'Dierenactivisten opereren vanuit Nederland'

Radicale dierenactivisten gebruiken Nederland steeds vaker als hun thuisbasis voor acties in andere landen, nu de harde kern van het Animal Liberation Front in Groot-Brittannië is opgepakt. De Nederlandse autoriteiten moeten daarom snel ingrijpen.

Dat zei de Brit Adrian Radford vandaag in het Radio 1 Journaal. Hij was jaren als infiltrant van de Britse politie actief in het front. Hij wist zoveel vertrouwen te wekken dat hij uiteindelijk de nummer drie van de radicale dierenactivistenbeweging werd. Mede dankzij Radford werden de leiders van het front opgepakt en gingen zij voor jaren de cel in. Bovendien werd de Britse wetgeving aangescherpt.

Vorige week schreef het kabinet in een brief aan de Tweede Kamer dat het aantal incidenten dat aan radicale dierenactivisten wordt toegeschreven, vorig jaar niet is toegenomen. De hevigheid van de acties is wel gestegen. Dierenactivisten hebben in 2008 zeker 24 keer vernielingen aangericht en zeventien keer mensen bedreigd of mishandeld en drie keer brand gesticht, aldus het kabinet. Het heeft een plan van aanpak ontwikkeld om het radicale dierenactivisme te bestrijden. Onderdeel daarvan is de instelling van een landelijk politieteam dat zich speciaal op de aanpak van die vorm van criminaliteit richt.