FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 10 juni 2008

Training Oranje toegankelijk voor publiek

Oranje zal aanstaande zaterdag, de dag na Nederland - Frankrijk, voor open deuren trainen. De training vindt plaats in Stade Olympique de la Pontaise en begint omstreeks 18:00 uur, het stadion is toegankelijk vanaf ongeveer 17:00 uur.

De eerste twee trainingen van Oranje waren ook vrij toegankelijk voor publiek. De eerste training werd bezocht door zo\'n 5000 supporters, de tweede training werd bezocht door ongeveer 1000 supporters.

Emre mist Zwitserland - Turkije

De Turkse middenvelder Emre Belozoglü zal woensdag tijdens het tweede duel van Turkije niet van de partij zijn. Belozoglü heeft een scan ondergaan waaruit bleek dat zijn hamstring ongeveer drie/vier centimeter is ingescheurd.

"Hij gaat het helaas niet halen. Er is niks meer aan te doen", aldus bondscoach Fatih Terim over zijn aanvoerder. Ook is het nog niet duidelijk of hij het laatste groepsduel, aanstaande zondag tegen Tsjechië, zal halen.

Ook in de verdediging heeft Turkije nog enkele problemen aangezien het meespelen van de centrale verdedigers Servet Çetin en Gökhan Zan onzeker is. Of beiden morgen mee kunnen spelen zal pas enkele uren voor de wedstrijd beslist worden.

Turkije speelt morgen in Basel tegen Zwitserland. Voor beide landen telt enkel de winst aangezien ze hun eerste duel verloren.

Cissé doet aangifte van afpersing

Djibril Cissé heeft bij de Franse politie een aangifte gedaan van afpersing. De spits van Olympique Marseille kwam vorige week een melding maken op het politiebureau in Marseille.

De speler zou een aantal keren door onbekenden gebeld worden die een geldbedrag van 150.000 euro van hem eisten. De afpersers beweren videomateriaal in bezit te hebben met voor Cissé belastende beelden. Op dit moment is de politie met een onderzoek, maar tot nu toe is er niemand aangehouden. De aanvaller van Marseille werd niet in de Franse selectie opgenomen voor het EK.

10,7 miljoen kijkers zien Oranje

In totaal hebben 10,7 miljoen mensen iets van de wedstrijd Nederland - Italië gisteren gezien tijdens het EK voetbal bij de NOS op Nederland 1. Vanochtend werd al bekend dat er gemiddeld zeven miljoen mensen thuis voor de tv de hebben gezeten en de hele wedstrijd zagen. Maar in totaal hebben 9,6 miljoen mensen minimaal een minuut van de wedstrijd thuis gezien.

Uit aanvullend onderzoek van de afdeling Kijk- en Luisteronderzoek is nu ook gebleken dat nog eens 1,1 miljoen mensen gisteravond buitenshuis hebben gekeken naar de wedstrijd bij bijvoorbeeld vrienden of in de kroeg. In totaal zijn het dus 10,7 miljoen kijkers. Hiermee komt deze wedstrijd in de top 10 van meest bekeken wedstrijden van Oranje sinds 1989.

Tussenstand FOK! EK Pool

Vandaag werd de vierde dag van het EK voetbal in Oostenrijk en Zwitserland gespeeld. Eerder vanavond wist de nationale ploeg van Spanje te winnen van Rusland (4-1). Zojuist verloor titelhouder Griekenland met 2-0 van Zweden. Hieronder volgt de actuele stand in de EK Pool.

Delirious21 gaat op dit moment aan de leiding met een totaal van 555 punten. Deze user wordt gevolgd door Seus, die 535 punten heeft verzameld. Ewaldus eiste met 530 punten de derde plaats voor zich op. robski18 en Doe_je_nix_aan delen de vierde plaats in het algemeen klassement met 525 punten. vettehap23 sluit de top vijf met 515 punten.

Bij de subleagues gaat Zeeland United aan de leiding met een totaal van 415 punten. Zij worden gevolgd door BoF, dat 378 punten heeft verzameld. Roda JC pakte de derde positie en heeft 375 punten. Op de vierde plaats vinden we Waterdrinker terug. Zij hebben 358 punten bij elkaar gespeeld. H3.24 staat nu vijfde met 335 punten.

EK: Uitslagen poule D

Vandaag kwamen ook de laatste vier ploegen op Euro 2008 in actie. Vroeg in de avond speelde het Rusland van Guus Hiddink tegen Spanje, en zojuist eindigde het duel Griekenland - Zweden.

Spanje - Rusland
In het regenachtige Innsbruck had Spanje het overwicht in de eerste tien minuten, maar wisten ze geen grote kansen te creëren. Torres probeerde het een keer vanaf de rand van het strafschopgebied in de 7de minuut, maar zijn zwakke schot ging naast. Villa werd in de 9de minuut handig bediend, nam de bal prima aan, maar liet hem daarna van zijn voet schieten.
Daarna kwam Rusland iets beter in de wedstrijd. In de 15de minuut resulteerde dit in een goede kans voor de Russen. Na een aanval over de rechterflank was Capdevila net op tijd terug om de bal voor de voet van een inkomende Russische aanvaller weg te glijden.

Maar het was Spanje dat in de 20ste minuut op een 1-0 voorsprong kwam. Na een fout van Kolodin achterin bij Rusland, ontfutselde Torres de bal van de verdediger, en legde de bal af op David Villa die de bal makkelijk achter de uitgekomen Igor Akinfeev wist te tikken.
Rusland reageerde echter snel op het doelpunt. Sychev haalde de achterlijn, zette de bal voor, maar de inzet van Zyrianov belandde op de paal. Aan de andere kant was het Torres die twee keer dichtbij was maar beide inzetten werden gekeerd door Akinfeev. In de 27ste minuut moest de doelman wederom redding brengen op een schot van David Villa uit een moeilijke hoek. Na een rustig gedeelte in de wedstrijd, was het opnieuw Villa die in de 44ste minuut de 2-0 liet aantekenen door een steekpass van Iniesta tot doelpunt te promoveren.

In de tweede helft bracht Hiddink Vladimir Bystrov in, en die zelfde Bystrov had de eerste goede kans van de tweede helft. Na een voorzet van de linkerkant kon hij vrij inkoppen maar kopte hij recht in de handen van Iker Casillas. Ook de Spaanse coach Luis Aragonés bracht een wissel in, vroeg in de tweede helft. Fernando Torres moest het veld ruimen en Arsenal-middenvelder Cesc Fàbregas kwam erin. In de 58ste minuut had Villa een kans op zijn 3de van de avond maar het schot van de aanvaller was niet goed genoeg om Akinfeev te verschalken. In de 61ste minuut was het opnieuw Spanje dat vrij kon combineren rond het doelgebied van Rusland. Een combinatie tussen Silva en Villa leverde bijna een mogelijkheid op voor Silva, maar dit keer greep Kolodin net op tijd in. Vijf minuten later was het opnieuw Villa die bijna vrij kon binnen tikken, maar de bal werd nog net corner getikt door Anyukov. Uit de hoekschop die volgde kopte Senna hard in, maar zijn schot werd gekeerd. Ook de Russen kregen kansen, onder andere Pavlyuchenko mocht een poging wagen, maar het duurde net iets te lang waardoor Puyol in kon grijpen.

Villa gooide de wedstrijd in de 75ste minuut echter op slot met zijn derde treffer van de avond. Hij mocht de bal net buiten de zestien rustig aannemen, kapte een keer en schoot toen in de korte hoek binnen. In de slotfase deden de Russen nog iets terug. Pavlyuchenko scoorde uit een hoekschop nadat de bal was doorgekopt. Vijf minuten later hadden de Russen nog een enorme kans op de 3-1 maar Semak wist de kans niet te benutten. In plaats daarvan scoorden de Spanjaarden de 4-1. Een goed uitgespeelde counter resulteerde in een schot van Xavi wat nog gekeerd werd door Akinfeev, maar in de rebound was Fábregas alert.

Karakteristieken

Spanje - Rusland 4-1
20’ Villa 1-0
44’ Villa 2-0
75’ Villa 3-0
86’ Pavlyuchenko 3-1
90+1’ Fábregas 4-1

Toeschouwers: 30.000
Scheidsrechter: Konrad Plautz
Stadion: Tivoli Neu

Opstellingen

Spanje: Casillas, Ramos, Marchena, Puyol, Capdevila, Silva (Alonso/78), Senna, Xavi, Iniesta (Cazorla/63), Villa, Torres (Fábregas/53)

Rusland: Akinfeev, Anyukov, Shirokov, Kolodin, Zhirkov, Sytsjev (Bystrov/46) (Adamov/70), Zyrjanov, Semak, Semshov (Torbinskiy/58), Biljaletdinov, Pavlyuchenko


Griekenland - Zweden
Het begin van de wedstrijd was van een hoog tempo. Over en weer was het dreigend maar tot echte kansen kwam het niet. Eerste mogelijkheid was voor Angelos Charisteas, die na een solo een schot afvuurde op Isaksson. Op wat schermutselingen na was er voor de rest niet zoveel te beleven in het eerste half uur. De Grieken temporiseerden en probeerden met lange ballen de spitsen te zoeken, vaak zonder succes. Zweden vergrote daarna de druk en creëerde een aantal kansen, waaronder een kopbal van Ibrahimovic die net over het doel van Nikopolidis ging. Griekenland haalde het tempo helemaal uit de wedstrijd door minutenlang de bal achterin rond te spelen. Door deze actie werden ze door de fans op een enorm fluitconcert getrakteerd. De beide teams gingen rusten met een 0-0 stand.

In de tweede helft komt Georgios Samaras in de ploeg voor de onzichtbare Theofanis Gekas. Opnieuw lag het tempo niet erg hoog wat het entertainment-gehalte naar beneden haalde. Hoogtepuntje uit de eerste 20 minuten van de tweede helft was een fout in de opbouw van de Zweden waardoor Karagounis er met de bal vandoor ging, maar hij treuzelde te lang en werd weer bijgehaald door de Zweedse defensie. Even laten viel er dan toch nog een doelpunt te vieren. Een combinatie tussen Larsson en Ibrahimovic op de rand van de zestien mondde uit in een verwoestend schot in de kruising van de laatstgenoemde en Zweden nam een 1-0 voorsprong. Vijf minuten later was het opnieuw raak voor de Zweden. Een pass van Larsson zette Ljungberg vrij voor Nikopolidis, die mistte in eerste instantie, maar in de kluts die volgde wist Hansson de 2-0, via een paar benen en met wat geluk, in het Griekse goal te wurmen. De wedstrijd was daarmee beslist en beide ploegen speelden de wedstrijd uit.

Karakteristieken

Griekenland - Zweden 0-2
67’ Ibrahimovic 0-1
72’ Hansson 0-2


Toeschouwers: 31063
Scheidsrechter: Massimo Busacca
Stadion: Stadion Wals-Siezenheim
Gele kaart: Seitaridis, Charisteas, Torosidis (Griekenland)

Opstellingen

Griekenland: Nikopolidis, Seitaridis, Kyrgiakos, Antzas, Dellas (Amanatidis/70), Torosidis, Charisteas, Basinas, Katsouranis, Karagounis, Gekas (Samaras/46)

Zweden: Isasksson, Alexandersson (Stoor/74), Mellberg, Hansson, M. Nilsson, Wilhelmsson (Rosenberg/78), A. Svensson, D. Andersson, Ljungberg, Ibrahimovic (Elmander/71), H. Larsson

Voor meer EK-nieuws kijk je op de FOK! EK Pool!

Zeker 100 doden door vliegtuigramp in Sudan

Door een vliegtuigramp op de luchthaven van de Sudanese hoofdstad Khartum zijn zeker honderd mensen om het leven gekomen. Het toestel met circa tweehonderd personen aan boord schoot dinsdagavond van de landingsbaan en vloog daarna in brand, meldde de Sudanese staatstelevisie.

Het vliegtuig van Sudan Airways kwam uit de Jordaanse hoofdstad Amman en landde terwijl het zwaar onweerde. Op de televisie waren beelden te zien van brandweerlieden die in het donker de vlammenzee proberen te bestrijden. Een deel van de passagiers zou aan de dood zijn ontsnapt door het toestel te verlaten via opblaasbare noodglijbanen.

Mogelijk nieuw asfalt in Montreal

De organisatie van de Grand Prix van Canada overweegt om voor volgend jaar het circuit Gilles Villeneuve opnieuw te asfalteren. Dit heeft Francois Dumontier namens de organisatie in the Montreal Gazette laten weten.

Afgelopen weekend klaagden vrijwel alle rijders over het asfalt dat in verschillende bochten afbrokkelde. Bij de hairpin was de situatie zo ernstig dat daar na de kwalificatie het asfalt opgelapt is. Mark Webber was duidelijk over de problemen met het asfalt: "Het is haast onmogelijk om hier met een Formule 1-auto te rijden. We kunnen beter een motorcrossfiets pakken."

De kosten voor het opnieuw asfalteren van het circuit bedragen volgens Dumontier één miljoen dollar. Eerst zal het gehele circuit grondig geïnspecteerd worden om te kijken of de lay-out van het circuit mogelijk de veroorzaker is van de problemen. Hierbij sluit de organisatie aanpassingen aan het circuit niet uit.

Uitslag Griekenland - Zweden

Zweden heeft zijn eerste wedstrijd op het EK van 2008 in winst weten om te zetten. Tegen een mat Griekenland wist de ploeg van Lars Lagerbäck tweemaal het net te vinden en hield het zijn eigen doel schoon. De eindstand was 0-2.

Het begin van de wedstrijd was van een hoog tempo. Over en weer was het dreigend maar tot echte kansen kwam het niet. Eerste mogelijkheid was voor Angelos Charisteas, die na een solo een schot afvuurde op Isaksson. Op wat schermutselingen na was er voor de rest niet zoveel te beleven in het eerste half uur. De Grieken temporiseerden en probeerden met lange ballen de spitsen te zoeken, vaak zonder succes. Zweden vergrootte daarna de druk en creëerde een aantal kansen, waaronder een kopbal van Ibrahimovic die net over het doel van Nikopolidis ging. Griekenland haalde het tempo helemaal uit de wedstrijd door minutenlang de bal achterin rond te spelen. Door deze actie werden ze door de fans op een enorm fluitconcert getrakteerd. De beide teams gingen rusten met een 0-0 stand.

In de tweede helft komt Georgios Samaras in de ploeg voor de onzichtbare Theofanis Gekas. Opnieuw lag het tempo niet erg hoog wat het entertainmentgehalte naar beneden haalde. Hoogtepuntje uit de eerste 20 minuten van de tweede helft was een fout in de opbouw van de Zweden waardoor Karagounis er met de bal vandoor ging, maar hij treuzelde te lang en werd weer bijgehaald door de Zweedse defensie. Even laten viel er dan toch nog een doelpunt te vieren. Een combinatie tussen Larsson en Ibrahimovic op de rand van de zestien mondde uit in een verwoestend schot in de kruising van de laatstgenoemde en Zweden nam een 1-0 voorsprong. Vijf minuten later was het opnieuw raak voor de Zweden. Een pass van Larsson zette Ljungberg vrij voor Nikopolidis, die mistte in eerste instantie, maar in de kluts die volgde wist Hansson de 2-0, via een paar benen en met wat geluk, in het Griekse goal te wurmen. De wedstrijd was daarmee beslist en beide ploegen speelden de wedstrijd uit.


Karakteristieken

Griekenland - Zweden 0-2
67’ Ibrahimovic 0-1
72’ Hansson 0-2


Toeschouwers: 31063
Scheidsrechter: Massimo Busacca
Stadion: Stadion Wals-Siezenheim
Gele kaart: Seitaridis, Charisteas, Torosidis (Griekenland)

Opstellingen

Griekenland: Nikopolidis, Seitaridis, Kyrgiakos, Antzas, Dellas (Amanatidis/70), Torosidis, Charisteas, Basinas, Katsouranis, Karagounis, Gekas (Samaras/46)

Zweden: Isasksson, Alexandersson (Stoor/74), Mellberg, Hansson, M. Nilsson, Wilhelmsson (Rosenberg/78), A. Svensson, D. Andersson, Ljungberg, Ibrahimovic (Elmander/71), H. Larsson

Belg schuldig aan verkrachting en moord meisjes

De Belg Abdallah Aid Oud is dinsdag door een jury in Luik schuldig bevonden aan het ontvoeren, verkrachten en vermoorden van de stiefzusjes Stacy Lemmens (7) en Nathalie Mahy (10) in de zomer van 2006. Woensdag wordt zijn straf bekendgemaakt.

De jury had na een twee weken durend proces slechts een dag nodig om tot haar oordeel te komen. De advocaten van Aid Oud hielden tot in hun slotpleidooi vol dat hun cliënt volstrekt onschuldig is.

De stoffelijke resten van de meisjes werden eind juni 2006 na een zoektocht van drie weken in een afwateringskanaal teruggevonden, niet ver van het café waar ze met familie een buurtfeest hadden bezocht en voor het laatst waren gezien. Hoewel niemand heeft gezien dat Aid Oud de meisjes weggevoerd heeft, komen textielsporen op de kleren van de kinderen overeen met die op kleding van de verdachte.

