NMa: consument betaalt niet te veel voor gas

De gemiddelde consument betaalt niet te veel voor gas. Dat schrijft minister van Economische Zaken Maria van der Hoeven (CDA) vandaag aan de Tweede Kamer. De minister baseert zich op resultaten van een onderzoek van de NMa. De gasmeters functioneren volgens de toezichthouder 'naar behoren'.

Uit het onderzoek blijkt wel dat de 'administratieve volumeherleiding' uitgaat van een te lage gemiddelde temperatuur, namelijk zeven graden in plaats van vijftien graden. Hierdoor wordt bij de afnemers 3,25 procent te veel volume in rekening gebracht. Volgens de NMa leidt dit echter niet tot hogere winsten bij de energiebedrijven.

Om dit euvel te voorkomen moeten volgens Van der Hoeven alle meterkasten worden vervangen door een zogeheten 'slimme meter'. Deze technische aanpassing kan enkele jaren in beslag nemen. Het is dan ook de wens van de NMa dat in de tussenliggende periode een administratieve aanpassing plaatsvindt, door vijftien graden als gemiddelde meettemperatuur te hanteren in plaats van zeven graden. De minister wil dat deze aanpassing zo snel mogelijk door de netbeheerders en in de regelgeving van de NMa wordt doorgevoerd.

Woensdagavond besloot de Tweede Kamer na een spoeddebat tot een onderzoek door de Algemene Rekenkamer naar de transportkosten van stroom. Van der Hoeven had eerder op de dag aangegeven daar het nut niet van in te zien. Zes belangen- en brancheorganisaties constateerden vorige week na eigen onderzoek dat Nederlandse huishoudens en bedrijven de afgelopen jaren samen minimaal een miljard euro te veel zouden hebben betaald voor gas en elektriciteit.