, blijf ik gewoon bij Real."

Voor aanvaller Klaas Jan Huntelaar waren er tegen Valencia zelfs helemaal geen speelminuten weggelegd. "Ik ben licht geblesseerd geweest", zei The Hunter hierover. "Daarom speelde ik vorige week niet tegen FC Barcelona. Maar na die 6-2 had ik nu wel verwacht te spelen. Dat hij toch weer voor Raúl en Higuain koos, daar ben ik wel teleurgesteld over." (Huntelaar speelde het laatste half uur tegen FC Barcelona, red.)

Evenals Van der Vaart denkt ook Huntelaar er ondanks de mindere resultaten niet aan het Madrileense nest te verlaten. "Ik hoor alleen maar positieve geluiden", aldus de doelpuntenmaker.

'Panathinaikos zit achter Jovanovic aan'

Het Nieuwsblad weet te melden dat de club van Henk ten Cate, Panathinaikos, achter Milan Jovanovic aan zit. Jovanovic liet eerder al blijken dat hij graag wil vertrekken bij Standard Luik.

Panathinaikos zou al een oriënterend gesprek hebben gehad met Jovanovic. Dat gesprek beviel zo goed dat er een bod op de Serviër wordt voorbereid. De spits staat ook in de belangstelling van vele andere Europese clubs.

Of Jovanovic ook daadwerkelijk richting Griekenland vertrekt is echter nog maar de vraag. "Panathinaikos is niet mijn eerste keuze, maar ik ga al mijn opties na het seizoen eens op een rijtje zetten", aldus de topschutter van Luik.

Eerder zat Ten Cate ook al achter Leonardo, John-Dahl Tomasson en Mounir El Hamdaoui aan, maar bij alle drie de spitsen ving de Nederlandse trainer bot.

[LMS] 'Verstappen rijdt Le Mans voor Aston Martin

RTL GP weet vandaag te melden dat Jos Verstappen mee zal gaan doen aan de 24 uur van Le Mans voor het fabrieksteam van Aston Martin. Hoogstwaarschijnlijk zal hij één van de coureurs van een nieuw in te zetten derde auto zijn.

Anthony Davidson wordt genoemd als één van Verstappen's teamgenoten. Davidson kent Aston Martin-teambaas David Richard nog van zijn tijd in de Formule 1 bij het team van BAR waar Richard destijds ook teambaas was. Daarnaast reed de Brit voor Richards' team Provide al de Petit Le Mans.

Voor de Limburger is dit goed nieuws. Na de klinkende overwinningen vorig jaar in de Le Mans Series en de 24 uur van Le Mans met het team van Van Merksteijn Motorsport werd het stil rondom de coureur. Het Van Merksteijn-project werd na één seizoen stopgezet omdat het team alle doelstelling bereikt had. Daarop volgende gesprekken met de teams Epsilon Euskadi en Pescarolo liepen op niets uit.

Bos sluit regeren met Wilders uit

Hoe de uitslag van de eerstvolgende parlementsverkiezingen ook moge uitvallen, een coalitie met zowel de PvdA als de PVV zal er in elk geval niet inzitten. Dat maakte PvdA-leider Wouter Bos vandaag duidelijk bij opnamen voor de NOVA College Tour. De PvdA niet de enige die samenwerking met de partij van Geert Wilders bij voorbaat uitsluit. Ook de SP, GroenLinks, ChristenUnie en D66 zien het niet zitten om met de PVV te regeren.

Bos ziet het niet zitten om in één regering met de PVV te koersen naar een "vervelend, koud en kil" Nederland. Ook is hij van mening dat Wilders enkel problemen benoemt, maar niet met oplossingen komt. De SP en de ChristenUnie hebben moeite met de standpunten van Wilders ten opzichte van de islam. Ook zijn manier van politiek bedrijven staat de partijen tegen.

Wilders lijkt niet echt onder de indruk. Volgens hem zijn de partijen in paniek geraakt omdat de PVV bij de eerstvolgende verkiezingen wel eens als grootste uit de stembus zou kunnen rollen. De uitsluiting van de partijen is wat Wilders betreft een "links cordon sanitaire" en een "belediging voor de kiezers"

Met dank aan mouthman voor de submit.

Zes gewonden door vallende lift

Bij het naar beneden storten van een lift in de Tower Bridge zijn zes mensen gewond geraakt, vier van hen zijn er erg slecht aan toe. De lift stortte naar beneden bij het omhoog gaan van de 44 meter hoge toren. Op dat moment stonden er zestien mensen in de lift, terwijl er maximaal veertig mensen in de lift kunnen.

De politie kan niet precies vertellen op welke hoogte de lift was toen één van de kabels knapte, maar schat ongeveer een hoogte van 3,5 meter. Na de val zaten sommige slachtoffers meer dan een uur vast. De gewonden bleken voornamelijk beenletsel te hebben, waaronder gebroken benen en enkels. Na het ongeval was de Tower Bridge enkele uren afgesloten voor verkeer.

Wintjens wil graag over de grens gaan keepen

Danny Wintjens vertrekt na dit seizoen bij VVV-Venlo. De 25-jarige doelman ziet zichzelf na de zomer het liefst in het buitenland aan de slag gaan.

Wintjens werkte onlangs een stageperiode af bij het Griekse Xanthi. "Via mijn zaakwaarnemer is dat tot stand gekomen. Hij heeft veel contacten in Duitsland", vertelt de doelman aan Elf Voetbal. "Xanthi wordt volgend seizoen getraind door een Duitser (Wolfgang Wolf, red.), vandaar de contacten. Ik heb een goed gevoel overgehouden aan de testdagen. Het seizoen was al afgelopen, maar bij de club vond een minitoernooi plaats. Twee wedstrijden van drie kwartier. Eén duel heb ik gekeept."

De stage heeft een goede indruk gemaakt op Wintjens. "De accommodatie is mooi. Een nieuw trainingscomplex, inclusief hotel en een club met ambities", aldus de lange goalie. "Ze willen volgend seizoen voor een klassering bij de eerste vijf gaan. In tegenstelling tot andere Griekse clubs, is Xanthi stabiel. Skoda, het automerk, zit erachter. Het lijkt me een mooie club om voor uit te komen. Het buitenland heeft wel mijn voorkeur. In de Jupiler League ligt met alle respect mijn ambitie niet meer."

Zekerheid heeft Wintjens echter nog niet. "We hebben nog geen concrete afspraken gemaakt, maar van beide kanten was er tevredenheid. Maar er zijn nog meer clubs geďnteresseerd." SpVgg Greuther Fürth uit de Tweede Bundesliga werd in dit kader al genoemd. "Zij zijn niet alleen. Andere namen noemen heeft geen zin. Het wordt even afwachten welke clubs echt concreet worden. Veel clubs wachten nu nog."

Nederlands Davis Cup-team ongeplaatst bij loting

Het Nederlandse Davis Cup-team is niet geplaatst voor de loting van de promotie/degradatie-wedstrijden in de Wereldgroep. Die loting vindt morgen plaats in Londen.

De tennisploeg onder leiding van Jan Siemerink vecht voor lijfsbehoud in de Wereldgroep na de kansloze nederlaag tegen Argentinië. De mogelijke tegenstanders zijn Oostenrijk, België, Brazilië, Frankrijk, India, Servië, Zweden en Zwitserland. De duels vinden plaats van 18 t/m 21 september.

'Boonen drie keer betrapt op cocaďne'

Verschillende Belgische media berichten vandaag dat wielrenner Tom Boonen niet twee, maar drie keer betrapt is op het gebruik van cocaïne. Vrijdag werd al bekend dat de Quick Step-renner voor de tweede maal was betrapt en hij werd hierop dan ook geschorst door de ploeg.

Na nu bekend is geworden testte Boonen ook al positief op cocaïne en XTC op 15 november 2007 toen hij in zijn woonplaats Balen een out-of-competition controle van het UCI kreeg. Omdat de controle buiten de competitie plaatsvond, kon de Belg er niet voor geschorst worden.

In juni vorig jaar kwam naar buiten dat Boonen de maand er voor betrapt was op het gebruik van cocaïne. De Belg werd niet strafrechtelijk vervolgd toen omdat hij de media over zich heen gekregen had en niet deel mocht nemen aan de Tour de France.

Ditmaal lijkt de winnaar van Parijs - Roubaix er minder genadig vanaf te komen. Hij kan niet geschorst worden door het UCI omdat de controle buiten de wedstrijden om plaatsvond, maar hij kan wel voor het gerecht worden gedaagd. Op het gebruik van cocaïne staat in België een maximale straf van 5 jaar cel en een boete die ligt tussen de 1.000 en 100.000 euro.

Trichet: wereldeconomie op keerpunt

Op een topontmoeting maandag met centrale bankiers van de G10 zei Jean-Claude Trichet, de voorzitter van de Europese Centrale Bank (ECB), dat de wereldeconomie een keerpunt bereikt heeft en de eerste tekenen van herstel al te zien zijn. 

Trichet: "We hebben, als het om groei gaat, ongeveer het dieptepunt in de cyclus bereikt. We zien in alle gevallen een afzwakkende krimp en in bepaalde situaties zelfs groei."

De ECB-voorzitter doelde onder meer op een onverwacht sterke stijging van het consumentenvertrouwen in de VS in april, de minder sterk oplopende werkloosheid in de VS en de onverwachte toename van de fabrieksorders in Duitsland in maart. Dat was de eerste orderstijging in zeven maanden.

Toch vindt de Fransman dat men waakzaam moet blijven en niet zelfgenoegzaam dient te doen over het vermeende herstel. 

HFC Haarlem bindt duo langer aan zich

Milan Berck Beelenkamp en Wilmer Kousemaker zullen ook volgend seizoen actief zijn bij HFC Haarlem. Dit heeft de club uit Haarlem vandaag bekend gemaakt.

Kousemaker speelde tot nu toe 70 wedstrijden voor en kwam daarin tot negen doelpunten. Met de contractverlenging van 23-jarige speler heeft HFC Haarlem de as van het elftal weten te behouden. Eerder werd al het contract van Marcel Akerboom verlengd, terwijl John Nieuwenburg, Laurens ten Heuvel en Benjamin van den Broek een doorlopend contract hebben.

Trainer Jan Zoutman gaf al meerdere malen aan dat hij zijn team voor het overgrote deel bij elkaar wil houden. "We zijn tevreden over Wilmer", liet de oefenmeester in een reactie weten. "En hij heeft zich het afgelopen seizoen, mede door zijn vrije trappen, in de kijker gespeeld. De belangstelling van andere clubs, zoals Den Bosch, kwam voor ons dan ook niet als een verrassing. Gelukkig hebben we Wilmer kunnen behouden, hij kan zich prima verder ontwikkelen bij Haarlem en voor ons is hij een zeer bruikbare speler."

Berck Beelenkamp genoot een groot deel van zijn jeugdopleiding bij Ajax, waar hij in 1997 zijn debuut maakte, toen hij in het veld kwam voor Richard Witschge in de thuiswedstrijd tegen Heerenveen. Tot een doorbraak kwam het echter niet. Daarna kwam de 31-jarige verdediger ook nog uit voor FC Volendam, Genoa, De Graafschap en voor KV Mechelen, alvorens hij ging voetballen voor de club uit zijn geboortestad.

"We hebben dit seizoen geprobeerd om veel over de zijkanten te spelen", vertelt Zoutman. "Daarbij is een belangrijke rol in de opbouw weggelegd voor de vleugelverdedigers, die mee op kunnen komen. Milan is dit seizoen regelmatig mee naar voren gekomen om aanvallende impulsen van achteruit te geven. Hij heeft op die manier een aantal doelpunten voorbereid. Bovendien is Milan een speler die veel rust en ervaring in het veld meebrengt, maar die ook de boel op scherp kan zetten. Ik wilde hem dan ook graag bij de selectie houden en ben blij dat ook hij zijn contract verlengd heeft."

Luminous Arc personages in Arc Rise Fantasia screens en art

Marvelous Entertainment heeft een leuke verrassing verstopt in Arc Rise Fantasia voor de Luminous Arc fans, er komen namelijk personages uit de DS-game in voor. Natuurlijk is nog niet bekend waarom ze in het spel voorkomen en wat voor verband ze hebben met de Arc Rise Fantasia personages, maar het lijkt een leuke toevoeging te worden.

Arc Rise Fantasia is de eerste game van Imageepoch die niet voor een handheld is. De makers hebben onder andere Yasunori Mitsuda, de componist van onder andere Chrono Trigger, en Hiroyuki Kanemaru, de director van verschillende Tales-games, ingehuurd, zodat ze een goede game voor ons kunnen afleveren.
Uitslagen Zondaghoofdklasse

Gisteren werd de laatste speelronde gespeeld in de Zondaghoofdklasse. Vanaf dit seizoen wekelijks een uitgebreide uitslagenpost, zodat iedereen op de hoogte kan blijven van deze competitie.

Hoofdklasse A

FC Omniworld - Westlandia 0-2
20' Garcia 0-1 e.d.
85' Danny Bijl 0-2

FC Hilversum - VVSB 2-0
60' Tom Clobus 1-0
84' Tom Clobus 2-0

ADO'20 - AFC 1-1
19' Leandro Kappel 0-1
60' Scheffer 1-1

Hollandia - DWV 3-2
26' Bob Kortebos 1-0
29' El Abassi 1-1
53' Cees Duijn 2-1
75' Picardo Pengel 3-1
83' Henk Abercrombie 3-2

Argon - Elinkwijk 1-4
22' Mike Korssen 0-1
48' Duane Sinester 1-1
63' Dennis Baino 1-2
70' Pim Koppel 1-3
90' El Ghazouani 1-4

Haaglandia - VUC 0-1
13' Michael Nieuwenburg 0-1

Eindstand

Pos. Team Wedstrijden PuntenDoelsaldo
1. Westlandia244842-24
2. Hilversum244643-32
3. Haaglandia244147-40
4. Argon244042-28
5. AFC244045-34
6. VVSB243637-30
7. Hollandia243636-33
8. ADO'20243135-34
9. FC Omniworld242840-38
10. HBS242828-46
11. Elinkwijk242733-42
12. VUC242226-40
13. DWV241113-46

Westlandia is kampioen. DWV is gedegradeerd en VUC moet nacompetitie spelen.Hoofdklasse B

EVV - Baronie 0-1
7' Tyrin Zschusshen 0-1

OJC Rosmalen - Dijkse Boys 3-1
' Jesse Krncevic 1-0
' Patrick Ax 1-1 (strafschop)
' Joost de Laat 2-1
' Jesse Krncevic 3-1

Gemert - Venray 4-3
' Ronald van Herpen 1-0
' Tom van Bergen 1-1
' Jorg Hazenveld 2-1
' Erik van Dijk 3-1
' Freek Thoone 3-2
' Jorg Hazenveld 4-2
' Freek Thoone 4-3

DESK - Papendrecht 2-0
' Michiel Smulders 1-0
' Jelle Hakkert 2-0

Schijndel - JVC Cuijk 2-2
' Ronnie Hoevenaars 1-0
' Bas Smulders 2-0
' Ferdi Akankan 2-1 (strafschop)
' Mike Evans 2-2

UNA - Deurne 3-1
' Timmy Strijbosch 1-0
' Bart van Schijndel 1-1
' Bas Kneepkens 2-1
' Rinse Wiekema 3-1

LONGA - SV Meerssen 0-2
' Michiel Pluim 0-1
' Erik Wintjens 0-2

Eindstand

Pos. Team Wedstrijden PuntenDoelsaldo
1. Baronie265347-28
2. Gemert265250-20
3. EVV264839-25
4. UNA264045-37
5. Dijkse Boys264039-31
6. DESK263639-52
7. sv Venray263555-47
8. sv Meerssen263540-46
9. Papendrecht263430-38
10. JVC Cuijk263341-39
11. Schijndel / Bol Accountants263129-31
12. OJC Rosmalen262529-34
13. sv Deurne262430-33
14. LONGA261025-77

Baronie is kampioen. LONGA is gedegradeerd en sv Deurne moet na-competitie spelen.Hoofdklasse C

Quick'20 - Alcides 1-2
57' Marc van Eijk 0-1
58' Marc van Eijk 0-2
88' Bas Damink 1-2

Be Quick 1887 - De Treffers 0-4
15' Aleh Putsila 0-1
37' Aleh Putsila 0-2
60' Jaap Davids 0-3
69' Aleh Putsila 0-4

Sneek Wit Zwart - WKE 1-2
2' Theo Ydema 1-0
17' Paul Weerman 1-1
70' Paul Weerman 1-2

De Bataven - Achilles'29 0-5
21' Peter van Putten 0-1
51' Ivo Rigter 0-2
60' Luuk d'Hooge 0-3
90' Jasper Kerkhoff 0-4
90' Tim Verhoeven 0-5

Roel Kamphorst (De Bataven)

Germania - Babberich 1-2
40' Sander Kuiperij 0-1
80' Patrick van Leeuwe 1-1
90' Abdulai Rogers 1-2

78. Jeroen Drenth (Babberich, 2x geel)

WSV - HSC'21 2-4
20' Sjoers Jens 1-0
35' Sjoers Jens 2-0
67' Maurice Bartelds 2-1
84' Shiwan Hamdaziz 2-2
86' Peter Waanders 2-3
90' Robert Wilens 2-4

FC Lienden - SC Joure 6-2
11' Jeroen van de Kerkhof 1-0
31' Jeroen van de Kerkhof 2-0
33' Frank Hol 3-0
38' Jeroen van de Kerkhof 4-0
46' Peter van der Slot 4-1
72' Jeroen van de Kerkhof 5-1 (strafschop)
75' Bjorn Schilder 5-2 (strafschop)
85' Jeroen van de Kerkhof 6-2

Eindstand

Pos. Team Wedstrijden PuntenDoelsaldo
1. WKE265456-22
2. Schilles'29265051-27
3. De Treffers265046-24
4. Quick'20264949-37
5. HSC'21264756-34
6. FC Lienden264655-37
7. Be Quick 1887263132-37
8. sc Joure263035-48
9. Sneek Wit Zwart262727-39
10. Babberich262737-50
11. Alcides262632-58
12. Germania262523-38
13. WSV262438-57
14. De Bataven261622-51


WKE is kampioen, De Bataven is gedegradeerd en WSV moet na-competitie spelen.

Mogelijk opnieuw racisme tijdens GP Spanje

Een zwart geschminkte man heeft gisteren tijdens de Grand Prix van Spanje voor opschudding gezorgd. De man, die een racestuur in zijn handen had en een McLaren shirt droeg, had zijn gelaat volledig zwart geschminkt, mogelijk als verwijzing naar de donkere McLaren coureur Lewis Hamilton. De internationale autosportbond FIA gaat onderzoeken of de make-up van de man een racistische verwijzing is naar regerend wereldkampioen Hamilton.