Ook heeft DNA-onderzoek uitgewezen dat haren op de kleren van Aid Oud overeenkomen met die van Stacy. Bovendien tonen plantenresten op de broek van Aid Oud gelijkenis met de planten die bij de vindplaats van de meisjes groeiden, aldus onderzoekers. De aanklagers zeggen dat Aid Oud op de bewuste avond in de buurt was en dat zijn vriendin serveerster was in het café waar het buurtfeest gehouden werd.

Aid Oud werd eind 2005 ontslagen uit een psychiatrische inrichting waar hij op de gesloten afdeling verbleef nadat hij voor een tweede keer veroordeeld was voor kinderverkrachting.

Ultimate Motorsport mogelijke koper STR

Formule 3-renstal Ultimate Motorsport wordt genoemd als koper van de helft van de aandelen in Scuderia Toro Rosso. Het Britse team is in vergevorderde onderhandelingen met Red Bull-eigenaar Dietrich Mateschitz om zijn deel in het team over te nemen.

Enige tijd geleden werd bekend dat Mateschitz zijn aandelen in het team te koop had aangeboden, omdat de regelgevingen die in 2010 van kracht worden hem er toe zouden dwingen. Het is vanaf dan niet meer toegestaan om een chassis aan een ander team te leveren, zoals nu wel gebeurt met Red Bull en STR en in het recente verleden met Honda en Super Aguri.

Er zijn verschillende partijen geïnteresseerd in het aandelenpakket, maar Ultimate Motorsport is hiervan de meest serieuze kandidaat, te meer omdat ze volgens autosport.com de ondersteuning hebben van de Angolese oliemaatschappij Sonangol. Teambaas Barry Walsh geeft toe dat er onderhandelingen gaande zijn: "We zijn nog aan het onderhandelen, dus ik kan niets zeggen over de inhoud van de gesprekken."

"We hebben Ultimate vanaf het begin opgezet met de Formule 1 in gedachten. Als we eruit komen met Toro Rosso, zijn we actief in een opeenvolgende reeks autosporten - beginnen bij de kartsport, via de Formule 3 tot de Formule 1." Dat het team serieus bezig is, blijkt uit de twee overwinningen dat het afgelopen weekeend boekte in de Formule 3 op het circuit van Snetterton.

Hiddink: "We zijn niet weggespeeld"

Guus Hiddink was na afloop van het EK-duel tegen Spanje (4-1 verlies) teleurgesteld. De bondscoach van Rusland was van mening dat zijn ploeg naïef had gespeeld.

"Als je de uitslag ziet, denk je dat we zijn weggespeeld. Dat is niet het geval," was de analyse van Hiddink. "Mijn jonge team maakte op bepalende momenten fouten. Als je de tweede en vierde goal bekijkt, daar gingen fouten aan vooraf die zelfs door jeugdteams niet gemaakt worden. Dat moet eruit."

Rusland zal de komende twee wedstrijden alles op alles moeten zetten om een plaats in de kwartfinales af te dwingen. De komende dagen spelen de mannen van Hiddink nog tegen Zweden en Griekenland.

Jackpot Staatsloterij bereikt recordhoogte

De jackpot van de Staatsloterij is dinsdag wederom niet gevallen. Er stond 21,8 miljoen euro in de pot. Bij de volgende trekking op 10 juli stijgt de jackpot tot 25 miljoen euro, de hoogste prijs uit de Nederlandse loterijgeschiedenis, meldde de Staatsloterij dinsdagavond.

Een ding is zeker, aldus de loterij, op 10 juli gaat de jackpot belastingvrij naar een gelukkige winnaar. De vergunning van de Staatsloterij bepaalt dat als de Jackpot na zes trekkingen nog niet is gevallen, er tijdens de zevende trekking net zolang lotnummers worden getrokken totdat een winnend staatslot is gevonden.

In de Jackpot zit altijd minimaal 5 miljoen euro. Het is een extra prijs waarvoor de deelnemers 1,50 per lot extra betalen.

Ferrari beschouwt BMW als rivaal

Bij Ferrari zijn ze van mening dat naast McLaren ook BMW dit jaar mee gaat doen om de titels. Nadat Robert Kubica zondag won in Canada is het voor vele duidelijk, het Duitse team kan ook races winnen.

Stefano Domenicali, teambaas van Ferrari, liet weten dat de winst van een BMW-coureur geen incident zal blijken. "Aan het begin van het seizoen zei ik al dat naast McLaren ook BMW een belangrijke rivaal zou worden. BMW kende een zeer goede race in Canada. Ze maakten geen enkele fout en profiteerden van de situatie. BMW hoort nu echt bij de top. Ze zijn erg sterk en we zullen met ze moeten gaan vechten."

Verder benadrukte hij nogmaals dat ze in Frankrijk over twee weken zelf weer vooraan moeten meedoen. "We moeten nu snel terugkeren naar onze gebruikelijke resultaten. We moeten hard aan het werk en de concurrentie niet onderschatten. BMW heeft zondag veel punten gepakt en McLaren is ook nog steeds sterk, ondanks dat zij geen punten scoorden. We moeten dus hard blijven werken, geen fouten maken en zorgen voor een goede betrouwbaarheid. We moeten in de komende races goed presteren, dus niet alleen in Frankrijk."

Rechter verbiedt ov-staking in spits

De rechtbank in Groningen heeft de vakbonden in het streekvervoer verboden tijdens de spitsuren te staken. Volgens de rechter zijn beperkte stakingen niet onredelijk. De beperkte stakingen hebben een geldigheidsduur van twee maanden.

"Als er half augustus nog geen oplossingen zijn, dan vervallen de beperkingen", aldus de rechter. In dat geval mag er wel weer de hele dag gestaakt worden.

De rechter deed uitspraak in een kort geding dat was aangespannen door de provincies Groningen, Friesland en Drenthe en reizigersvereniging ROVER. Zij vinden dat reizigers onnodig lang gedupeerd zijn door het conflict tussen de werkgevers en werknemers en eisten daarom een afkoelingsperiode van een maand. De vakbonden erkennen dat veel reizigers de afgelopen tien dagen last hebben ondervonden van de algehele stakingen, maar vinden dat de overlast niet disproportioneel is. De rechter is het daarmee niet eens. "De tienduizenden ongemakken samen hebben veel schade opgeleverd", oordeelde hij.

De vakbonden mogen van 12 juni tot en met 12 augustus buiten de spitsuren staken. Dat betekent dat de bussen moeten rijden van zeven tot negen uur 's morgens en van vier tot zeven uur 's avonds. Houden zij zich niet aan de uitspraak, dan moeten de bonden een boete van 10.000 euro per dag betalen, met een maximum van 200.000 euro.

Van Der Garde eist geld van Force India

World Series by Renault-coureur Giedo van der Garde wil via de rechter twee miljoen dollar terugeisen van Force India. De Nederlander betaalde drie miljoen dollar aan de renstal om in 2007 zesduizend kilometer te mogen testen, maar kwam niet verder dan tweeduizend kilometer.

Vorig jaar februari sloot Van Der Garde de deal met het Nederlandse Formule 1-team Spyker, wat inmiddels is door verkocht aan Vijay Mallya. Het team zegt niet meer aansprakelijk te zijn voor de geleden schade omdat de Nederlandse coureur middels een overeenkomst zijn rechten en plichten die hij aan het Indiase team had overgedragen heeft aan een firma uit Panama.

Advocaat van Van Der Garde, die zelf niet in de rechtzaal was vandaag, heeft gesuggereerd dat het om een vervalste handtekening gaat omdat de 23-jarige coureur ontkent ooit iets dergelijks getekend te hebben. Op 20 juni zal er uitspraak gedaan worden.

CSC wordt Saxo Bank

De Deense wielerploeg CSC krijgt met ingang van januari 2009 een andere naam. Saxo Bank zal CSC op de shirts vervangen. Teambaas Bjarne Riis maakte dat dinsdag bekend.
Saxo Bank zal tot januari 2009 fungeren als co-sponsor van Team CSC. Hierna zal het contract als hoofdsponsor nog twee jaar doorlopen. De Deense ploeg heeft onder andere Fränk Schleck, Fabian Cancellara en de Nederlander Karsten Kroon onder contract staan.

Vieira en Henry terug bij Frankrijk

Frankrijk kan aanstaande vrijdag tijdens het duel tegen Nederland weer over Patrick Vieira en Thierry Henry beschikken. Het duo miste het treffen met Roemenië (0-0), vanwege spierblessures.

Vieira en Henry, die inmiddels weer voluit meetrainen, namen dinsdag deel aan een oefenwedstrijd tegen een regionaal jeugdteam uit Chatel-Saint-Denis. De Franse ploeg boekte een klinkende overwinning door twee treffers van Samir Nasri. Verder vonden ook Patrick Evra, Lassana Diarra, Sydney Govou en Bafetimbi Gomis het doel.

EK: C. Ronaldo is de knapste voetballer

Christiano Ronaldo heeft zijn eerste titel van het EK 2008 al binnen. Uit een peiling blijkt dat de Portugees zich de knapste voetballer van het EK mag noemen.

De peiling werd gedaan onder 12.000 vrouwen uit heel Europa, waarvan de meeste dus kozen voor de sterspeler van Portugal. Als tweede eindigde de Fransman Thierry Henry, daarachter volgden de afgehaakte Italiaan Fabian Cannavaro en de Zweed Freddie Ljungberg.

Nederlandse spelers kwam in de top van de lijst niet voor.

Voor meer EK-nieuws kijk je natuurlijk op de Euro 2008-site!

C. Ronaldo knapste speler EK

Christiano Ronaldo heeft zijn eerste titel van het EK 2008 al binnen. Uit een peiling blijkt dat de Portugees zich de knapste voetballer van het EK mag noemen.

De peiling werd gedaan onder 12.000 vrouwen uit heel Europa, waarvan de meeste dus kozen voor de sterspeler van Portugal. Als tweede eindigde de Fransman Thierry Henry, daarachter volgden de afgehaakte Italiaan Fabian Cannavaro en de Zweed Freddie Ljungberg.

Nederlandse spelers kwam in de top van de lijst niet voor.

[EK] Special: Kroatië

In de aanloop naar het EK neemt FOK!sport elk deelnemend land onder de loep. De Kroaten zijn vandaag als laatste aan de beurt. Belangrijk: houd de Specials in gedachten, je hebt ze namelijk nodig voor de EK Pool! Gisteren schreven we al over Spanje

Kroatië
Kroatië zit in groep B met Duitsland, Polen en gastland Oostenrijk. De eerste wedstrijd voor de Kroaten was tegen Oostenrijk, die de Kroaten met een overwinning afsloten. Daarna Duitsland en de laatste groepswedstrijd is tegen het Polen van Leo Beenhakker.

EK-geschiedenis
Kroatië is pas sinds 1992 een erkend onafhankelijk land. Zodoende is de EK-geschiedenis van de Kroaten ook maar kort. In 1996 nam het land voor het eerst deel aan een Europees kampioenschap. In een groep met Portugal, Turkije en Denemarken werd Kroatië tweede in de groep. In de kwartfinale moesten ze het opnemen tegen de Duitsers. Het werd 2-1 voor Duitsland, het winnende doelpunt werd gescoord door Matthias Sammer. Duitsland zou het EK in dat jaar ook winnen. In 2004 was Kroatië er ook bij. Toen zaten ze in de poule met Frankrijk, Engeland en Zwitserland. De Kroaten moesten in de groepsfase Engeland en Frankrijk voorlaten en waren zodoende uitgeschakeld. Toen Kroatië nog bij Joegoslavië hoorde, waren er wel successen op een Europees kampioenschap. In 1960 en 1968 stond Joegoslavië in de finale, maar beide finales werden verloren tegen respectievelijk de Sovjet-Unie en Italië.

Road to...
Kroatië zat tijdens de kwalificatie in de groep bij onder andere Engeland, Rusland en Israël. In twaalf kwalificatiewedstrijden kwam Kroatië negen keer tot winst, twee keer was er een gelijkspel en één keer werd er verloren. Verloren werd uit van Macedonië met 2-0. De gelijke spelen waren beide keren tegen Rusland, beide wedstrijden eindigden in 0-0. Spectaculair waren de wedstrijden thuis tegen Andorra en uit tegen Israël en Engeland. Uit tegen Israël leek in eerste instantie geen vuiltje aan de lucht. Kroatië kwam op een 3-1 voorsprong door onder andere twee doelpunten van Eduardo. Israël kwam echter op 3-2, maar twee minuten later was het wederom Eduardo die scoorde namens de Kroaten. Israël scoorde drie minuten voor tijd nog tegen, maar in de laatste minuten wist Kroatië stand te houden. Uit bij Engeland hadden de Engelsen aan een gelijkspel genoeg om zich te plaatsen voor het EK. Kroatië stond echter na een kwartier al 2-0 voor door doelpunten van Niko Kranjčar en Ivica Olić. De Kroaten speelden een heel goede wedstrijd destijds op Wembley. Na rust kwam Engeland terug tot 2-2 door doelpunten van Lampard en Crouch. Het was echter invaller Mladen Petrić die heel Engeland in rouw dompelde.

De ploeg
Luka Modrić is één van de smaakmakers bij de Kroaten. De 22-jarige aanvallende middenvelder lijkt qua uiterlijk erg veel op Johan Cruijff. Ook speelt hij met nummer 14, het rugnummer dat Johan Cruijff altijd droeg. Verder zijn de broers Niko en Robert Kovač de spelers met veel ervaring in de ploeg. Ivica Olić van Hamburger SV zou eigenlijk samen met Eduardo voor de Kroatische doelpunten moeten zorgen. De Arsenal-spits is echter geblesseerd en kan niet in actie komen dit EK. Danijel Pranjić, speler van Heerenveen, is ook geen onbekende in de ploeg.

EK 2008
Kroatië zit in een poule met Polen, Duitsland en Oostenrijk. De Kroaten lijken met Polen te moeten strijden om de tweede plaats achter Duitsland. De Kroaten hebben echter wel al een voordeel omdat zij hun eerste wedstrijd wisten te winnen. Het Kroatische spel was echter niet overtuigend.

Opstellingen Griekenland - Zweden

Over een half uur begint de wedstrijd Griekenland - Zweden in Salzburg. De twee teams zullen later in dit toernooi ook nog Spanje en Rusland treffen. Hieronder vind je de opstellingen.

Opstelling Griekenland:
Nikopolidis, Seitaridis, Kyrgiakos, Antzas, Dellas, Torosidis, Charisteas, Basinas, Katsouranis, Karagounis, Gekas

Opstelling Zweden:
Isasksson, Alexandersson, Mellberg, Hansson, M. Nilsson, Wilhelmsson, A. Svensson, D. Andersson, Ljungberg, Ibrahimovic, H. Larsson

Mogelijke rentree Clijsters

De kans wordt steeds groter dat Kim Clijsters haar rentree in het tenniscircuit gaat maken. Een jaar geleden beëindigde de Belgische tennisster haar actieve carrière en beviel in februari van een dochter.

Diverse media weten inmiddels te melden dat Clijsters in het geheim weer is begonnen met trainen. De Belgische pakte tot nu toe 34 titels, waar ook de US Open (2005) en de Masters (2002 en 2003) toe behoren. Verder werd de tennisster tot vijf keer toe uitgeroepen tot Belgisch sportvrouw van het jaar.

Hincapie wint in Dauphiné Liberé

George Hincapie heeft de tweede etappe in de Dauphiné Liberé gewonnen. De Amerikaan verrastte alle sprinters.

De renner van team High Road glipte in de laatste kilometer mee met een ontsnapping van Sebastian Lang en was vervolgens alle sprinters te slim af. Sébastien Chavanel eindigde als tweede. Lang moest genoegen nemen met de derde plaats.

In het klassement behoud Thor Hushovd de leiding. Hij heeft één seconde voorsprong op Alejandro Valverde. Robert Gesink is op de veertiende plaats de beste Nederlander.

Scholieren in actie voor korte broek

Leerlingen van het Sint-Jan Berchmanscollege in het Belgische Westmalle zijn het beu. Ze balen ervan dat ze met deze hitte niet in een korte broek naar school mogen, en besloten actie te voeren onder de noemer ‘Shorts against suppression’.

Onder deze naam maakten de scholieren een filmpje en zetten het op YouTube. In het filmpje zijn tientallen leerlingen te zien die gekleed in korte broek naar het schoolplein gaan. De docenten kijken hierbij stomverbaasd naar de protestgroep.

De schooldirecteur kan er wel om lachen, al betreurt hij het dat het filmpje op internet staat. Volgens hem wordt de school door het filmpje in een verkeerd daglicht gesteld. Rector Alfons Goos heeft de initiatiefnemer voor de actie inmiddels op het matje geroepen, maar deze niet gestraft. Al werd hem wel duidelijk gemaakt dat dit een eenmalige actie was.

