Kamer achter overname Fortis

Een meerderheid in de Tweede Kamer lijkt zich achter het reddingsplan voor Fortis te scharen. SP, VVD, CDA en GroenLinks noemen het plan 'onvermijdelijk'.

CDA-Kamerlid Frans Nerée denkt dat het plan de enige oplossing was. "Ik wil nog wel een verdere toelichting van Bos zien, maar ik begrijp dat niet alles binnen een weekeinde tot in de details te regelen is." Of het belang van Nederland in Fortis 49 of 51 procent is, vindt Nerée geen hoofdzaak. "Nederland moet in ieder geval niet zelf voor bankier spelen."

De gevolgen hadden volgens SP-Kamerlid Ewout Irrgang dramatisch kunnen zijn als geen actie was ondernomen. Wel vraagt hij zich af waarom Nederland geen meerderheidsbelang in Fortis heeft genomen. "Nu wordt hier veel belastinggeld ingestoken zonder dat we zeggenschap hebben."

Dat is volgens de VVD niet waar. "Er zijn ook voorwaarden gesteld, bijvoorbeeld de verkoop van ABN Amro en het opstappen van Maurice Lippens", zegt VVD-Kamerlid Frans Weekers, die ook vindt dat de overheid niet voor bankier moet spelen.

Irrgang en Kees Vendrik (GroenLinks) willen dat afspraken worden gemaakt over het aftoppen van de beloningen van topmannen bij Fortis. "Ze worden nu met belastinggeld beloond voor slecht bestuur", zegt Irrgang. Toch zal de SP met het plan instemmen. "Niets doen was geen optie."

De VVD heeft 'gemengde gevoelens' bij het reddingsplan, zegt Weekers. "We hadden liever gezien dat een private partij te hulp was geschoten. Maar dat is niet gebeurd."

Het CDA wil nog niet garanderen voor het plan te stemmen. "We willen eerst meer weten", legt Nerée uit.

De VVD zegt het plan in ieder geval niet te blokkeren. "Zonder dit plan hadden de spaarders nu voor de bank in de rij gestaan om hun geld op te nemen." Wel is dit volgens Weekers het bewijs dat Bos en premier Jan Peter Balkenende de plank hebben misgeslagen. "Eerder dit jaar gaven ze aan dat de kredietcrisis in Amerika niet veel effect op Nederland zou hebben. Laat dit een les zijn."

De noodgreep roept volgens GroenLinks de vraag op of Fortis wel toestemming had mogen krijgen van Bos en Balkenende om ABN Amro over te nemen. Volgens Vendrik heeft de kredietcrisis het falen van de vrije markt blootgelegd. "Het roer moet om."

D66 wil niet direct op het nieuws reageren. "We zijn nog in gesprek met economen en mensen in het bankwezen om een standpunt te formuleren", aldus een woordvoerder.

Vakbonden
FNV Bondgenoten en de CNV Dienstenbond zeggen zich zorgen te maken over de toekomst van de medewerkers van ABN Amro. Bij vakbonden willen met de bank overleggen. FNV wil van een eventuele nieuwe eigenaar de garantie dat er geen gedwongen ontslagen vallen. Bestuurder bij FNV Carla Kiburg zegt dat de bond bij de overnamegesprekken aan de onderhandelingstafel hoort.

De CNV Dienstenbond wijst erop dat de onzekerheid onder het personeel van ABN Amro nu al anderhalf jaar voortduurt. "Nu staat de bank alweer in de etalage. De grote vraag is: wat nu? Wat zijn de gevolgen voor de werknemers?", zegt Ahmed Kansouh. "Zij mogen niet het kind van de rekening worden." De bestuurder zegt hierover met de bank in onderhandeling te gaan.

Gisternacht werd na een weekeinde intensief onderhandelen bekend dat Nederland voor vier miljard euro een belang van 49 procent in Fortis steekt. Fortis moet ABN Amro afstoten. Voorzitter van de raad van bestuur Maurice Lippens neemt ontslag. Daarmee zijn de problemen bij Fortis volgens het ministerie van Financiën en De Nederlandsche Bank opgelost.


Kamer achter overname Fortis (foto: DAG)