OM verlaagt strafeis voor Wilders-kunstwerken

Voor doodsbedreiging van Geert Wilders is woensdag in hoger beroep een voorwaardelijke celstraf van drie maanden geëist tegen de kunstenaar Jonas Staal. De eis is lager dan in eerste aanleg, toen het OM zes maanden voorwaardelijk en een taakstraf van 240 uur eiste. De rechtbank in Rotterdam sprak hem in augustus vorig jaar vrij.

Staal richtte in 2005 gedenkplaatsen in voor Wilders, wat de suggestie wekte dat de politicus was overleden. Dat deed hij in Den Haag en Rotterdam. Staal liet foto's van de politicus, brandende kaarsjes, rozen en speelgoedbeertjes achter.

Dat de eis van het OM nu lager uitvalt, komt volgens een woordvoerder doordat Staal eerder is vrijgesproken. "We willen vooral een principiële uitspraak over hoe ver je nu kunt gaan in bedreigingen."

Staal beschouwt het proces als onderdeel van zijn kunstwerk. Hij noemt Wilders hypocriet omdat deze op 'ondubbelzinnige wijze de vrijheid van meningsuiting vertegenwoordigt'. Daarom zou hij moeten accepteren dat hierop wordt gereageerd. Dat Wilders zijn aangifte niet heeft ingetrokken, is volgens de kunstenaar een teken van zwakte.

Het gerechtshof in Den Haag doet over twee weken uitspraak.