Ondanks de actie en het dreigement van enkele leerlingen de actie volgend jaar te zullen herhalen, is Goos onverbiddellijk. De directie blijft achter het verbod op de korte broek staan. "Het is de traditie van onze school dat de kledij van de leerlingen verzorgd en niet-extravagant mag zijn", vertelt Goos. "We willen ook geen vrijetijdskledij, en dat is een korte broek wel. We hoeven geen beachparty op de school."

 


In het land van bier en patat, is een korte broek verboden...

Uitslag Spanje - Rusland

Spanje heeft zijn eerste duel van het EK 2008 weten te winnen. De Russen waren geen partij voor de Spanjaarden die overtuigend wonnen: 4-1.

In het regenachtige Innsbruck had Spanje het overwicht in de eerste tien minuten, maar wisten ze geen grote kansen te creëren. Torres probeerde het een keer vanaf de rand van het strafschopgebied in de 7de minuut, maar zijn zwakke schot ging naast. Villa werd in de 9de minuut handig bediend, nam de bal prima aan, maar liet hem daarna van zijn voet schieten.
Daarna kwam Rusland iets beter in de wedstrijd. In de 15de minuut resulteerde dit in een goede kans voor de Russen. Na een aanval over de rechterflank was Capdevila net op tijd terug om de bal voor de voet van een inkomende Russische aanvaller weg te glijden.

Maar het was Spanje dat in de 20ste minuut op een 1-0 voorsprong kwam. Na een fout van Kolodin achterin bij Rusland, ontfutselde Torres de bal van de verdediger, en legde de bal af op David Villa die de bal makkelijk achter de uitgekomen Igor Akinfeev wist te tikken.
Rusland reageerde echter snel op het doelpunt. Sychev haalde de achterlijn, zette de bal voor, maar de inzet van Zyrianov belandde op de paal. Aan de andere kant was het Torres die twee keer dichtbij was maar beide inzetten werden gekeerd door Akinfeev. In de 27ste minuut moest de doelman wederom redding brengen op een schot van David Villa uit een moeilijke hoek. Na een rustig gedeelte in de wedstrijd, was het opnieuw Villa die in de 44ste minuut de 2-0 liet aantekenen door een steekpass van Iniesta tot doelpunt te promoveren.

In de tweede helft bracht Hiddink Vladimir Bystrov in, en die zelfde Bystrov had de eerste goede kans van de tweede helft. Na een voorzet van de linkerkant kon hij vrij inkoppen maar kopte hij recht in de handen van Iker Casillas. Ook de Spaanse coach Luis Aragonés bracht een wissel in, vroeg in de tweede helft. Fernando Torres moest het veld ruimen en Arsenal-middenvelder Cesc Fàbregas kwam erin. In de 58ste minuut had Villa een kans op zijn 3de van de avond maar het schot van de aanvaller was niet goed genoeg om Akinfeev te verschalken. In de 61ste minuut was het opnieuw Spanje dat vrij kon combineren rond het doelgebied van Rusland. Een combinatie tussen Silva en Villa leverde bijna een mogelijkheid op voor Silva, maar dit keer greep Kolodin net op tijd in. Vijf minuten later was het opnieuw Villa die bijna vrij kon binnen tikken, maar de bal werd nog net corner getikt door Anyukov. Uit de hoekschop die volgde kopte Senna hard in, maar zijn schot werd gekeerd. Ook de Russen kregen kansen, onder andere Pavlyuchenko mocht een poging wagen, maar het duurde net iets te lang waardoor Puyol in kon grijpen.

Villa gooide de wedstrijd in de 75ste minuut echter op slot met zijn derde treffer van de avond. Hij mocht de bal net buiten de zestien rustig aannemen, kapte een keer en schoot toen in de korte hoek binnen. In de slotfase deden de Russen nog iets terug. Pavlyuchenko scoorde uit een hoekschop nadat de bal was doorgekopt. Vijf minuten later hadden de Russen nog een enorme kans op de 3-1 maar Semak wist de kans niet te benutten. In plaats daarvan scoorden de Spanjaarden de 4-1. Een goed uitgespeelde counter resulteerde in een schot van Xavi wat nog gekeerd werd door Akinfeev, maar in de rebound was Fábregas alert.


Karakteristieken

Spanje - Rusland 4-1
20’ Villa 1-0
44’ Villa 2-0
75’ Villa 3-0
86’ Pavlyuchenko 3-1
90+1’ Fábregas 4-1

Toeschouwers: 30.000
Scheidsrechter: Konrad Plautz
Stadion: Tivoli Neu

Opstellingen

Spanje: Casillas, Ramos, Marchena, Puyol, Capdevila, Silva (Alonso/78), Senna, Xavi, Iniesta (Cazorla/63), Villa, Torres (Fábregas/53)

Rusland: Akinfeev, Anyukov, Shirokov, Kolodin, Zhirkov, Sytsjev (Bystrov/46) (Adamov/70), Zyrjanov, Semak, Semshov (Torbinskiy/58), Biljaletdinov, Pavlyuchenko

'Scolari op lijstje Chelsea'

Er is een kans dat Luis Felipe Scolari naar Chelsea zal vertrekken. De bondscoach van Portugal heeft wel oren naar een baan bij de club uit Londen. Dit liet de oefenmeester dinsdag vanuit Neuchental weten.

Chelsea is nog altijd op zoek naar een opvolger voor de ontslagen Avram Grant. De naam van Scolari zou ook op het lijstje van The Blues prijken. Bovendien loopt het contract van de Braziliaan na het EK voetbal af, wat de speculaties verder ondersteunt.

"Ik dien mijn contract bij de Portugese bond uit en ik zie wel wat daarna gebeurt," liet Scolari in een reactie weten. "Het zal moeilijk voor me zijn om Portugal te verlaten, maar ik ben een vakman en ik kan ook in een ander land werken"

Chivu: "Men onderschat Roemenië"

Cristian Chivu heeft Nederland en Italië gewaarschuwd door te zeggen dat men Roemenië niet moet onderschatten. Het Nederlands Elftal speelt volgende week dinsdag tegen de selectie van Victor Piturca. Italië treedt vrijdag al aan tegen de Roemenen.

"We worden onderschat, maar we zullen nog laten zien wat we waard zijn," was de duidelijke taal van Chivu. Roemenië speelde afgelopen maandag gelijk tegen Frankrijk (0-0). "We zullen tonen hoe lastig we te verslaan zijn."

Cosmin Contra, ploeggenoot van Chivu, liet weten dat de druk bij La Squadra Azzurra zal liggen. "Aangezien zij de eerste wedstrijd hebben verloren, moeten ze per se winnen. Anders kunnen ze naar huis. Als wij niet verliezen van Italië, maken we een goede kans op de kwartfinales."

Startverbod Boonen in Zwitserland

Tom Boonen mag niet starten in de Ronde van Zwitserland. De organisatie heeft hem een startverbod opgelegd na aanleiding van zijn positieve test op cocaïne.

De organisatie van de rittenkoers heeft dit besloten ondanks dat de UCI Boonen niet kan schorsen. Cocaïnegebruik buiten competitie is voor wielrenners immers niet strafbaar. Boonens ploeg Quick-Step laat weten op zijn vroegst dinsdagavond of woensdagavond met een officiële reactie te komen.

Britney koopt eigen graf

Britney is goed voorbereid op de toekomst. Om de nabestaanden zoveel mogelijk werk uit handen te nemen, heeft de eens zo populaire zangeres alvast haar eigen graf gekocht.

Britney nam een kijkje op de fameuze begraafplaats Hollywood Forever Cemetery. Op dit kerkhof ligt onder andere het lichaam van Marilyn Monroe. Britney is sinds kort een groot bewonderaarster van het sekssymbool uit de sixties, zodat ze besloot dat ze ook hier wil worden begraven.

Bij het aanschouwen van de laatste rustplaats van acteur Rudolph Valentino riep ze verrukt uit: "Oeh, die is mooi! Zo één wil ik ook!" Britney besloot er geen gras over te laten groeien en is nu inmiddels de gelukkige bezitster van een eigen graf.

De gevallen zangeres is echter niet van plan nu al haar intrek te nemen in het stekkie. "Ik heb het eeuwige leven!", liet ze namelijk weten.

Rustig rijden voor 'schoenzool'

In het Gelderse plaatsje Vorden kijken automobilisten vreemd op als ze naar de weg kijken. Omdat ze in een zogeheten 'schoenzool' rijden, moeten ze hun gas een beetje inhouden.

Het blijkt het werk te zijn van Achterhoekse vandalen met gevoel voor humor. Oorspronkelijk stond er namelijk 'SCHOOLZONE' op de tegels. De grappenmakers hebben de straatklinkers, die elk een letter vertegenwoordigen, uit de straat gehaald en door elkaar gehusseld.

De waarschuwing moet weggebruikers erop attenderen dat ze in de buurt van een school rijden, en daarom langzaam moeten rijden. Ondanks dat de ludieke waarschuwing wel opvalt, is het nog maar de vraag of er nog meer 'schoenzolen' komen.

Klik hier voor een foto van de 'schoenzool'.

Sahin wil bij Dortmund blijven

Berichtten wij gisteren nog over de transfer van Nuri Sahin naar Besiktas, vandaag blijkt het tegendeel waar. De Turk is geenszins van plan om Borussia Dortmund te verlaten.

De jonge middenvelder speelde het afgelopen seizoen op huurbasis voor Feyenoord, maar is eigendom van Borussia Dortmund. Die ploeg leek hem van de hand te willen doen, maar de international zelf wil blijven. "Ik wil me in de voorbereiding laten zien," aldus de 19-jarige Turk. Gisteren nog leek Besiktas zo goed als rond te zijn met Sahin, maar die transfer lijkt vooralsnog niet door te gaan.

Dronken baby geboren

Een Poolse baby is dronken ter wereld gekomen. In het bloed van het meisje werd maar liefst 2,9 promille alcohol gemeten. Dat maakte de politie van het plaatsje Otwock dinsdag bekend.

De moeder van de baby bleek flink gedronken te hebben. Bij haar werd een promillage van 1,2 vastgesteld. Zij is aangehouden. Toch is de baby volgens artsen niet in gevaar geweest. Ze konden echter niet uitsluiten dat het meisje in de toekomst wel schade zal ondervinden.

Het is voor zover bekend het hoogste promillage dat ooit bij een baby is gemeten. In juli 2007 werd eveneens in Polen een baby geboren met 1,2 promille alcohol.

FOK!games voorspelt uitslagen IV

Bij FOK!games doen ze ook aan het EK voetbal. In een game, wel te verstaan. FOK!user en gamesredacteur SocialDisorder heeft met het spel UEFA Euro 2008 voor de PlayStation 3 de wedstrijden van vandaag gesimuleerd.


Spanje - Rusland 0 - 2

64' Arshavin 0 - 1
79' Arshavin 0 - 2

Noot: Arshavin is geschorst.



Griekenland - Zweden 2 - 1

26' Ibrahimovic 0 - 1
37' Gekas 1 - 1
89' Amanatidis 2 - 1

Kijk ook vandaag weer naar de tv of het klopt, de uitslagen zoals een computerspel ze voorspelt. De bal blijft natuurlijk rond. Kijk naar de wedstrijden en lees de verslagen op de FOK!sport EK-site. Morgen zal er weer een voorspelling zijn.

Voor meer gamesnieuws ga je natuurlijk naar FOK!games!

Leger des Heils: Aantal daklozen blijft dalen

Het aantal daklozen dat aanklopt bij het Leger des Heils, blijft dalen. Deden in 2003 nog ruim 21.094 mensen een beroep op de opvang van de organisatie, vorig jaar waren dat er nog 14.083. Dat staat in het jaarverslag over 2007 van het Leger des Heils dat vandaag is gepubliceerd.

Uit het verslag blijkt verder dat het leger steeds beter in staat is mensen met problemen eerder te bereiken, waardoor het aantal huisuitzettingen kan worden teruggebracht. De jaarlijkse toestroom van nieuwe dak- en thuislozen naar opvangvoorzieningen van het Leger des Heils liep dan ook terug van 8666 mensen in 2003 naar 7194 in 2007.

Aantal daklozen daalt

Terroristische dreiging blijft substantieel

De terroristische dreiging richting Nederland blijft nadrukkelijk aanwezig. De dreiging komt voornamelijk uit Pakistan, Afghanistan, Noord-Afrika en Irak.

Dat staat in een analyse van de terreurdreiging in Nederland, die vandaag naar de Tweede Kamer is gestuurd. Omdat de dreiging het afgelopen kwartaal niet is veranderd, handhaaft de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding het dreigingsniveau op substantieel.

Het is de NCTb opgevallen dat zowel gematigde moslims als salafisten rustig hebben gereageerd op de anti-Koranfilm Fitna van politicus Geert Wilders. Verschillende islamitische organisaties hebben na de publicatie van Fitna geholpen bij het temperen van de onrust in binnen- en buitenland. De terreurbestrijder verwacht wel dat de film ''Nederland voor langere tijd op het netvlies van internationale jihadisten heeft geplaatst''.

Het probleem in Pakistan is dat de nieuwe regering terroristische groepen in het land minder hard lijkt aan te pakken. Dat kan terreurbewegingen in dat land die zich richten op Europa, meer speelruimte geven.

 

Rechter staakt proces om sudoku spelende jury

Een rechter in de Australische stad Sydney heeft dinsdag een proces tegen drugsverdachten afgebroken nadat gebleken was dat juryleden sudokupuzzels zaten te maken.

De rechter was er op geattendeerd dat enkele juryleden, van wie werd verondersteld dat zij aantekeningen maakten, verticaal in plaats van horizontaal schreven.

De juryvoorzitter erkende dat ook hij had zitten sudokuën. "Het helpt mij om me te concentreren", zei hij tegen de rechter. "Sommige bewijsvoeringen duren heel lang en ik vind het moeilijk er mijn aandacht bij te houden."

Het proces liep al 66 dagen en had naar schatting een miljoen Australische dollar (612 duizend euro) gekost. De verwachting is dat over enkele weken een nieuw proces begint. De juryleden zijn anoniem en kunnen niet vervolgd worden.

Boer Frans wil schade niet betalen

Boer Frans (Zanderink) uit de populaire serie 'Boer zoekt vrouw' heeft weer een schadeclaim aan zijn broek hangen. De politie riep hem vandaag op het matje omdat iemand een aanklacht tegen Frans heeft ingediend voor het vervuilen van de vloer in winkelcentrum de Klanderij in Enschede.

De klager wil een vergoeding van 500 euro, maar de populaire melkveehouder uit het Twentse De Lutte weigert te betalen, zo liet hij vanmiddag weten voor de camera's van RTV Oost.

Om zijn eerste single te promoten reed hij onlangs met zijn crossmotor vanuit de parkeergarage de roltrap op om op de vloer van het winkelcentrum uit te komen. Bij deze actie raakte de vloer vervuild. De schoonmaakkosten bedragen 500 euro. Boer Frans vond de schadeclaim maar onzin. ''Ik snap er niks van. Dat iemand zo moeilijk doet over zoiets belachelijks. Er is niets vernield. Betalen doe ik niet.''

Gezonde voeding in supermarkt blijft zorgenkind

De meeste supermarkten boeken nauwelijks of geen vooruitgang als het gaat om gezonde voeding. "Zelfregulering heeft hier na 2,5 jaar onvoldoende resultaat geboekt", meldt de Consumentenbond op basis van eigen onderzoek.

Hij vindt dat het tijd is dat de overheid stopt met convenanten en overgaat tot "krachtiger beleidsmaatregelen" in de strijd tegen overgewicht. Supermarkten krijgen het dringende advies onder meer te stoppen met het aanbieden van snoep op kinderhoogte en bij kassa's, de klant beter te informeren over de voedingswaarde van elk product en meer gezonde aanbiedingen te doen.

De onderzoekers bezochten in totaal tweehonderd vestigingen van de tien grootste supermarktketens en kochten bij elke winkel 55 producten. De supermarkten werden geïnspecteerd op zaken als de verhouding tussen gezonde en ongezonde voeding in schappen en reclames, informatie over de voedingswaarde op de etiketten en de plaats van kindersnoepgoed in de winkels.

Zeven van de tien ketens kregen het eindoordeel 'matig' (minder dan 40 punten op een schaal van 100). Dekamarkt ontsnapt met 20 punten nipt aan het predikaat 'slecht', maar staat desondanks het komende jaar te boek als de zwakst presterende supermarkt als het gaat om gezonde voeding. Met 60 punten, maar nét genoeg voor het predikaat 'goed', levert Albert Heijn de beste prestatie.


Binnenkort na rook-politie ook snoep-politie?

Embryoselectie voor CDA-fractie bespreekbaar

De CDA-fractie staat ''niet afwijzend'' tegenover de uitbreiding van de selectie van embryo's op ernstige erfelijke ziektes als borst- en darmkanker bij kunstmatige bevruchting.

CDA-Tweede Kamerlid Henk Jan Ormel zei dat vanmiddag na afloop van het fractieberaad. Wel vinden de christendemocraten dat er ''nadere randvoorwaarden en zorgvuldigheidscriteria'' door het kabinet moeten worden opgsteld. ''Anders ga je van ziekte naar ziekte hobbelen en dat willen we niet.'' Ormel ging niet in op de vraag om welke randvoorwaarden het moet gaan, maar ze mogen niet beperkt blijven tot een lijst met ziektes.

