Bemoeide het Rijk zich met leven De Roy?

De Nationale Ombudsman begint een onderzoek naar de mogelijke bemoeienis van de rijksoverheid met het privéleven van Edwin de Roy van Zuydewijn waar hij nadeel van zou hebben ondervonden.

Ombudsman Alex Brenninkmeijer doet het onderzoek na een klacht van De Roy van Zuydewijn, zo meldde hij gisteren in het tv-programma EénVandaag. De Roy van Zuydewijn was getrouwd met prinses Margarita de Bourbon de Parma, de dochter van prinses Irene, en stelt jarenlang door de overheid te zijn tegengewerkt. Zijn zakelijke, sociale en huwelijkse leven is hierdoor verwoest, stelt hij.

In de klacht komen twee voorbeelden van bemoeienis aan de orde. In een geval zou het Bouwfonds gestopt zijn met het geven van opdrachten aan het bedrijf van De Roy van Zuydewijn nadat het Kabinet der Koningin informatie ging inwinnen bij het Bouwfonds en nadat de rijksrecherche een onderzoek was gestart.

In een andere kwestie zou de Rijksvoorlichtingsdienst zich bemoeid hebben met de eventuele deelname van De Roy van Zuydewijn aan een reclamecampagne.


Bemoeide het Rijk zich met leven De Roy?  (foto: DAG)