Het is niet voor het eerst dat de FIA Spanje op de vingers tikt wegens vermeend racisme. Vorig seizoen dreigde het Zuid-Europese land zelfs bijna haar Grands Prix kwijt te raken toen Spaanse fans zich herhaaldelijk racistisch uitlieten tegen de donkere coureur. Veel Spaanse racefans houden Hamilton verantwoordelijk voor het vertrek van de Spaanse publiekslieveling Fernando Alonso bij McLaren. De Spaanse organisatie beloofde toen beterschap.

Tijdens de editie van dit jaar waren het echter geen grote groepen fans die zich misdroegen, maar trok alleen deze man de aandacht. Het is daarom des te pijnlijker dat juist deze 'fan' enkele seconden prominent in beeld werd genomen door de camera's van de BBC.


Mogelijk opnieuw racisme tijdens GP Spanje  (foto: DAG)

Gevechten in Final Fantasy Legend II screenshots

In 1990 werd door Square Final Fantasy Legend II voor de Game Boy gelanceerd. Deze serie heeft zich ondertussen uitgebreid tot de SaGa-serie. Nu, twintig jaar nadat de SaGa-serie begon, krijgen we een remake van Final Fantasy Legend II voor de Nintendo DS, vergelijkbaar met de Final Fantasy remakes. De game zal 3D zijn en zal bovendien gearrangeerde muziek en nieuwe elementen in het verhaal bevatten.
[Giro] Dubbelslag voor Petacchi

De derde etappe van de Giro d’Italia is gewonnen door de Italiaan Alessandro Petacchi. Petacchi was vandaag, in de rit van Grado naar Valdobbiadene , de snelste in de massasprint. Bovendien nam hij de leiding in het klassement over van Mark Cavendish.

Tien kilometer na de start gingen vijf man op jacht: De Italiaan Facci, de Rus Ignatiev, de Duitser Schröder, de Italiaan Palumbo en Krivtsov uit de Oekraine. Ze wisten een maximale voorsprong te behalen van iets meer dan zeven minuten. Onderweg lag één beklimming die meetelde voor de bergtrui, de Combai. Het was een klimmetje van vijf kilometer met een stijgingspercentage van 4% en Facci kwam als eerste boven.

36 kilometer voor de finish werden de koplopers teruggepakt door het razende peloton. Vooraan probeerde de Liquigas-ploeg het tempo hoog te houden. Acht kilometer voor de streep vond er een valpartij in het peloton plaats waardoor die in stukken brak. Een van de slachtoffers was klassementsleider Cavendish die in de tweede groep zat. Visconti sprintte een kilometer voor de finish weg uit het voorste peloton maar in het zicht van de haven wordt hij teruggepakt. Alessandro Petacchi sprint vervolgens naar zijn tweede dagzege op rij.

De Italiaan onttroonde rozetruidrager Mark Cavendish. Rabo-troef Denis Menchov verloor eveneens kostbare seconden door het oponthoud. Christan Vande Velde raakte bij een valpartij gewond. De Amerikaan moest de strijd staken.Uitslag etappe 3
# RennerTijd
1. Alessandro Petacchi (Ita) in 4u45'27"
2. Tyler Farrar (Vs) z.t.
3. Francesco Gavazzi (Ita) z.t.
4. Dario Cataldo (Ita) z.t.
5. Damiano Cunego (Ita) z.t.

Klassement na derde etappe

#RennerTijd
1. Alessandro Petacchi (Ita) in 8u50'06"
2. Tyler Farrar (Vs)op 8"
3. Michael Rogers (Aus) op 18"
4. Thomas Lövkvist (Zwe) z.t.
5. Lance Armstrong (Vs) op 31"

Rabo Hoofdklasse: programma play-outs

Nu ook de Overgangsklasse de laatste speelronde gehad heeft, is het programma bekend gemaakt voor de play-outs hockey om promotie naar en degradatie uit de Rabo Hoofdklasse. Hieronder vind je het wedstrijdprogramma voor vrouwen en mannen.

Promotie-/degradatieplay-outs vrouwen

DatumThuisploegUitploeg
Zaterdag 16 meiPush (1A)Oranje Zwart (1B)
Forward (2A)MOP (2B)
Zondag 17 meiOranje Zwart (1B)Push (1A)
MOP (2B)Forward (2A)
Woensdag 20 mei
(Eventuele derde wedstrijd)
Oranje Zwart (1B)Push (1A)
MOP (2B)Forward (2A)
Winnaar 1A - 1B promoveert naar Hoofdklasse

Finales

DatumThuisploegUitploeg
Zondag 24 meiVerliezer 1A/1B Pinoké (11)
Winnaar 2A/2BHGC (10)
Woensdag 27 meiPinoké (11)Verliezer 1A/1B
HGC (10)Winnaar 2A/2B
Zondag 31 mei
(Eventuele derde wedstrijd)
Verliezer 1A/1BPinoké (11)
Winnaar 2A/2BHGC (10)


Promotie-/degradatieplay-outs mannen

DatumThuisploegUitploeg
Zaterdag 16 meiVictoria (1B)Hurley (1A)
Voordaan (2B)Schaerweijde (2A)
Zondag 17 meiHurley (1A)Victoria (1B)
Schaerweijde (2A)Voordaan (2B)
Woensdag 20 mei
(Eventuele derde wedstrijd)
Hurley (1A)Victoria (1B)
Schaerweijde (2A)Voordaan (2B)
Winnaar 1A - 1B promoveert naar Hoofdklasse

Finales

DatumThuisploegUitploeg
Zondag 24 meiVerliezer 1A/1B Pinoké (11)
Winnaar 2A/2BTilburg (10)
Woensdag 27 meiPinoké (11)Verliezer 1A/1B
Tilburg (10)Winnaar 2A/2B
Zondag 31 mei
(Eventuele derde wedstrijd)
Verliezer 1A/1BPinoké (11)
Winnaar 2A/2BTilburg (10)

Softwareverkopen UK: Wii Fit blijft bovenaan

Het was een weinig enerverende week voor de fans van lijstjes. In Engeland bleef de hele top-4 gelijk, Wii Fit behield ondanks een verkoopterugname van 7% de eerste plek, gevolgd door Wolverine (+16%), FIFA09 (+13%) en Wii Play (-12%). Hoogste nieuwe binnenkomer is Rhythm Paradise, de game lag al langer in de winkel, maar door een toename van 125% in de verkoopcijfers knalde de game naar de tiende plek. Hannah Montana: The Movie kende ook een goede week, door een groei van 154% bezet de game nu de 18e plek.

Win het nieuwe boek van Hugo Borst

FOK mag deze week in samenwerking met Uitgeverij Nieuw Amsterdam drie exemplaren weggeven van het boek Alle ballen op Heintje. Lees verder om er achter te komen hoe je dit boek kan bemachtigen.

Alle ballen op Heintje

Hugo Borst keert terug naar de jaren zeventig, naar zijn jeugd in Rotterdam. Borst lijkt alleen maar te voetballen. Hoe talentloos hij ook is, voetballen maakt hem volmaakt gelukkig. Ook zijn vrienden passeren de revue: Cowie, Dickie, Tonnie, Eric en de mysterieuze Heintje, de Zwarte Parel van de Kralingse voetbalclub WIA.

Een kapotte knie maakt een abrupt einde aan Borsts onbeduidende voetbalbestaan. Weemoedig struint hij de amateurvelden af, op zoek naar geuren en kleuren, op zoek naar verhalen en romantiek. Ook in zijn hoofd blijft hij reizen maken, waar hij tot in detail verslag van doet.

Dertig jaar later vindt hij op een nacht Heintje, die inmiddels Hein heet en weliswaar gehuld gaat in een oranje hesje, maar niet van het Nederlands elftal. Samen bekijken ze de elftalfoto van WIA C1 uit 1974 en wisselen uit wat er van wie geworden is. Ze blijven contact houden. Op een dag komt er een onheilstijding: Hein is ernstig ziek. Op 19 maart 2009 overlijdt hij. Hugo Borst doet aangrijpend verslag.

Dit boek hebben? Het enige wat je hiervoor hoeft te doen is een mailtje, met vermelding van je username, sturen voor maandag 11 mei 20:00 uur naar prijsvragensport@fok.nl .

Wil je het boek deze week al in huis hebben? Voor ¤ 14,95 is het te koop bij de boekhandel of je kan hem hier bestellen. Voor meer informatie kan je hier terecht.

BV Veendam strikt aanvaller Wessels

René Wessels is de vierde nieuwkomer in de selectie van BV Veendam. De aanvaller die nu uitkomt voor SV Meppen tekent een overeenkomst voor twee seizoenen.

Wessels is hartstikke blij met zijn overgang naar Veendam, "want ik kan nu weer de hele dag met voetbal bezig zijn. Dat is mijn wens. Aan de andere kant: ik vertrek met gemengde gevoelens bij SV Meppen. Er zijn mensen van veertig, vijftig jaar die met tranen in de ogen afscheid van mij nemen. Vrijdag speel ik de laatste thuiswedstrijd. De supporters beschouwen mij een beetje als de publiekslieveling. Het gevoel is dus dubbel, maar de stap van het vijfde niveau in Duitsland naar het tweede niveau in Nederland is een hele mooie. Bovendien ben ik nu ook in staat om naast mijn werk als profvoetballer ook een amateurclub te trainen. Nu ik bij Meppen speel kan dit niet, want daar trainen we altijd 's avonds."

Ongeveer een maand geleden werkte Wessels een oefenstage af bij BV Veendam. Die duurde drie dagen "en ik voelde mij direct op mijn plaats. Ik vond ook dat ik mijn snel kon aanpassen. En er werd ten minste over voetbal gepraat."

Wessels volgde zijn jeugdopleiding bij FC Emmen, waar hij ook vier jaar contractspeler was. In deze periode speelde hij 88 wedstrijden. Toen zijn contract niet werd verlengd, nam hij de wijk naar Duitsland.

Wessels is aanvaller. Bij Meppen speelt hij als rechtsbenige speler vanaf de linkerkant, "maar ik heb begrepen dat ik mij bij Veendam moet gaan richten op de rechtervleugel of op de spitspositie. Het liefst speel ik als pure rechtsbuiten, maar in een 4-4-2-systeem kan ik ook uit de voeten. Je maakt dan wel meer meters, maar in Duitsland leer je wel hardlopen."

SV Meppen neemt momenteel de derde plaats in in de Oberliga. Promotie naar de Regionalliga is niet meer mogelijk.

HalleluJAH

Lisa heeft X-Factor gewonnen en haar single die waarschijnlijk straks uit den treure gedraaid gaat worden op de radiozenders heet Hallelujah! Een bekende plaat van een nog bekendere kreet. Maar ik vroeg mij af weet zij zelf wel wat Hallelujah precies betekent.

Ik wist in mijn gedachten dat het "Looft Jehovah" ofwel "Looft God" betekent. Maar ik was toch benieuwd wat onze internetvriend Wikipedia en andere encyclopedieën erover vertelden

Wikipedia geeft de volgende omschrijving.: “Het woord is een samentrekking van Hallelu en Jah.” en "Het betekent dus "Prijst Jahweh!" of "Prijst Jehovah!". In het Nederlands wordt vaak Halleluja geschreven."

Dus eigenlijk gaat het EO-achtige nummer over de naam van God die je moet loven/aanbidden. Interessante informatie leek mij zo. Vooral omdat veel mensen, ik denk bijna 80 procent van het christendom, geeneens weet dat Jehovah of Jaweh de naam is van God. Laat staan wat de naam betekent. Na nog verder speurwerk kwam ik erachter dat de naam eigenlijk gewoon JHWH is of JHVH omdat in de oude tijden de V en W dezelfde letter waren. En medeklinkers nog niet bestonden. En dus kom je uit bij Jehovah (meestal zonder H geschreven) of Jahweh (ook vaak zonder H geschreven). De naam betekent iets in de trend van “Hij veroorzaakt te worden”.

Vreemd dat bij de naam Jehovah ik niet denk aan de Katholieke kerk ofzo. Nee, mij gaat dan direct het belletje rinkelen van de fanatieke mensen die langs de deuren gaan om de Wachttoren bij mensen achter te laten. En te praten over wat de Bijbel leert. Op deze manier Getuigen zij van Jehovah.

De naam is trouwens ook wel vaker op andere manieren bezongen. Typ Jehovah maar eens in op YouTube.

Het is opvallend allemaal. Zo veel gelovigen op de wereld en maar een handje vol van de gelovigen gebruikt de naam van God. De moslims geloven in Allah, wat gewoon Arabisch is voor God. Geen naam dus. En eigenlijk elke kerk die mij zo te binnen schiet heeft er wel een titel voor maar geen naam. Gek, ik bedoel ikzelf ben ook een mens, ik ben een oom, een man, een broer, een zoon, en straks ook nog vader. Maar ik heb toch zeker wel een naam.
 
Hoe dan ook, ik vond dit opvallend genoeg om met jullie te delen, ik hoop alleen niet dat Lisa haar Hallelujah veel gedraaid wordt want hoe mooi een naam ook is, ik vind het een rotnummer. Het is mij te zweverig, en dan wordt het gezongen door zo’n kroegtijger, nee niet echt geloofwaardig
 
 

Gevangenen krijgen seksles via wc-papier

Gevangenen krijgen deze week seksuele voorlichting via wc-papier. Plaatjes op de rol en wervende teksten als 'weet jij wat een soa is?' moeten delinquenten ervan weerhouden elkaar te bespringen zonder condoom.

Het is een tijdelijke actie van het ministerie van Justitie, dat ervan uit gaat dat gedrag gestuurd kan worden door velletjes toiletpapier. Dat laatste zou uit onderzoek blijken.

Volgens De Telegraaf vindt CDA-Kamerlid Jager het een belachelijke actie en heeft hij de staatssecretaris om opheldering gevraagd. "Dit papier zal nogal wat duurder zijn dan een gewone rol. Natuurlijk hoeft men in de gevangenis geen krantenpapier te gebruiken, maar dit is overdreven."

Er is voor een week bedrukt seks-wc-papier ingeslagen. Onderzoekers van het Erasmus Ziekenhuis in Rotterdam zullen na afloop onderzoeken welke resultaten zijn geboekt.


Gevangenen krijgen seksles via wc-papier  (foto: DAG)

Warhammer meets American Football in Blood Bowl

Distributiebedrijf Game World heeft bevestigd dat de bloederige sportgame Blood Bowl ook in Europa zal verschijnen. De game die momenteel in ontwikkeling is bij Cyanide is een mix van fantasie en American Football, waardoor je dus met orcs, elfen en andere magische figuren op brute wijze strijd mag leveren op het sportveld. Dit kan niet alleen realtime, maar zelfs turn-based, om zo de ervaring van het Warhammer-bordspel echt te brengen naar de game. In totaal zullen er acht speelbare rassen zijn zoals mensen, orcs, skaven en dwergen.

Blood Bowl zal verschijnen op de PC, PS3, X360, PSP en NDS.
Federer: "Ik kan Nadal nog verslaan"

Roger Federer is ervan overtuigd dat hij Rafael Nadal, de huidige nummer één van de wereld, alsnog kan verslaan. Vooralsnog acteert hij vooral in de schaduw van de Spanjaard, maar als het aan hem ligt duurt dat niet lang meer.

"Ik denk dat Rafael op dit moment het beste tennis van zijn leven speelt. Maar ik ben er heilig van overuigd dat ik hem kan verslaan. Het was zo close op de Australian Open en Wimbledon," aldus de Zwitser die hiermee refereert aan de laatste twee zinderende Grand Slam-finales die hij van Nadal verloor.

De statistieken spreken echter wel in het nadeel van Federer. Van de laatste tien gravel-ontmoetingen met Nadal verloor hij er maar liefst negen. De laatste overwinning op de Spanjaard op deze ondergrond was in Hamburg in 2007. Vanaf 24 mei hoopt Federer dit kunststukje op het gravel van Roland Garros te kunnen herhalen om zo de enige Grand Slam-titel die nog in zijn erelijst ontbreekt op zijn naam te kunnen schrijven.

"Ik ben blij met het tennis dat ik nu speel, en het gaat iedere week steeds beter. Ik heb een moeilijke seizoensstart gehad, aangezien ik nog geen toernooi heb gewonnen. Ik denk echter dat een positieve ommekeer nabij is." Federer is dan ook hoopvol gestemd voor het graveltoernooi in Madrid dat morgen begint: "Ik heb vooral problemen gehad met mijn voornaamste concurrenten. Ik was iedere keer dicht bij een overwinning, maar telkens was het net niet. Ik hoop dat ik die negatieve spiraal kan doorbreken en dit soort partijen weer ga winnen."

Britten nemen kangoeroe als grasmaaier

De laatste tuiniertrend: de kangoeroe. In Nederland ontstaat al ophef als Intratuin een paar vlinders probeert te verkopen met Moederdag, maar in Engeland is de nieuwste tuinaccessoire een rondspringende wallabie.

De Britten zetten het beest massaal in om het gras kort te houden, meldt de krant The Times.

Trevor Lay, een kangoeroefokker, krijgt steeds meer verzoeken van particulieren die een goedkope 'grasmaaier' zoeken. Ook zijn collegafokker Quintin Spratt meldt een explosieve toename in de vraag naar kangoeroes. "Iedereen die een konijn kan houden, kan een wallabie verzorgen. Het zijn lieve, sociale dieren."

Als bewaking heb je er echter helemaal niks aan, zeggen de fokkers. "Als ze een hond zien, maken ze al dat ze wegkomen. Ook van vreemde mensen zijn ze bang."

David Gard is de trotse bezitter van drie wallabies. Zijn buren hebben hem voor gek verklaard, maar Gard heeft al twee vrouwtjes op het oog om verdere uitbreiding van de populatie mogelijk te maken.

"Ze zijn makkelijk te verzorgen en zo grappig, dat zelfs sommige vrienden het er al over hebben er ook een te nemen."


Britten nemen kangoeroe als grasmaaier  (foto: DAG)

Nintendo DSi, maar dan van 50.000 LEGO-steentjes

Vroeger wilde we allemaal brandweermannen, strippers, astronauten of professioneel LEGO bouwers worden. Sommige maken hun dromen waar. Zo ook Sean Kenney. Hij kreeg van Nintendo de opdracht om een gigantische Nindendo DSi van LEGO te bouwen. Het bouwen van de gigant kostte ongeveer 50.000 steentjes en een hele hoop tijd. Het resultaat is hieronder te bekijken. Meer werk van Sean Kenney kun je bekijken op zijn website.Exclusieve Guitar Hero: Metallica-gitaarbundel voor Europa

Eindelijk worden wij Europeanen eens voorgetrokken boven Amerika, want Activision|Blizzard heeft bekend gemaakt dat we een exclusieve gitaarbundel krijgen voor Guitar Hero: Metallica. Deze zal uiteraard de game bevatten en daarnaast een versie van de bekende World Tour-gitaar met een unieke faceplate. De bundel verschijnt gelijktijdig met de game op 22 mei en zal afhankelijk van waar je hem koopt tussen de €86,95 en €109 liggen.

