Turks fotomodel schoffeert provincialen

De Turkse actrice en model Aysun Kayaci heeft in haar vaderland een rel veroorzaakt met haar mening over de 'plattelands' Turken.  Tijdens een tv-show vertelde ze het belachelijk te vinden dat haar stem ''even veel waard is als die van een schaapherder in de bergen die geen belasting betaalt''. Verder zei ze dat de AK partij, die 47% van de kiezers achter zich kreeg, aan de macht is gekomen door de stemmen van het ''uitschot van de samenleving''. Woede vanuit de AKP-partij, boerenorganisaties en schaapherders vielen haar ten deel.

Inmiddels heeft een vakbondsleider haar aangeklaagd op grond van het beruchte artikel 301 in het wetboek van strafrecht dat het 'beledigen van de Turkse identiteit' strafbaar stelt.  Ook een schaapherder diende een aanklacht  in, omdat Kayaci het principe van gelijkheid had overtreden zoals dat dat in de grondwet is vastgelegd.

De eigenlijke ophef over haar uitlatingen komt omdat de opvatting van het model door een groot deel van de stedelijke elite wordt gedeeld. De seculiere elite  ziet met angst en beven toe hoe  ''de domme, ongeschoolde en praktiserende moslims uit de provincie'' de meerderheid in het parlement hebben en zelfs een religieuze politicus tot president hebben gekozen.

Een groot deel van de Turken is arm, laag geschoold en werkloos. Op de UNDP Human Development Index staat Turkije op de 86ste plaats. Van de Turken tussen de 15 en 24 jaar gaat 40% niet naar school en heeft geen werk. Daarom zou het land nog niet toe zijn aan een volwassen democratie, zo zei de Turkse oppositieleider Deniz Baykal vorig jaar nog. En een columnist schreef dat de religieuze minister van Buitenlandse Zaken, Abdullah Gül, die nu president is, de keuze was van ''het lompenproletariaat, van de besnorde, hun buik krabbende Turken''.

Het oude establishment, dat sinds de oprichting van de republiek in 1923 de macht heeft, is dan ook blij dat de hoogste rechters overwegen om regeringspartij AKP te verbieden en zo een einde te maken aan ''de dictatuur van de meerderheid''. Ze zijn namelijk bang dat de 'islamisten' hun westerse levensstijl in gevaar zullen brengen.

Terug nog even naar het fotomodel. In dezelfde tv-show verscheen ze afgelopen week opnieuw. Ze was geschokt over alle kritiek die ze over zich heen had gekregen. Verontschuldigingen aanbieden, daar piekerde ze niet over. Ze had het alleen maar gezegd ''uit liefde voor Turkije'', zei ze.

'Uit liefde voor Turkije'

 

Niet geïnteresseerd in politiek?  Hier staan meer foto's van het model.