''Het gaat om een hele principiële kwestie. Het is aan het kabinet om randvoorwaarden in te vullen'', aldus Ormel. Of het instellen van een toetsingscommissie voor individuele gevallen een goed idee is, zoals eerder deze week gesuggereerd, liet Ormel in het midden.

De uitbreidingen van de selectie van embryo's heeft voor een conflict gezorgd in de coalitie van CDA, PvdA en ChristenUnie. De PvdA is voor, de ChristenUnie is tegen. Het kabinet werkt momenteel aan een compromis. Het CDA had zich tot dusver nog niet duidelijk uitgesproken.

Fractieleider Arie Slob van de ChristenUnie reageerde terughoudend, maar niet negatief op de uitspraken van Ormel. ''De zaak ligt nu in het kabinet. Daar moet een zorgvuldige afweging plaatsvinden. Daar ga ik niet op vooruitlopen.''

Slob hoopt dat het lukt in het kabinet een oplossing te vinden waar alle drie de regeringspartijen zich in kunnen vinden. Van de ChristenUnie hoeft dat zeker niet ''met stoom en kokend water'' te gebeuren. Een akkoord nog deze week lijkt Slob te snel. Zowel PvdA als ChristenUnie houdt dit weekeinde een partijcongres. 

Overstekende eendjes veroorzaken autobrand

Overstekende eendjes waren er gisteravond de oorzaak van dat de auto van een 36-jarige Tholenaar in brand vloog. Dat meldde de politie vandaag.

Een 35-jarige man uit Middelburg reed over de Oesterdam van Tholen naar Zuid-Beveland toen hij plots remde voor een groep overstekende eendjes. De 36-jarige automobilist achter hem had dit te laat door, waarop hij achterop de auto van de remmende dierenvriend reed. De auto van de Tholenaar vloog direct in brand. De man en zijn passagier konden de auto op tijd verlaten.

De eendjes bereikten ongedeerd de overkant.

Kane's Wrath is goud, krijgt verbeterde controls

Nadat Kane's Wrath, de uitbreiding op Command & Conquer 3, al op de PC uitkwam (en ondergetekende zeker goed beviel) is het nu de beurt aan de Xbox 360 gamers om van de game te genieten.

De game zal speelbaar zijn zonder het origineel te bezitten en vertelt net als de PC versie het verhaal van de terugkeer van Kane en de moeilijkheden die daarmee gepaard gaan. De game zal daarnaast ook een exclusieve Challenge Mode kennen, wat deze precies inhoudt is nog niet bekend.

De game zal bestuurd worden op een nieuwe manier, Commandstick genaamd, welke in onderstaand filmpje wordt uitgelegd.


Command & Conquer 3: Kane's Wrath ligt 23 juni in de winkels voor de Xbox 360.

Opstellingen Spanje - Rusland

Over een half uur beginnen ook de eerste twee teams uit groep D aan het EK. Spanje en Rusland zullen het in Innsbruck tegen elkaar opnemen. Later moeten ze ook nog tegen Griekenland en Zweden spelen. Hier alvast de opstellingen.

Opstelling Spanje:
Casillas, Ramos, Marchena, Puyol, Capdevila, Silva, Senna, Xavi, Iniesta, Villa, Torres

Opstelling Rusland:
Akinfejev, Anjoekov, Sjirokov, Kolodin, Zjirkov, Sytsjev, Zyrjanov, Semak, Semsjov, Biljaletdinov, Pavljoetsjenko

Jordanië boycot Nederlandse en Deense waar

Het heeft even geduurd, maar nu komt er toch wel degelijk een boycot van Nederlandse producten naar aanleiding van de anti-Koranfilm Fitna van PVV-politicus Geert Wilders. In Jordanië worden vanaf vandaag geen producten meer verkocht die afkomstig zijn uit ons kikkerlandje. 

Ook artikelen uit Denemarken zijn overigens in de ban gedaan. Reden om Deense producten te boycotten zijn de cartoons over de islamitische profeet Mohammed.

Het initiatief is afkomstig van een coalitie van Jordaanse media, vakbonden en politieke partijen.  Dat er wat tijd overheen ging voordat de boycot van kracht werd, komt door protesten van winkeliers.  Die wilden eerst hun Nederlandse en Deense voorraad verkopen.

De organisatoren hebben ook aangifte gedaan tegen ons land en Denemarken. Dit wegens ''schending'' van de universele verklaring van de rechten van de mens. Of het ook echt tot een proces komt tegen Denemarken en Nederland, is nog niet bekend.

In april deed Iran al een oproep aan alle moslimstaten om Nederlandse producten te boycotten vanwege het knip- en plakwerk van Wilders.

Löw: Oranje nog geen favoriet

De Duitse bondscoach Joachim Löw is nog niet overtuigd van de kwaliteiten van het Nederlandse elftal na de 3-0 overwinning gisteren op Italië. Löw vindt het nog te vroeg om ze als EK-favoriet te bestempelen.

"Holland is goed, maar zo goed nu ook weer niet", aldus Löw. "Ze speelden technisch verzorgd en zeer attractief. Maar het was nou ook weer niet zo dat ze Italië de hele wedstrijd overheerst hebben. Italië kreeg ook goede kansen. Als ze gelijk hadden gemaakt, had je een heel andere wedstrijd gekregen."

Gallas: "Handrem eraf tegen Oranje"

Volgens William Gallas moeten de Fransen er vrijdag alles aan doen om van Oranje te winnen. De dag na het saaie en doelpuntloze duel tegen Roemenië zei de verdediger dat bij de Frankrijk de handrem eraf moet.

Volgens Gallas zal Frankrijk tegen Nederland ook meer de kans krijgen om te voetballen. "Tegen het gegroepeerd spelende Roemenië hadden we het lastig. Het tempo lag veel te laag, dat moet echt omhoog. Nederland speelt aanvallender, dus dat zal ons meer ruimte geven. Gelukkig spelen ze niet met tien man achter de bal, zoals Roemenië deed", aldus Gallas.

Nederlanders dubbel zo lang op internet

De tijd die Nederlanders gemiddeld per dag op internet zitten, is de laatste twee jaar bijna verdubbeld van 43 naar 80 minuten. Dat blijkt uit het Tijdsbestedingsonderzoek 2008 van enkele mediaorganisaties. Volgens het onderzoek is de surftijd in alle leeftijdscategoriën gegroeid.

Het computerscherm legt het overigens nog ruim af tegen de televisie waar gemiddeld 138 minuten per dag naar wordt gekeken. Tweederde van de Nederlanders kijkt elke dag wel even naar de tv.

De initiatiefnemers van het onderzoek onder 2765 mensen zijn stichting promotie televisiereclame (SPOT), Radio Advies Bureau (RAB) en Platform Buitenreclame Exploitanten (PBE).

De drie instanties lieten bekijken waar mensen dagelijks hun tijd in steken en vergeleken dat met hetzelfde onderzoek twee jaar geleden. Zo bleek dat Nederlanders per dag steeds langer onderweg zijn, van 55 minuten in 2006 tot 65 minuten in 2008. Het spelen van elektronische spelletjes (gamen) heeft met 13 minuten per dag het lezen van tijdschriften (6 minuten) ver achter zich gelaten en het lezen van dagbladen (15 minuten) bijna ingehaald.

Verder zit de gemiddelde Nederlander ook dagelijks steeds meer te multitasken: Het tijdens het internetten ook tv-kijken, radio luisteren of andere activiteiten doen. In 2006 gebeurde dat rond 60 procent van de internettijd, nu is dat driekwart van de surftijd.

De resultaten van het onderzoek zijn vandaag gepresenteerd in Amstelveen.

Marica botst met ploeggenoot

Ciprian Marica is tijdens de training van de selectie van Roemenië in botsing gekomen met ploeggenoot Marius Niculae. De aanvaller van VfB Stuttgart is vervolgens naar het ziekenhuis overgebracht voor nader onderzoek.

Het is nog niet duidelijk wat de ernst van de blessure is. Marica was in de wedstrijd tegen Frankrijk 90 minuten lang bankzitter. Vrijdag spelen de Roemenen tegen Italië.

Darth Vader en Yoda schitteren op Soul Calibur packshots

Zoals iedereen ondertussen wel weet, zit er een klein verschil tussen de PS3-versie en 360-versie van Soul Calibur 4. Zo heeft de PS3-versie Darth Vader als bonuspersonage, en de 360-versie Yoda. Namco vindt deze personages van zodanig belang, dat deze ook op de doosjes van de game komen te staan. Het verschil zit hem vanaf het moment dat Soul Calibur in de winkels ligt dus ook in de hoes. Hieronder zijn de Japanse en de Europese versies te bewonderen.




Tijdens de reïncarnatie van Soul Edge en SoulCalibur is er nog iets anders wakker geworden. De strijd tussen de twee zwaarden bereikt zijn hoogtepunt als de maker van de wapens zich in de strijd gaat mengen. Nightmare, in zijn ultieme vorm, wacht op Siegfried voor het ultieme gevecht. Simpel zal deze strijd niet worden nu ook Yoda en Darth Vader zich er in zullen mengen.

Tokio-moordenaar waarschuwde via sms

De 25-jarige man die afgelopen zondag een bloedbad aanrichtte in Tokio, had waarschuwingen online geplaatst voor hij zijn daden beging. Hij stuurde de waarschuwingen per sms naar een online berichtenbord.

In totaal stuurde hij 30 tekstberichten waarin hij onder meer verwees naar de hoofdpijn waar hij aan leed, en naar zijn onvermogen om vrienden te maken. In zijn eerste berichtje was te lezen: "Ik zal mensen vermoorden in Akihabara. Ik crash mijn auto en als dat gebeurd is, gebruik ik een mes. Tot ziens iedereen." Enige tijd later was te lezen: "Het is tijd. Ik ga."

Tijdens zijn rit naar Akihabara stuurde hij nog meer berichtjes. Hij reed in een gehuurde auto, die hij later zou gebruiken om voetgangers omver te rijden. Eenmaal aangekomen stuurde hij nog het bericht: "Het is hier een hemel voor voetgangers, hè?" Vlak voor hij aan de slachtpartij begon, stuurde hij zijn allerlaatste bericht: "Het is tijd."

Nadat hij een aantal voetgangers had aangereden, stapte hij uit de auto en begon met zijn dolk omstanders neer te steken. Twaalf mensen raakten gewond, zeven mensen overleden. Na zijn arrestatie gaf de man aan zijn leven moe te zijn en gewoon "zo veel mogelijk mensen te hebben willen doden."

Foto's van de nasleep van het incident zijn hier te vinden.

Herstel Robben verloopt voorspoedig

De kwetsuur van Arjen Robben geneest sneller dan verwacht, aldus het Algemeen Dagblad. De aanvaller van Real Madrid trainde vandaag weliswaar apart van de spelersgroep, maar deed al wel oefeningen met de bal. Robben trainde ook op lange ballen, wat inhoudt dat hij waarschijnlijk spoedig weer bij de groep zal aansluiten.

De vleugelaanvaller raakte zaterdag tijdens de training geblesseerd aan zijn lies. Bondscoach Marco van Basten zei onlangs nog rekening te houden met een herstelperiode van zeven dagen.

EK: Herstel Robben verloopt voorspoedig

De kwetsuur van Arjen Robben geneest sneller dan verwacht, aldus het Algemeen Dagblad. De aanvaller van Real Madrid trainde vandaag weliswaar apart van de spelersgroep, maar deed al wel oefeningen met de bal. Robben trainde ook op lange ballen, wat inhoudt dat hij waarschijnlijk spoedig weer bij de groep zal aansluiten.

De vleugelaanvaller raakte zaterdag tijdens de training geblesseerd aan zijn lies. Bondscoach Marco van Basten zei onlangs nog rekening te houden met een herstelperiode van zeven dagen.

Voor meer EK-nieuws kijk je natuurlijk op de Euro 2008-site!

Spanje heeft respect voor 'Guus Geluk'

Bondscoach Luis Aragonés van Spanje weet zich gewaarschuwd voor Rusland, met Guus Hiddink aan het roer. Toch betekent dat niet dat ze de Russen vrezen.

De Spanjaarden hebben respect voor de Nederlandse coach, maar echt bang zijn ze niet. "Hiddink kent het Spaanse voetbal van binnen en van buiten", zegt doelman Iker Casillas. "Met alle teams die hij heeft gecoacht, heeft hij het goed gedaan. We hebben veel respect voor Hiddink en zijn prestaties."

Zo schakelde Zuid-Korea Spanje uit op het WK in 2002, dat in Japan en Zuid-Korea gehouden werd. Daar was de Varssevelder ook de trainer van de winnende ploeg. Er zijn twee spelers van toen die er dit EK ook weer bij zijn: Casillas en Xavier Hernández Creus, kortweg Xavi.

De middenvelder van Barcelona roemt Hiddink ook: "Hiddink zal er alles aan doen om ervoor te zorgen dat Rusland ons spel ontregelt. De Russen hebben een taai team. Ze hebben weinig grote namen, maar ze hebben snelle en balvaardige spelers. Het is belangrijk dat we als eerste scoren."

Toch kent de oefenmeester van La Selección weinig twijfels voor het scorend vermogen van zijn ploeg, al zijn de spelers wel beducht voor de tactische vondsten van Guus Geluk. "De eerste wedstrijd is altijd gevaarlijk, maar we gaan gewoon voor de winst. Ik heb geen angst voor dit duel. Ik heb veel vertrouwen in mijn team en de spelers", aldus de bondscoach.

Tweehonderd controleurs op naleven rookverbod

Zo'n tweehonderd inspecteurs gaan vanaf volgende maand controleren of horecagelegenheden het rookverbod naleven. De controleurs worden ingezet door de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA). Onder meer sportclubs, cafés en restaurants kunnen een onaangekondigd bezoek verwachten, licht een woordvoerder van de VWA dinsdag toe.

Als een ondernemer zich niet aan het rookverbod per 1 juli houdt, krijgt hij van de VWA een waarschuwing. Als bij een zogenoemde hercontrole blijkt dat het verbod weer is overtreden, dan wordt een boete van driehonderd euro uitgeschreven. Tussen beide controles zit volgens de VWA genoeg tijd voor de ondernemer om maatregelen te treffen.

Wanneer de ondernemer binnen twee jaar opnieuw de fout in gaat, wordt de boete verdubbeld naar zeshonderd euro. Het boetesysteem heeft een maximum van 2400 euro.

Edwin van der Sar koopt villa in Noordwijk

Edwin van der Sar heeft een villa gekocht in Noordwijk. Dat meldt de website Sterrenstek op basis van gegevens van het kadaster. De keeper van het Nederlands elftal betaalde ruim 3,2 miljoen euro voor het stekje op een duin in de Zuid-Hollandse badplaats.

De 37-jarige sportman, wiens vermogen door het zakenblad Quote wordt geschat op 32 miljoen euro, is geen onbekende in zijn nieuwe woonplaats. Hij werd geboren in het naburige Voorhout, waar hij nog steeds twee huizen bezit. Nadat de plaatselijke voetbalclub daar te klein voor hem was geworden, stapte hij als tiener over naar Voetbalverveniging Noordwijk, waar hij uiteindelijk werd ontdekt door Louis van Gaal, die hem naar Ajax haalde.

Ook verblijft de keeper, die vorige maand de Champions League won met Manchester United en maandag schitterde in de 3-0 EK-zege van het Nederlands elftal op Italië, regelmatig in het Noordwijkse hotel Huis ter Duin. Dat is het vaste logeeradres van het Nederlands elftal.

Bejaarden bang voor gamesverslaving

Een op de vijf actief gamende vijftigplussers is bang verslaafd te raken aan het spelen van computerspellen. De meeste gamers van boven de 50 die minimaal een keer per week een spel op de computer spelen, ziet zichzelf echter niet als 'gamer'.

Zelfs van de senioren die elke dag achter de computer zitten, zegt 76 procent geen gamer te zijn. Dat bleek vandaag uit een onderzoek van EPN, Platform voor de Informatiesamenleving, onder vierhonderd bezoekers van ouderenwebsite Seniorweb.

Gamen wordt vaak gezien als iets voor kinderen en jongeren, maar uit eerder onderzoek bleek al dat ruim 57 procent van de vijftigplussers regelmatig een computerspelletje speelt.

Gamende vijftigplussers blijken liefhebbers van spellen met een puzzelelement, in genres uiteenlopend van complexe adventures tot de meer simpele games. Bij deze zogeheten casual games geven de meesten de voorkeur aan spellen als Mahjong, Sudoku en Patience. Deze spellen worden vaak wel op een 'hardcore' manier gespeeld; veel, lang en toegewijd. De groep oudere gamers blijkt volgens de onderzoekers zeer divers. De gamekennis en -vaardigheden lopen sterk uiteen.

Vijftigplussers spelen vooral spellen die ze gratis van internet downloaden. Ruim de helft van de ondervraagden zegt te weinig kennis te hebben van games om zelf een spel in de winkel te kopen. Drie procent maakt wel eens de gang naar een gamezaak.