In Guitar Hero: Metallica krijg je de kans om een groep van de meest bekende nummers van deze rockband te spelen. Niet alleen dat, maar je krijgt ook uitdagende muziek van bands als Motörhead voor je neus. Dit alles wordt natuurlijk afgewisseld met achtergrondbeelden over de band en de ontwikkeling van de game.

[NHL] Uitslag Bruins - Hurricanes

De Boston Bruins hebben de serie tegen de Carolina Hurricanes levend gehouden. Er werd met 4-0 gewonnen in eigen huis, waardoor de stand in de serie nu 3-2 in het voordeel voor Carolina is.

De belangrijkste spelers van de Bruins deze avond waren verdediger Zdeno Chara, center Philip Kessel en goalie Tim Thomas. Chara was fysiek erg aanwezig, had vijf schoten op doel en twee assists, terwijl Kessel tweemaal scoorde. Tim Thomas behaalde zijn eerste shut-out van de play-offs door zijn doel schoon te houden. Hij stopte alle negentien schoten op doel. De Bruins wisten het goalie Cam Ward van de Hurricanes een stuk lastiger te maken met maar liefst veertig schoten op doel. Hij moest daarin vier goals toestaan.

De Bruins wonnen met name door hun fysiekere spel: ze maakten 25 bodychecks, de Hurricanes vijftien. Een voorbeeld hiervan was een bodycheck van Milan Lucic in de offensieve zone. Hij plakte Dennis Seidenberg tegen de boarding en veroorzaakte een turnover. Seidenberg wilde zijn misstap goedmaken en kreeg twee strafminuten voor slashing. Uit de hieropvolgende powerplay wist Boston te scoren. Mark Recchi veranderde een schot van Zdeno Chara van richting en liet de 1-0 aantekenen. Dit bracht zowel het publiek als de Bruins goed in de wedstrijd. Even later maakte Phil Kessel de 2-0 met behulp van een screen van Lucic.

In de tweede periode breidde diezelfde Kessel de voorsprong uit naar 3-0. In de derde periode raakten de Hurricanes gefrustreerd. Na drie minuten ontstond een vechtpartij waarbij vier spelers naar de bank werden gestuurd, van ieder team twee. Na twaalf minuten ontstond weer een vechtpartij, ditmaal slechts tussen twee spelers. Mark Stuart en Tim Conboy waren de boosdoeners en mochten vijf minuten afkoelen. Dit was vlak na de definitieve beslissing: Milan Lucic liet de 4-0 aantekenen. Vijf minuten later was het weer raak. Er ontstond een scrimmage waarbij Scott Walker de nietsvermoedende Aaron Ward met één klap naar de grond werkte. Ward heeft hierbij waarschijnlijk een gebroken oogkas opgelopen. Walker werd de rest van de wedstrijd geschorst. In de hierop volgende powerplay werd echter niet meer gescoord.

'Snoop Dogg heeft fan niet geslagen'

Rapper Snoop Dogg heeft geen klap uitgedeeld aan de fan die in 2005 tijdens zijn show op het podium klom. Dat heeft de jury bepaald in een rechtszaak die de concertbezoeker tegen Snoop Dogg had aangespannen. Dit meldde de BBC maandag.

Tijdens het concert in Chicago betrad Richard Monroe het podium. De fan claimt dat hij destijds volledig in elkaar is geslagen door de rapper en zijn beveiligers. Snoop Dogg zegt voor zijn leven te hebben gevreesd toen de fan het podium beklom en beweert dat de beveiliging daarom zou hebben ingegrepen.

De jury kent Monroe wel een schadevergoeding van ruim 330.000 euro toe, omdat hij serieuze verwondingen heeft opgelopen bij het voorval. Het platenlabel van Calvin Broadus, zoals de echte naam van Snoop Dogg luidt, moet dit bedrag betalen.

'Snoop Dogg heeft fan niet geslagen'  (foto: ANP)

[NHL] Uitslag Red Wings - Ducks

De Detroit Red Wings hebben een 3-2 voorsprong in de serie tegen de Anaheim Ducks gepakt. In eigen huis werden de Ducks vrij eenvoudig opzij gezet met 4-1. Deze uitslag had nog veel hoger kunnen uitvallen als Ducks-goalie Jonas Hiller niet zo goed in vorm was.

De Red Wings domineerden vrijwel de gehele wedstrijd. In de eerste periode had de ploeg uit Detroit veertien schoten op doel, de Ducks slechts drie. Toch stapten de Red Wings zonder te scoren de kleedkamer in dankzij een aantal fantastische reddingen van Hiller, die de Ducks daarmee in de wedstrijd hield.

In de tweede periode was het dan toch raak voor de Red Wings, terwijl zij daarin niet zo domineerden als in de eerste. Beide teams hadden negen schoten op doel deze periode. Toch bracht Johan Franzen de Red Wings op voorsprong. Hij nam een pass aan van Justin Abdelkader, omspeelde Ryan Whitney en schoot de puck langs Hiller voor zijn zevende goal in de play-offs. Een minuut later maakte Jiri Hudler de 2-0, en leken de Ducks rijp voor de slacht. De Red Wings verzuimden de voorsprong echter uit te bouwen, en dat kwam ze bijna duur te staan. Na een kwartier in de tweede periode pakte Niklas Kronwall namelijk twee strafminuten. In eerste instantie creëerde Anaheim weinig in de powerplay-situatie, maar vier seconden voor het einde van de powerplay scoorde Ryan Whitney dan toch de 2-1.

In de derde periode was de verwachting dat de Ducks, die achter stonden, furieus van start zouden gaan. Het omgekeerde was echter het geval. Anaheim speelde in een veel te laag tempo en was eigenlijk alleen achter de Red Wings aan aan het schaatsen. Dit resulteerde in vijftien schoten op doel voor de Red Wings tegen slechts vijf voor de Ducks. Pas drie minuten voor tijd wist Detroit de wedstrijd te beslissen via Darren Helm. Vlak voor tijd scoorde Henrik Zetterberg nog in een leeg net.

Obama wil 2 biljoen op gezondheidszorg besparen

President Barack Obama komt maandag met plannen om de kosten van de gezondheidszorg in de Verenigde Staten in tien jaar met 2 biljoen dollar (1,47 biljoen euro) terug te dringen.

Hij wil niet alleen de kosten verlagen, maar de gezondheidszorg ook voor meer mensen toegankelijk maken. Ongeveer 46 miljoen Amerikanen hebben geen ziektekostenverzekering.

Volgens belangrijke regeringsfunctionarissen in Washington heeft Obama over zijn plannen overeenstemming bereikt met zes organisaties die de belanghebbenden vertegenwoordigen: de verzekeringsmaatschappijen, de artsen, de ziekenhuizen, de farmaceutische fabrikanten en de werkers in de gezondheidszorg. Als de plannen worden verwezenlijkt, zouden gezinnen ongeveer 2500 dollar per jaar aan ziektekosten kunnen besparen.

Volgens passages uit Obama's rede die het Witte Huis al heeft verspreid, zal de president zeggen dat "wij niet op dezelfde gevaarlijke weg kunnen blijven voortgaan die wij zoveel jaar al hebben bewandeld. De kosten zijn niet meer beheersbaar". Volgens de president is de hervorming van de gezondheidszorg niet "een luxe die wij kunnen uitstellen, maar een noodzaak waarmee wij niet kunnen wachten".

Zelfs als de plannen worden uitgevoerd, zullen de kosten van de gezondheidszorg met rond 7 procent per jaar stijgen. Dat is aanzienlijk hoger dan de inflatie die in de komende tien jaar wordt verwacht.

Totale financiële verplichtingen Amerikaanse overheid (30 minuten documentaire)

Vorm heeft ziekte van Pfeiffer

Michel Vorm, de doelman van FC Utrecht, komt dit seizoen niet meer in actie. Zijn ploeg bereidt zich voor op de play-offs maar de keeper heeft de ziekte van Pfeiffer.

De clubarts, Frank van Hellemondt, stelde dit vast na onderzoek. “In het meest gunstige geval is Michel zes weken uitgeschakeld, maar het kan ook een paar maanden duren'', aldus een woordvoerder van FC Utrecht. Vorm is al sinds eind maart niet meer in actie gekomen voor Utrecht. Een knieblessure, die hij tijdens het uitduel tegen FC Volendam opliep, hield hem aan de kant.

Pfeiffer is een virusaandoening van het lymfsysteem, lever en milt en leidt ertoe dat de patiënt zich moe voelt en tot weinig in staat is. FC Groningen is de tegenstander van Utrecht in de play-offs voor een plaats in de Europa League.

'PSG wil Zuiverloon'

Gianni Zuiverloon wordt in de gaten gehouden door Paris Saint-Germain. De voormalige verdediger van sc Heerenveen heeft een contract tot medio 2011 bij West Bromwich Albion.

Zuiverloon zou bij de club van Mateja Kezman, die op de vierde plek in de Ligue 1 staat, Ceara vervangen. De Braziliaan heeft een aflopend contract en zal hoogstwaarschijnlijk niet bijtekenen. Zuiverloon verruilde vorig zomer Heerenveen voor West Bromwich Albion. Daarvoor was hij actief voor Feyenoord en RKC Waalwijk. De 22-jarige Zuiverloon speelde 31 wedstrijden dit seizoen bij zijn huidige club.

Zege voor Oranje badmintonteam op Polen

In de Chinese stad Guangzhou heeft het Nederlandse badmintonteam de eerste stap gezet op weg naar mogelijke promotie naar de A-poule van het WK voor gemengde teams. Polen werd met 3-2 verslagen.

De wedstrijd begon met een klapper: Ruud Bosch en Koen Ridder verrasten de nummer 9 van de wereld, het duo Logosz/Mateusiak, in drie games. Na een kansloos verloren eerste game (11-21) leek het een eenvoudige overwinning te worden voor de Polen. Maar het Nederlandse koppel, dat de afgelopen tijd gestegen is naar de 19de plaats op de wereldranglijst, ging vrijwel foutloos door en met twee keer 21-10 bezorgden ze Polen een doffe dreun. Polen had hier vast gerekend op een overwinning.

Judith Meulendijks won volgens verwachting van de Poolse Pocztowiak. De beslissing had al kunnen vallen in de derde partij. Dicky Palyama slaagde er echter niet in om zijn stunt van de Dutch International te herhalen. In Wateringen had hij de nummer 10 van de wereld, Wacha, nog geklopt om vervolgens het toernooi op zijn naam te schrijven. Hij begon ook vandaag hoopgevend (21-15 winst), maar vervolgens werd Wacha steeds vaster en met 15-21, 13-21 kwam Polen terug tot 1-2.

De beslissing viel toen Judith Meulendijks en Yao Jie in het dubbelspel betrekkelijk gemakkelijk wonnen van Kurdelska/Wojtkowska. De eindstand werd na verlies van de mixed bepaald op 3-2

NEDERLAND - POLEN 3-2

Mannendubbelspel: Ruud Bosch/Koen Ridder - Michal Logosz/Robert Mateusiak 11-21, 21-10, 21-10

Vrouwenenkelspel: Judith Meulendijks - Natalia Pocztowiak 21-12, 21-13

Mannenenkelspel: Dicky Palyama - Przemyslaw Wacha 21-15, 15-21, 13-21

Vrouwendubbelspel: Judith Meulendijks/Yao Jie - Malgorzata Kurdelska/Agnieszka Wojtkowska 21-14, 21-15

Gemengddubbelspel: Paulien van Dooremalen/Jorrit de Ruiter - Nadiezda Kostiuczyk/Robert Mateusiak 12-21, 10-21

PROGRAMMA

13-5: Nederland - Singapore

14-5: Nederland - Rusland

SPELSYSTEEM

De A-poule bestaat uit acht landen. Nummer acht degradeert naar de B-poule.

De categorie B-landen bestaat eveneens uit acht landen, opgesplitst in twee subgroepen van vier landen. Nederland zit in subgroep B met
Polen, Singapore en Rusland. In subgroep 2 A zitten Duitsland, Frankrijk, Taiwan en Thailand.
De winnaars van beide subgroepen spelen één wedstrijd om promotie naar de A-poule.

Weer, schademodellen en dag-nachtcyclus in GT5

Het is inmiddels alweer een tijdje terug sinds we iets over Gran Turismo 5 hebben gehoord. In een interview met Audi heeft gamedesigner Kazunori Yamauchi een aantal details over de aankomende Gran Turismo prijsgegeven.
Zo zullen we verschillende weersomstandigheden verwachten en een volwaardige dag-nachtcyclus. Bovendien besteedt het Polyphony-team extreem veel aandacht aan de details van de verschillende auto's en de tracks waarop gereden kan worden. Men gaat zelfs zover dat elk struikje dat langs de weg staat zorgvuldig wordt nagemaakt. Verder heeft hij aangegeven dat men bijna klaar is met het ontwikkelen van het schademodel-systeem.

Over de toekomst is Yamauchi ook duidelijk: de toekomst van Gran Turismo is gekoppeld aan de toekomst van de autoindustrie.

Onderstaande video geeft ook nog eens een vergelijking tussen de werkelijke Nürburgring en z'n digitale tegenhanger met behulp van de immer heersende Audi R8.

Degradatie: wie vallen er af?

De Europese topcompetities naderen hun eind, en terwijl de landskampioenen langzamerhand bekend worden zijn er onderin veel clubs aan het zwoegen de punten bij elkaar te rapen om zo degradatie te voorkomen.

Eredivisie:

In de vaderlandse competitie wist Roda JC zich op de slotdag nog te behoeden voor directe degradatie. Het kroop bij Feyenoord door het oog van de naald, en aangezien De Graafschap thuis FC Volendam op 2-2 hield zijn de Noord-Hollanders na één jaar Eredivisie alweer terugverwezen naar de eerste divisie. De Doetinchemse club is echter nog niet veilig, aangezien het veroordeeld is tot degradatieplay-offs. Datzelfde gelft voor Roda JC. Klik hier voor een schema van die play-offs.

#ClubGespeeldWinstGelijkVerliesPuntenGoals
15Heracles Almelo34711163235-53
16Roda JC**3479183038-58
17De Graafschap**3479183024-58
18FC Volendam*3478192938-67

* = Degradatie
** = Play-offs degradatie

Premier League

West Bromwich Albion heeft zich afgelopen zaterdag in leven gehouden. De hekkensluiter van de Premier League won thuis met 3-1 van Wigan Athletic, waardoor het verschil met de veilige zeventiende plaats nog drie punten bedraagt. Datzelfde geldt voor Middlesbrough en Newcastle United, die elkaar vanavond treffen op St. James' Park in een rechtstreeks duel tegen degradatie. Hull City verloor van Stoke en blijft met 34 punten zeventiende. Sunderland en Portsmouth hebben een redelijke marge opgebouwd, maar zijn allebei nog niet helemaal veilig.

#ClubGespeeldWinstGelijkVerliesPuntenGoals
15Portsmouth FC36911163835-55
16Sunderland AFC3699183631-48
17Hull City FC36810183437-62
18Newcastle United FC35613163137-56
19Middlesbrough FC35710183125-51
20West Bromwich Albion FC3687213136-65

De onderste drie clubs degraderen

Primera División:

Getafe heeft zich in een onderling met Osasuna uit de degradatiezone gespeeld. De club uit Madrid staat nu vijftiende, maar heeft nog altijd slechts een marge van drie punten. Hekkensluiter Numancia pakte een punt bij Real Valladolid, en kruipt zo iets dichter bij de streep, aangezien Recreativo de Huelva en Sporting de Gijón wel onderuit gingen. Real Betis zal nog een lastig slot van de competitie tegemoegaan. De zestiende plaats is slechts twee positites boven de degradatiezone, met een gat van drie punten.

#ClubGespeeldWinstGelijkVerliesPuntenGoals
13Real Racing Club de Santander35109163944-45
14RCD Espanyol35911153839-49
15Getafe CF35910163747-54
16Real Betis Balompié35910163747-56
17CA Osasuna35812153638-46
18Real Sporting de Gijón35111233441-76
19RC Recreativo de Huelva3589183333-53
20CD Numancia3595213237-66

De onderste drie clubs degraderen

Serie A:

Reggina lijkt zich te kunnen gaan opmaken voor de Serie B. De club ging zaterdag kansloos onderuit bij Sampdoria (5-0) en heeft met nog drie duels voor de boeg een achterstand van vier punten op Torino, dat zeventiende staat. Bovendien is nummer zestien ChievoVerona weer een punt uitgelopen. Ook Lecce en Bologna, die beiden een eveneens een punt sprokkelden staan er slecht voor, maar zij hebben in ieder geval nog aansluiting met Torino. De kans is groot dat drie van de onderste vier clubs op dit moment een niveau lager gaan spelen in het komende seizoen.

#ClubGespeeldWinstGelijkVerliesPuntenGoals
16AC ChievoVerona35812153633-44
17Torino FC35710183131-54
18Bologna FC3579193038-60
19US Lecce35514162934-60
20Reggina Calcio35512182727-59

De onderste drie clubs degraderen

Bundesliga:

Karlsruher SC staat er in Duitsland niet al te best voor. Het heeft vier punten achterstand op de rest, maar heeft als voordeel dat de drie clubs erboven allemaal slechts 27 punten hebben. Borussia Mönchengladbach deed uitstekende zaken door van Schalke te winnen, en staat nu op doelsaldo buiten de zone. Energie Cottbus is teruggevallen naar de zeventiende stek door het verlies tegen Bayern München. Arminia Bielefeld won een punt en bevindt zich nu op de zestiende plaats, die recht geeft op degradatieplay-offs. VfL Bochum kan niet uitlopen en moet ook nog altijd vrezen, nadat het afgelopen weekend onderuit ging in Berlijn bij Hertha.

