Mugabe verbiedt campagne Tsvangirai

De Zimbabwaanse oppositiepartij van Morgan Tsvangirai mag geen campagne meer voeren voor de verkiezingen op 27 juni. De autoriteiten in Zimbabwe hebben alle verkiezingsbijeenkomsten van die partij tot nader order verboden. Het verbod volgt nadat Tsvangirai eerder op de dag opnieuw voor korte tijd op het politiebureau heeft vastgezeten.

Het houden van verkiezingsbijeenkomsten is de enige manier voor de oppositie om te communiceren met het volk van Zimbabwe, aangezien ze geen toegang heeft tot de staatsmedia. Volgens de politie is het verbod ingesteld, omdat de oppositiepartij had geklaagd dat haar leiders gevaar liepen om vermoord te worden. De politie meent dat de veiligheid van de politici niet langer kon worden gegarandeerd en heeft ze daarom verboden om nog in het openbaar te verschijnen.

Gisteren stelde de Zimbabwaanse regering een verbod in voor alle buitenlandse hulp. Volgens de Amerikaanse ambassadeur in Zimbabwe James McGee wordt voedsel gebruikt als wapen om stemmen te verkrijgen. Voedsel wordt alleen uitgedeeld aan medestanders van Mugabe. Hij meldt ook dat de regering identiteitskaarten van aanhangers van de oppositie in beslag neemt. Zonder die kaarten kunnen ze geen voedselhulp van de regering krijgen en mogen ze ook niet stemmen. "We hebben te maken met een wanhopig regime dat alles zal doen om aan de macht te blijven", aldus McGee.