Wachtlijsten jeugdzorg gegroeid

Het aantal jongeren dat op de wachtlijst in de jeugdzorg staat, is het afgelopen jaar fors toegenomen. Vorig jaar stonden er 2.155 jongeren op de lijst, dit jaar zijn het er al ruim 3.300. Het gaat dan om de jongeren die al langer dan negen weken wachten op jeugdzorg. Het Nederlands Dagblad bericht over deze - nog niet gepubliceerde - cijfers.

Ondanks de extra miljoenen die minister Rouvoet van Jeugd en Gezin heeft besteed aan de jeugdzorg, blijven de wachtlijsten groeien. Dit jaar kwam er dertig miljoen euro bij en vorig jaar veertig miljoen. Twee jaar geleden lukte het toenmalig staatssecretaris Ross van Volksgezondheid wel bijna om de wachtlijsten met een smak geld weg te werken; zij investeerde toen honderd miljoen euro extra.

De minister geeft geen gehoor aan de roep van de provincies om extra geld. De provincies, die in beginsel verantwoordelijk zijn voor de jeugdzorg, denken dat extra geld een oplossing biedt. Rouvoet vindt echter dat er eerst een efficiëntere aanpak moet komen.

Het kabinet wil dat voor het einde van haar regeringsperiode in 2011, de wachtlijsten compleet zijn weggewerkt. De commissie-d'Hondt, die belast is met een onderzoek naar de jeugdzorg, adviseert om meer taken van de provincies over te dragen aan gemeenten. De Vereniging Nederlandse Gemeenten steunt dit advies. Vandaag wordt er in de Tweede Kamer met het Interprovinciaal Overleg (IPO) gesproken over de knelpunten in de jeugdzorg.