Met dank aan de frontpage voor dit bericht.

Duitsers overwegen verkoop Veronica Magazine

Het uitgeversbedrijf Veronica, maker van de gelijknamige tv-gids, komt mogelijk in andere handen. De huidige eigenaar, het Duitse mediaconcern ProSiebenSat1, liet vandaag weten een verkoop te overwegen.

Veronica behoort niet tot de kernactiviteiten van ProSiebenSat1, zo meldde het bedrijf op een aandeelhoudersvergadering in München. Met een verkoop wil het bedrijf schulden aflossen.

ProSiebenSat1 kreeg Veronica Uitgeverij vorig jaar in handen na de overname van SBS Broadcasting, dat in Nederland eigenaar is van de tv-zenders SBS6, Net5 en Veronica. Het Veronica Magazine behoort tot de populairste programmagidsen in Nederland. In 2006 vierde het blad zijn dertigjarige bestaan.

Melchiot en Robben trainen apart

Het Nederlands elftal is daags na de 3-0 overwinning op Italië overgegaan tot de orde van de dag. Deze ochtend stond er weer een training op het programma, waarbij Mario Melchiot en Arjen Robben apart van de spelersgroep trainden. Ook zondag al waren beide spelers van de partij.

Oranje kreeg in Lausanne een heldenontvangst van de ruim vijfhonderd aanwezige supporters. De training van vandaag is voor de fans vrij toegankelijk.

Robben kon eerder niet meedoen met de wedstrijd vanwege een liesblessure en zal ook niet meedoen tegen Frankrijk vrijdag. Melchiot had een vreemder ongemak: een geïrriteerd schaambeen hield hem aan de kant.

Bejaarden bang voor gamesverslaving

Een op de vijf actief gamende vijftigplussers is bang verslaafd te raken aan het spelen van computerspellen. De meeste gamers van boven de 50 die minimaal een keer per week een spel op de computer spelen, ziet zichzelf echter niet als 'gamer'.

Zelfs van de senioren die elke dag achter de computer zitten, zegt 76 procent geen gamer te zijn. Dat bleek vandaag uit een onderzoek van EPN, Platform voor de Informatiesamenleving, onder vierhonderd bezoekers van ouderenwebsite Seniorweb.

Gamen wordt vaak gezien als iets voor kinderen en jongeren, maar uit eerder onderzoek bleek al dat ruim 57 procent van de vijftigplussers regelmatig een computerspelletje speelt.

Gamende vijftigplussers blijken liefhebbers van spellen met een puzzelelement, in genres uiteenlopend van complexe adventures tot de meer simpele games. Bij deze zogeheten casual games geven de meesten de voorkeur aan spellen als Mahjong, Sudoku en Patience. Deze spellen worden vaak wel op een 'hardcore' manier gespeeld; veel, lang en toegewijd. De groep oudere gamers blijkt volgens de onderzoekers zeer divers. De gamekennis en -vaardigheden lopen sterk uiteen.

Vijftigplussers spelen vooral spellen die ze gratis van internet downloaden. Ruim de helft van de ondervraagden zegt te weinig kennis te hebben van games om zelf een spel in de winkel te kopen. Drie procent maakt wel eens de gang naar een gamezaak.

Jessica Simpson gaat in de lingerie

Naast haar eigen tassen-, schoenen-, zonnebrillen- en zwemkledinglijn begint de Amerikaanse zangeres en actrice Jessica Simpson nu ook haar eigen lingerielijn. Binnenkort hangt de Jessica Simpson Intimates Collection in de winkels, aldus de Women's Wear Daily vandaag.

"Ik wil graag voor elke gelegenheid andere lingerie kunnen dragen", vertelde de 27-jarige zangeres tegen het modeblad. "Je kunt je dan juist sexy of eerder een klein meisje voelen, afhankelijk van je stemming."

Simpsons collectie bevat naast damesondergoed ook bh's en nachtjapons. Volgend voorjaar is haar lingerielijn te koop in winkels in de VS.

Janet Jackson geeft label veeg uit de pan

Janet Jackson geeft haar platenlabel de schuld van de lage verkoopcijfers van haar album 'Discipline'. De diva zegt dat Island Def Jam haar cd niet voldoende steunt nadat de tweede single 'Rock with u' geen plekje in de Amerikaanse hitlijsten wist te veroveren. Dat schrijft het Amerikaanse muziekvakblad Billboard vandaag.

Island Def Jam geeft toe dat de verkoopcijfers tegenvallen. "Jammer genoeg zien we niet de resultaten waarop we gehoopt hadden met het nieuwe album", zegt een woordvoerder in Billboard. "Maar we respecteren en steunen Janet wel."

Op hun beurt mogen Europese fans van de zangeres ook iets van teleurstelling koesteren. De jongste telg uit het beroemde Jackson-gezin komt namelijk niet naar Europa met haar 'Rock Witchu'-toer, die ze op 7 september begint in de Canadese stad Vancouver. De woordvoerder van Island Def Jam zegt dat het bedrijf geen blaam treft en niet verantwoordelijk is voor haar tournee.

Ook in Nederland sloeg de nieuwe cd van Janet niet erg aan. Sinds 25 februari stond het album maar enkele weken in de Mega Album Top 100 met een pieknotering op nummer 28. De eerste single 'Feedback' kon rekenen op een 58e positie in de Single Top 100, een behoorlijk verschil met 'Together again', dat in 1997 nog boven aan de albumlijst prijkte.


Deze kerel mocht op het podium 'komen'

Iraans staatsbedrijf dwingt werknemers te trouwen

Vrijgezelle werknemers van een groot Iraans staatsbedrijf hebben tot 21 september de tijd om te trouwen. Als bekend wordt dat iemand niet aan het 'trouwcriterium' voldoet, wordt het contract in oktober ontbonden. Dit meldde de Iraanse pers vandaag.

Het gaat om een gas- en petrochemiebedrijf dat aan de zuidkust van Iran ligt. De werknemers zijn vooral jonge mannen die een goed inkomen willen verdienen. Het voorschrift lijkt erop gericht hen te behoeden voor seksuele verleidingen. Seksuele relaties buiten het huwelijk zijn illegaal in Iran.

Met dank aan zyx1981voor de submit.

Bos: weinig gedupeerden door fout T-biljet

Het aantal mensen dat is gedupeerd door foutieve T-biljetten van de Belastingdienst is heel klein. Dat zei minister van Financiën Wouter Bos (PvdA) dinsdag tijdens het wekelijkse vragenuurtje.

De bewindsman was naar de Kamer geroepen door SP'er Ewout Irrgang. De kwestie betreft de teruggave voor mensen die geen aangifte hoeven te doen, maar wel recht hebben op restitutie. Daarvoor moeten zij een T-biljet invullen. In de toelichting bij het biljet van dit jaar staat een fout, waardoor het lijkt alsof er geen recht bestaat op teruggave.

"Tienduizenden Nederlanders lopen hun belastingteruggave mis", zei Irrgang. Hij wilde weten welke maatregelen de minister treft nu de Belastingdienst wederom 'grote fouten maakt'.

Volgens Bos gaat het om een heel kleine groep gedupeerden, omdat alleen bij het papieren T-biljet een inlegvel met de juiste gegevens ontbrak. Wie digitaal aangifte doet, of het formulier digitaal bestelt, ondervindt geen problemen. Dat geldt ook voor mensen die het foutieve papieren formulier opsturen. De fout wordt dan rechtgezet in de systemen van de Belastingdienst, zei Bos.

Alleen mensen die het papieren formulier invullen, maar vervolgens niet opsturen omdat ze denken dat dit geen zin heeft, ondervinden nadeel. 'Buitengewoon vervelend' noemde de bewindsman dat. Via de website van de Belastingdienst, de Belastingtelefoon en instructies aan kantoren van de fiscus wordt geprobeerd deze groep mensen te bereiken. Gedupeerden kunnen nog drie jaar lang een verzoek tot teruggave indienen op basis van de juiste formulieren.

Dochter Fritzl uit coma

De 19-jarige dochter van de Oostenrijkse incestpleger Josef Fritzl is ontwaakt na bijna zeven weken in coma te hebben gelegen. Ze werd eind april doodziek naar het ziekenhuis van Amstetten gebracht. Door haar opname kwam 27 april het drama van de Fritzls aan het licht.

Josef Fritzl heeft een inmiddels 42-jarige dochter sinds haar achttiende levensjaar gevangen gehouden en verkracht. De dochter baarde in de 24 jaren in de kerkers van haar vader zeven kinderen waarvan er een is overleden.

De 19-jarige die in het ziekenhuis werd opgenomen, leed aan een raadselachtige aandoening die haar op de rand van de dood bracht. Ze is weer bij kennis, zo bevestigden medische bronnen vandaag.

Haar moeder Elisabeth Fritzl en haar zussen zijn in een kliniek ondergebracht. De 73-jarige vader Josef is aangehouden. Zijn voorarrest is vrijdag verlengd.

EK: Luid eerbetoon aan Oranje

Onder luide toejuichingen van meer dan duizend supporters is het Nederland elftal vandaag even na twaalf uur aan de eerste training op weg naar de volgende EK-wedstrijd vrijdag tegen Frankrijk begonnen.

De fans, uitgedost in Oranje, bedankten hun favorieten voor de historische overwinning van een avond eerder op wereldkampioen Italië (3-0). "Kampioenen, olé olé", klonk het minutenlang toen de spelers het veld van Stade Olympique in Lausanne betraden.

"We gaan naar Wenen toe", refereerde de aanhang alvast aan de finale. Onder de supporters bevonden zich ook veel vrouwen van de internationals.

Op het scorebord van het stadion stond de veelzeggende boodschap: Pays-Bas - Italie 3-0.


Voor meer EK-nieuws kijk je natuurlijk op de Euro 2008-site!

[LMS] Klien: "Ga voor winst"

Christian Klien hoopt aankomend weekend de 24 uur van Le Mans te winnen. Afgelopen zondag haalde BMW, het team waar Klien testrijder is, de eerste GP-zege binnen en de Oostenrijker zal uitkomen voor het team van Peugeot, dat al vaker succesvol was om de Le Mans Series.

Tijdens een officiële test reed Klien zijn eerste rondjes op het circuit van Le Mans. Dat beviel hem goed: "Die test was mijn eerste kans om op Le Mans te rijden en het circuit is geweldig. Ik reed voornamelijk in de regen, maar dat was eigenlijk geen probleem. In de Formule 1 heb ik nooit met andere klasses gereden, maar ook dat was prima te doen. Je moet alleen oppassen voor de mannen die iets te aardig voor je aan de kant gaan in de langzame bochten op een natte baan, maar dat hoort bij de uitdaging van deze race."

De 25-jarige testcoureur van BMW hoopt dat hij de zegereeks kan vervolgen: "Het zou geweldig zijn om een week na de eerste zege van BMW te winnen op Le Mans." Klien deelt de Peugeot met Franck Montagny en Ricardo Zonta. Het Franse automerk strijdt met Audi en Lola Aston Martin in de LMP1-klasse.

'Kabouter Buttplug' verhuist naar Eendrachtsplein

Het veelbesproken beeld Santa Claus van de Amerikaanse kunstenaar Paul McCarthy krijgt over enkele maanden een nieuwe plek op het Eendrachtsplein in Rotterdam. Dat heeft het college van burgemeester en wethouders besloten.

Even was er sprake van dat het metershoge beeld naar de Lijnbaan zou gaan, maar de omgeving van drukke winkelstraat gaat op de schop. Het beeld staat nu nog op de binnenplaats van museum Boijmans Van Beuningen omdat mensen aanstoot zouden nemen aan de grote kabouter. In zijn hand heeft hij volgens hen een seksspeeltje. Maar anderen zien in het 'apparaat' een kerstboom of een raketijsje.

Rotterdam bestelde het 280.000 euro kostende kunstwerk in 2001 bij de kunstenaar. Het zou in eerste instantie vlakbij De Doelen worden geplaatst. Twee jaar later was er ophef in de gemeenteraad over de vorm van het beeld en de aanstoot die het zou kunnen geven. De aanschaf kon echter niet meer worden teruggedraaid. Santa Claus staat sinds september 2005 bij het museum, omdat een meerderheid van de gemeenteraad destijds het beeld niet in het straatbeeld wilde hebben. De VVD, in eerste instantie fel tegenstander, verzet zich sinds afgelopen december niet meer tegen plaatsing in een openbare ruimte.

Het college heeft voor het Eendrachtsplein gekozen omdat het beeld daar van harte welkom is en vooral goed zichtbaar. Verder sluit de plek aan op de internationale beeldenroute van de Westersingel en bevinden zich diverse musea en culturele instellingen in de omgeving.

"In tegenstelling tot de Lijnbaan zijn aan het Eendrachtsplein geen verbouwingen te verwachten waardoor het beeld binnen afzienbare tijd weer zou moeten verhuizen", maakte de gemeente vandaag bekend. Bovendien stonden de winkeliers van de Lijnbaan niet te springen om de kabouter. De collega's van de (Nieuwe en Oude) Binnenweg ontvangen SantaClaus met open armen.

 

Buttplug of raketijsje?

'Philips recyclet televisies na actie'

Philips heeft toegezegd de vijfhonderd televisies te recyclen die Greenpeace dinsdag bij de Rembrandtoren in Amsterdam dumpte. Dat zegt een woordvoerder van de milieuorganisatie. Met de actie protesteerde Greenpeace bij het hoofdkantoor van het elektronicaconcern tegen de manier waarop Philips zijn afval inzamelt.

Greenpeace vindt dat het elektronicabedrijf zijn oude producten beter bij elkaar moet brengen. In november stelde Greenpeace al dat Philips zijn eigen elektronica-afval niet opruimt. In plaats daarvan zou dit in de Derde Wereld worden gedumpt.

Voor de televisies die Greenpeace dinsdag bij Philips stortte, hebben consumenten volgens de woordvoerder een verwijderingsbijdrage betaald. "Toch waren deze televisies op weg om ergens op een schroothoop gedumpt te worden." De milieupolitie zou in de ochtend nog hebben geprobeerd het afval te verwijderen. "Ze gingen met veel geweld te werk en begonnen de televisies te pletten. Dat leek ons geen goed idee." De actievoerders werden binnengevraagd, waar in een gesprek met Philips-topman Gerard Kleisterlee werd besloten dat Philips de televisies zou recyclen.


In maart klommen actievoerders van Greenpeace op het dak van het Okura-hotel in Amsterdam om bij de aandeelhoudersvergadering van Philips te protesteren. Het elektronicaconcern kondigde door de actie aan de website zo aan te passen dat klanten kunnen zien waar ze hun apparaten van Philips kunnen inleveren.

Volgens Greenpeace zamelt Philips daarnaast alleen apparaten in in landen waar dat verplicht is. In onder meer Rusland, India en Denemarken zou Philips het op dit punt niet goed voor elkaar hebben. Ook in die landen voert Greenpeace dinsdag actie tegen Philips.

Philips was dinsdag niet bereikbaar voor commentaar.

Colonization komt terug in nieuw jasje

Sid Meier maakt vele fans blij met de terugkeer van zijn oude game Colonization in de vorm van Civilization IV: Colonization.


De game zal een remake zijn van de oude Colonization uit 1994, waarbij gebruik gemaakt wordt van alle mogelijkheden die de engine van Civilization IV biedt. Neem de controle van een van de vier Europese grootmachten en verover de America's door middel van oorlog, handel en diplomatie met zowel de lokale Indianen als de andere grootmachten.

De game zal een totale conversie van Civilization IV zijn waardoor het origineel niet nodig is om Colonization te spelen, welke mogelijk zal zijn ergens in de herfst.



Hamilton: "Erg zware straf"

McLaren-coureur Lewis Hamilton vindt de straf die hij heeft gekregen voor de volgende race in Frankrijk - tien startplaatsen terug op de grid - wel erg zwaar. De FIA legde de Brit dat op na zijn pitstop tijdens de GP van Canada, waarbij hij bij het wegrijden op Kimi Räikkönen botste, die wachtte tot de uitgang van de pit weer openging.

Hamilton verklaarde tegenover Britse verslaggevers: "Het is domme regel. We zijn aan het racen. Waarom zet je dan het licht aan het einde van de pitstraat op rood? Maar zo zijn de regels nu eenmaal en daar leg ik me maar bij neer. Voor de volgende race heb ik tien startplaatsen straf gekregen. Dat is erg zwaar. Het was niet mijn intentie om iemands race te ruïneren."

Ondanks zijn blunder blijft hij toch wel vol zelfvertrouwen: "Mijn zelfvertrouwen heeft geen deuk opgelopen. Ik ben er niet kapot van en ik ben niet teleurgesteld. Ik zal er niet een nacht van wakker liggen of iets degelijks. Ik ga gewoon weer trainen en ik kijk uit naar de race op Magny-Cours."

De safety car en de rest van het veld passeerde net de uitloop van de pitstraat, daarom was het licht op rood. Räikkönen, zelfs in de pitstraat gevecht met Robert Kubica die pal naast hem stond, stopte netjes. Hamilton had het niet door en zag de rode Ferrari te laat en knalde er bovenop.