#ClubGespeeldWinstGelijkVerliesPuntenGoals
13Eintracht Frankfurt3189143337-50
14VfL Bochum31610152835-51
15Borussia Mönchengladbach3176182737-56
16DSC Arminia Bielefeld31415122727-46
17FC Energie Cottbus3176182727-54
18Karlsruher SC3165202321-50

De onderste twee clubs degraderen rechtstreeks, de nummer zestien speelt degradatieplay-offs tegen de nummer drie van de 2. Bundesliga

Ligue 1:

Le Havre heeft afgelopen weekend bij mede-degradatiekandidaat FC Nantes een laatste strohalm gegrepen (1-2). Waarschijnlijk is het echter slechts uitstel van executie. SM Caen won thuis met 3-1 van Le Mans en sprong zo uit de degradatiezone. AS Saint-Étienne blijft hopen op betere tijden. Het zakte, ondanks het winnen van een punt tegen Nancy, een plaats naar de negentiende stek. Met nog vier duels voor de boeg kan er in de Franse competitie echter nog van alles gebeuren.

#ClubGespeeldWinstGelijkVerliesPuntenGoals
13Valenciennes FC34913124031-34
14AS Nancy-Lorraine341010144033-40
15Le Mans UC7234108163839-48
16SM Caen34713143439-44
17FC Sochaux-Montbéliard34712153334-45
18FC Nantes3489173329-47
19AS Saint-Étienne3496193330-51
20Le Havre AC3473242427-61

De onderste drie clubs degraderen

Verder:

Trofense haalde in Portugal een belangrijk punt bij Benfica in de strijd tegen degradatie. Hekkensluiter Os Belenenses moet vanavond pas aantreden, maar moet dit doen bij Sporting Braga. Beide clubs kunnen dichterbij kruipen aan Vitória, dat wel verloor. Voor Hacettepe is het doek gevallen. De nummer laatst in Turkije verloor bij Genclerbirligi, en kan de achterstand niet meer inhalen. Kocaelispor, de nummer zeventien, kan alleen nog degradatie voorkomen als het alles wint, en als Konyaspor, Denizlispor en Antalyaspor de overige drie duels verliezen.

In Schotland deed Kilmarnock goede zaken door nummer laatst Falkirk op 1-1 te houden. St. Mirren verloor in eigen huis van Motherwell (1-3) en zag de club van Gerard Aafjes inlopen tot twee punten. Woensdag reizen zij af naar Kilmarnock, terwijl Falkirk Hamilton treft. In België waren Tubize en Mons al gedegradeerd, maar vanaf afgelopen weekend is Roeselare belast met het spelen van degradatieplay-offs tegen de nummer zestien. Met nog een duel te gaan wordt dat Kortrijk of Dender.

Koning Abdullah: nieuwe oorlog mogelijk

Als er geen vredesakkoord komt tussen Israël en de Palestijnen, vreest de Jordaanse koning Abdullah binnen anderhalf jaar een nieuwe oorlog tussen Arabieren en Israël. Dat zei hij maandag in de Britse krant The Times.

Samen met de Amerikaanse president Barack Obama werkt de moderne Abdullah aan een allesomvattend vredesplan voor het Midden-Oosten, een zogeheten 57-staten oplossing.

"Als we onze vredesonderhandelingen vertragen, zal er in de komende twaalf tot achttien maanden een nieuw conflict uitbreken tussen Arabieren of moslims en Israël", voorspelt de koning, naar verluidt een directe nazaat van profeet Mohammed. 

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft zich nog steeds niet uitgesproken voor de oprichting van een Palestijnse staat. Hij zei zondag in het wekelijkse kabinetsberaad de op Syrië veroverde Golanhoogte niet te willen teruggeven.

Koning Abdullah (groen-zwarte uniform) in Star Trek

[IndyCar] Doornbos donderdag in actie

Robert Doornbos zal waarschijnlijk komende donderdag weer in actie kunnen komen op het circuit van Indianapolis. Er wordt nu nog hard gewerkt om zijn twee beschadigde wagens te repareren.

Doornbos moest na twee crashes op vrijdag en zaterdag de twee kwalificatiedagen voor de Indianapolis 500 uitzitten. Zijn racewagen is naar Chicago gestuurd voor reparaties, terwijl zijn reservewagen in Brownsburg staat waar een koolstofvezelspecialist de wagen herstelt. Hoofdmonteur Mitch Davis is ervan overtuigd dat donderdag minstens één bolide weer beschikbaar is. "We hebben geluk gehad dat de ene wagen aan de linkerkant is beschadigd en de andere aan de rechterkant. Uiteindelijk hebben we maar één auto aan onderdelen verloren," verklaarde Davis. "Beide monocoques zijn beschadigd, maar niet onherstelbaar. Dinsdagmorgen krijgen we één van de wagens terug en donderdag zal die weer kunnen rijden."

De Nederlander zelf was erg teleurgesteld dat hij afgelopen weekend niet kon rijden. "Het was een grote schok toen ik me realiseerde dat ik me niet in de top elf zou kunnen kwalificeren," vertelde Doornbos. "Een hoop mensen zeiden dat het een lange race is en dat er veel kan gebeuren. Ik weet dat we de snelheid hebben, het team doet goed werk en we zijn er komende week weer bij."

[NASCAR] Mayfield geschorst om doping

Jeremy Mayfield is voor onbepaalde tijd geschorst nadat hij bij een dopingcontrole werd betrapt op het gebruik van verboden middelen. Hij is de eerste coureur die ten prooi valt aan de nieuwe reglementen in de NASCAR.

Jeremy Mayfield testte vorig weekend positief op een dopingtest en werd afgelopen zaterdag geschorst. Hij had zich op dat moment al niet weten te kwalificeren voor de Southern 500 op het circuit van Darlington.

Volgens de coureur zelf is de gefaalde dopingtest te danken aan een combinatie van twee medicijnen. De test werd hem al een week eerder, in Richmond, afgenomen, maar het duurde een paar dagen voor de uitslagen van de proef door het laboratorium aan de wedstrijdleiding werden doorgegeven. Afgelopen vrijdag liet Mayfield een second opinion uitvoeren, die ook positief uit de bus kwam.

De schorsing heeft dubbele consequenties voor Mayfield. Hij is niet alleen coureur, maar ook eigenaar van zijn eigen team. Op beide vlakken is nu geschorst, wat betekent dat zijn wagen met startnummer 41 nu door een andere coureur bestuurd moet worden én door een andere teameigenaar ingeschreven moet worden voor de komende races. Deze week zal bekend worden gemaakt wie beide rollen zal overnemen.

De nieuwe dopingregels zijn dit jaar voor het eerst van kracht in de NASCAR. Mayfield is de eerste coureur die positief test. Begin dit jaar, na de Daytona 500, testte een van Mayfields medewerkers, Paul Chodora, al positief. Hij werd vervolgens ontslagen door het team.

Capcom maakt meer PS3 dan Xbox360 spellen

Capcom heeft een grafiek vrijgegeven waarop te zien is hoeveel titels ze de komende tijd zullen gaan ontwikkelen. Met name de verdeling over de consoles is interessant te noemen. Tot nu toe ontwikkelden ze meer Xbox360 dan PS3-titels, maar dit gaat veranderen. Dit jaar zal Capcom namelijk 15 PS3-titels gaan uitbrengen, tegenover 12 Xbox360-spellen. Volgend jaar zal het dertien tegen 12 zijn, weer in het voordeel van de PS3.Mercedes wil logo op auto's Brawn GP

Nu het wat minder gaat met het officiële fabrieksteam, McLaren, overweegt het bedrijf om de merknaam op de auto's van Brawn GP te zetten. Dit team presteert dit jaar namelijk uitzonderlijk goed en doet wel mee om het kampioenschap.

Het Britse team reed tot nu toe alleen met de motor van Mercedes, maar met vier zeges in vijf wedstrijden, ziet Mercedes publicitaire mogelijkheden in het team. Mercedes-motorsportbaas Norbert Haug liet aan de Duitse zender RTL weten dat er eigenlijk niets zal veranderen, maar dat het meer zichtbaar aanwezig zijn op de Brawns zeker tot de mogelijkheden behoord. "Het is ons aangeboden en we bekijken onze mogelijkheden en opties", zegt hij in een reactie.

"Twee Amerikaanse teams in 2010"

Volgens Bernie Ecclestone is er een tweede team uit de Verenigde Staten dat zich wil inschrijven voor de Formule 1 in 2010. Verdere details zijn nog niet bekend.

Ecclestone liet tijdens de presentatie van de nieuwe Formule-1-creditcard in Barcelona vallen dat USGPE niet het enige Amerikaanse team is dat zich inschrijft voor het nieuwe seizoen. "Er zijn twee Amerikaanse teams," aldus Ecclestone. "Het zal goed zijn om nieuwe gezichten te zien."

Onbekend is om welk team het hier zou gaan. Geruchten spreken van Penske of Andretti Green, die momenteel hoge ogen gooien in de Amerikaanse IndyCar.

'Verhoging NHG stimuleert huizenmarkt'

Het kabinet moet de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) tijdelijk fors verhogen om de vastgelopen huizenmarkt weer aan de gang te krijgen. Dit blijkt uit een maandag gepubliceerd rapport van vastgoedeconoom Piet Eichholtz. De garantie is nu maximaal 265.000 euro. Eichholtz: "Het geeft banken en consumenten meer vertrouwen."

Uit het onderzoek blijkt dat bij elke tussentijdse verhoging van de garantie, de transacties die binnen de nieuwe financiële ruimte vielen direct sterk toenamen. Volgens de onderzoekers stimuleert een verhoging ook in de huidige markt de vraag naar woningen, die onder de nieuwe grens komen te liggen.

De NHG verkleint de risico's die banken lopen op hypotheken, doordat het de schuld overneemt van de bank als een huizenbezitter niet aan zijn verplichtingen kan voldoen. Dit zou resulteren in een lagere hypotheekrente en banken die meer geld uit gaan lenen.

CD: Grand Duchy - Petit Fours

De eerste man van The Pixies, Frank Black, had wel zin in een lolletje met zijn vrouw Violet Clark en dook met haar de studio in. Een gezellig debuutalbum was het product dat hieruit voort kwam: Petit Fours. Hun samenwerkingsverband kreeg de naam Grand Duchy. Naast wat gastmuzikanten hebben Violet en Frank alle nummers zelf geschreven en uitgevoerd, compleet met zang en instrumentele delen. Een plaatje met negen nummers, die de ongedwongen sfeer van het plan goed weergeven.

Genen achter hoge bloeddruk ontdekt

Dat een hoge bloeddruk genetisch bepaald kan zijn, was al langer bekend. Onderzoekers van onder meer het Erasmus Medisch Centrum en het Universitair Medisch Centrum Utrecht hebben ontdekt welke genen precies een rol spelen. Dat maakten de ziekenhuizen maandag bekend.

De onderzoekers werkten samen met een internationaal team van wetenschappers. In het vooraanstaande tijdschrift Nature Genetics publiceerden zij over hun bevindingen.

In de twee afzonderlijke onderzoeken konden de wetenschappers uit Rotterdam en Utrecht respectievelijk elf en acht genen aanwijzen die een rol spelen bij het ontstaan van hoge bloeddruk. "Deze informatie is van belang bij het ontwikkelen van nieuwe geneesmiddelen tegen hoge bloeddruk", zei de Utrechtse onderzoekster Charlotte Onland.

Beroertes
Vermoedelijk hebben veel meer genen invloed op de bloeddruk. Volgens Onland is met het onderzoek een klein begin gemaakt met het aanwijzen van deze genen.

Ongeveer een op de drie mensen in Europa en de Verenigde Staten heeft last van hoge bloeddruk, blijkt uit informatie van het Erasmus Mc. Hoge bloeddruk is een belangrijke oorzaak van hart- en vaatziekten, beroertes, nierproblemen en hersenschade. Naast factoren als voeding en roken, wordt de bloeddruk voor een groot deel (30 tot 60 procent) erfelijk bepaald.


Genen achter hoge bloeddruk ontdekt  (foto: DAG)

Klopjacht op Duitse messentrekker

Een gemaskerd meisje is vanochtend rond negen uur een gymnasium in de Duitse stad Sankt Augustin binnengestormd. Zij had verscheidene messen bij zich. Een leerlinge raakte lichtgewond.

Een woordvoerster van de politie heeft dat laten weten. Het meisje is naar een ziekenhuis overgebracht. Alle leerlingen in de school zijn in veiligheid gebracht. De vermoedelijke dader, een 16-jarige leerlinge van de school, is nog voortvluchtig.

Op een toilet in het schoolgebouw vond de politie een tas. Daarin zaten een luchtdrukpistool en een fles met mogelijk een brandbare vloeistof.

Sankt Augustin ligt aan de Rijn, niet ver van de voormalige West-Duitse hoofdstad Bonn.

In maart doodde een 17-jarige jongen vijftien mensen in en nabij een school in Winnenden in het zuiden van Duitsland. Sinds die tijd is de politie zeer alert om voorvallen als dat in Sankt Augustin te voorkomen.


Klopjacht op Duitse messentrekker  (foto: DAG)

Splash Damage werkt aan 'genre-breaker'

Quake Wars: Enemy territory was een product van ontwikkelaar Splash Damage dat enkele jaren terug op de markt verscheen. Momenteel is Splash Damage een onderdeel van Bethesda Softworks. Er wordt daar hard gewerkt aan een nieuwe game. Het spel zal een first-person shooter worden, maar niet zomaar een shooter zoals we kennen. Volgens de Europese managing director Sean Brennan zal Splash Damage's volgende titel een baanbrekende game binnen het genre worden.

"We're not announcing the name yet, but it's a first-person shooter. That's a product that we believe is a genre-breaker, it's a real killer app. From a quality perspective we’re pitching that along the same lines as Fallout 3. We’ve kept it under lock and key, there are so many innovative features in there we don’t want to reveal them too soon. We’ve spent significant resources developing the title. And that’s a great example of our European work."

Wellicht dat we meer te horen krijgen over deze mysterieuze game op de E3 die over een kleine maand van start gaat. Tot die tijd kunnen we alvast aan boord stappen van de hypetrein die die kant op rijdt.

NL-journaliste verkracht door Taliban

De Nederlandse journaliste Joanie de Rijke, die vorig jaar ontvoerd werd door de Taliban in Afghanistan, blijkt ook meerdere malen verkracht te zijn door Talibancommandant Ghazi Gul. Dat vertelt de freelancer, destijds werkzaam voor het Vlaamse weekblad P-Magazine, volgens dagblad De Pers in een boek dat donderdag verschijnt.

De Rijke interviewde Taliban-leden, maar werd opgepakt wegens verdenking van spionage. Na een gijzeling van een week betaalde P-Magazine 100.000 euro losgeld. In het boek van De Rijke wordt de Nederlandse en Belgische regering verweten dat beide niet bereid waren met de ontvoerders te onderhandelen.

In haar boek 'In handen van de taliban' toont de journaliste ondanks alles begrip voor haar ontvoerders. Ze zegt geen wrok te koesteren tegen Gul, omdat die ook had kunnen besluiten haar te doden. Ghazi Gul zou overigens later zijn omgekomen bij een NAVO-bombardement.

Ontvoering of gijzeling van Nederlandse journalisten komt zelden voor. De Rijke is voor zover bekend de eerste die bovendien door haar ontvoerders werd verkracht.

[Upd] Play-offs Europa League: het programma

Gisteren werd de laatste speelronde in de Eredivisie afgewerkt, waardoor nu bekend is welke ploegen nog kans maken op Europees voetbal. Hieronder volgt een overzicht van de opzet van deze wedstrijden.

Play-offs voor Europees voetbal

Er zijn op dit moment nog vier ploegen, die kans maken op deelname aan de tweede voorronde van de Europa League. Dat zijn FC Utrecht, FC Groningen, NAC Breda en Feyenoord. Eén club zal uiteindelijk op het Europese podium in actie mogen komen. Alle ploegen zullen twee keer tegen elkaar spelen. Mocht er na twee wedstrijden een gelijkspel zijn, dan zal een derde duel de beslissing moeten brengen. Hieronder volgt het programma voor de play-offs om Europees voetbal.

Eerste ronde, heenwedstrijden:

DatumThuisUit
14/05FC UtrechtFC Groningen
14/05NAC BredaFeyenoord

Eerste ronde, returnwedstrijden:

DatumThuisUit
17/05FC GroningenFC Utrecht
18/05FeyenoordNAC Breda

Eerste ronde, eventuele beslissingswedstrijden:

DatumThuisUit
21/05FC GroningenFC Utrecht
21/05FeyenoordNAC Breda

De winnaars van deze wedstrijden zullen vervolgens gaan uitmaken welke ploeg naar Europa mag. Deze wedstrijden worden op 24 mei, 28 mei en eventueel 31 mei gespeeld. De ploeg, die in de eindstand van de Eredivsie het hoogste staat, zal eerst een uitwedstrijd spelen en daarna in eigen huis het tweede duel afwerken.


Het bovenstaande schema is overigens nog onder voorbehoud, aangezien de vier ploegen nog bezwaar kunnen maken tegen het wedstrijdschema. De Nederlandse voetbalbond (KNVB) heeft de eerste wedstrijd een aantal dagen naar voren gehaald, zodat de play-offs eind mei zijn afgerond. Een aantal spelers zijn begin juni namelijk niet meer beschikbaar voor hun clubs, vanwege interlandwedstrijden.

NAC en Feyenoord hebben inmiddels al laten weten het niet eens te zijn met de vervroegde duels. In een paar dagen tijd is het namelijk geen doen om de kaartverkoop te regelen én de benodigde veiligheidsmaatregelen te treffen.

Update

De KNVB heeft de protesten van Feyenoord en NAC gehonoreerd, waardoor de eerste wedstrijden in de play-offs op 16 mei van start gaan. De tweede wedstrijden staan op 21 mei gepland en de eventuele beslissingswedstrijden op 24 mei.

Verdachte Puttense moordzaak gebruikt zwijgrecht

De verdachte van de zogenoemde Puttense moordzaak is niet van plan vragen van de rechtbank te beantwoorden. Dat kondigde de advocaat van Ron P., Ruud van Boom, vandaag aan bij de rechtbank in Zutphen.

De rechtbank is vandaag begonnen met de inhoudelijke behandeling van de zaak rond de verkrachting van en moord op Christel Amrosius in januari 1994 in Putten.

De rechtbank had willen beginnen met de ondervraging van de 34-jarige P., maar daar is zij nog niet aan toe gekomen doordat de advocaat diverse verzoeken had. Die wees de rechtbank vrijwel allemaal af. De rechters moeten nog besluiten of getuigen van vanmiddag voorafgaand aan hun verhoor kennis moeten nemen van een nieuw rapport over het DNA-bewijs dat de advocaat heeft laten maken.

Verdachte Puttense moordzaak zwijgt.  (foto: ANP)

Arie Boomsma: 'Ik wil homo's omarmen'

EO-presentator Arie Boomsma wil homo’s omarmen. Hij vindt dat het christendom te vaak een liefdeloos signaal afgeeft aan homo’s. Daarom werkte hij mee aan een fotoreportage in L’homo, een eenmalige uitgave van het blad Linda van Linda de Mol.

