Willem-Alexander en Máxima tekenen voor vrede

Prins Willem-Alexander en prinses Máxima hebben gisterenavond in de Domkerk in Utrecht getekend voor de vrede. Tijdens een ceremonie ter gelegenheid van de 295e verjaardag van de Vrede van Utrecht onthulde modeontwerper AZIZ een boek waarin alle aanwezigen hun handtekening zetten.

Behalve het kroonprinselijk paar waren ook onder meer de ministers Hirsch-Ballin, Vogelaar en Donner, aartsbisschop Van Eijk en ambassadeurs uit talloze Europese landen bij de viering aanwezig. De ceremonie bestond verder onder meer uit een concert van de Bach-vereniging.

Het boek ligt tot en met 28 augustus nog in de Domkerk in Utrecht. Tot die tijd kan iedereen die dat wil symbolisch zijn steun betuigen aan de vrede door een handtekening te zetten. De vrede van Utrecht, die in 1713 werd getekend, betekende een einde aan meer dan honderd jaar doorlopende oorlog in Europa. Het was de eerste vrede die werd gesloten na diplomatieke onderhandelingen en wordt gezien alséén van de fundamenten van de moderne Europese samenwerking.

De gemeente Utrecht sprak gisterenavond het voornemen uit in 2013 de driehonderdste verjaardag van de Vrede van Utrecht groots te vieren. Zo zouden alle hoogste vertegenwoordigers van de landen die in 1713 het verdrag tekenden moeten worden uitgenodigd.