Geen ontslag wethouders na miljoenenverlies

Twee wethouders die gisteravond in de gemeenteraden van Asten en Pijnacker-Nootdorp ter verantwoording werden geroepen voor een miljoenenverlies, zijn niet uit hun functie gezet. In Asten overleefde de wethouder van Financiën een motie van afkeuring, in Pijnacker-Nootdorp werd besloten tot een onderzoek naar het handelen van de wethouder.

Beide gemeenten hebben gemeenschapsgeld op rekeningen van de IJslandse bank Landsbanki Islands staan. Asten parkeerde daar een miljoen euro, Pijnacker-Nootdorp maar liefst 12 miljoen euro.

Een meerderheid van de raad in Asten (Noord-Brabant) was van mening dat het niet de schuld is van wethouder Peter Gerrits (VVD) dat Asten een miljoen euro verspeelde door de kredietcrisis. Wel kreeg hij veel verwijten omdat het maanddeposito op 29 september werd verlengd, slechts luttele dagen voor de Landsbanki viel.

De oppositiepartijen vonden dat de wethouder zich te veel heeft laten leiden door de hoge rentestand van Landsbanki. Terwijl juist in deze roerige financiële tijden een risicoanalyse op zijn plaats zou zijn geweest, aldus de oppositie.

De gemeenteraad in Pijnacker-Nootdorp (Zuid-Holland) hoopt dat extern onderzoek uitwijst of wethouder van Financiën Kees van der Kraan (CDA) juist heeft gehandeld met het opzijzetten van 12 miljoen euro. De wethouder liet in de vergadering weten dat hij volgens de regels heeft gehandeld.

Miljoenenverlies bij gemeenten door financiële crisis  (foto: ANP)