F1: Uitslag GP Europa

De Europese Grand Prix op het nieuwe circuit van Valencia is gewonnen door Felipe Massa. Lewis Hamilton pakte de tweede plaats, Robert Kubica maakte het podium vol.

Massa pakte vanaf polepositie de leiding, gevolgd door Hamilton. Alonso verloor zijn achtervleugel bij een aanrijding met Nakajima en moest opgeven. Nakajima kon na een korte pitstop doorrijden. Ook Piquet en Coulthard hadden een kleine botsing in de eerste ronde, maar dat bleef zonder consequenties. Coulthard probeerde de vijftiende plaats over te nemen van Fisichella, maar verremde zich en spinde.

Kubica, op de derde plaats, leek even problemen met de wegligging van zijn BMW te hebben. Hij verloor in één ronde drie seconden en kreeg gelijk Kovalainen en Räikkönen in zijn nek, maar kon zich herstellen. In ronde vijftien maakte leider Massa zijn eerste pitstop en kwam direct zijn Finse teamgenoot op de baan. In de volgende ronden kwamen ook de andere leiders binnen, wat de koppositie weer terug gaf aan Massa.

Het middendeel van de race zag weinig spanning. Massa vergrootte langzaam zijn voorsprong op Hamilton en nergens op de baan waren echte gevechten gaande. Wel wist Räikkönen het gat naar Kovalainen wat te dichten. Een aantal coureurs leken op een éénstopsstrategie te rijden, waaronder Timo Glock, die op een gegeven moment op de vijfde plaats rondreed. Mark Webber verremde zich bij zijn enige pitstop, waardoor hij bijna een monteur van de sokken reed.

De tweede serie pitstops werd ook door Massa geopend, die bij het wegrijden uit de pitbox bijna in botsing kwam met Adrian Sutil. Ook Räikkönen reed te vroeg weg uit zijn pitbox, maar ditmaal met dramatischer gevolgen. De tankslang was nog aangekoppeld en een monteur werd door de slang en het achterwiel van de Ferrari tegen de vlakte geslagen. Hij moest afgevoerd worden naar het medisch centrum. Räikkönen verloor veel tijd, maar haalde vervolgens het einde van de volgende ronde niet eens omdat zijn motor in een enorme rookwolk opblies.

Sutil vergooide ondertussen zijn race door zich te verremmen in bocht drie en zijn voorwielophanging te vernielen in de bandenstapels. Zijn teamgenoot Fisichella had een angstig momentje toen hij dwars ging op een kerb en zijn wagen maar net uit de muur wist te houden.

Massa wist dit keer wel de finish in leidende positie te behalen en won de eerste race op Valencia. Zijn akkefietje met Sutil in de pitstraat zal echter na de race door de wedstrijdleiding worden onderzocht, dus een straf is nog mogelijk. In het kampioenschap blijft Hamilton aan de leiding, met een voorsprong van zes punten.

Voor meer F1-nieuws kijk je op FOK!sport!