Jan Smit zingt op zeilboot met vrienden

Vanaf zondag 31 augustus is er op Nederland 3 bij de TROS een nieuwe reeks van Jan Smit - De Zomer Voorbij te zien. Vorig jaar gingen Smit en zijn Volendamse vrienden Nick & Simon en de 3js met een touringbus door Spanje, dit jaar ligt er een luxe zeilboot klaar.

Nadat in de vorige reeks vooral bekenden van de Volendamse zanger, zoals Paul de Leeuw en zusje Monique, langskwamen in zijn muzikale reisprogramma, liggen de gasten nu iets verder van Smit af. In de tien afleveringen komen onder anderen Patty Brard, Giel Beelen en Antje Monteiro langs.

"Past het muzikaal wel bij elkaar", vroeg zanger Bart van Racoon zich af, voordat hij naar Spanje vertrok. "Maar ik heb er absoluut geen spijt van. Muziek is tenslotte muziek." Tijdens het optreden 's avonds op een Spaanse camping, waar vooral Nederlandse gasten zitten, zingt hij samen met Nick Schilder de grote Racoon-hit Love You More.

Nadat de populaire zanger vorig jaar stemproblemen kreeg, besloot hij het iets rustiger aan te doen. "Ik werd heel onzeker van die stemproblemen. Ben ik eindelijk van het 'Jantje' Smit imago af, werkt mijn stem niet meer." Gelukkig voor de 22-jarige zanger kan hij nu weer zingen, eind augustus komt zijn nieuwe cd Stilte in de Storm uit. Deze is voor uitgifte al dubbel platina: er zijn meer dan 120.000 exemplaren van verkocht.

"Ik wil weer de muzikant Jan Smit zijn, daarom komt er ook voorlopig geen nieuwe serie van de reallifesoap Gewoon Jan Smit." Maar De Zomer Voorbij heeft een speciaal plaatsje in het hart van de zanger. "Het is fysiek gezien eigenlijk te lang, tien dagen met elkaar knallen om het programma te maken. Maar het is daarnaast zo leuk, we doen het volgend jaar zeker weer. Er hebben zelfs al artiesten gebeld dat ze erbij willen zijn!"

Op de boot wordt iedere avond tot in de kleine uurtjes gefeest, gedronken en muziek gemaakt. Zelfs 3FM-dj Giel Beelen, die normaal gesproken niets sterkers drinkt dan cola, laat zich verleiden tot een alcoholisch drankje. "Mensen denken: die Volendammers, dat iséén grote kliek met elkaar. Nou dat is ook zo!", lacht Smit.