Dit zegt Boomsma vandaag in het dagblad Metro. Het is het eerste interview met Boomsma sinds hij drie maanden geleden werd geschorst door de EO. Boomsma mocht van zijn werkgever niet met de media praten tijdens diens schorsing, maar hij is sinds vandaag weer aan het werk.

De reden van de schorsing is volgens Boomsma dat hij zonder overleg met de EO-directie meewerkte aan een homoglossy.

"De shoot leek me een goed moment om de discussie ‘hoe gaan gelovige mensen om met homoseksualiteit’ open te breken. Voordat ik besloot er aan mee te werken, realiseerde ik me heus wel dat mijn actie mensen tegen de borst ging stuiten. Maar ik dacht dat ik wel een potje kon breken", vertelt de presentator.

Boomsma toont in het interview begrip voor het besluit van de directie om hun presentator te schorsen. "Zij moeten met zoveel stromingen binnen de EO rekening houden. Ik niet. Ik kan bewust een stroming aan mijn laars lappen, omdat ik het belangrijker vind om me op een andere groep te richten."


Arie Boomsma: "Ik wil homo's omarmen"  (foto: DAG)

Been haalt streep door komst El-Akchaoui

Lang hing het in de lucht, maar de kans dat Youssef El-Akchaoui volgend seizoen voor Feyenoord speelt is niet groot. Dat zegt Mario Been in De Gelderlander.

Been werkte zondag zijn laatste wedstrijd als hoofdtrainer van NEC af. Vanaf 1 juli is hij de nieuwe hoofdtrainer van Feyenoord. Als één van de mogelijke aankopen werd NEC-aanvoerder El-Akchaoui genoemd, maar Been haalt zelf een streep door de komst van de linksback.

"Ik vind Youssef een van de beste vleugelverdedigers van Nederland", zegt hij. "Maar Feyenoord heeft Tim de Cler al. Er zijn andere posities in het elftal waar het team dringender behoefte aan versterking heeft."

Dani Fernandez, de rechtsback van NEC, zou wel op de verlanglijst van de Rotterdammers staan.

Eredivisie: de statistieken

Het reguliere seizoen in de Eredivisie is afgelopen. Hoog tijd voor FOK!sport om de belangrijkste statistieken op een rijtje te zetten en te kijken in hoeverre de voorspelling van de sportcrew klopt met de werkelijkheid.

Goals
In de Eredivisie werden dit seizoen 871 goals gescoord, waarbij AZ-speler Mounir El Hamdaoui in de thuiswedstrijd tegen Sparta Rotterdam de bal al na 32 seconden in het net had. De meeste penalty's dit jaar werden benut door Ajacied Luis Suárez met zeven stuks in totaal. FC Groningen-spits Markus Berg scoorde in de 2-5 gewonnen uitwedstrijd tegen Roda JC een hattrick in negen minuten tijd, waaronder tweemaal een penalty. Maar welke tien spelers waren er uiteindelijk het meest doeltreffend?

Pos.Speler Club Goals
1. Mounir El Hamdaoui AZ 23
2. Luis Suárez Ajax 22
3. Marcus Berg FC Groningen 17
4. Danijel Pranjićsc Heerenveen 16
=Blaise Nkufo FC Twente 16
=Roy Makaay Feyenoord 16
7. Frank Demouge Willem II 14
8. Ibrahim Afellay PSV 13
9. Matthew Amoah NAC Breda 12
=Marko Arnautović FC Twente 12

Kaarten
Een minder leuk statistiekje is die van de gele en rode kaarten. De arbiters trokken dit seizoen 68 rode kaarten, wat goed is voor een vierde plaats op de ranglijst van seizoenen met de meeste rode kaarten. Oluwafemi Ajilore van FC Groningen was de gelukkige om al twee minuten na de aftrap van het duel Heracles Almelo - FC Groningen de rode prent te krijgen. Volendammer Jack Tuyp mocht 51 seconden na zijn invalbeurt in de wedstrijd FC Volendam - PSV al weer inrukken na een grove tackle op Ibrahim Afellay.

Feyenoorder Diego Biseswar had dit seizoen te twijfelachtige eer om in de wedstrijd Feyenoord - Ajax al na drie seconden de gele kaart te mogen ontvangen. Toch was hij niet degene met de meeste gele kaarten dit seizoen, want van de 1.095 uitgedeelde kaarten (3e plaats in het overall klassement) gingen er elf naar de Roemeen Mihai Nesu die voor FC Utrecht uitkomt.

Eindstand in de Eredivisie

#ClubGespeeldWinstGelijkVerliesPuntenVoorTegen
1AZ342554806622
2FC Twente342095696231
3AFC Ajax342158687441
4PSV341987657133
5SC Heerenveen341798606657
6FC Groningen3417512565336
7Feyenoord3412913455446
8NAC Breda3413615454454
9FC Utrecht34111112444144
10Vitesse34111013434148
11N.E.C. Nijmegen3491510424140
12Willem II3410717373558
13Sparta Rotterdam349817354666
14ADO Den Haag348818324158
15Heracles Almelo3471116323553
16Roda JC347918303858
17De Graafschap347918302458
18FC Volendam347819293867

Als titelhouder heeft AZ zich rechtstreeks geplaatst voor de Champions League. Nummer twee FC Twente speelt in de voorrondes van het toernooi. Ajax, PSV en sc Heerenveen komen uit in de voorrondes van de Uefa Europa League. FC Groningen, Feyenoord, NAC Breda en FC Utrecht strijden in de play-offs voor het laatste voorrondeticket voor het toernooi.

Onderin is FC Volendam gedegradeerd en nemen Roda JC en De Graafschap deel aan de promotie/degradatiewedstrijden die gaan bepalen of de teams af gaan dalen naar de Jupiler League of blijven in de Eredivisie.

De voorspelling
Voor dit voetbalseizoen maakte de FOK!sportcrew ook een voorspelling en hieronder kun je zien of deze uitgekomen is:

#Club#Club
1AFC Ajax1AZ
2PSV2FC Twente
3SC Heerenveen3AFC Ajax
4FC Twente4PSV
5Feyenoord5SC Heerenveen
6AZ6FC Groningen
7FC Groningen7Feyenoord
8N.E.C. Nijmegen8NAC Breda
9FC Utrecht9FC Utrecht
10Vitesse10Vitesse
11NAC Breda11N.E.C. Nijmegen
12Roda JC12Willem II
13Sparta Rotterdam13Sparta Rotterdam
14Heracles Almelo14ADO Den Haag
15Willem II15Heracles Almelo
16De Graafschap16Roda JC
17ADO Den Haag17De Graafschap
18FC Volendam18FC Volendam
Links staat de voorspelling van de crew en rechts de echte stand

Huntelaar en Drenthe twijfelen over toekomst

Klaas Jan Huntelaar is al twee weken fit, maar trainer Juande Ramos doet nauwelijks een beroep op de spits. Dat steekt de oud-Ajacied.

"Ik ben van een lichte blessure teruggekomen", zegt Huntelaar in het Algemeen Dagblad. "Voor de wedstrijd tegen Barcelona was ik al fit, maar speelde ik niet. Dan denk je, of hoop je, dat je een week later wel weer een kans krijgt. Niet dus." (Huntelaar speelde wel de laatste dertig minuten tegen Barcelona, red.)

"Leuk is het niet, maar nu moet ik maar hopen op de laatste drie wedstrijden van het seizoen", aldus Huntelaar. "Ik heb nog een contract, dus in principe blijf ik hier. We kunnen nu niet weten of Ramos blijft of wie anders de nieuwe trainer gaat worden, dus ik kan alleen maar afwachten."

Voor Royston Drenthe ziet de toekomst er zo mogelijk nog onzekerder uit. De oud-Feyenoorder liet blijken aan een verhuurperiode te denken. "Niemand weet wat er gaat gebeuren, maar ik moet toch al wel vooruit gaan denken. Er is dit seizoen niet veel vertrouwen in mij geweest, moet ik dan op een nieuwe trainer wachten om te weten of die me wel wil?"

Real Madrid verloor zaterdagavond voor de tweede week op rij met flinke cijfers. Nadat Barcelona in Bernabéu al met 2-6 te sterk was, was Valencia in Mestalla met 3-0 te sterk voor De Koninklijke.

Van Lanschot in het rood

Van Lanschot Bankiers heeft in het eerste kwartaal van 2009 een nettoverlies geleden. Dat maakte de bank vandaag bekend in een tussentijds handelsbericht.

Van Lanschot heeft, net als andere financiële instellingen, te maken met de onrust op de financiële markten. Volgens de bank zijn beleggers nog steeds terughoudend met het doen van aandelentransacties en leiden de lagere aandelenkoersen tot lagere inkomsten voor de bank.

Hoe groot het verlies precies is, zei Van Lanschot niet. Volgens een woordvoerder zijn de rode cijfers veroorzaakt door kredietverliezen op leningen verstrekt aan met name zakelijke klanten. De bank verstrekt kredieten aan zowel zakelijke klanten als aan particulieren.

Het brutoresultaat was volgens de bank wel positief. In het nettoresultaat zijn bijzondere, eenmalige posten wel meegenomen, in het brutoresultaat niet.

Van Lanschot kondigde verder aan in het tweede kwartaal een last te nemen van 6 miljoen euro. Deze voorziening houdt verband met een reorganisatie. Van Lanschot zei in het tweede kwartaal ook voor een bedrag tussen 30 en 35 miljoen euro versneld af te gaan schrijven op zijn IT-systemen.


Van Lanschot in het rood  (foto: DAG)

Geen terugkeer Super Aguri

Super Aguri keert niet terug naar de Formule 1. Eerder nog zou Aguri Suzuki hebben overwogen de stap opnieuw te maken, maar daar blijkt niets van waar.

De voormalig mede-eigenaar van het team, Fumio Akita, ontkende alle geruchten over een terugkeer. "Zelfs zonder de kredietcrisis en het effect daarvan op de Japanse economie zouden we het niet kunnen betalen," aldus Akita. "We hebben al eens teruggetrokken omdat we niet genoeg geld hadden en zelfs als we zestig miljoen dollar te besteden hadden, zouden we weer helemaal opnieuw moeten beginnen. Ook Aguri heeft gezegd dat er geen schijn van kans is."

[Upd] Brawn GP ontkent teamorders

Er zijn dit jaar veel lovende woorden voor Brawn GP maar het team is ook betrokken bij twee controversiële zaken. Eerst was er de diffuser-rel en gisteren werd het team van teamorders beschuldigd.

Tijdens de race werd de strategie veranderd voor Jenson Button, dit op dat moment tweede lag, om uiteindelijk voor zijn teamgenoot Rubens Barrichello te finishen. Brawn-directeur Nick Fry beweert dat er geen sprake kan zijn van teamorders. "Beide rijders stonden aanvankelijk op een driestopper", zei hij tegen Autosport. Button was lichter dan Barrichello, die als derde gekwalificeerd was. De Braziliaan dook bij de start naar de eerste plek. "Dit gooide roet in het eten", aldus Fry. Button wisselde hierdoor naar een tweestopper. "Jenson had minder benzine dan Rubens en we hadden dan ook verwacht dat hij in de beginfase een gat kon slaan. Dat gebeurde echter niet, dus we moesten hen uit elkaar halen. Dat hadden we voor de race ook al besproken."

"De crew van Barrichello had ook kunnen omschakelen naar een tweestopper, maar zij waren redelijk zeker van hun zaak. In de laatste stints ging het echter mis en Rubens verloor daar veel tijd", refereerde Fry nog naar de langzame tijden die Barrichello in de tweede helft van de race reed. De Braziliaanse coureur klaagde na afloop al dat er iets mis was met de auto. "We hadden verwacht dat Rubens de race met ongeveer anderhalve seconde voorsprong zou winnen, maar na de tweede stint veranderde dat."

Update:
Barrichello dreigt op te stappen als blijkt dat Button was voorgetrokken in de race. De Braziliaan was in 2002 het slachtoffer van teamorders tijdens de Oostenrijkse Grand Prix en verklaarde tegenover SpeedTV: "Als ik maar het kleinste vermoeden heb dat het team Jenson voortrekt, hang ik morgen mijn helm in de wilgen." Hij denkt echter niet dat het zover zal komen. "Ik moet uitzoeken wat er is gebeurd, maar ik ga ervan uit dat alles in orde is."

Tilburg vol T-shirts: helemall niet!

Tilburg doet zijn naam van textielstad vandaag eer aan: de hele stad hangt vol waslijnen met T-shirts. Inwoners kunnen kiezen uit de teksten ‘helemall wel’ of ‘helemall niet’.  De strijd van voor- en tegenstanders van de omstreden shoppingmall is nu echt losgebarsten. Op 4 juni mogen inwoners in een referendum stemmen over het plan voor een enorm winkelcentrum in het noorden van de stad.

Een projectontwikkelaar wil in Tilburg een zogenoemde mall naar Amerikaans voorbeeld bouwen. Het winkelcomplex krijgt een oppervlakte van 10 hectare en komt in een natuurgebied. De campagne voor het referendum begint vandaag.

De gemeente hoopt dat veel mensen gaan stemmen. Voor de twijfelende Tilburgers is onder meer een Stemwijzer (Referendumwijzer) op internet ontwikkeld.

De mall is politiek erg omstreden. De coalitiepartijen SP en GroenLinks zijn tegen en het referendum rolde als compromis over de plannen van het Tilburgse college uit de bus.


Tilburg vol T-shirts: helemall niet!  (foto: DAG)

Orang-oetan maakt kortsluiting en ontsnapt

In de dierentuin van Adelaide is een orang-oetan ontsnapt. De 27-jarige Karta maakte kortsluiting in het schrikdraad rond haar verblijf met behulp van een tak, om zo de beveiliging uit te schakelen. Vervolgens maakte ze van takken een ladder om over het hek te klimmen.

Volgens de dierentuin vertoont het dier sinds het overlijden van haar maatje 'opstandig gedrag'. Nadat ze over het hek geklommen was, werd het dier door nog een hek gescheiden van de bezoekers. Desondanks wilde de dierentuin geen risico nemen, en werden de bezoekers geëvacueerd. Na een half uur ging het dier uit zichzelf terug naar haar verblijf.


Orang-oetan ontsnapt in dierentuin Adelaide.

Zes keepers misten geen minuut in Eredivisie

Nu het reguliere seizoen in de Eredivisie ten einde is, kunnen alle balansen weer worden opgemaakt. Zes spelers mogen er aan het einde van de rit trots op zijn dat ze alle 34 wedstrijden van begin tot eind hebben meegemaakt.

Het is niet echt verrassend dat de doelmannen ieder seizoen prominent aanwezig zijn op dit lijstje. Deze jaargang bestaat het zestal zelfs alleen maar uit keepers. Het gaat om de sluitposten Erik Heijblok (De Graafschap), Jelle ten Rouwelaar (NAC Breda), Gabor Babos (NEC), Bram Castro (Roda JC), Maikel Aerts (Willem II) en Jeroen Verhoeven (FC Volendam).

[IndyCar] Uitslag 2nd Day Qualifying

Raphael Matos was de snelste man van Second Day Qualifying voor de Indy 500. Hij pakte daarmee de twaalfde gridpositie. Scott Sharp maakte er een ware thriller van door tot tweemaal toe uit het veld gebumpt te worden.

De omstandigheden op de baan waren een stuk beter dan zaterdag, toen de eerste elf startposities werden verdeeld, en Raphael Matos kon daarom een tijd neerzetten die hem op Pole Day de zevende gridplaats zou hebben opgeleverd. Paul Tracy scoorde een prima dertiende plek voor zijn terugkeer op de Brickyard. Zijn eerste run leverde hem geen goede tijd op en hij had toestemming nodig van zijn sponsor om een andere set banden te laten monteren, wat hem een aanzienlijke betere run bracht.

Scott Sharp moest tot drie maal toe een kwalificatiepoging wagen om de grid te halen. Sharp had zich zaterdag niet kunnen kwalificeren na een crash in de trainingen en zijn eerste twee runs waren in eerste instantie snel genoeg voor de top 22, maar telkens werd hij weer van de grid gebumpt door andere coureurs die snellere tijden neerzetten. Pas in de laatste momenten van de kwalificatie reed Sharp een tijd die goed was voor de twintigste plaats. Als Sharp ook zondag de grid niet zou hebben gehaald, had hij zich komend weekend moeten kwalificeren, wat hem niet goed zou zijn uitgekomen, aangezien hij dan ook nog meedoet met de race in de American Le Mans Series.

De tweede kwalificatiedag leverde niet voor iedereen een gridplaats op. John Andretti had in eerste instantie een tijd neergezet, maar werd uit het veld gebumpt. Bij zijn tweede poging raakte Andretti de muur en vernielde hij de wagen. Milka Duno maakte helemaal nooit een kans op een gridplaats: haar ronden waren te langzaam om zelfs positie 22 te halen. Datzelfde gold voor Alex Tagliani, die in dezelfde auto reed waarmee hij zondagmorgen nog was gecrasht.

Mike Conway kwam helemaal niet in actie op Second Day Qualifying. Hij was die ochtend zwaar gecrasht en lag in het ziekenhuis ter observatie. Ook Nelson Philippe en Robert Doornbos moesten toekijken omdat na hun eerdere crashes geen auto's meer beschikbaar waren. Zij moeten zich nu komend weekend proberen te kwalificeren, als de laatste elf plaatsen worden verdeeld.

Voorlopige grid

poscoureurteamsnelheidtijd
1Helio CastronevesPenske224.864 mph2:40.0967
2Ryan BriscoePenske224.0832:40.6546
3Dario FranchittiGanassi224.0102:40.7068
4Graham RahalNewman/Haas/Lanigan223.9542:40.7470
5Scott DixonGanassi223.8672:40.8098
6Tony KanaanAndretti Green223.6122:40.9934
7Mario MoraesKV223.3312:41.1958
8Marco AndrettiAndretti Green223.1142:41.3522
9Will PowerPenske223.0282:41.4146
10Danica PatrickAndretti Green222.8822:41.5205
11Alex LloydSchmidt/Ganassi222.6222:41.7093

12Raphael MatosLuczo Dragon223.4292:41.1252
13Paul TracyKV223.1112:41.3545
14Vitor MeiraFoyt223.0542:41.3958
15Justin WilsonCoyne222.9032:41.5051
16Hideki MutohAndretti Green222.8052:41.5764
17Ed CarpenterVision222.7802:41.5942
18Dan WheldonPanther222.7772:41.5969
19A.J. Foyt IVFoyt222.5862:41.7355
20Scott SharpPanther222.1622:42.0441
21Sarah FisherFisher222.0822:42.1022
22Davey HamiltonDreyer & Reinbold221.9562:42.1942

Beeldmateriaal:
Crash Conway
Crash Tagliani
Kwalificatie Sharp
Crash John Andretti

Turkse scholier blijft achter

Het grote aantal voortijdige schoolverlaters onder de tweede generatie Turkse jongeren is geen algemeen Europees probleem, maar typerend voor Nederland en Duitsland. Landen als België, Zwitserland, Zweden en Frankrijk zijn beter in staat hun kwetsbare groepen binnenboord te houden. Belangrijke oorzaak is het verschil in onderwijssysteem.

