Doekjes voor 55 miljoen euro het riool in

Icoon ShockingJe kent ze vast wel, de makkelijke wegwerpdoekjes om even wat stof op te ruimen of het vochtige toiletpapier om je prachtige billen mee te reinigen. Dat veel mensen die doekjes in het toilet deponeren en daarmee 55 miljoen euro wegspoelen was vast niet bekend. Het betreft dan ook 55 miljoen euro die nodig is voor het schoonhouden van het riool en de zuiveringspompen.

Rioned, de stichting voor rioolbeheer, meldde woensdag dat deze wegwerpdoekjes verstoppingen in rioleringen kunnen veroorzaken en dat water- en zuiveringspompen storingen krijgen. De Nederlandse huishoudens kost dit zo'n 25 miljoen euro per jaar en de gemeenten en waterschappen ongeveer 30 miljoen.

"Vaak wordt ten onrechte gedacht dat 'billendoekjes' en vochtig toiletpapier door het toilet kan worden gespoeld", aldus Rioned. De stichting hoopt dan ook dat de producenten op de verpakkingen willen gaan vermelden dat de doekjes na gebruik niet door het toilet moeten worden getrokken.

Negentig procent van de gemeenten heeft te kampen met pompstoringen, veroorzaakt door de wegwerpdoekjes. De helft van de gemeenten kampt met rioolverstoppingen. Bij particulieren zou het gaan om 300.000 verstoppingen per jaar.

Met dank aan Damenace voor de submit.