Zimbabwe schaft eigen munt af

Meer dan negentig procent van de bevolking heeft geen werk, de inflatie bedraagt 230 miljoen procent en internationale hulp blijft uit. Zimbabwe kampt met zeer ernstige economische problemen. Om deze problemen enigszins aan te pakken, heeft de overheid de eigen munt afgeschaft.

De Zimbabwaanse dollar wordt voor minstens een jaar uit het betalingsverkeer gehaald. Er kan gedurende dit jaar alleen met buitenlandse valuta betaald worden. In januari van dit jaar liet de regering al buitenlandse valuta als de euro en de dollar toe tot het betalingsverkeer in de hoop de inflatie in te perken.

De minister van Ontwikkeling, Elton Mangoma, zegt dat eerst de industriële produktie op gang moet komen, voordat over een herinvoering van de Zimbabwe dollar nagedacht kan worden.

Volgens critici is de economische malaise aan de politieke beslissingen van president Robert Mugabe te danken. Mugabe voert ondermeer een beleid waarbij grond van blanke boeren wordt onteigend. Internationale hulp hoeft het land echter niet te verwachten. Landen die financiële hulp willen bieden, eisen eerst politieke en economische hervormingen.