Werkstraf voor ongeluk Landmachtdagen

De militair die verantwoordelijk wordt gehouden voor een dodelijk ongeluk tijdens de Landmachtdagen in Wezep is veroordeeld tot een werkstraf van tweehonderd uur voor dood door schuld. De militaire kamer van de rechtbank in Arnhem verwijt hem nalatigheid en noemt hem 'aanmerkelijk onvoorzichtig en onachtzaam'. De straf komt overeen met de eis van het Openbaar Ministerie.

Bij het zogenoemde helikopterincident op 2 juni vorig jaar kwam de 32-jarige sergeant Michel Meijers om het leven nadat hij voor het oog van bezoekers tweehonderd meter werd meegesleurd aan een helikopter van de luchtmacht. Hij was met drie andere militairen uit de Lynx-helikopter aan een abseiltouw neergedaald. Het bleek dat de nu veroordeelde Wolfgang B. zijn touw tussen twee ankerpunten had doorgesneden in plaats van onder de ankerpunten. Hierdoor zat het touw nog aan de helikopter vast.

De 40-jarige B. uit Hippolytushoef gaf de piloot een teken dat hij weg kon vliegen, zonder te controleren of het touw nog met de helikopter was verbonden. Daarmee heeft hij volgens de rechtbank welbewust een onaanvaardbaar risico genomen. B. heeft overigens altijd ontkend het vertrekteken te hebben gegeven.

Het ongeval kwam volgens B. doordat tussen de marine en de landmacht verschillende regels bestaan bij het abseilen. Zo zou het bij de marine niet verplicht zijn te checken of een touw daadwerkelijk is doorgesneden. Een opleidingsofficier van de marine bevestigde twee weken geleden voor de rechtbank dat bij de krijgsmachtonderdelen verschillende regels gelden.

De Onderzoeksraad voor Veiligheid concludeerde in mei ook dat het ongeluk gebeurde door het gebrek aan eenduidige regelgeving. Zo zouden er geen goede afspraken zijn over het teken 'aan de grond en los van de lijn'. De raad adviseerde Defensie eenduidige richtlijnen op te stellen. Defensie nam ook maatregelen. Het toen gebruikte abseilsysteem wordt nu niet meer toegepast.