Ook Williams-coureur Nico Rosberg lette vervolgens ook niet op en kreeg dezelfde straf als de 23-jarige Brit opgelegd na het onderzoek dat de wedstrijdleiding deed naar het incident. Ondanks dat hij zijn voorvleugel stukreed op de McLaren, kon de Duitser zijn weg wel vervolgen. Räikkönen en Hamilton waren beiden niet zo gelukkig.

'Geen aangifte bij verkrachting moet kunnen'

De vrouwen van de Turkse religieuze beweging Milli Görüs nemen het op voor de vorige maand door Hogeschool Inholland ontslagen imam Bahaeddin Budak. De school stuurde de islamdocent de laan uit omdat hij een verkracht 17-jarig meisje op internet onder meer het advies had gegeven dat ze de dader - haar neef - kon vergeven en geen aangifte te doen. ''Je kunt hem vergeven en afspreken dat dit nooit meer gebeurt. Dit is natuurlijk het moeilijkste wat je kunt doen.''

Directeur Geert Dales van de Hogeschool pikte dat advies niet: ''Dat is niet volgens de Nederlandse rechtsorde en past niet in de Nederlandse cultuur.  Verkrachting is een zwaar misdrijf en daarom had Budak erop moeten aandringen sowieso aangifte te doen.''

Voorzitter Canan Uyar van de vrouwenfederatie van Milli Görüs noemt de opstelling van de Hogeschool ''onbegrijpelijk''. Volgens haar was het advies van Budak ''gepast''.   Uyar: ''Wat zou Inhollands reactie zijn als dit meisje vervolgens zou zijn verstoten, met dwang was uitgehuwelijkt aan haar neef of vermoord zou worden? Als moslimvrouw sta ik volledig achter zijn advies.  Maar dat het schoolbestuur een docent gaat ontslaan omdat hij een vraag beantwoordt met de argumenten uit de Koran en overleveringen is onbegrijpbaar.''

Dagblad De Pers belde maar eens de Turkse moslimkoepel voor nadere info, maar Milli Görüs was niet bereikbaar voor commentaar. Dan maar advies ingewonnen bij eerwraakdeskundige Clementine van Eck. ''Heel ouderwets om de vrouw de schuld te geven van verkrachting. Dit is typerend voor het oosten van Turkije. Daar wordt in dit soort zaken altijd de vrouw vermoord. De man krijgt nooit de schuld.''

Van Eck erkent dat het risicovol had kunnen zijn om aangifte te doen vanwege de lastige bewijslast en de lichte straffen op verkrachting. De eer van het meisje zou door alle publiciteit besmeurd raken en een huwelijk kan ze dan wel vergeten. Of ze loopt zelfs het risico vermoord te worden. De eerwraakdeskundige pleit daarom voor zwaardere straffen voor verkrachting. Een tussenoplossing is melding maken bij de politie. ''Het verschil met aangifte is dat er geen strafzaak volgt en de dader niet wordt ingelicht. Maar hij staat dan wél in de politiesystemen. Zo’n dossier kan in latere zaken een rol spelen.''

 

Man smijt 'vervelende' hond dood

Een 46-jarige hondenbezitter uit Heemskerk heeft zaterdag zijn hond van drie hoog naar beneden gegooid. Het dier overleefde de val niet. Dat maakte de politie gisteren bekend.

In eerste instantie dacht de politie dat de hond van een balkon was gesprongen, maar nader onderzoek wees anders uit.  De eigenaar van de hond gaf toen toe de viervoeter van de derde verdieping van zijn flatwoning aan de Luxemburglaan te hebben gesmeten. Als reden gaf hij op dat hij de hond ''vervelend'' vond.

De man is opgepakt voor dierenmishandeling en met een proces-verbaal heengezonden.

Met dank aan SuspendedAnimation en CamelNLD voor de submit.

United klopt bij FIFA aan over Ronaldo

Voorzitter David Gill van Manchester United stuurt vandaag nog een brief naar de FIFA met een klacht over Real Madrid aangaande het benaderen van Cristiano Ronaldo. Voor Manchester United is de maat vol.

Real Madrid probeert al maandenlang in contact te komen met Ronaldo, met als doel het naar Spanje halen van de Portugees. Inmiddels lijkt de Spaanse kampioen geslaagd in de opzet en heeft het de international zover dat hij zich reeds heeft uitgesproken met de wens naar de Koninklijke te verkassen.

Man United wil de sterspeler echter niet zomaar laten gaan. Real lijkt inmiddels al contact te hebben gehad met Ronaldo. Dit is in dat geval gebeurd zonder toestemming van Manchester United. Iets wat door de FIFA is verboden.


Ronaldo - Foto: Goal.com

Van der Vaart: "Ik dacht: krijg nou wat"

Rafael van der Vaart speelde gisteren een dijk van een wedstrijd tegen Italië. Waar hij in de oefenfase wisselvallig speelde, stond de spelverdeler van HSV er op het moment dat het moest. Samen met zijn maatje Wesley Sneijder creëerde Van der Vaart de ene na de andere kans.

"Op een gegeven moment hadden ze het niet meer. Ik dacht: Krijg nou wat! Dit gaat lukken", vertelt Van der Vaart aan het ANP. "Het was heel bijzonder. Vooral die tweede goal kwam voort uit een prachtige aanval. Alles lukte. We kregen de ene kans na de andere."

"Ik ben nog nooit zo moe geweest na een wedstrijd. Maar het kan wel op deze manier. Dat is gebleken." Over zijn toekomst wil de 25-jarige middenvelder nog weinig kwijt. "Ik zie het wel. Nu zijn we met andere dingen bezig. Maar het zou mooi zijn meegenomen."

"Ik voelde deze wedstrijd als heel bijzonder", vervolgde Van der Vaart. "Dit geeft veel zelfvertrouwen. Op je eerste duel op het EK de wereldkampioen met 3-0 aan de kant zetten is niet voor iedereen weggelegd. Ik denk dat we allemaal wel beseffen dat dit mooi is. Maar nu moeten we verder."

"Ook ik begon met een goed gevoel aan deze wedstrijd. In de voorbereiding hadden we toch ook aardige dingen laten zien. Daarin bleek al dat het 'voetballend' wel goed zit. Misschien dat een sterkere tegenstander als Italië ons ook wat beter ligt dan de op papier wat mindere landen. Ik wist dat de buitenwacht wel wat twijfels over ons had. Dit was een mooie gelegenheid om even wat te laten zien."

Aragonés: "Lastig voor Spanje om niet te scoren"

Luis Aragonés, bondscoach van Spanje, heeft veel vertrouwen in zijn ploeg. Vanavond nemen de Spanjaarden het op tegen het Rusland van Guus Hiddink. Aragonés denkt dat voor zijn spelers moeilijk zal zijn om niet te scoren.

Vandaag begint voor Spanje het toernooi als het in poule D aantreedt tegen Rusland. De aanval zal bij de Spanjaarden gevormd worden door Fernando Torres en David Villa.

Torres zegt geen extra druk te voelen door de uitspraken van Aragonés. "Ik ben niet erg blij met onze groep. Ik heb Rusland zien spelen en ze hebben een geweldig team. Ze hebben geen grote naam, maar dat had Griekenland ook niet en zij wonnen het laatste EK. Deze groep kan voor verrassingen zorgen."

Modric op tijd fit voor clash met Duitsers

Het meespelen van Luka Modric in de wedstrijd van Kroatië tegen Duitsland komt niet in gevaar. De spelmaker, vanaf volgend seizoen actief bij Tottenham Hotspur, trainde maandag apart van de groep vanwege een lichte achillespeesblessure.

Het bleek een pure voorzorgsmaatregel, zegt een woordvoerder van het Kroatische team. "Zoek er niet te veel achter, zoveel is er niet aan de hand. Luka had wat last van zijn achillespees en werkte daarom een individuele training af." Zowel Kroatië als Duitsland wonnen hun eerste wedstrijd. Kroatië versloeg Oostenrijk, Duitsland was te sterk voor Leo Beenhakkers Polen.

BBC: Van Bronckhorst 'man of the match'

De UEFA vond Wesley Sneijder de man van de wedstrijd, de bezoekers van de BBC verkozen Giovanni van Bronckhorst tot 'man of the match'.

Van Bronckhorst werd gehonoreerd met een 8,68. Dat was net genoeg om Wesley Sneijder - een 8,65 - voor te blijven. Joris Mathijsen was de \'slechtste\' Nederlander met een 6,72. Dat was nog altijd beter dan de beste Italiaan, Gianluigi Buffon(6,58). Marco Materazzi was volgens de Engelsen de minsten van het Italiaanse elftal: 5,01.

EK: Media verrast door Oranje

De Europese kranten juichten vanochtend het Nederlandse elftal toe. Het Britse dagblad The Guardian noemde de wedstrijd Italië - Nederland de echte openingsceremonie van het kampioenschap met een voor Italië wel erg ruw ontwaken, "Ruud awakening".

Vrijwel alle bladen buiten Italië herinnerden er met graagte aan dat het heel erg lang geleden is dat het Italiaanse team, de huidige wereldkampioen, zo vernietigend is verslagen.

De meeste kranten zijn het erover eens dat het eerste Nederlandse doelpunt vanuit de buitenspelpositie is gemaakt, "...Van Nistelrooy stond zo buitenspel, hij stond bijna in Oostenrijk", aldus een commentator in The Daily Telepgraph.

In het land waar Van Nistelrooy bijna stond meldde de Weense Krone Zeitung dat wereldkampioen Italië is gedeclasseerd, onttroond door Nederland. De Franse sportkrant L'équipe zag het Italiaanse elftal ten onder gaan door het indrukwekkende Nederlandse team aangevoerd door het meesterlijke Madrileense tandem Sneijder - Van Nistelrooy.

De ontgoocheling is uiteraard enorm beneden de Alpen. "Oranje nachtmerrie voor Italië", luidde de kop van het hoofdartikel in de sportkrant La Gazzatta dello Sport.

"Italië wereldkampioen? Door de slechte figuur die het Italianse elftal heeft geslagen, dreigt het in de eerste fase van het toernooi te worden geëlimineerd", analyseerde La Stampa. De krant La Repubblica schrijft onder de kop "Duisternis boven het nationale elftal na een ongeldig doelpunt" dat de wedstrijd vrijdag tegen Roemenië beslissend wordt.


De doelpunten met origineel Arabisch commentaar (Al Jazeera)

1-0
2-0
3-0
Check ook het topic "Nederland - Italië in de buitenlandse pers" in het EK-forum.

Sneijder Man of the Match

Wesley Sneijder mocht na de 3-0 overwinning op Italië van gisteravond de Carlsberg Man of the Match-award in ontvangst nemen. De kleine middenvelder van Real Madrid was verantwoordelijk voor het tweede doelpunt.

Tijdens de wedstrijd kon er via de website van UEFA gestemd worden. Die prijs wordt iedere EK-wedstrijd uitgereikt. Het is een prachtig cadeau voor de 24-jarige international, die gisteren jarig was. "Een mooier verjaardagscadeau kon ik me niet wensen. Het is een droom om zo het EK te beginnen," aldus de Man of the Match.

Hamilton ontnam Räikkönen de winst

Door de misser van Lewis Hamilton werd de race van wereldkampioen Formule 1 Kimi Räikkönen tijdens de GP van Canada verpest. In de pitstraat botste de McLaren-rijder bovenop de Ferrari van Räikkönen die voor rood licht stond te wachten.

"Hamiltons misser heeft mijn race verpest", waren de woorden van de huidige wereldkampioen. “Natuurlijk maakt iedereen wel eens een fout. Dat deed ik ook twee weken geleden in Monaco, maar een fout maken bij 200 kilometer per uur is toch iets anders dan een auto aanrijden die voor rood licht staat”, aldus de gefrustreerde Fin. “Ik ben niet boos, want daar bereik je niets mee en het verandert ook niets. Maar ik ben niet blij, want ik had een grote kans op de eindzege, de auto deed het erg goed.

Tom Boonen betrapt op cocaïnegebruik

Tom Boonen is kortgeleden betrapt op het gebruik van cocaïne. De Belgisch toprenner liep op 25 mei tegen de lamp bij een controle buiten competitie. Daardoor is de kans dat de renner geschorst wordt niet waarschijnlijk. De controle vond plaats drie dagen voordat de Ronde van België zou beginnen.

De onderzoeksrechter in Turnhout zal het onderzoeksrapport desondanks wel opsturen naar het UCI en de WADA, het internationale dopingsinstituut. Boonen won in de Ronde van België de laatste etappe. Omdat Boonen is gepakt bij een controle buiten competitie wordt een schorsing zeer onwaarschijnlijk geacht, desalniettemin zullen de UCI en de WADA gaan bekijken of de Belg geschorst dient te worden omdat het incident slechts drie dagen voor een belangrijke koers plaatsvond.

Het is niet voor het eerst dat de Quick Step-renner in verband wordt gebracht met cocaïne. Vorig jaar kwam de Belg in het nieuws toen eind december Tom Vanoppen betrapt werd op cocaïne gebruik. Vanoppen zei toen dat hij het witte poeder van Boonen had gekregen. Daarop volgden huiszoekingen bij ondermeer zijn ouderlijk huis.

Vorige week nog kwam de Belg ook al in opspraak toen zijn rijbewijs voor de tweede keer werd ingenomen. Boonen werd toen aan de kant gezet wegens te snel rijden. Bovendien bleek de wielrenner teveel te hebben gedronken. Zes weken daarvoor was zijn rijbewijs voor het eerst ingenomen. Gisteravond werd Boonen al ondervraagt door de Belgische politie maar voorlopig is de renner niet in verdenking gesteld.

Met dank aan hinse en Fugo voor de submit

Rozehnal definitief naar Lazio Roma

Lazio Roma heeft David Rozehnal definitief aangetrokken, melden Italiaanse media vandaag. De Tsjechische verdediger kwam het afgelopen jaar al op huurbasis uit voor de Romeinen.

In de winterstop kwam Rozehnal op huurbasis over van Newcastle United, waar hij op dat moment slechts een half jaar onder contract stond. In Engeland kwam de verdediger te weinig aan spelen toe.
Lazio had een optie tot koop in het contract laten opnemen en daar maakt de club nu gebruik van.

Kuyt rent het hardst

Van alle veldspelers tijdens Italië - Nederland was Dirk Kuyt gisteren de snelste. De Katwijker haalde in de eerste poulewedstrijd een topsnelheid van 29,80 kilometer per uur.

Dat blijkt uit de Castrol performance-index van de UEFA, een programma dat voetbalwedstrijden vertaalt in cijfermateriaal.

Traagste speler van het stel was de 35-jarige rechtsback van de Azzuri Christian Panucci, die niet harder dan 21,65 kilometer per uur rende.

Henry: "Hoop tegen Nederland te spelen"

Thierry Henry heeft al een paar dagen last van een dijbeenblessure. Gisteren werd de routinier door bondscoach Domenech gepasseerd voor de wedstrijd tegen Roemenie.

Domenech verklaarde dat Henry 'enkele tikken' had gekregen. Sinds vrijdag heeft Henry niet meer met de groep meegetraind.

"Het is een verharding in de dij," vertelt de aanvaller van Barcelona in De Telegraaf. "Daarom heb ik maandag niet gespeeld. Ik heb gisteren in m'n eentje getraind. Dat was dus wel terecht. Het is afwachten wat de coach gaat doen, maar ik hoop vrijdag tegen Nederland te spelen."

Bisschop weigert onvruchtbare man te huwen

Een Italiaanse bisschop heeft geweigerd een huwelijk kerkelijk in te zegenen omdat de man onvruchtbaar is geworden door een auto-ongeluk.  De man is aan zijn onderlichaam verlamd en daardoor impotent. Volgens  bisschop Lorenzo Chiarinelli van de stad Viterbo, zo'n honderd kilometer ten noorden van Rome, is de onmogelijkheid tot geslachtsgemeenschap een beletsel voor een geldig huwelijk.

Het bisdom benadrukte in twee persberichten hoezeer het verbod bisschop Chiarinelli persoonlijk aan het hart gaat. Maar hij zou geen andere keus hebben gehad. Het bisdom Viterbo beroept zich op de voorschriften van het kerkelijk wetboek. Dat bepaalt in canon 1084 dat ''voorafgaande en blijvende impotentie tot geslachtsgemeenschap het huwelijk krachtens zijn aard zelf ongeldig maakt''.

Volgens het bisdom is het uiteraard een schrijnende zaak. ''Maar de mens kan in het leven niet altijd zijn hart volgen. Hij moet proberen zich te conformeren aan het plan van God, de hoogste maat van liefde, al kan die ons hart doorboren. Juist dan - en ondanks de bitterheid - wordt onze liefde groter''.

Arrestatie Nekschot 'geen politiek besluit'

De arrestatie vorige maand van cartoonist  Gregorius Nekschot heeft niet plaatsgevonden op politieke gronden. Dat heeft minister Ernst Hirsch Ballin (Justitie) gisteren in een brief aan de Tweede Kamer laten weten in antwoord op Kamervragen van de PvdA.

