'Op hoofdlijnen akkoord IJsselmeerziekenhuizen'

De MC Groep zal de IJsselmeerziekenhuizen overnemen. Alle betrokken partijen hebben een akkoord bereikt over de redding van de ziekenhuizen in Lelystad en Emmeloord.

Dat heeft de MC Groep van zorgondernemer Loek Winter vandaag laten weten. "Er is op hoofdlijnen een financieel akkoord gesloten. Hierdoor is de totaal benodigde kapitaalssteun en liquiditeitssteun nu volledig afgedekt", heet het in een verklaring.

Winter had zijn aanstaande partners gisteren een ultimatum gesteld. De MC Groep is nu nog afhankelijk van de steun van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa), die eerder een verzoek om steun (29,5 miljoen) afwees.

De MC Groep maakte al op 24 december afspraken met Achmea, de provincie Flevoland, de gemeente Lelystad, de ING Bank en de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Winter constateerde echter dat enkele partijen zich niet aan de afspraak hielden. Zorgverzekeraar Achmea en VWS zouden hebben gemorreld aan het akkoord.

In het aangepaste plan is geld voor renovatie van de ziekenhuizen de operatiekamers, die vorig najaar moesten worden gesloten. In de raad van toezicht is de MC Groep met drie leden vertegenwoordigd. Ook de overheid, de ondernemingsraad en de patiëntenraad hebben een zetel. Het verzoek om steun behelst dit keer "enkele miljoenen euro minder" dan bij de eerste aanvraag, aldus een woordvoerder.

"Ik ben blij dat betrokkenen verstandig hebben gereageerd op ons ultimatum", zei Winter in een geschreven verklaring. "Ik wilde nu duidelijkheid terwille van de patienten, het personeel en onszelf." De MC Groep zal de Inspectie voor de Gezondheidheidszorg vragen om consequent toezicht uit te oefenen op de medische kwaliteit. Winter: "Wij hebben er alle belang bij dat de mensen snel meer vertrouwen in het ziekenhuis krijgen."

De NZa gaat het aangepaste plan onderzoeken. Volgens de NZa bevatte de eerste editie van het plan onjuistheden en onvolkomenheden en was de ingediende begroting niet realistisch. Of de zorgautoriteit er binnen een week uit komt, zoals de MC Groep veronderstelt, is de vraag. Vorige keer studeerde een groep van vijftien specialisten twee weken op de stukken. In het hele bestaan van de NZa is in totaal 70 miljoen euro aan steun uitgekeerd.
Submitter:  Bron: ANP