'Waarschuwing' Franse kiezers voor Sarkozy

De Franse president Nicolas Sarkozy heeft zondag in de eerste verkiezingen sinds hij zeven maanden geleden zijn ambt aanvaardde een blauw oog opgelopen. De socialistische oppositie behield in de eerste ronde van de gemeenteraadsverkiezingen de twee grootste steden Parijs en Lyon en kreeg ook uitzicht op de herovering van enkele belangrijke andere steden. Maar de kandidaten van de conservatieve UMP van Sarkozy deden het aanzienlijk beter dan vooraf op grond van de peilingen werd verwacht.

Een peiling van het bureau CSA onder de kiezers gaf aan dat 47,5 procent links ging stemmen, tegen 40 procent voor de conservatieven. Voorzitter François Hollande van de PS sprak van een 'waarschuwing' aan het adres van de president en de regering. Een op de drie kiezers gebruikte de stembusgang volgens het onderzoeksbureau Ipsos om ongenoegen over de president uit te spreken.

"De resultaten zijn niet gunstig", gaf UMP-leider Patrick Devedjian toe. In de meeste gevallen valt de beslissing pas volgende week in de tweede stemronde.

De in populariteit gekelderde Sarkozy, die zelf het landelijk belang van de lokale verkiezingen benadrukte, zegt dat hij zijn voorgenomen hervormingen ongeacht het resultaat zal doorzetten. Omdat hij nu weinig geliefd meer is hadden veel UMP-kandidaten zijn steun in hun campagnes afgeslagen. Talrijke burgermeesterskandidaten zagen er zelfs van af het partijembleem te gebruiken.

Volgens het instituut Ipsos/Dell gaan PS-kandidaten in nu nog door rechts bestuurde steden als Straatsburg, Reims, Caen en Rouen als duidelijke favorieten de tweede ronde in. In Parijs zegevierde de socialistische burgemeester Bertrand Delanoë. In Marseille kan UMP-vicevoorzitter Jean-Claude Gaudin nog hopen op behoud van het burgemeesterschap. In Bordeaux werd de conservatieve ex-premier Alain Juppé al in de eerste ronde met een absolute meerderheid herkozen, waardoor zijn terugkeer in de landelijke politiek nabij lijkt te zijn.

De socialisten hopen komende zondag dertig tot vijftig steden die zeven jaar geleden verloren gingen te heroveren en zo een tegenwicht te kunnen vormen voor de regering in Parijs. Zij beheersen nu 170 van de 403 steden met meer dan twintigduizend inwoners.

De gemeenteraadsverkiezingen vormden ook een test voor 22 van de 33 ministers en staatssecretarissen die in de race waren voor een burgemeesterspost of raadszetel. Minister van onderwijs Xavier Darcos moet na de eerste ronde in de stad Périgeux een achterstand zien in te lopen op een tegenstander van de PS. Minister van justitie Rachida Dati kwam in het 7e arrondissement in Parijs net tekort voor de absolute meerderheid en moet volgende week op herhaling. Minister van defensie Hervé Morin werd in Epaignes met 87 procent herkozen.