Volgens de CDA-bewindsman heeft het Openbaar Ministerie  hem wel op de hoogte gehouden van de voortgang van het onderzoek, maar heeft hij ''geen enkel moment overwogen om aan het OM een aanwijzing te geven''.

Het OM en de minister van Justitie overleggen wel vaker over strafzaken als deze 'politiek gevoelig' liggen, mede omdat ze de ministeriële verantwoordelijkheid kunnen raken. Zulk overleg heeft ook plaatsgevonden over de vervolging van Nekschot. Maar dat had alleen een ''informerend karakter'', zo schreef Hirsch Ballin.

Namens de VVD reageerde Kamerlid Fred Teeven  teleurgesteld op de brief van Hirsch Ballin. ''Dit is een zeer mistige brief. Opnieuw wordt er geen enkele poging gedaan om de schijn van een politieke arrestatie weg te nemen'', aldus Teeven.

De Tweede Kamer debatteert binnenkort verder over de gang van zaken rond de arrestatie van de tekenaar.

Met dank aan FOKwa voor de submit.

Brandweerman rijdt 20 jaar zonder rijbewijs

Een Japanse brandweerman heeft zijn baan verloren nadat was gebleken dat hij twintig jaar zonder rijbewijs had gereden. Hij bestuurde jarenlang ambulances en brandweerwagens in de centraal gelegen stad Takaoka.

De zaak kwam aan het licht toen de man tijdens een inspectie vorige week aarzelde toen hem om zijn rijbewijs werd gevraagd, maakte een gemeentefuctionaris vandaag bekend. Hij kwam uiteindelijk aanzetten met het rijbewijs van zijn vader en liet het document aan de inspecteur zien terwijl hij de pasfoto afdekte met zijn vingers.

De man, die wel rijlessen heeft gehad maar zijn theorie-examen nooit haalde, rukte ruim vierhonderd keer uit als chauffeur van ambulances en brandweerwagens. Hij veroorzaakte geen enkele keer een ongeval.

Zelfdoder gaat op het verkeerde spoor liggen

De 31-jarige Martin Rapos uit Italië had genoeg van zijn leven. Hij wilde er een eind aan maken door zich te laten overrijden door een trein.

Rapos had zijn zelfmoord helemaal gepland. In de plaats Deiva marina ging het op het spoor liggen, wachtend op de sneltrein naar Genua. Op de plaats waar hij ging liggen rijdt de trein meer dan 160 kilometer per uur, wat in zijn beleving zeker dodelijk zou zijn.

Zo gezegd, zo gedaan. De man is op het spoor gaan liggen wachten. Op de tijd die hij had verwacht raasde de trein op het naastliggende spoor voorbij. De machinist zag Rapos liggen en belde de politie. Deze arriveerden even later om de man mee te nemen en te behandelen voor zijn depressie. Een woordvoerer van de politie bevestigt de grondige voorbereiding: "De man wist precies wanneer de trein zou passeren. Alleen ging hij op het verkeerde spoor liggen".

Met dank aan zyx1981 voor de submit.

Echtgenoot Winehouse bekent mishandeling

De echtgenoot van zangeres Amy Winehouse heeft bekend dat hij de eigenaar van een café heeft mishandeld en dit voor justitie probeerde te verzwijgen. Dat heeft de rechtbank in Londen vandaag laten weten.

De 26-jarige Blake Fielder-Civil gaf toe dat hij de man zwaar lichamelijk letsel heeft toegebracht, toen hij betrokken raakte bij een gevecht in een café in 2006. De rechtbankzaak is al een paar keer uitgesteld, maar zou nog wel dit jaar worden behandeld.

Fielder-Civil en Winehouse (24) trouwden vorig jaar mei in Miami, maar de twee hebben nog niet veel tijd met elkaar kunnen doorbrengen. Fielder-Civil zit al een groot deel van zijn huwelijk achter de tralies, maar zijn echtgenote heeft hem daar wel meermalen bezocht.

'Tom Boonen betrapt op cocaïnegebruik'

Wielrenner Tom Boonen is betrapt op het gebruik van cocaïne. Dat meldt de Belgische krant Het Laatste Nieuws. De oud-wereldkampioen werd bij een onverwachte dopingcontrole op 25 mei positief bevonden. Er volgt waarschijnlijk geen schorsing voor de Belg, omdat dopinggebruik buiten competitie niet verboden is door de wielerunie UCI.


Ofschoon cocaïnegebruik alleen in wielerraces wordt bestraft, wordt Boonens dossier wel naar de UCI en anti-dopingautoriteit Wada doorgestuurd. Dat gebeurt omdat de QuickStep-renner drie dagen voor aanvang van de Ronde van België werd betrapt. In die koers won Boonen de vijfde etappe.

Toen eind december de Belgische veldrijder Tom Vannoppen op cocaïne werd betrapt, werd de link naar Boonen ook al gelegd, weet Het Laatste Nieuws. Vannoppen, een goede vriend van Boonen, wees Tornado Tom volgens de Belgische krant al als zijn dealer aan.

Beheer je eigen aquarium in Blue Oasis

Altijd al een aquarium gewild, maar vond je de verzorging te zwaar? Mocht je geen vissen van je moeder? Kon je je emoties niet inhouden wanneer de vissen na een jaar dood gingen? Ontwikkelaar Hudson Soft heeft voor jou de perfecte oplossing!

De ontwikkelaar komt namelijk met Blue Oasis, een WiiWare game waarin de speler kan zijn eigen aquarium maken en beheren. Iets voor jou? Bekijk dan hier onder vast de eerste trailer.


'Väyrynen in onderhandeling met Club Brugge'

Mika Väyrynen is met Club Brugge in gesprek over een overgang. De middenvelder van PSV komt in Eindhoven nauwelijks aan speelminuten toe.

PSV heeft de Fin toestemming gegeven om de onderhandelingen met de Belgen te starten. Volgens de Telegraaf zijn de gesprekken in een vergevorderd stadium.

Väyrynen verhuisde in de zomer van 2005 van Heerenveen naar PSV, maar heeft zich niet in de basis weten te knokken.

Zelfs Jimi Hendrix speelt Guitar Hero

Om het feit te vieren dat dit jaar op het Isle of Wight music festival twee Guitar Hero performances plaatsvinden, heeft Activsion het standbeeld van de beste man van een Guitar Hero-controller voorzien. Jimi Hendrix vierde ooit zelf triomfen op het festival.


Uiteraard is het niet de echte controller, de bronzen gitaar is natuurlijk voorzien van enkele attributen om het op een controller te laten lijken. Mochten fans van Guitar Hero het standbeeld willen bezoeken, het staat op de Dimbola Lodge.

Wilders woedend over vergelijking met NSB

Geert Wilders is woedend op het Historisch Nieuwsblad en de historicus Gjalt Zondergeld. Deze stelt namelijk dat de meeuw in het logo van de PVV verwijst naar reclames van de NSB. De gelijkenissen tussen de meeuw van de PVV en de Nationaal-socialistische beweging zouden treffend zijn.

Volgens Zondergeld is de meeuw in extreemrechte kringen nog steeds populair als symbool voor vrijheid. Wilders is boos, want 'zijn' meeuw is twee jaar geleden door een vormgever bedacht. "Wij vroegen alleen maar om een positief en fris beeldmerk en hij kwam zelf met deze vogel. Alleen een geesteszieke bedenkt het dan om een link te leggen naar het fascistisch gedachtegoed uit de jaren dertig. Wij hebben daar niets mee en we willen daar helemaal niets mee. Steeds weer worden we in die hoek gezet en ik moet me maar zien te verdedigen."

Zondergeld legt uit dat hij het dom vindt van een politieke partij om voor een meeuw te kiezen."Tenzij de PVV graag wil lijken op de NSB, vind ik heel dom om voor de meeuw als logo te kiezen." Wilders noemt de actie demoniseren.

Hij vertelt dat hij vaker slachtoffer is van dergelijke interpretaties. Bij de presentatie van de kandidatenlijst kwam hij het podium op met rode bokshandschoenen. Naderhand is meldde iemand dat Le Pen of Philip de Winter dat ooit als eens deed. Wilders overweegt juridische stappen te nemen tegen het Historisch nieuwsblad.

Oordeel zelf. Hier staat het logo van de PVV en hier een plaat van de NSB.

Ready At Dawn stopt met PSP

Ready At Dawn, de ontwikkelaar van Daxter en God of War: Chains of Olympus, stopt met het ontwikkelen voor de PSP. Op hun website geven ze aan, dat nu God of War: Chains of Olympus goud is gegaan in Japan, ze alle devkits terug sturen naar Sony en zich gaan richten op andere platforms.
quote
With Chains of Olympus going Gold in Japan (やったー!!ビッチズ!, we’re now officially done with PSP development.
So today we sent all our devkits back and seeing all these boxes ready to be picked up definitely marks the end of an era here at Ready At Dawn.
Can’t wait to show you guys what we have in store…

'Tienerspionnen' tegen drugs

In Thailand heeft de politie een nieuwe manier gevonden om druggebruik en criminaliteit onder jongeren tegen te gaan. Agenten moedigen leerlingen van enkele middelbare scholen in Bangkok aan om leeftijdsgenoten die over de schreef gaan te melden. De jongeren die hieraan meewerken, krijgen een training en identiteitskaart van de politie, aldus de Thaise krant Daily Xpress gisteren.

De eerste 160 leerlingen leerden afgelopen weekend over de gevaren van drugsgebruik. Tevens leerden zij hoe ze de criminele activiteiten die ze zagen kunnen doorgeven aan politie of docenten. De politie hoopt dat de tieners ook zelf minder snel het verkeerde pad op gaan door het actief betrekken van de jongeren bij de aanpak van criminaliteit. "De training schrikt jongeren af. Bovendien kan de politie niet voortdurend jan en alleman in de gaten houden. Daar hebben we niet genoeg agenten voor", aldus een van de initiatiefnemers in de krant.

Leegstromend aardbevingsmeer overspoelt stadje

China heeft vandaag eindelijk resultaat geboekt bij het gevaarlijke aardbevingsmeer in het zuidwesten van het land. Voor het eerst stroomde meer water door afwateringskanalen uit het instabiele Tangjiashan-meer dan dat er in kwam.

Binnen een uur daalde het waterniveau vanochtend met bijna 2 meter, aldus het persbureau Xinhua. Als gevolg daarvan liep bijna eenderde van de verwoeste Chinese stad Beichuan, aan de voet van de dam, onder water. Boomstronken en enkele auto's werden door het snelstromende water tegen gebouwen geworpen.

De stroom spoelde resten van door de aardbeving verwoeste woningen weg met de lichamen en goederen die nog onder het puin lagen. Beichuan lag door de zware aardschok van 12 mei al zo erg in puin, dat de autoriteiten de plaats na de aardbeving hadden afgegrendeld.

EK: Veel Nederlanders zien Oranje winnen

Bijna zeven miljoen mensen hebben gisteravond thuis naar de wedstrijd Nederland - Italië gekeken bij de NOS op Nederland 1. Dat blijkt uit de kijkcijfers die zojuist bekend zijn gemaakt. In de cijfers zijn mensen die buitenshuis kijken overigens niet meegenomen. Nederland won de wedstrijd uiteindelijk glorieus met 3-0. Hoeveel mensen in totaal de wedstrijd hebben gezien, dus bijvoorbeeld ook in kroegen, wordt later bekend.

Het meest bekeken moment van de wedstrijd was vrijwel aan het einde, om 22.27 uur, toen er bijna acht miljoen (7.961.000) mensen naar de wedstrijd keken.

Eerder op de avond keken ruim 2,4 miljoen mensen naar Frankrijk tegen Roemenië in dezelfde groep als Nederland. De nabeschouwing van Nederland - Italië leverde 4,4 miljoen kijkers op. Naar de voorbeschouwing keken ruim 2,5 miljoen mensen.

Supreme Commander controls uitgelegd in video

Sommige spelen leken ruime tijd alleen bestuurbaar op een enkel platform. Shooters konden niet zonder combinatie van muis en toetsenbord, maar langzamerhand werd een oplossing gevonden en schieten we nu allemaal (bijna) net zo makkelijk met onze controller. Bij een RTS ligt het wat ingewikkelder aangezien er van alles aangewezen moet worden en de snelheid en nauwkeurigheid van de muis hier gewoon gemist wordt. Toch gaat het al een heel stuk beter tegenwoordig, dankzij creatief denken van de ontwikkelaars. Tom Clancy's EndWar gaat bijvoorbeeld gebruik maken van je stem om alles te besturen. De makers van Supreme Commander hebben ervoor gekozen de controller op een andere manier te gebruiken en een compleet nieuwe interface te bouwen. Hieronder wordt uitgelegd hoe dit in z'n werk gaat.




In Supreme Commander krijg je het commando over een gigantisch leger om de vijand tot een hoopje schroot te knallen. Alles gaat op een grotere schaal dan je gewend bent van andere RTS games. Supreme Commander komt 5 september uit voor de 360.

België verlaagt benzineaccijns verder

Aangezien de benzineprijs blijft stijgen, heeft de Belgische regering besloten de accijns op de benzineprijs te verlagen met 0,64 cent per liter. Dit deelde de Belgische minister van Financiën, Didier Reynders, gisteren mee.

Dit is de zesde verlaging van de accijns in België sinds begin dit jaar. Door deze meest recente verlaging betaalt de automobilist 1,56 euro minder per volle tank benzine van vijftig liter.

De verlaging van de accijns is in België mogelijk door het zogenaamde 'omgekeerde cliquet'-systeem. Wanneer de olieprijs stijgt, daalt de accijns en wanneer de olieprijs daalt, stijgt de accijns.

Met dank aan Robbiej voor de submit.

TV: EK voetbal: Nederland - Italië

"Giovanni van Bronckhorst, zou hij zelf ooit hebben geweten dat hij zo goed kan voetballen?" Is het intelligente commentaar van Frank Snoecks als de man van de wedstrijd 3 – 0 scoort. Het zal toch wel, misschien niet bij het eerste miljoen, maar bij het volgende en de miljoenen daarna zal van Bronckhorst toch een keer het vermoeden gehad moeten hebben dat hij een balletje kon trappen. Het is één van die opmerkelijke uitspraken in een prachtig voetbalavondje dat begint met de bloedeloze wedstrijd Frankrijk- Roemenie.

Subheader
Bron:lsevier

Gluurder vecht dorpsverbod aan

De 31-jarige J.H.B., voormalig inwoner van Wilhelminaoord, gaat het dorpsverbod aanvechten dat hij van de politierechter in Assen opgelegd kreeg. Dat meldde zijn raadsvrouw Y. van Maarwijck gisteren. De man kreeg de straf opgelegd omdat hij tien jaar lang een inwoonster van Wilhelminaoord begluurde.

De advocate van de inmiddels in Friesland wonende man legt uit dat een dorpsverbod betekent dat de man ook zijn familie in Wilhelminaoord niet langer op kan zoeken. De rechter vond dit geen goed argument en vond dat de familie van de man hem dan maar op moest komen zoeken. De rechter heeft B. uiteindelijk veroordeeld tot een werkstraf van 120 uur en een geheel contactverbod met de begluurde vrouw, in plaats van de half jaar voorwaardelijke celstraf die geëist was.

B. beweerde dat hij uit verveling gluurde en dat hij ook wel eens andere mensen in Wilhelminaoord begluurde. De advocate maakte duidelijk dat gluren niet per definitie strafbaar hoeft te zijn. Haar argument was dat mensen ook bij anderen naar binnen gluren om de woninginrichting te bekijken en zo inspiratie op te doen.

De rechter sprak de argumenten van de advocate niet tegen. Hij bepaalde wel dat er sprake was van belaging toen de gluurder duidelijk werd gemaakt dat hij ongewenst gedrag vertoonde. B. en zijn advocate willen geen verdere mededelingen over de zaak doen, omdat "de zaak om diverse redenen nogal gevoelig ligt".

Met dank aan zyx1981 voor de submit.

Onderzoek naar liefdadigheidsfonds Hathaway

Het Amerikaanse Openbaar Ministerie onderzoekt het liefdadigheidsfonds van Raffaello Follieri (29), de vriend van de Amerikaanse actrice Anne Hathaway (25). Dat melden diverse Amerikaanse media.

Het Openbaar Ministerie onderzoekt de financiële huishouding van het fonds Follieri Foundation. Het fonds financiert projecten voor vaccinatie van kinderen in de Derde Wereld, aldus de website van de organisatie. Hathaway, die speelde in de Hollywood-film The Devil Wears Prada, zat vorig jaar nog in het bestuur van het fonds.

De Italiaan Follieri kampt met geldproblemen en werd in april gearresteerd omdat hij probeerde te betalen met een ongedekte cheque.

Hathaway heeft sinds vier jaar een relatie met Follieri.



Anna Hathaway (FOTO: ANP)

Meisje verdronken in Urk

Een 7-jarig meisje uit Urk is maandagavond verdronken bij de Westermeerdijk in haar woonplaats. De brandweer haalde haar rond 19.00 uur uit het water, waarna ze naar een ziekenhuis in Zwolle werd gebracht. Daar overleed ze enige tijd later, meldt de Flevolandse politie.

