'Bouterse heeft aanslagen voorbereid'

Icoon BuitenlandsDe Surinaamse minister van Justitie, Chan Santokhi, heeft woensdag fors uitgehaald naar oud-legerleider Dési Bouterse. Hij zegt over informatie te beschikken dat Bouterse aanslagen in zijn eigen land voorbereid, met het oog op het begin van het proces rond de Decembermoorden.

Bouterse zou samen met zijn achterban een 'enorme destabilisatie' van Suriname voorbereiden. Er zouden plannen zijn voor diverse moordaanslagen op belangrijke functionarissen, inclusief Santokhi zelf.

Het proces rond de Decembermoorden uit 1982 moet vrijdag beginnen. Bouterse, die als hoofdverdachte wordt gezien, heeft altijd gezegd niet voor de krijgsraad te zullen verschijnen.

Volgens Santokhi heeft een arrestatieteam van de politie twee weken geleden een inval gedaan waarbij behalve Surinamers ook 'buitenlanders' zijn gearresteerd. Zij waren volgens de bewindsman in een vergevorderd stadium met het plannen van een aanslag.

Er zou 'keiharde informatie' beschikbaar zijn waaruit bleek dat 'mensen uit het buitenland' zijn ingehuurd om aanslagen te plegen. Ook zouden er zich bewapende aanhangers van Bouterse in het binnenland van Suriname bevinden, wachtend op een signaal om in actie te komen.

Santoki sluit een mogelijke alliantie tussen de Bouterse-aanhang en de georganiseerde misdaad niet uit. Volgens Santokhi staat de ontwikkeling van de democratie en toekomst van Suriname op het spel.

Subheader
Dési Bouterse plant aanslagen?


Ook op het Fok!Forum kan je meekletsen over de toestand in Suriname