Aanslag op Mexicaanse feestdag: acht doden

Acht mensen zijn omgekomen en meer dan honderd zijn gewond geraakt toen vandaag in Morelia in Mexico twee granaten in een feestvierende menigte werden gegooid. Vermoed wordt dat drugsdealers achter de aanslag zitten.

De menigte was bijeen om de Mexicaanse onafhankelijkheidsdag te vieren, toen twee handgranaten tegelijkertijd ontploften, op zo'n vijfhonderd meter van elkaar. er ontstond paniek onder de vele families die op het centrale plein van de stad samen waren gekomen.

President Felipe Calderon zei in een televisietoespraak dat hij direct militaire actie zou ondernemen tegen de daders. "Deze onwettige daad was duidelijk gericht tegen onze nationale veiligheid," zei hij.

Calderon heeft sinds hij in 2006 aantrad al meer dan 25 duizend militairen ingezet in de strijd tegen de drugskartels, die marihuana en cocaïne naar de VS vervoeren. De kartels hebben daarop gereageerd met schietpartijen, moordaanslagen, onthoofdingen en bloedbaden. Michoacan, de deelstaat waarvan Morelia de hoofdstad is, heeft bijzonder zwaar te lijden van het geweld.