Wellink bezorgd om situatie in de wereld

President van de Nederlandsche Bank Nout Wellink maakt zich 'best een beetje zorgen over de situatie in de wereld'. "Dit soort zaken drijven niet aan ons voorbij", zei hij donderdagavond in actualiteitenrubriek Nova. "Nederland is een open economie. Als het met de wereldeconomie slecht gaat, dan lijdt Nederland mee."

Wellink noemde de huidige situatie een 'unieke combinatie van omstandigheden'. Eerst waren er de olie- en voedselprijsstijgingen, stelde hij. Nu komt daar nog een extra element bij, namelijk de kredietcrisis, ging hij verder.

Toch hoeft Nederland volgens Wellink niet te paniekerig te reageren op verslechterende omstandigheden in het buitenland, omdat Nederland een begrotingsoverschot heeft. Ook over het financiële stelsel van Nederland moet volgens hem geen paniek worden gezaaid. "Wij zijn een hele lastige toezichthouder en stellen allerlei verplichtingen die leiden tot extra reserves. Daardoor kunnen de banken wel tegen een stootje."

Er moet bovendien een onderscheid worden gemaakt tussen de financiële en de reële economie, legde Wellink uit, en tussen het financiële stelsel in de Verenigde Staten en dat van Nederland. "We hebben fantastische jaren achter de rug, laat het nou een paar jaar wat trager gaan."

Eerder donderdag liet minister van Financiën Wouter Bos (PvdA) weten dat er geen reden tot paniek was. De gevolgen van de kredietcrisis in de Verenigde Staten blijven volgens hem voor Nederland beperkt. In Nederland zijn banken en het toezicht daarop veel beter georganiseerd dan in de VS, stelde Bos.