Pakistan weigert terreurverdachten uit te leveren

Pakistan gaat verdachten van de terreuracties in de Indiase stad Mumbai niet aan India uitleveren. Dat heeft de Pakistaanse minister van Buitenlandse Zaken, Shah Mehmood Qureshi, vandaag laten weten.

Qureshi zei dat Pakistan gearresteerde terreurverdachten volgens de eigen wetten wil berechten. Pakistaanse inlichtingendiensten hebben afgelopen weekeinde vijftien personen opgepakt in verband met de recente terroristische aanslagen in Mumbai. Onder de arrestanten zou Zaki-ur-Rehman Lakhvi zijn, een topfiguur van de extremistische beweging Lashkar-e-Taiba.

De verdachten zijn volgens een woordvoerder van de Pakistaanse geheime dienst ook verbonden aan de islamistische liefdadigheidsorganisatie, Jamaat-ud-Dawa. Volgens veiligheidsbronnen zijn drie tot zes personen gearresteerd. Een medewerker van Jamaat-ud-Dawa zei dat een van de arrestanten wordt verdacht van het voorbereiden van de terreuracties in Mumbai.

De liefdadigheidsinstelling had eerder de banden met de Lashkar-e-Taiba verbroken omdat die beweging als terroristische groep werd aangemerkt.

Door de aanslagen eind vorige maand in Mumbai kwamen meer dan 180 mensen om het leven. Volgens India zit Lashkar-e-Taiba achter de aanvallen op onder meer hotels. De groepering zelf ontkent dat. De verantwoordelijkheid voor de aanslagen is opgeëist door een onbekende beweging, de Deccan Mujahedeen.

 


Vervolging van Mumbaiterorristen laat nog even op zich wachten  (foto: ANP)