'Verlaag de overdrachtsbelasting'

De Vereniging Eigen Huis wil dat de overheid de overdrachtsbelasting tijdelijk fors verlaagt. Ook zou de overheid de grens van hypotheekgarantie flink moeten verhogen. Dit schrijft Eigen Huis in een brief aan de ministers Bos van Financiën en Vogelaar van Wonen, Werk en Inkomen.

De overdrachtsbelasting, die moet worden betaald bij de aankoop van een huis, bedraagt zes procent. Eigen huis denkt aan een tijdelijke halvering. De vereniging wijst erop dat door de gestegen woningprijzen de overdrachtsbelasting ook gestegen is. De hoge belasting, ruim 15.000 euro voor een gemiddeld huis van 260.000 euro, is niet terug te verdienen binnen een afzienbare termijn, zeker niet als de huizenprijzen beginnen te dalen. Zo weerhoudt deze belasting mensen rvan een woning te kopen en dreigt de woningmarkt te stagneren.

Tweede maatregel die Eigen Huis bepleit is het verhogen van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) met 85.000 euro tot 350.000 euro. Een NHG garandeert dat de hypotheek altijd volledig wordt afgelost, ook als de huiseigenaar te weinig inkomen heeft. Dat betekent dat een bank geen risico loopt, en dat daardoor de hypotheekrente lager kan zijn. Het fond achter de NHG bevat ongeveer 500 miljoen euro, dat is opgebracht door huizenkopers die een NHG afsloten. Door de garantie te verhogen kunnen tachtig procent van de huizen worden gekocht met NHG. Nu is dat zestig procent.