Het meisje was met haar familie op het strand bij de vuurtoren in Urk. Ze werd omstreeks 19.00 uur als vermist opgegeven, toen haar familie haar al ruim een uur niet meer had gezien. Brandweermannen gingen het water in en vonden het meisje.

Ze werd ter plekke gereanimeerd en naar een ziekenhuis gebracht. Het meisje is daar uiteindelijk overleden.

Gen bepaalt ochtend- of avondmens

Het is nu nog eenvoudiger vast te stellen of je een ochtend- of een avondmens bent. Onderzoekers van de Swansea University in Wales hebben een nieuwe methode ontwikkeld, waarbij uit wangslijm wordt vastgesteld wanneer iemand het meest actief is.

Verschillende genen bepalen iemands slaap- en waakritme. Voor de test wordt een wattenstaafje over de binnenkant van de wang gehaald. Dit wordt elke vier uur herhaald. Daarin bestuderen onderzoekers een bepaald gen (REV-ERB) en bekijken hoeveel moleculen (RNA) dit gen maakt, en op welk moment van de dag.

Afhankelijk daarvan kunnen ze bepalen op welk moment van de dag iemand het meest actief is. Of iemand een ochtend- of een avondmens is, was eerder met bloedonderzoek vast te stellen. De nieuwe techniek is veel eenvoudiger. ADHDIn het dagelijks leven zullen de meeste mensen wel weten of ze ’s ochtends of juist ’s avonds het meest productief zijn. Maar het wangslijmonderzoek kan een bouwsteen zijn voor bijvoorbeeld onderzoek naar ADHD. Ook bij bepaalde chemokuren zou het zinvol kunnen zijn om te weten op welk moment van de dag mensen het meest actief zijn. Verder is nu overtuigend aangetoond dat mensen verschillen van muizen in de manier waarop hun genen werken in slaap- en actieve toestand.

In Denemarken is vorig jaar een actiegroep opgericht van mensen die liever uitslapen: de B-maatschappij. Deze groep pleit voor het aanpassen van werk- en schooltijden. Zo’n groep is in Nederland nooit opgestaan, als je de ‘vroeg-opstaan-is-kut-club’ op Hyves niet meerekent.

Alonso: "Ik had op podium kunnen staan"

Fernando Alonso is boos op het team van Renault. De Spanjaard vond dat het team een verkeerde pitstopstrategie had opgedrongen. Het Franse team haalde Alonso tijdens de safety car naar binnen terwijl hij nog voor zes of zeven rondjes brandstof had.

"Het team maakte een grote fout door me te laten tanken terwijl de safety car op de baan was. Ik had nog makkelijk zes of zeven rondjes langer kunnen doorgaan zoals Nick Heidfeld dat deed. Indien het team me niet naar de pits had geroepen, dan had ik voor de beide BMW’s gereden en was ik zeker op het podium geëindigd” aldus Alonso.

Alonso heeft de race in Canada trouwens niet uitgereden. Hij verremde zich tot tweemaal toe in de haarspeldbocht en spinde vervolgens de muur in. Op dat moment reed Alonso op de derde plaats. ”Ik lag inderdaad op de derde plaats toen ik van de baan vloog, maar eigenlijk betekende die positie niks. Achter mij reden namelijk een aantal andere rijders die niet meer naar de pits moesten. Eigenlijk reed ik dus maar op de achtste of negende plaats. Ik probeerde toch zo hard mogelijk om punten te scoren door Heidfeld in te halen. Daarbij kwam ik op de vuile kant van de baan terecht en raakte ik de muur. Allemaal de schuld van onze slechte strategie.”

China lanceert tv-satelliet voor Spelen

China heeft gisteravond een tv-satelliet gelanceerd die kort voor het begin van de Olympische Spelen wordt geactiveerd. De lancering vond plaats vanaf de basis Xichang in het zuidwesten van het land, berichtten Chinese media vandaag.

De satelliet zorgt ervoor dat ook Chinezen in de verste uithoeken van het land de Spelen kunnen volgen. Het apparaat zal ongeveer vijftien jaar functioneren.

Het Chinese staatsmedium Xinhua berichtte vandaag dat het van 1 juli tot 8 oktober verboden is vuurwerk af te steken in Peking in verband met de veiligheid tijdens de Olympische Spelen. Daarnaast worden camera's geïnstalleerd op tankstations in de buurt van olympische stadions en apparaatjes die explosies moeten voorkomen.

Sloveense kerncentrale weer open na lek

De kerncentrale in het Sloveense Krsko, waar vorige week een lek in het koelwatersysteem werd geconstateerd, is gisteravond weer in bedrijf genomen na reparatiewerkzaamheden. Dat is twee dagen eerder dan verwacht. Dat heeft de leiding van de centrale laten weten.

De Sloveense autoriteiten meldden woensdag dat er een lekkage was. Ook werd meteen aangegeven dat de centrale was stilgelegd en er geen milieuschade was. Het lek werd gedicht en de afgelopen dagen moest de reactor afkoelen voordat die weer in bedrijf kon worden genomen.

De Europese Commissie kondigde een alarm af voor de hele Europese Unie na de melding van het lek. Dat was voor het eerst sinds het alarmeringssysteem European Community Urgent Radiological Information Exchange (Ecurie) werd ingesteld na de ramp in 1986 in de kerncentrale van Tsjernobyl in het huidige Oekraïne.

'Angst voor virussen in vliegtuig overdreven'

Het idee dat vliegtuigpassagiers een hoge kans hebben op het oplopen van besmettelijke ziektes tijdens hun vlucht is niet op feiten gebaseerd. Dat heeft een vandaag gepubliceerd onderzoek van de Australische regering uitgewezen.

Als de hercirculatie- en filtratiesystemen goed functioneren, is het risico voor luchtreizigers niet groter dan voor buspassagiers of gasten in een restaurant, luidde de conclusie van het Australische Tranport Veiligheid Bureau. Ook was er bewijs dat de meeste mensen die toch besmet raakten met bijvoorbeeld de longziekte SARS of tuberculose, naast een zieke passagier zaten. Zij liepen de ziekte op doordat de buurman hoestte of niesde.

Bovendien is de lucht die binnenkomt bij een bepaalde rij stoelen afkomstig van diezelfde rij. De luchtstromen lopen dus niet door het hele vliegtuig heen.

Brokeback Mountain nu ook opera

Het liefdesverhaal Brokeback Mountain over twee homocowboys, bekend van de gelijknamige film, wordt als opera geproduceerd. Dat meldt de krant New York Times.

De Amerikaanse componist Charles Wuorinen gaat het liefdesverhaal van Annie Proulx muzikaal vorm geven. De première voor de opera is gepland voor het voorjaar van 2013.

De verfilming van Brokeback Mountain won in 2006 drie Oscars: voor regie, bewerkt scenario en filmmuziek. Een van de hoofdrolspelers in de film, Heath Ledger, werd genomineerd voor een Golden Globe en een Oscar. De Australische acteur overleed begin dit jaar op 28-jarige leeftijd.

Wachtlijsten jeugdzorg gegroeid

Het aantal jongeren dat op de wachtlijst in de jeugdzorg staat, is het afgelopen jaar fors toegenomen. Vorig jaar stonden er 2.155 jongeren op de lijst, dit jaar zijn het er al ruim 3.300. Het gaat dan om de jongeren die al langer dan negen weken wachten op jeugdzorg. Het Nederlands Dagblad bericht over deze - nog niet gepubliceerde - cijfers.

Ondanks de extra miljoenen die minister Rouvoet van Jeugd en Gezin heeft besteed aan de jeugdzorg, blijven de wachtlijsten groeien. Dit jaar kwam er dertig miljoen euro bij en vorig jaar veertig miljoen. Twee jaar geleden lukte het toenmalig staatssecretaris Ross van Volksgezondheid wel bijna om de wachtlijsten met een smak geld weg te werken; zij investeerde toen honderd miljoen euro extra.

De minister geeft geen gehoor aan de roep van de provincies om extra geld. De provincies, die in beginsel verantwoordelijk zijn voor de jeugdzorg, denken dat extra geld een oplossing biedt. Rouvoet vindt echter dat er eerst een efficiëntere aanpak moet komen.

Het kabinet wil dat voor het einde van haar regeringsperiode in 2011, de wachtlijsten compleet zijn weggewerkt. De commissie-d'Hondt, die belast is met een onderzoek naar de jeugdzorg, adviseert om meer taken van de provincies over te dragen aan gemeenten. De Vereniging Nederlandse Gemeenten steunt dit advies. Vandaag wordt er in de Tweede Kamer met het Interprovinciaal Overleg (IPO) gesproken over de knelpunten in de jeugdzorg.

EU-akkoord over arbeidszaken

De EU-ministers van Werkgelegenheid hebben vanochtend vroeg eindelijk een akkoord bereikt over de maximale duur van de werkweek en rechten van uitzendkrachten. Dat liet voorzitter Slovenië weten in Luxemburg.

Voor de maximale werkweek geldt dat die ook langer mag duren dan de tot op heden bepaalde 48 uur. Voor uitzendkrachten is bepaald dat zij direct vanaf de eerste dag dat ze aan de slag gaan dezelfde rechten krijgen als vaste krachten.

Nederland had deze veranderingen zelf al doorgevoerd.

Flirten met het communisme

'Ik ben een communist' zei ze enthousiast ‘en jij?’
‘Ik ben een Fortuynist' antwoordde ik lacherig terug.
‘Ow, dat zou een best vreemd stel zijn’ zei ze een beetje beduusd.
‘Volgens mij is het niet zo vreemd. Jij bent links, ik rechts, dan zitten we samen in het midden. Nu weet je meteen de reden waarom het CDA zoveel zetels heeft’ zei ik met een grijns. Ze begon te lachen en op dat moment voelde we beiden iets wat we nog nooit eerder hadden gevoeld.

Extra informatie over Call of Duty 5 op de Wii

Na de eerste informatie gisteren is er vandaag wat meer duidelijk geworden over de Wii-versie van Call of Duty 5.

In tegenstelling tot wat veel mensen dachten is het Treyarch (die voor de Wii-versie een apart in-house development-team gebruikt) gelukt om de Call of Duty 4-engine te poorten naar de Wii. Hierdoor zullen de graphics van de game een stuk dichter bij die van de Xbox 360 en PlayStation 3 liggen dan bij veel games voorheen het geval was. De truc was blijkbaar om veel ervaren Wii-developers op de problemen te zetten, en dan vloeit er vanzelf wat moois uit.

De game zal ondersteuning krijgen voor de Wii Zapper, met uiteindelijk ook speciale co-op modes, maar hier is nog vrij weinig over bekend. Ook over de multiplayer is nog geen concrete informatie vrijgegeven, met een beetje geluk voor Wii-gamers ligt een online co-op mode in het verschiet.

Call of Duty 5 verschijnt in de herfst van dit jaar voor de PC, PlayStation 2 en 3, Xbox 360, Nintendo Wii en DS.

Asterix Brain Trainer houdt je hersens scherp

Zo'n 2000 jaar geleden was heel Gallië (zo heette Frankrijk toen) bezet door soldaten van Caesar, de Romeinse veldheer. Héél Gallië? Nee, een kleine nederzetting bleef moedig weerstand bieden aan de overweldigers en maakte het leven van de Romeinen in de omringende legerplaatsen bepaald niet makkelijk...

Bijna iedereen die bovenstaande introductie leest moet direct denken aan Asterix, held van de Galliërs die met zijn knappe kop de Romeinen telkens om de tuin wist te leiden. En Asterix biedt jou nu een gouden kans, namelijk een spel om je brein te trainen tot je net zo gevat als de kleine besnorde man bent!

Asterix Brain Trainer komt naar de Nintendo DS en is gericht op de kinderen onder ons, om spelenderwijs hun probleemoplossend vermogen en hun geheugen te trainen. Het spel komt in heel Europa nog voor de zomer uit, zodat de schoolloze vakantie alsnog gevuld kan worden met breinvoedsel, helaas moeten wij hier in Nederland nog tot oktober wachten tot we kunnen beginnen met trainen. Een schrale troost is dat de Fransen ook op de game moeten wachten.



The Force Unleased screenshots tonen een boze Darth Vader

Menig Star Wars fan kijkt uit naar The Force Unleashed, niet alleen omdat van deze game verwacht wordt het verhaal tussen episodes drie en vier uit te diepen maar ook om de mogelijkheid te hebben om op een next-gen platform met een lightsabre rond te zwaaien.

De game wordt vooral gekenmerkt door de drie physics/animatie-engines die continu bezig zijn op de achtergrond. Er is de welbekende Havok-engine voor de normale physics, de Digital Molecular Matter engine voor het kapotrammen van objecten en de Euphoria-engine voor het realistisch animeren van alle karakters in de game.






De game wordt verwacht op de PlayStation 2, 3 en Portable, Xbox 360 en Nintendo Wii en DS, allemaal tegelijk op 19 september.

Met dank aan Strolie75 voor het melden in het Centrale Xbox Topic

MGS4 installatie duurt maar '8' minuten

Na games als onder andere Devil May Cry 4 en Lost Planet, zal ook de langverwachte Metal Gear Solid 4 dat vanaf donderdag wereldwijd verkrijgbaar is een bepaalde hoeveelheid Gigabytes van je Playstation 3 vereisen. De game zal in totaal 4,6 GB in beslag nemen, maar zal in tegenstelling tot bijvoorbeeld Devil May Cry 4 op een andere manier geinstalleerd worden. Konami laat je geen twintig minuten wachten, maar acht minuten zodra je de game opstart.

Daarna worden naarmate je verder vordert in de game de vijf hoofdstukken van de game apart geïnstalleerd. Dit zal enkele minuten in beslag nemen en zal je waarschijnlijk niet eens door hebben. Tijdens de installatie zullen namelijk (volgens de bron) codec gesprekken plaatsvinden.

Hieronder de hoofdstukken met tijd van minuten:
Act 1 - 8 minuten (tijdens opstarten)
Act 2 - 3 minuten
Act 3 - 3 minuten
Act 4 - 2 minuten
Act 5 - 1 minuut



Software charts UK, GTAIV staat 'niet' bovenaan

Na vier lange weken is het eindelijk zover! GTAIV staat niet meer op de eerste plaats. De game is namelijk van zijn troon gestoten door de nieuwkomer LEGO Indiana Jones: Original Adventures. Racing game GRID staat op de derde plaats gevolgd door de 'nog' steeds populaire Mario & Sonic: At The Olympic Games.
Wat opvalt is dat er deze week veel dalers in de lijst zitten, maar de grootste daler is dit keer het kookspelletje Cooking Mama 2. Ondanks de grote hoeveelheid dalers zijn er toch enkele games die het goed doen. Game Party van Midway is hiervan de grootste stijger met zes plaatsen.



...Hoe zal het volgende week eruit zien?...

Danica Patrick mag Honda testen

Danica Patrick mag in november de Formule 1-wagen van Honda testen. Het zou gaan om een serieuze test en geen PR-stunt om mee te liften op de hype die Danica al een paar jaar omringt in de VS.

Nick Fry, teambaas van het Formule-1-team van Honda, wil zo snel mogelijk na afloop van het huidige seizoen een test met Patrick realiseren. "We willen zien hoe snel ze is," veerklaarde Fry. "Het zal november worden, in Barcelona of Jerez."

Drie jaar geleden wees Patrick nog een test af bij de voorganger van Honda, BAR, omdat ze van mening was dat de test enkel werd georganiseerd omdat ze een vrouw is. Ze verklaarde alleen in te gaan op serieuze aanbiedingen. De laatste vrouw die in een Grand Prixweekend reed, was Giovanni Amati in 1992, maar zij kwalificeerde zich nooit voor een race. De laatste die dat wel lukte, was Lella Lombardi, die in 1975 tevens een wereldkampioenschapspunt scoorde.

Michael Schumacher is positief over de test. "Er is geen reden om te denken dat een vrouw niet snel en succesvol in de Formule 1 kan zijn," aldus de oud-coureur.

CD: Essential Italo Disco Classics 1977-1985

Genres zijn er in alle soorten en maten, zo is er het genre 'Italo' (voornamelijk gemaakt en ontstaan in, hoe verrassend, Italië). Het is een combinatie van disco- en dancemuziek. Het is ontstaan in de jaren zeventig van de vorige eeuw en het is dan ook niet verwonderlijk dat de cd Essential Italo Disco Classics 1977-1985 meteen doet verlangen naar de tijd van wijde pijpen, lange haren en flower-power. Een lekker vrolijke schijfje dat vooral heerlijk 'no-nonsense party' schreeuwt. En wat is er nu gepaster in deze tijd van het jaar dan lekker ongegeneerd feesten op vrolijke muziek. Strand- en examenfeesten zijn in aantocht. Al is het dan vooral jaren zeventig disco, deze muziek kan op dit soort feesten vandaag de dag nog gewoon een plaats krijgen.
Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1231
special
Random Pics van de Dag #1230
special
Random Pics van de Dag #1229
special
Random Pics van de Dag #1228
special
Random Pics van de Dag #1227
special
Sterren kijken tijdens Comic Film & Manga Fest in Rotterdam
©FOK.nl e.a.