De verschillen in Europa zijn groot. Een derde van de tweede generatie Turken in Nederland en Duitsland verlaat voortijdig het onderwijs, met vaak alleen een diploma voor lager beroepsonderwijs op zak. In Zweden, Zwitserland en België is dat nog geen 10 procent.

Dit blijkt uit onderzoek in zeven Europese landen. De resultaten van de NICIS-publicatie ‘Valkuilen en springplanken in het onderwijs’ worden vandaag bekend gemaakt. Op initiatief van het Instituut voor Migratie en Etnische Studies in Amsterdam wordt een grootschalig Europees onderzoek gehouden naar de integratie van de tweede generatie. De schoolloopbaan speelt daarin een belangrijke rol; onderwijs bepaalt vaak de kans van slagen op de arbeidsmarkt.

In Nederland pakken twee aspecten van het schoolsysteem nadelig uit voor de tweede generatie Turken. Het eerste is de vroege selectie voor vervolgonderwijs. In Frankrijk en Zweden volgen alle jongeren tot hun 15de hetzelfde onderwijs. Dit blijkt voordelig voor de tweede generatie. Door de taalachterstand waarmee de meesten kampen, worden hun leercapaciteiten vaak op latere leeftijd duidelijk, doorgaans niet al op hun 12de, zoals Nederland veronderstelt met zijn Cito-toets. Met als gevolg dat de meeste Turkse leerlingen in het vmbo terechtkomen.

Het tweede aspect is de mogelijkheid voor leerlingen in het lager beroepsonderwijs (vmbo) al op hun 16de een diploma te behalen. De bedoeling is dat ze daarna de overstap maken naar het mbo. Velen haken daar af, onder andere doordat het mbo meer zelfstandigheid vraagt van de leerlingen.

Volgens onderzoeker Maurice Crul plaatst Nederland zo zijn zwakste leerlingen in de meest riskante leeromgeving. "Voor schooluitval is 16 jaar de riskantste leeftijd. Leerlingen zitten dan midden in de kwetsbare puberteit." Afhakers met alleen vmbo maken weinig kans op de arbeidsmarkt.


Turkse scholier blijft achter  (foto: DAG)

Ouderen openen aanval op Guusje ter Horst

"Guus, ga naar huus want de boel die staat op springen/ De ouderen zijn razend en het rommelt in 't land/ Guus ga naar huus want je doet veel rare ding'n/ Dit kan toch zo niet doorgaan Guus, zo loopt het uit de hand."

Als het aan de Nederlandse Bond voor Pensioenbelangen(NBP) ligt, wordt hun versie van Guus, kom naar huus waarmee Alexander Curly in 1975 op nummer 1 in de hitparade kwam, weer een hit. Tekstschrijver Jack Gadella (66) schreef een nieuwe tekst, acteur Frits Lambrechts (72) zong het lied, het idee kwam van oud-politicus Jan Nagel (69). Een boze oudere man met kettingzaag siert het cd-hoesje.

Anno 2009 moet Guusje ter Horst (57) naar huis. Zij is als minister van Binnenlandse Zaken verantwoordelijk voor de ambtenarenpensioenen. De 15 duizend leden van de NBP zijn overwegend aangesloten bij pensioenfonds ABP. Deze week viert de bond zijn 90ste verjaardag. "Wij zijn letterlijk niet van gisteren", waarschuwt voorzitter prof. Kees de Lange (65). Vandaag presenteert de bond een Pensioenmanifest.

De Lange: "Het is een behoorlijk kritisch document. De indexatie geeft ontzettend veel problemen, de verlaging van de pensioenrechten leidt tot grote woede. Maar de politiek pakt de woede van de gepensioneerden helemaal niet op."

De bond vindt het schandalig dat werkgevers in goede tijden 'een greep in de kas' van pensioenfondsen doen, maar in slechte tijden de tekorten niet aanzuiveren. Bovendien hebben de gepensioneerden geen recht op medezeggenschap. "Terwijl onze leden er de dupe van zijn dat het toezicht faalt en er slecht is belegd."

Hij is blij met de initiatiefwet van de Kamerleden Blok (VVD) en Koser Kaja (D66), die de medezeggenschap regelt. "Het is onvoorstelbaar dat die wordt verworpen. Al weet je het nooit in Den Haag."

Na de presentatie van het manifest volgt morgen een congres in Den Haag. De bond verwacht hoogoplopende emoties. De Lange laat het aan dagvoorzitter Marcel van Dam (71) over de gemoederen niet té hoog te laten oplopen. "Van Dam kan de woede normaliseren."

 


Ouderen openen aanval op Guusje ter Horst  (foto: DAG)

'Boonen drie keer betrapt op cocaďne'

Verschillende Belgische media berichten vandaag dat wielrenner Tom Boonen niet twee, maar drie keer betrapt is op het gebruik van cocaďne. Vrijdag werd al bekend dat de Quick Step-renner voor de tweede maal was betrapt en hij werd hierop dan ook geschorst door de ploeg.

Na nu bekend is geworden testte Boonen ook al positief op cocaďne en XTC op 15 november 2007 toen hij in zijn woonplaats Balen een out-of-competition controle van het UCI kreeg. Omdat de controle buiten de competitie plaatsvond, kon de Belg er niet voor geschorst worden.

In juni vorig jaar kwam naar buiten dat Boonen de maand er voor betrapt was op het gebruik van cocaďne. De Belg werd niet strafrechtelijk vervolgd toen omdat hij de media over zich heen gekregen had en niet deel mocht nemen aan de Tour de France.

Ditmaal lijkt de winnaar van Parijs - Roubaix er minder genadig vanaf te komen. Hij kan niet geschorst worden door het UCI omdat de controle buiten de wedstrijden om plaatsvond, maar hij kan wel voor het gerecht worden gedaagd. Op het gebruik van cocaďne staat in België een maximale straf van 5 jaar cel en een boete die ligt tussen de 1.000 en 100.000 euro.

Ouders blijven in gebreke bij financiële opvoeding

Consumentenplatform Centiq heeft een onderzoek gedaan om erachter te komen hoe het gesteld is met de financiële opvoeding in Nederland. De uitkomst is vernietigend, ouders weten te weinig van financiële zaken om hun kind de juiste kennis mee te geven.

Henriëtte Raap-Scheele van Centiq zegt hierover: "Ouders bedoelen het vaak goed, maar beschikken zelf ook niet altijd over een goed financieel inzicht". Zij zou graag zien dat scholen meer tijd besteden aan het onderwerp zodat kinderen geldbewuster worden.

"Vijf miljoen Nederlanders zeggen niet voldoende financiële kennis te hebben om een onverwachte forse inkomensdaling op te vangen. Ruim 4,5 miljoen mensen zeggen van zichzelf niet genoeg te weten van financiële producten" aldus Raap-Scheele.

Om kinderen geldbewuster te laten zijn zouden ze al voor hun twaalfde moeten leren omgaan met een budget en bijvoorbeeld klusjes doen om meer inkomsten te genereren. Zo leren ze de waarde van geld kennen en er naar te handelen.

Banken zijn een campagne begonnen op televisiezenders waar kinderen naar kijken, zoals Nickelodeon, om hen meer te leren over geldzaken. Natuurlijk is de insteek van de banken om deze 'geldbewuste' kinderen later als klant te krijgen.

Posters voor herkennen beroerte

Ondanks dat veel Nederlanders zeggen een beroerte te kunnen herkennen, valt dit in de praktijk tegen. Daarom heeft de Nederlandse Hartstichting posters ontwikkeld waarop de signalen op foto's staan afgebeeld.

"Het gaat er om dat na een beroerte mensen zo snel mogelijk het alarmnummer bellen, want tijdverlies is hersenverlies”, aldus de hartstichting. "Iedereen moet een beroerte herkennen”, vindt de organisatie. De belangrijkste symptomen zijn niet of onduidelijk kunnen praten, een scheve mond en een verlamde arm of been. Om herkenning te promoveren is op de Europese Dag van de beroerte, dinsdag 12 mei, gekozen voor het thema 'voorkomen en herkenning van een beroerte'.

Jaarlijks krijgen 41.000 Nederlanders voor het eerst een beroerte, 35 procent van deze mensen overlijdt binnen dertig dagen. Omstanders kunnen bij een beroerte niet veel meer doen dan die herkennen en direct 112 bellen. "Hoe eerder de behandeling start, des te groter is de kans op herstel”, aldus de Hartstichting.

Van Gaal hoopt op redelijke Scheringa

AZ-trainer Louis van Gaal heeft zondag in het programmablad van AZ aangegeven dat hij hoopt dat voorzitter Dirk Scheringa voor reden vatbaar is en hem het laatste contractjaar schenkt.

"Als Bayern weer zou komen, dan wil ik daar met AZ over praten. Zo simpel is het. Grote clubs als Bayern, Chelsea of Real Madrid staan in geen verhouding tot AZ. Daar moet met Dirk over te praten zijn. Ik kan met Bayern kampioen worden en iets in de Champions League presteren", aldus de trainer van de Nederlandse kampioen.

Play-offs promotie/degradatie; het programma

Gisteren werden in de Eredivisie de laatste wedstrijden gespeeld. Uiteindelijk plaatsten De Graafschap en Roda JC zich voor de play-offs, die mogelijk voor handhaving in de hoogste Nederlandse voetbalcompetitie kunnen zorgen. Hieronder volgt een overzicht.

In de eerste speelronde zullen alleen Telstar, MVV, TOP Oss en FC Dordrecht spelen. Het programma voor de eerste ronde ziet er als volgt uit;

Eerste ronde, heenwedstrijden:

DatumThuisUit
12/05TelstarMVV
12/05TOP OssFC Dordrecht

Eerste ronde, returnwedstrijden:

DatumThuisUit
15/05MVVTelstar
15/05FC DordrechtTOP Oss

Na de eerste ronde stromen ook de andere ploegen in, namelijk De Graafschap, Excelsior, RKC Waalwijk, FC Zwolle, Cambuur Leeuwarden en Roda JC. De tweede ronde bestaat uit een best-of-3-serie en ziet er als volgt uit;

Tweede ronde, heenwedstrijden:

DatumThuisUit
19/05Telstar / MVVDe Graafschap
19/05ExcelsiorRKC Waalwijk
19/05FC ZwolleCambuur Leeuwarden
19/05FC Dordrecht / TOP OssRoda JC

Tweede ronde, returnwedstrijden:

DatumThuisUit
22/05De GraafschapTelstar / MVV
22/05RKC WaalwijkExcelsior
22/05Cambuur LeeuwardenFC Zwolle
22/05Roda JCFC Dordrecht / TOP Oss

Mocht het nodig zijn, dan wordt er op 25 mei nog een beslissingswedstrijd gespeeld. Dit is alleen het geval als beide ploegen één duel weten te winnen.

De winnaars van de tweede ronde zullen uiteindelijk gaan uitmaken wie volgend seizoen in de Eredivisie speelt. Deze duels, die wederom in een best-of-3-serie worden gespeeld, staan voor 28 mei, 31 mei en 3 juni op het programma.

Kroongetuige trekt zich terug uit liquidatieproces

Peter la Serpe, de belangrijkste getuige van justitie in het megaproces rond de liquidaties in de onderwereld, heeft zich teruggetrokken. Dat meldt De Telegraaf vandaag op basis van bronnen dicht bij het onderzoeksteam. La Serpe is zo teleurgesteld in het politieteam dat zijn bescherming regelt, dat hij niet meer wenst te getuigen.

La Serpe, alias vieze Peter,  is een voormalige huurmoordenaar die in ruil voor verklaringen over een reeks van tien liquidaties in de Amsterdamse onderwereld, van het OM een lagere strafeis voor de moord op drugsdealer Kees Houtman heeft gekregen. Als hij die straf heeft uitgezeten, wordt hij bovendien opgenomen in het getuigenbeschermingsprogramma.

Volgens La Serpe worden afspraken over zijn veiligheid en toekomst voortdurend geschonden. Justitie beweert echter dat het conflict draait om de exorbitant hoge financiële eisen die La Serpe stelt.

Mocht kroongetuige La Serpe zich inderdaad terugtrekken, dan is dat een enorme domper voor de aanklagers. Weliswaar blijven zijn eerder afgelegde verklaringen bruikbaar, ze boeten wel sterk aan bewijskracht in.

Het is de tweede keer in korte tijd dat het team getuigenbescherming (TGB) van het Korps landelijke politiediensten in conflict raakt met een kroongetuige. Vorige maand deed ex-Hells Angel Angelo Diaz, eveneens in De Telegraaf, zijn beklag over de niet nagekomen afspraken van het TGB.

Archeologen hebben van eBay niks te vrezen

De opkomst van internetveilingen als eBay heeft - in tegenstelling tot wat archeologen vreesden - de handel in oudheidkundige voorwerpen en de plundering van archeologische vindplaatsen alleen maar afgeremd.

De plunderaars zijn overgestapt op de productie van namaak. Dat is een veel lucratievere bezigheid, schrijft de directeur van het Cotsen Institute of Archaeology in Los Angeles in het Amerikaanse vakblad Archeology.

De verkoop van vervalsingen is eenvoudiger. Het is niet strafbaar om namaak te exporteren naar opkopers in het buitenland. De verzending is daarom minder kostbaar. Het illegaal verhandelen van echte oudheidkundige voorwerpen is veel ingewikkelder, doordat de verkoper zich in allerlei bochten moet wringen om te voorkomen dat een voorwerp wordt onderschept bij de douane.

Een vervalser kan ook meer artefacten produceren dan iemand die dagen in de grond wroet om historische voorwerpen op te graven.

Het zijn niet alleen kleine verzamelaars die de boot ingaan met vervalsingen, merkt Stanish op. Ook de verzamelaar met een grotere beurs loopt een grotere kans op een vervalsing op de kop te tikken. De werkplaatsen die de namaak produceren, bewaren hun beste werk voor de echte collectioneurs.

Stanish, een specialist met 25 jaar ervaring in het Andes-gebied, zegt dat hij de handel op eBay al een aantal jaren volgt. De eerste jaren was de helft van het aanbod van antiquiteiten uit die regio echt, de rest namaak. Ongeveer vijf jaar geleden was het aantal vervalsingen opgelopen tot 95 procent.

Tegenwoordig vallen volgens de Amerikaan de kavels in drie categorieën uiteen. Ruim 30 procent is overduidelijk nep, geproduceerd voor het massatoerisme, en kan aan de plaatjes al als bedrog worden ontmaskerd. 5 Procent is min of meer aan te merken als authentiek. De rest valt in de categorie 'die zou ik moeten kunnen vasthouden om een doortimmerd oordeel te kunnen geven'.

Stanish zegt zijn schattingen niet alleen te baseren op wat hij op eBay aantreft, maar ook van de bijstand die hij af en toe verleent aan de Amerikaanse douane.

Vervalsers gaan soms ver in hun pogingen experts om de tuin te leiden. Zo mengen ze stoffen van echte oudheidkundige voorwerpen door het materiaal waarvan ze hun vervalsingen produceren.

Overigens verbiedt eBay in zijn (Nederlandse) gebruiksvoorwaarden de verkoop van 'beschermde culturele voorwerpen'.

Intercity rijdt bovenleiding kapot

Gisteravond heeft een Intercity op het traject Utrecht-Rotterdam een stuk bovenleiding kapotgereden tussen Nieuwerkerk aan den IJssel en Rotterdam-Noord over een lengte van ongeveer 5 kilometer.

Dit leidde vanmorgen tot grote vertragingen voor vele reizigers op het traject, aangezien er nu maar één spoor in gebruik was vanaf 07:00 uur.

De beschadigingen aan de bovenleiding variëren van licht tot compleet weggeslagen aldus ProRail. De herstelwerkzaamheden duren in ieder geval nog tot het begin van de middag.

Reizigers worden geadviseerd om indien mogelijk via Den Haag te reizen.

Uitslagen Engeland speelronde 36

Dit weekend stond in de Engelse topper onder meer het duel tussen Arsenal en Chelsea (1-4) op het programma, maar er werden ook nog andere wedstrijden gespeeld. Hieronder vind je alle uitslagen, de stand, de topscorers en het programma voor volgende week.

Manchester United doet goede zaken in derby tegen Manchester City
Manchester United maakt steeds meer kans op prolongatie van de Engelse titel. De regerend landskampioen ontdeed zich dit weekend van stadsgenoot Manchester City en won de confrontatie met 2-0. Hierdoor heeft de ploeg van trainer Sir Alex Ferguson nog altijd drie punten voorsprong op Liverpool.

Het was vooral de thuisploeg, dat de klok sloeg. Park, Cristiano Ronaldo en Tévez kregen allen een kans om de score te openen, maar slaagden hier niet in. Het breekpunt in de wedstrijd kwam op naam van Ireland te staan, waardoor Cristiano Ronaldo zijn handelsmerk kon demonstreren en de score alsnog opende. Vlak voor rust verdubbelde Tevéz de voorsprong van The Mancunians. Na de thee zakte het niveau steeds verder weg. Manchester City was niet bij machte om een vuist te maken en United vond het allemaal wel prima. In de slotfase probeerden de bezoekers er nog wel een gelijkspel uit te slepen, maar Van der Sar stond zijn mannetje in het doel.

Fulham nog altijd op koers voor Europees voetbal

Fulham maakt nog altijd kans op deelname aan Europees voetbal. De ploeg won namelijk met 3-1 van Aston Villa en staat nu zevende. Ze hebben twee punten meer dan directe achtervolger Tottenham Hotspur en zeven punten achterstand op Everton, dat zesde staat.

De thuisploeg kende in elk geval een droomstart van het duel. Na zes minuten schoot Murphy de bal al tegen de touwen, nadat hij een strafschop wist te benutten. De bezoekers toonden echter veerkracht, want na een kwartier maakte Young de gelijkmaker. Na de pauze was het snel gedaan met het verzet van Aston Villa. Kort na rust zette Kamara Fulham weer op voorsprong. In de 60e minuut trof diezelfde Kamara opnieuw doel, waardoor de wedstrijd was gespeeld.


