Zware crisisdag treft gerenommeerde bedrijven

De financiële crisis heeft vandaag hard toegeslagen. Op één dag gaven drie gerenommeerde bedrijven aan in zware problemen te zijn geraakt door de huidige financiële malaise.

Zo vroeg de internationale hotelketen Golden Tulip vandaag uitstel van betaling aan. De keten is als gevolg van de recessie in 'acute liquiditeitsproblemen' beland, meldt een woordvoerder. Golden Tulip hoopt zo snel mogelijk een doorstart te kunnen maken en is daar nu over in gesprek met het opkoopfonds H2 Equity Partners en de hotelketen Apollo

In Nederland opereren zeventig hotels onder de vlag Golden Tulip. De meeste daarvan worden uitgebaat door franchisenemers, en vallen dus niet onder de surseance. Van de 250 Golden Tulip-hotels in Nederland, België en Duitsland, zijn er ongeveer dertig eigendom van Golden Tulip zelf.

Ook de kledingbranche werd vandaag getroffen door de crisis. De vermaarde kinder- en damesmodefabrikant Oilily kampt met financiële problemen. Dit meldt de Telegraaf. Het bedrijf vroeg dinsdag in verband met deze problemen surseance van betaling aan. Hierdoor zou Oilily iets meer lucht en tijd krijgen om orde op zaken te stellen.

Bij Oilily werken 625 mensen, waarvan 175 mensen in Nederland en het bedrijf heeft zo'n 80 winkels verspreid over de hele wereld. Het nieuws is opmerkelijk aangezien Oilily eind vorig jaar nog van eigenaar wisselde en de indruk wekte een mooie toekomst tegemoet te gaan.

Als laatste kondigde autobedrijf Kroymans en drie dochters vandaag een faillissement aan. Kroymans is importeur van onder meer Saab, Alfa Romeo en Hummer.

Tientallen dealers, leasebedrijven en schadebedrijven van Kroymans zijn niet failliet, maar wel in geldnood. Klanten die een auto hebben besteld lopen nu het risico hun geld kwijt te zijn, zo stelt de NOS. Kroymans noemt de dalende autoverkopen als voornaamste oorzaak van het faillissement. De bonden vrezen dat zo’n 1000 mensen op straat komen te staan. De verwachting is wel dat veel onderdelen van Kroymans uiteindelijk een doorstart zullen maken.

Zware crisisdag treft gerenommeerde bedrijven  (foto: DAG)