Hema moet verkoop kinderstoel staken

Hema moet stoppen met de verkoop van een verstelbare kinderstoel. De Noorse fabrikant Stokke vindt dat de stoel te veel lijkt op zijn Tripp Trapp-stoel en heeft daarin gelijk gekregen van de rechtbank in Amsterdam.

Hema moet op zijn website een rectificatie plaatsen. Daarnaast moet het warenhuis Stokke gegevens verstrekken over het aantal verkochte stoelen, de inkoop- en verkoopprijs en over de fabrikant van de nagemaakte kinderstoel.

De rechter heeft Hema een dwangsom opgelegd van 2000 euro per dag dat het detailhandelsbedrijf in gebreke blijft, tot een maximum van 200.000 euro. Stokke maakt ook nog aanspraak op een schadevergoeding, zo werd maandag bekend.

Hema had het in 1999 ook al aan de stok met Stokke over een kinderstoel. De Nederlandse winkelketen beloofde toen geen stoelen meer te verkopen die op de Tripp Trapp zouden lijken.

Stokke is erbij gebaat om het ontwerp van zijn kinderstoelen te beschermen. Een originele Tripp Trapp, die met het kind 'meegroeit', gaat voor bijna 150 euro van de hand. De Hema-stoel kostte maar 40 euro.

Hema was maandag nog niet voor een reactie bereikbaar.