Uitslagen van speelronde 36:

ThuisUitUitslag
West Bromwich Albion Wigan Athletic 3-1
Hull City Stoke City 1-2
Fulham Aston Villa 3-1
Everton Tottenham Hotspur 0-0
Bolton Wanderers Sunderland 0-0
Blackburn Rovers Portsmouth 2-0
West Ham United Liverpool 0-3
Manchester United Manchester City 2-0
Arsenal Chelsea 1-4

De stand:

#Club GespeeldWinstGelijkVerliesPuntenGoals
1 Manchester United 35 26 5 4 83 65-23
2 Liverpool 36 23 11 2 80 72-26
3 Chelsea 36 23 8 5 77 63-22
4 Arsenal 36 19 11 6 68 64-36
5 Aston Villa 36 16 10 10 58 52-47
6 Everton 36 15 12 9 57 50-36
7 Fulham 36 13 11 12 50 38-32
8 Tottenham Hotspur 36 13 9 14 48 42-41
9 West Ham United 36 13 9 14 48 39-41
10 Manchester City 36 14 5 17 47 56-48
11 Wigan Athletic 35 11 9 15 42 32-41
12 Stoke City 36 11 9 16 42 35-51
13 Bolton Wanderers 36 11 7 18 40 40-51
14 Blackburn Rovers 36 10 10 16 40 40-58
15 Portsmouth 36 9 11 16 38 35-55
16 Sunderland 36 9 9 18 36 31-48
17 Hull City 36 8 10 18 34 38-62
18 Newcastle United 35 6 13 16 31 37-56
19 Middlesbrough 35 7 10 18 31 25-51
20 West Bromwich Albion 36 8 7 21 31 36-65

Maandag wordt het duel tussen Newcastle United en Middlesbrough nog gespeeld. Komende woensdag neemt Wigan Athletic het nog op tegen Manchester United.

Topscorers:

#Naam spelerClubAantal doelpunten
1Cristiano RonaldoManchester United18
2AnelkaChelsea17
3GerrardLiverpool15

Programma speelronde 37:

Datum Thuis Uit
16/05Manchester UnitedArsenal
16/05Stoke CityWigan Athletic
16/05Tottenham HotspurManchester City
16/05Newcastle UnitedFulham
16/05MiddlesbroughAston Villa
16/05EvertonWest Ham United
16/05Bolton WanderersHull City
17/05West Bromwich AlbionLiverpool
17/05ChelseaBlackburn Rovers
18/05PortsmouthSunderland

Modern Warfare 2 in beeld

Na Call Of Duty: Modern Warfare nam Treyarch het stokje weer even over en bracht ons Call Of Duty: World At War. Nu heeft Infinity Ward het stokje weer, dus is het tijd voor Call Of Duty: Modern Warfare 2, welke is omgedoopt tot enkel Modern Warfare 2. Vandaag hebben we een eerste, korte video voor jullie. De video leert ons ook dat we 24 mei een hoop nieuwe informatie mogen verwachten rondom de game.

Liverpool wil elf spelers verkopen

Liverpool wil in de zomer af van maar liefst elf spelers. De Spaanse trainer Rafael Benítez wil hiermee genoeg geld binnenkrijgen om te investeren in topspelers. Ryan Babel is een van de elf die mogen vertrekken.

Naast Babel zouden ook Albert Riera, Xabi Alonso, Jermaine Pennant, op dit moment verhuurd aan Portsmouth, Philipp Degen, Charles Itandje, Sami Hyypiä, Jack Hobbs, Andriy Voronin, momenteel verhuurd aan Hertha BSC, Sebastian Leto en Andrea Dossena tot deze groep behoren. Met deze uitverkoop hoopt de manager van The Reds zo'n 44 miljoen pond op te halen. Hyypiä maakt transfervrij de overstap naar Bayer Leverkusen

Benítez kan ook nog rekenen op twintig miljoen pond van de rijke Amerikaanse clubeigenaren. Gareth Barry van Aston Villa wordt veelvuldig genoemd in Liverpool. Daarnaast zal de club de concurrentie moeten aangaan met Chelsea en Manchester United op de transfermarkt.

Vader en zoon komen om bij woningbrand

Afgelopen nacht zijn bij een woningbrand in het Belgische Brugelette een vader en zijn vierjarig zoontje om het leven gekomen. De moeder kon nog op tijd ontkomen aan de vlammenzee.

De oorzaak van de brand is nog onbekend en wordt onderzocht, de melding kwam gisteravond rond 23:30 uur binnen bij de brandweer en werd beantwoord met zes uitrukkende brandweerauto's naar de woning. Op de bovenetage van de woning werden in een kamer de lichamen aangetroffen.

De moeder des huizes is naar het ziekenhuis gebracht, evenals een brandweerman die zijn voet brak tijdens bluswerkzaamheden.

Dobbelsteenavontuur (#4)

In de vorige blog konden we lezen wat de opdracht was voor onze Travel-mod. De dobbelsteen bepaalde dat ze naar het mooie Vichy moesten gaan om daar bronwater te drinken. Dat lijkt een makkelijke opdracht, maar dat is het niet. Het is niet echt het bronwater wat je hier in de winkel koopt.

Om UIO even te quoten: "Voor alle duidelijkheid: ik liet geen boer na het eerste bekertje. Dat was een ARGGGGGGGGGGHHHHHHHH". Maar ze hebben het wel gedaan en daar gaat het om. En we hebben nu de beelden die het bewijzen.

Dramatisch weekend voor Ferrari

Ferrari kan niet tevreden terugkijken op de Grand Prix van Spanje. De eerste punten voor Felipe Massa zijn binnen, maar het hadden er meer kunnen zijn indien de Braziliaan meer brandstof mee had gekregen voor zijn laatste stint.

Kimi Räikkönen beging een grote blunder tijdens de kwalificatie en moest hierdoor als zestiende starten. In de race viel de Fin uit met hydraulische problemen. "We verlaten het circuit van Barcelona met gemengde gevoelens[i/", verklaarde teambaas Stefano Domenicali na afloop van de race dan ook. "[i]Aan de ene kant hebben we gezien dat alle het harde werken van de afgelopen weken zijn vruchten heeft afgeworpen: de auto is een stuk sneller geworden. Felipe was competitief in zowel de kwalificatie als de race. In de race reed Felipe zelfs nog de op twee na snelste raceronde, iets wat tijdens de vorige races nog ondenkbaar was."

"Opnieuw waren er echter problemen op het gebied van de betrouwbaarheid. Door deze problemen viel Kimi uit en raakte Felipe een paar posities kwijt in de laatste fase van de race. Dat is onacceptabel voor een team als Ferrari. We moeten zo snel mogelijk weer terugkeren naar ons gebruikelijke niveau. We hebben over de gehele linie nog veel werk te verzetten en we gaan er weer vol tegenaan", besloot de Italiaan. In het constructeurkampioenschap staat Ferrari slechts gedeeld zevende.

Vettel bij start al gezien voor podium

Sebastian Vettel, rijdend voor Red Bull, werd gisteren in Spanje vierde, nadat hij vanaf de tweede plek mocht starten. De Duitse coureur werd meteen bij de start door Rubens Barrichello en Felipe Massa ingehaald.

"Mijn start was niet zo best. Bij de eerste bocht lag Barrichello al aan de leiding en was ik vierde. Ik kwam achter Massa terecht en een groot deel van de race zat ik achter hem vast", vertelde Vettel naderhand. "Het was onmogelijk om hem te passeren. Hij reed erg goed en maakte geen fouten.

Door te weinig brandstof moest Massa Vettel aan het einde alsnog voorbij laten. De Braziliaan en de Duitser waren al tijdens de pitstop gepasseerd door Mark Webber. "Ik ben teleurgesteld dat ik vandaag niet op het podium heb kunnen eindigen, ondanks dat ik een erg snelle auto had. De derde en de vierde plek betekenen echter wel dat we het circuit van Barcelona met veel punten verlaten", besloot Vettel.

DVD: The Women

De afgelopen jaren heeft Meg Ryan een aantal keer geprobeerd een come-back te maken in het voor haar zo bekende genre: de romantische komedie. In de jaren negentig waren films als Sleepless in Seattle en You've got mail toch wel hits te noemen. Daarna ging het met het succes toch beduidend minder. In de nieuwe eeuw stond ze vooral bekend als de iets te 'gebotoxte' blondine die haar leeftijd niet wil weten. Toch is ze nu terug met een film die, zeker binnen haar favoriete genre, er mag zijn. The Women is een leuke, grappige, verfrissende, romantische komedie. Wellicht een echte vrouwenfilm, maar wat is daar mis mee?

'Sla geldverslindende vrouw'

Volgens een Saudische rechter is het geen probleem vrouwen met een gat in hun hand te slaan. Rechter Hamad Al-Razine maakte deze mening op een congres over huiselijk geweld openbaar. Zijn opmerking leidde tot ophef in het oerconservatieve koninkrijk.

"Als een man 1200 Saudische riyal (235 euro) aan zijn vrouw geeft en zij spendeert 900 riyal (175 euro) aan een abaya (het traditionele gewaad dat het lichaam van top tot teen bedekt) in een luxe winkel, dan heeft ze het verdiend als hij haar slaat", zei rechter Hamad Al-Razine.

Vrouwen op het forum in Riyadh waren geschokt dat deze opmerking uitgerekend van een rechter kwam. Al-Razine zegt zelf met die opmerking dat hij probeert te verklaren waarom het huiselijk geweld in Saudi-Arabië is toegenomen. Hij zei dat mannen en vrouwen wat dat betreft een gedeeltelijke verantwoordelijkheid hebben, maar dat niemand vrouwen de schuld geeft. Huiselijk geweld werd lang niet besproken in het streng religieuze land, maar de laatste jaren krijgt het onderwerp steeds meer aandacht.

Ook Red Bull dreigt met verlaten F1

Als de FIA de regels voor volgend seizoen niet aanpast zal ook Red Bull Racing zich niet aanmelden voor het kampioenschap. Dat heeft teameigenaar Dietrich Mateschitz zondag laten weten.

Red Bull volgt met het dreigement concurrent Toyota, die eerder op de dag al met een soortgelijke waarschuwing kwam. Ook teams als Ferrari en BMW hebben openlijk al hun onvrede geuit over het bestuur van Max Mosley en diens plannen voor een vrijwillige budgetlimiet.

"De omstandigheden zijn op dit moment niet zo dat we volgend jaar met een team mee gaan doen," aldus Mateschitz tgeen een verslaggever van de Oostenrijkse krant Salzburger Nachrichten. Volgens de miljardair zullen ook andere fabrikantenteams de Formule 1 gedag zeggen als de regels niet worden aangepast. "Van de huidige teams blijven er slechts twee of drie over."

Teambaas Martin Whitmarsh van McLaren liet na een bijeenkomst van de FOTA zondag weten dat hij de dreigementen van Toyota en Red Bull Racing niet nuttig vindt. Verwacht wordt wel dat de FOTA, afhankelijk van de uitkomsten van een gesprek met Mosley komende week in Londen, tot een boycot van de huidige deadline kan besluiten. De laatste dag waarop teams zich nu voor het seizoen 2010 kunnen inschrijven is 29 mei.

Frustraties voor Woods

The Players Championship van dit seizoen was geen succes voor Tiger Woods. Op het toernooi, dat ook wel het vijfde major wordt genoemd, eindigde Woods als achtste, nadat hij na de derde dag nog op de tweede plek stond.

Woods was na afloop meer gefrustreerd over iets anders, namelijk de kritiek die mensen hebben over een knieblessure die hem bijna een jaar aan de kant hield. De buitenstaanders hadden de indruk dat het slechte spel door de blessure kwam. "De knie voelt uitstekend, dat is absoluut geen punt van discussie. Dat is een goed teken", veegde Woods, die sinds zijn rentree in februari nog altijd zoekend is naar zijn oude vorm, die speculaties van tafel.

De swing was de grootste probleem van Woods tijdens het toernooi. Van de veertien pogingen wist hij slechts zesmaal de fairway te behalen. "Wat ik ook deed, het lukte niet. Dat is zeer frustrerend", verklaarde de Amerikaan. "Maar ik ga het probleem oplossen."

Boek Puttense moordzaak bijna gesloten

De rechtbank in Zutphen buigt zich deze week over de zogenoemde Puttense moordzaak. De 34-jarige Ron P. uit Delft staat terecht voor de verkrachting van en moord op Christel Ambrosius in januari 1994.

P. is de derde verdachte die voor de rechter verschijnt voor deze misdrijven. Wilco Viets en Herman Dubois gingen hem voor en werden veroordeeld tot tien jaar gevangenisstraf. Toen ze die hadden uitgezeten werden ze in de herziening van hun strafzaak alsnog vrijgesproken. De twee kregen een schadevergoeding voor de jaren die ze hadden vastgezeten.

Ron P. kwam vorig voorjaar als verdachte in beeld toen zijn DNA matchte met sporenmateriaal dat op de plaats van het misdrijf was gevonden. P.'s erfelijk materiaal kwam in de landelijke DNA-databank voor veroordeelden terecht nadat hij was veroordeeld voor mishandeling van zijn vriendin. P. ontkent dat hij Christel Ambrosius heeft vermoord.

De rechtbank heeft deze week vier dagen uitgetrokken voor de behandeling van de zaak. Maandag 18 mei wordt de eis van het Openbaar Ministerie (OM) verwacht en de uitspraak staat gepland voor 12 juni.

[NBA] Uitslag Magic - Celtics

De halve finales in de NBA play-offs zijn erg spannend. Gisteravond wonnen de Houston Rockets van de Los Angeles Lakers met 99-87 en brachten de stand op 2-2. De Boston Celtics wonnen van de Orlando Magic met 95-94 en brachten de stand hiermee op 2-2.

De kampioen van vorig jaar, de Celtics, doen hun uiterst best zonder de ster Kevin Garnett. De power forward moet de play-offs missen door een blessure. Glen Davis is zijn vervanger en doet het voorlopig prima. Gisteravond was hij goed voor 21 punten en zes rebounds. Paul Pierce, aanvoerder van het team, was met 27 punten topscorer van de wedstrijd. Ray Allen en Kendrick Perkins scoorden beiden twaalf punten. Van de vier wisselspelers die speeltijd kregen kon slechts Stephon Marbury scoren. De point guard scoorde twee punten.

Bij de Magic was Dwight Howard niet te houden. De center was goed voor 23 punten en zeventien rebounds. Rashard Lewis scoorde een punt minder en pakte zes rebounds. Mickael Pietrus scoorde elf punten maar desondanks gingen de heren uit Orlando thuis onderuit.

'Harde verhoren redden honderdduizenden levens'

De harde verhoortechnieken die de Verenigde Staten de afgelopen jaren op terreurverdachten hebben toegepast, hebben mogelijk honderdduizenden mensen het leven gespaard. Dat heeft de voormalige Amerikaanse vicepresident Dick Cheney gisteren gezegd in een interview met zender CBS.

"Ik heb er geen spijt van. Ik denk dat het helemaal juist was om te doen", aldus Cheney. Volgens hem waren de omstreden verhoortechnieken van essentieel belang om informatie van gevangen extremisten over terroristische aanslagen los te krijgen. De voormalige vicepresident suggereerde dat een aanval met een nucleair voorwerp op een Amerikaanse stad is voorkomen.

Cheney daagde president Barack Obama uit om twee memo’s vrij te geven waaruit zou blijken dat de Amerikaanse inlichtingendienst CIA aanslagen heeft voorkomen op basis van dergelijk verkregen informatie. "Die rapporten bestaan. Ik heb ze ingezien. Die memo’s moeten openbaar worden voor mensen en journalisten."

Vlak na zijn aantreden in januari maakte Obama een einde aan de ruwe ondervragingsmethoden die onder zijn voorganger George Bush waren toegestaan, zoals waterboarding (gesimuleerde verdrinking). Volgens Obama is dit een vorm van marteling. Obama heeft ook opdracht gegeven het gevangenenkamp Guantanamo Bay te sluiten.

De foto onder dit artikel is een beeld uit "Stuff Of Life", een film van Amnesty International over waterboarding.


'Harde verhoren redden honderdduizenden levens'  (foto: DAG)

Gordon Brown: poedertje hier, poedertje daar

De Britse premier Gordon Brown heeft waarschijnlijk het schaamrood op de kaken gekregen nadat een medewerker wat vertrouwelijke documenten in een taxi heeft laten slingeren. Een van de papieren betreft namelijk een lijst met make-up tips voor de wat nors en bonkig uitziende Schot.

Glanslaag, basislaag, bronslaag
Het boulevardblad The Sun, die het A4′tje van de taxichauffeur kreeg, meldde vandaag dat het gaat om aanwijzingen als de premier zichzelf schminkt. Eerst moet Brown een laag aanbrengen om zijn gezicht een zekere glans te geven, vervolgens vlekken en rimpels zoveel mogelijk wegwerken, daarna nog een basislaag over zijn hele gezicht en ten slotte een bronslaag voor een gezond kleurtje.

"De premier is net als iedereen op de televisie verplicht om make-up op te doen”, was de summiere reactie van de Brown’s woordvoerder. "Het zal grote gêne veroorzaken, want de premier presenteert zichzelf graag als een no-nonsense mannenman", aldus een politieke insider.

Weer tegenslag Brown
Het incident is de zoveelste tegenslag voor de geplaagde premier. In de peilingen zijn hij en zijn partij op een dieptepunt beland. Brown wordt verweten hij niet daadkrachtig genoeg heeft opgetreden om de economische crisis te bezweren. Deze week kwam daar nog een pijnlijk bonnetjesschandaal bij.


Gordon Brown: poedertje hier, poedertje daar  (foto: DAG)

Plan voor één Jeruzalem

Sluipenderwijs verstevigt Israël zijn greep op het hart van het 'bijbelse' Jeruzalem. Het eigent zich de valleien rond de beladen Oude Stad toe, met daarbij onder meer de Tempelberg en de Olijfberg. Met een gordel van natuurparken, archeologische opgravingen en kleine Joodse nederzettingen snijdt Israël de Oude Stad af van de Palestijnse wijken van het bezette Oost-Jeruzalem.

Geheime stukken
Geheime stukken over het plan zijn dit weekeinde onthuld door de Israëlische organisaties Sjalom Achshav (Vrede Nu) en Ir Amim (Stad der Volkeren). Hoewel al jaren duidelijk is dat Joodse kolonisten terrein winnen in Oost-Jeruzalem, dook niet eerder bewijs op van de betrokkenheid van opeenvolgende Israëlische regeringen.

