Bekendmaking Nobelprijs Geneeskunde op maandag

Het seizoen van de Nobelprijzen 2008 begint vandaag met de bekendmaking van de winnaar van de Nobelprijs voor Geneeskunde. Aan de prijs is een geldbedrag van ruim 1 miljoen euro verbonden.

Vorig jaar ging de Nobelprijs voor Geneeskunde naar twee Amerikanen, Mario Capecchi en Oliver Smithies, en een Brit, Sir Martin Evans. Het trio kreeg de prijs voor zijn embryonaal stamcelonderzoek.

Speculaties zijn er vooral over de mogelijke winnaars van de Nobelprijs voor Literatuur en Vrede. Net als andere jaren worden Philip Roth (Verenigde Staten), Claudio Magris (Italië), Amos Oz (Israël) en Haruki Murakami (Japan) genoemd als kandidaten voor het winnen van de Nobelprijs voor Literatuur.

De Chinese dissident Hu Jia geldt als een kanshebber voor het winnen van de Nobelprijs voor de Vrede. Hu, die in de gevangenis zit, zet zich in voor meer democratie, het milieu en aidspatiënten. Andere veel genoemde namen zijn de Cubaanse dissident Oswaldo Paya, de Vietnamese boeddhistische monnik Thich Quang Do en Bono, de zanger van de rockband U2.
Submitter:  Bron: ANP