De plannen voor het 'heilige bekken' zijn 'zonder precedent', zegt Daniel Seideman van Ir Amim, die al jarenlang het geheimzinnige nederzettingenbeleid van Israël onderzoekt en als vraagbaak fungeert voor buitenlandse diplomaten. De internationale gemeenschap erkent de Israëlische annexatie van Oost-Jeruzalem niet.

Bijbelse speeltuin
"De reeks liften, kabelbanen en tunnels die in het plan zijn opgenomen", schrijft Ir Amim, "zijn de openlijke tekenen van een bijbelse speeltuin, bevolkt door kolonisten en mogelijk gemaakt door de uitzetting van Palestijnse bewoners."

Voltooiing van het omsingelingsplan maakt het vrijwel onmogelijk Jeruzalem in de toekomst op te delen. Zowel Israël als de Palestijnen claimen Jeruzalem als hoofdstad. Ongehinderde toegang tot de Al Aqsa-moskee op de Tempelberg is voor de Palestijnen cruciaal voor een vredesakkoord.

Paus Benedictus XVI
De onthulling van het plan valt samen met het vijfdaagse bezoek dat paus Benedictus XVI vanaf vandaag brengt aan Israël en de Palestijnse Westoever. De paus draagt morgen de mis op tussen de Tempelberg en de Olijfberg, vlak naast de Tuin van Gethsemane.

Het uitlekken heeft mogelijk zijn weerslag op het belangrijke bezoek aan Washington van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu op 18 mei. De speciale VN-gezant Robert Serry riep Israël al op in Oost-Jeruzalem 'geen olie op het vuur te gooien'.

Zesdaagse Oorlog
Het 'heilige bekken'-plan, sinds 2005 gedragen door opeenvolgende Israëlische regeringen, is geen onderwerp van parlementair debat geweest. Voor de uitvoering is tot 2013 zeker 80 miljoen euro gereserveerd. Het geschiedt in samenwerking met het gemeentebestuur van Jeruzalem en fanatieke Joodse kolonistenorganisaties.

Het doel: het 'versterken van de status van Jeruzalem als hoofdstad van Israël'. De 'vereniging' van West- en Oost-Jeruzalem in de Zesdaagse Oorlog (1967) geldt in Israël als heroïsch hoogtepunt in de geschiedenis. Het kantoor van Netanyahu zei in een reactie dat "Jeruzalem al zo'n drieduizend jaar de eeuwige hoofdstad is van het Joodse volk en de verenigde hoofdstad van de staat Israël zal blijven."


Plan voor één Jeruzalem  (foto: DAG)

Flinke toename griepbesmettingen in VS

Het aantal bevestigde gevallen van Mexicaanse griep in de Verenigde Staten is de afgelopen dagen scherp gestegen. Dat heeft de Amerikaanse gezondheidsautoriteit CDC gisteren laten weten.

In de laatste rapportage van de CDC wordt gesproken over bijna driehonderd nieuwe gevallen terwijl een dag eerder al zeshonderd nieuwe besmettingen waren vastgesteld. De teller staat nu op ruim 2500. Dat is meer dan in Mexico, het land waar de uitbraak van het virus begon. Wel is het dodental in de VS met drie beduidend lager dan bij de zuiderbuur. Daar zijn tot nu toe zeker 48 mensen overleden door besmetting met het H1N1-griepvirus.

"Meer besmettingen, meer opnames en meer doden door deze uitbraak zullen zich voordoen de komende dagen en weken", aldus de CDC. De Mexicaanse griep is in zeker 44 van de vijftig Amerikaanse staten en de federale hoofdstad Washington DC opgedoken.

Paus naar Israël en Palestijnse gebieden

Na een driedaags bezoek aan Jordanië begint paus Benedictus XVI vandaag aan het tweede en lastigste deel van zijn rondreis door het Midden-Oosten. De kerkvorst verblijft de komende vijf dagen in Israël en de Palestijnse gebieden.

Benedictus vliegt vanmorgen in circa een half uur van Amman naar Jeruzalem. Op het vliegveld Ben Goerion wordt hij opgewacht door onder andere de Israëlische president Shimon Peres.

In de komende dagen volgt een druk programma waarbij de paus bezoeken zal brengen aan onder andere Bethlehem, Nazareth, de Oude Stad van Jeruzalem en Yad Vashem, het monument voor Joodse slachtoffers in de Tweede Wereldoorlog. Benedictus spreekt onder meer met Peres, de Israëlische premier Benjamin Netanyahu en de Palestijnse president Mahmoud Abbas.

Benedictus is de derde paus in de geschiedenis die naar Israël gaat en hij zal alle zeilen bij moeten bijzetten om dit bezoek tot een goed einde te brengen. Daar werd onlangs verbolgen gereageerd op het besluit van de Duitse kerkleider de excommunicatie van een antisemitische bisschop op te heffen. Daarnaast is het Vaticaan altijd voorstander geweest van een eigen staat voor de Palestijnen. De nieuwe Israëlische regering ziet een Palestijnse staat niet zitten.

Paus naar Israël en Palestijnse gebieden  (foto: ANP)

Kwart miljoen voor tekening Kuifje

Op een veiling in het Belgische Namen is 250.000 euro neergeteld voor een originele pagina in Chinese inkt van het album 'De juwelen van Castafiore' en een potloodschets van dezelfde pagina. Vooraf was de pagina geschat op tussen de 75.000 en 100.000 euro.

Ook andere originelen van stiptekenaar Hergé, de schepper van Kuifje, brachten veel geld op. Zo was een pagina van 'De zaak Zonnebloem' goed voor 220.000 euro. Deze was vooraf geraamd op tussen de 70.000 en 90.000 euro. In totaal werden 570 objecten van Hergé geveild.

Toppers: we maken grote kans!

De Toppers bestaande uit Van der Boom, Froger en Gordon, hebben gisteren wederom hun nummer Shine gerepeteerd op het podium in Moskou. Na afloop maakten de drie zangers een praatje met de aanwezige pers.

Bescheiden zijn de zangers zeker niet. Tegen de pers zei René Froger dat hij denkt dat de Toppers een grote kans maken om te winnen. De bookmakers denken er overigens anders over. Daar staan ze vrijwel onderaan. Gordon liet overigens al weten dat hij de finale boycot als Moskou hard optreedt tegen een pro-homo demonstratie. Ze moeten dan wel eerst de voorronde overleven, wat al vier jaar niet is gelukt.

Spuiten, snuiven, roken, slikken

Hij staart zichzelf aan in de spiegel. Drie jaar ministerschap heeft hem veranderd - van een geil jong broekie naar een oude, verstaalde partijbons. De baan maakt hem grijs, dat gebeurt bij iedereen. Vroeger ging het om z'n kontje. Nu moet hij zich keer op keer bewijzen. Hij is de jongste niet meer, en dat begint hij te voelen. Het raakt hem. Hij moet doorgaan, hij heeft de belangrijkste regeringsbaan in tachtig jaar. Hij is steeds vaker moe. De koffie houdt hem niet meer wakker. De doktersmiddelen ook niet. Maar hij moet dóór. De wereld stopt niet voor hem. “De wereld stopt niet voor mij.”

Arie Boomsma vervroegd terug

Presentator Arie Boomsma is vanaf vandaag weer te horen op de radio en vanaf morgen te zien op televisie. Dat heeft de EO gisteren bekendgemaakt. De omroep schorste Boomsma ruim twee maanden geleden nadat die schaars gekleed in het blad Linda had gestaan.

Boomsma werd voor drie maanden geschorst, maar mag drie weken eerder terugkeren. "We hebben de afgelopen weken veel met elkaar gesproken en we weten daardoor nog beter wat we aan elkaar hebben. Er is in ieder geval over en weer vertrouwen. ... Er is dus alle reden om nu weer aan de slag te gaan", aldus EO-directeur Arjan Lock in een schriftelijke verklaring.

Arie Boomsma is weer terug op radio en tv.  (foto: ANP)

Uitslagen Duitsland speelronde 31

VfL Wolfsburg gaat in de Bundesliga ondanks het verlies tegen VfB Stuttgart ook na 31 speelronden nog aan de leiding in de Bundesliga. De club heeft wel gezelschap gekregen van Bayern München dat op de hielen wordt gezeten door Hertha BSC en Stuttgart.

Werder Bremen - Hamburger SV

Voor de vierde maal in korte tijd stonden Werder Bremen en Hamburger SV wederom tegenover elkaar. Tweemaal won de ploeg uit Bremen en eenmaal was de formatie van Martin Jol de beste. HSV begon sterk aan de wedstrijd, maar het Markus Rosenberg die namens Bremen na een kwartier de paal trof. Tien minuten later was het HSV-speler Piotr Trochowski die maar nipt voorlangs schoot. Gaandeweg de eerste helft kantelde de wedstrijd en het was na een half uur spelen Werder dat van Hugo Almeida in de Nordderby op voorsprong kwam. De Duitse Braziliaan schoot de bal op aangeven van Rosenberg in een leeg doel.

Daarna was de pijp leeg bij HSV en de ploeg van Martin Jol mocht blij zijn dat de rust snel kwam. In het begin van het tweede bedrijf was het opnieuw Almeida die doel trof, ditmaal op aangeven van Mesut Özil. De schutter miste in de 54e en 64e minuut nog enkele opgelegde kansen en ook amateur Torsten Oehrl zag zijn schot op de linkerpaal uiteen spatten, zodat het bij 2-0 voor de thuisclub bleef.

Borussia Mönchengladbach - Schalke 04

Het laaggeklasseerde Borussia Mönchengladback moest het thuis opnemen tegen Schalke 04 dat nog strijdt voor een plek die recht geeft op Europees voetbal. Marko Marin zag halverwege de eerste helft zijn penalty voor de thuisploeg gekeerd worden door Schalke-doelman Manuel Neuer. In een verder saai duel leek de eindstand 0-0 te worden, totdat Roberto Colautti in de laatste minuut Die Fohlen met een goal toch nog drie punten bezorgde.

Bayern München maakte uit bij Energie Cottbus geen fout en wist met de 1-3 overwinning medekoploper te worden. Hertha BSC en Borussia Dortmund onderstreepten dit weekend hun goede vorm door te winnen van VfL Bochum respectievelijk Karlsruher SC. Tenslotte was opvallend dat 1899 Hoffenheim eindelijk weer eens wist te winnen. Door goals van Sejad Salihovic en Demba Ba won de promovendus met 2-0.


Uitslagen speelronde 31:

Thuis UitUitslag
Bayer Leverkusen Arminia Bielefeld2-2
Energie Cottbus Bayern München1-3
Hannover 96 Eintracht Frankfurt1-1
Hertha BSC VfL Bochum2-0
1899 Hoffenheim 1. FC Köln2-0
VfB Stuttgart VfL Wolfsburg4-1
Borussia Dortmund Karlsruher SC4-0
Borussia Mönchengladbach Schalke 041-0
Werder Bremen Hamburger SV 2-0

Stand:

# Team GespeeldWinstGelijkVerliesPuntenGoals
1 VfL Wolfsburg 31 18 6 7 60 67 - 40
2 Bayern München 31 18 6 7 60 64 - 39
3 Hertha BSC 31 18 5 8 59 46 - 36
4 VfB Stuttgart 31 17 7 7 58 58 - 40
5 Borussia Dortmund 31 14 13 4 55 53 - 33
6 Hamburger SV 31 17 4 10 55 43 - 43
7 Schalke 04 31 14 7 10 49 44 - 30
8 1899 Hoffenheim 31 13 9 9 48 56 - 45
9 Bayer Leverkusen 31 13 7 11 46 54 - 40
10 Werder Bremen 31 11 9 11 42 57 - 42
11 Hannover 96 31 9 9 13 36 44 - 60
12 1. FC Köln 31 10 5 16 35 32 - 47
13 Eintracht Frankfurt 31 8 9 14 33 37 - 50
14 VfL Bochum 31 6 10 15 28 35 - 51
15 Borussia Mönchengladbach 31 7 6 18 27 37 - 56
16 Arminia Bielefeld 31 4 15 12 27 27 - 46
17 Energie Cottbus 31 7 6 18 27 27 - 54
18 Karlsruher SC 31 6 5 20 23 21 - 50

Topscorers:

#SpelerClubGoals
1 Mario Gómez VfB Stuttgart 23
=Grafite VfL Wolfsburg 23
3 Edin D¸eko VfL Wolfsburg 20
=Patrick Helmes Bayer Leverkusen 20
5 Vedad Ibi¨ević 1899 Hoffenheim 18
6 Milivoje Novakovič 1. FC Köln 16
=Claudio Pizarro Werder Bremen 16

Programma speelronde 32:

Datum Thuis Uit
12/5Karlsruher SC Hannover 96
12/51. FC Köln Hertha BSC
12/5Bayern München Bayer Leverkusen
12/5VfL Wolfsburg Borussia Dortmund
13/5Hamburger SV VfL Bochum
13/5Eintracht Frankfurt Werder Bremen
13/5Arminia Bielefeld 1899 Hoffenheim
13/5Schalke 04 VfB Stuttgart
13/5Energie Cottbus Borussia Mönchengladbach

Uitslagen Spanje speelronde 35

FC Barcelona is er niet in geslaagd de Spaanse titel te veroveren. De Catalanen bleven in eigen huis op 3-3 steken tegen Villarreal, en komt hierdoor één punt tekort.

Barcelona had door het verlies van de enig overgebleven concurrent Real Madrid gisteren bij Valencia aan winst genoeg om de titel te pakken. De bezoekers in Camp Nou kenden een slechte start en zagen Seydou Keita al snel de 1-0 binnenschieten. Tien minuten later wist Joseba Llorente echter gelijk te maken uit een counter. Barça liet niet met zich sollen en speelde in het restant van de eerste helft met Villarreal. Allereerst rondde Samuel Eto'o een mooie aanval af alvorens Dani Alves een vrije trap achter Diego López knalde.

Ook na de thee had Barcelona het beste van het spel, en kwam via Xavi op 4-1. Het doelpunt van de middenvelder werd echter ten onrechte afgekeurd, en dat zou uiteindelijk de feestvreugde bederven. Een kwartier voor tijd legde Éric Abidal namelijk Nihat neer in de eigen zestien, hetgeen de Fransman wederom op rood kwam te staan. Hetzelde overkwam hem afgelopen woensdag in de CL-wedstrijd tegen Chelsea. Invaller Mati Fernández schoot vanaf de stip 3-2 binnen, en in blessuretijd maakte Llorente met zijn tweede treffer een eind aan de reeds begonnen festiviteiten in de binnenstad van Barcelona.

Atlético de Madrid heeft zich weer eens van zijn beste kant laten zien. Bij de rust leek het daar totaal nog niet op, aangezien bezoekende club Espanyol in Vicente Calderón toen op een 0-2 voorsprong stond. Mariano Pernía mocht met rood inrukken, en zijn veroorzaakte strafschop werd door Nené binnengeschoten, terwijl Jarque de tweede Catalaanse treffer maakte. Na de pauze werden de tien man van Atlético echter wakker, en onder leiding van clubtopscorer Diego Forlán werd het feest. De Uruguayaan maakte twee goals, waarvan de laatste in blessuretijd. Het was genoeg voor drie punten, omdat ook Sergio Agüero het net inmiddels had gevonden.

Sevilla heeft nog altijd verreweg de beste papieren voor de derde plaats. Mallorca werd aan de kant geschoven (3-1), hetgeen betekent dat het gat met Valencia vier punten blijft. Het degradatieduel tussen Getafe en Osasuna is gewonnen door de thuisclub. Al snel moest Osasuna-verdediger Miguel Flańo met rood van het veld, waardoor de Madrilenen ruim baan hadden. Esteban Granero scoorde de eerste twee goals, en ook Ikechukwu Uche pikte zijn doelpunt mee. Pas toen Getafe ook met tien man kwam te staan (Adrián) stokte de teller.

Uitslagen:

DatumThuisUitUitslag
9/5Athletic ClubReal Betis Balompié1-0
9/5Sevilla FCRCD Mallorca3-1
9/5Valencia CFReal Madrid CF3-0
10/5UD AlmeríaReal Sporting de Gijón3-1
10/5Getafe CFCA Osasuna3-0
10/5Málaga CFReal Racing Club1-0
10/5RC Recreativo de HuelvaDeportivo de La Coruńa1-2
10/5Real Valladolid CFCD Numancia0-0
10/5FC BarcelonaVillarreal CF3-3
10/5Club Atlético de MadridRCD Espanyol3-2

Stand:

#ClubsGespeeldWinstGelijkVerliesPuntenGoals
1FC Barcelona*35275386103-31
2Real Madrid CF*3525377879-44
3Sevilla FC35196106351-39
4Valencia CF35178105965-50
5Club Atlético de Madrid35177115872-56
6Deportivo de La Coruńa35168115646-44
7Villarreal CF35151195652-49
8Málaga CF35159115453-53
9UD Almería35137154645-53
10RCD Mallorca35129144546-55
11Athletic Club de Bilbao**35128154446-55
12Real Valladolid CF35126174242-52
13Real Racing Club de Santander35109163944-45
14RCD Espanyol35911153839-49
15Getafe CF35910163747-54
16Real Betis Balompié35910163747-56
17CA Osasuna35812153638-46
18Real Sporting de Gijón35111233441-76
19RC Recreativo de Huelva3589183333-53
20CD Numancia3595213237-66

* = Champions League groepsfase 2009-10
** = Europa League voorronde 2009-10

Topscorers:

#SpelerClubDoelpunten
1Samuel Eto'oFC Barcelona28
2Diego ForlánClub Atlético de Madrid27
3David VillaValencia CF25
4Lionel MessiFC Barcelona23
5Álvaro NegredoUD Almería19
6Gonzalo HiguaínReal Madrid CF19
7Thierry HenryFC Barcelona19
8Frédéric KanoutéSevilla FC18
9Raúl GonzálezReal Madrid CF18
10Sergio AgüeroClub Atlético de Madrid16

Programma:

DatumThuisUit
16/5Deportivo de La CoruńaGetafe CF
16/5CA OsasunaSevilla FC
16/5Villarreal CFReal Madrid CF
17/5Real Betis BalompiéUD Almería
17/5RCD EspanyolAthletic Club
17/5Real Sporting de GijónMálaga CF
17/5CD NumanciaRC Recreativo de Huelva
17/5Real Racing ClubReal Valladolid CF
17/5RCD MallorcaFC Barcelona
17/5Club Atlético de MadridValencia CF
Laatste reviews en specials
review
We Were Here Expeditions: The Friendship
special
VrijMiBabes #176 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1058
preview
Super Mario Bros. Wonder
special
Random Pics van de Dag #1057
special
Random Pics van de Dag #1056
©FOK.nl e.a.